što dalje nakon C-a?

Pozdrav!

Novi sam na ovom forumu. Trenutno studitam na računarstvu(2.godina). Do sada smo radili u C-u, te uveli općenito nešto o C++. Nakon toga smo radili radili mysql. Želi bih naučiti još neki jezik, možda nešto u kombinaciji s mysql-om, za razvoj web aplikacija. . .
Neznam dali sam poruku postavio na ‘pravi’ forum. Hvala!

Python!

php nalići na C i rabi se za web aplikacije.

[quote=“Gosaric”]Python![/quote] :doki:

  • wxPython za gui

php + MySQL

Ne. PHP se ne može komparirati s Pythonom i polako, ali sigurno se web aplikacije sele na python.

  • wxPython za gui[/quote]

haha procita sam samo naslov teme… ovo wxpython zanemarite

preporuka bi bila

python + django framework

Što god odabereš nećeš pogriješiti. ASP.NET MVC/PHP/PYTHON za web je sve to ok. Malu prednost ispred ostalih dajem ASP.NETu. Nešto zbog MS-a, nešto zbog Visual studia, a nešto definitivno zbog .NETa, jednostavnog rada na višeslojnim aplikacijama itd, dok su tu ipak PHP/Python stepenicu niže, ali svaki cigo svoga konja hvali :))

Neko vrijeme sam bio odsutan, bolest, itd. . . Čitao sam malo vaše postove, . . evo prošli tjedan sam krenuo na neke radionice C# -a, i za sada mi se čini ok, samo treba dosta samostalnog rada, kojega ja sada(uz faks) baš i nemam previše. . .

Mislim da je bitnije od onoga što odabereš da se specijaliziraš upravo za to usko područje. Naoružaj se strpljenjem i živcima jer do cilja da budeš dobar u struci kojom se baviš nije lako doci. Taj put može potrajati, a budi siguran da se svaki trud na kraju itekako isplati :wink:

Niti na jednoj radionici te nece nauciti, samo ce te uvesti u problematiku. Moras sam puno truda uloziti.

I ako nekada imas vremena, onda je to uz fax. Kasnije dodje posao, koji jako iscrpi, onda dođeš doma, pa te žena iscpri, pa dođe punica u posjet, pa djeca … probaj ti tako ucit neki web framework :slight_smile: uzivaj dokle si na faxu!

hehe, to imaš pravo, u vezi s vremenom, . . znam da me na tim radionicama neće naučit programski jezik, ali se nadam da ću shvatit bit, te da mi kasnije bude lakše u daljnjem učenju tog jezika … .

Ako se sam ne naučiš neki jezik škola/faks te sigurno neće. Mogu ti pomoći, dati neke korisne savjete, ubrzati tvoje učenje, ali ništa više.

trebao bi prvo pronaći svoje interese, jer ako je programiranje samo nešto “samo” čime se želiš baviti onda možeš ostati i na C a drugo ćeš ućiti prema potrebi.
Ako te zanima web, krenuo bih sa klijent tehnologijama. Actionscript 3 naravno, jer je full OOP jezik i najlakši OOP jezik i vrti se unutar svoje virtualne mašine pa ga možeš savladiti puno prije nego HTML/JS/Server Side Language kombinacije.

Zatim naravno krenuti sa web jezicima jer ako ćeš u Flashu razvijati web aplikacije trebati će ti i server side jezik, jer Flash je “samo” tehnologija za izradu web sučelju i može se uspoređivati sa bilo kojom od njih (ukljućujući i HTML, iako to malo ljudi zna jer ne vide u FLashu dalje od bannera), a taj Falsh je danas gdje će HTML/JS kombinacija biti za par godina, što se tiće tehnologije.

Zatim Flash za početak ima i jednu prednost od nekih jezika što je event driven dok neki server side jezici nisu.

Rekao bih ti da počneš sa PHP jer je dosta jednostavan, puno library za proučavanje no mislim da je puno kvalitetnije upoznati se sa stvarima u kojima je PHP “slabiji” pa se spustiti do PHP i imati kvalitetan pogled na takve stvari (eventi, OOP).

@gorrc

da se nadovežem na gorrrc-a.
ms je izbacio silverlight koji je konkurencija flashu, dok je sun, izbacio Java FX koja je konkurencija i flashu i silverlightu.

flash je više manje ok, silverlight je za sada spor, dok je java FX srednje kvalitete.
preporuka je python kao što je gosarić predložio, samo što je web u python-u malo sporiji.
ako uzmeš i javu, nečeš pogriješiti.
sad polako i lazarus ubacuje podršku za web.
lazarus je open source projekt, clone delphia, znači koristi pascal.

Trenutno me zanima web, a i također rad s bazama podataka, . . Za PHP sam dosta dobrih stvari čuo, i da nije toliko kompliciran.

Sve ovisi o tvojoj logici. Ako pametno razmišljaš, sve će ti u životu biti jednostavno, ako ti logika ne štima i najbanalnija stvar ti može postati noćna mora!

Kad sam ja počinjao, imao sam donekle predznanja o programiranju. Volio bih da mi je tada netko rekao da počnem učiti od samog početka. Smatram da je to jako važno. Danas nakon 6-7 godina programiranja još učim, a mislim da mi je najveći napredak što potpuno drugačije razmišljam i pristupam problemu.

Ovo se zove iskustvo. :slight_smile:

Naravno da bi svatko išao drugačije da može vrijeme vratiti.

No, @autore_teme, uhvati se ti pythona & djangija i sve će biti super ako budeš radio krvavo. :slight_smile:

nije poanta u Flash vs Silverlight vs whatever, već u tome što je AS najednostavniji full OOP jezik. Pa ako želiš brzo učiti nema boljeg.

Isto tako, zašto ste spustiti do PHP, zato je je dosta fleksebilan i ne vjerujem da postoji stvar koji u PHP ne možeš izvesti, jest da u nekim drugim jezicima je jednostavnije, no u tim jezicima postoje gotovi library koji koliko god jednostavni bili zahtjevaju veliku razinu predzanja za kvalitetan rad dok u PHP možeš sutra početi raditi šta želiš uz manju razinu predznja u PHP.

Recimo za primjer ja sam svoj prvi ozbiljni projekt u PHP izveo u jednom od najtežih PHP frameworka a imao sam koliko toliko solidno znanje OOP u C-like language.
Sa Pythonom, Javom, C# bojim se da bih više proučavao jezik nego radio na samoj aplikaciji.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja