Tax Treaty USA/CRO

Poštovani gospodine itd

Zahvaljujemo na Vašem upitu u kojem ukazujete na svoj problem dvostrukog oporezivanja zbog nepostojanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. S tim u svezi možemo Vas informirati slijedeće:

Na žalost, Hrvatska nema potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om. Nepostojanje tog Ugovora predstavlja realan izazov za poduzeća i pojedince koji posluju s obje strane Atlantika, i u Hrvatskoj i u SAD-u. Hrvatski dužnosnici, diplomacija i nadležna tijela već niz godina ističu taj problem u kontaktima s američkim partnerima i predlažu sklapanje ovog Ugovora. U tome imamo i službenu podršku Američko-hrvatske komore (AmChama) koja je formalno (pismom Ministarstvu financija SAD-a) podržala sklapanje ovog Ugovora. U tom nastojanju važni su argumenti da SAD imaju takav Ugovor sa svim članicama NATO saveza i još značajniji konkretni argumenti poslovnih subjekata koji plaćaju dvostruke poreze na svoje aktivnosti.

Unatoč naporima, američka strana do sada nije prepoznala svoj jasan interes za sklapanje ovog Ugovora, vjerojatno zbog malog broja poslovnih subjekata u SAD-u kojima je to važan problem.

U razgovoru s američkom stranom pojašnjeno je kako SAD imaju prioritetnu listu, a na nju se dolazi tako što prioritet utvrđuje poslovna zajednica. SAD prvo žele ustanoviti situacije na terenu kako bi se potpisao Ugovor. U tu svrhu Nacionalno vijeće za međunarodnu trgovinu (NFTC- National Foreign Trade Council) za potrebe američkog Ministarstva financija obavlja godišnje istraživanje kojim se definiraju prioritetne države glede sklapanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvatska je ušla u program istraživanja NFTC. Međutim, kako bi RH došla među prioritete za sklapanje Ugovora potreban je „pozitivni pritisak“ argumenta. Stoga bi nam i Vaši konkretni argumenti pomogli u nastojanjima da potaknemo pregovore. Nadamo se da ćemo u tome zajedno i uspjeti.

S poštovanjem,

Jasmin Devlić

Ministar savjetnik u Odjelu za gospodarsku bilateralu / Minister Counsellor in the Department for Economic Bilateral Relations

Uprava za Europu i Sjevernu Ameriku / Directorate for Europe and North America

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija / Ministry of Foreign Affairs and European Integration

tel. +385 1 4597 446; fax. +385 1 4569 971

…nis novoga?

vidim nista novoga, Vesna leti u ameriku, al i dalje HR je kao i yugoslavija, osim Slovenije…

Pa, evo danas je Čačić primio HUP. Probaj i ovu novu garnituru podsjetiti na to. To je pitanje za predsjednika, ministra vanjskih poslova i ministra gospodarstva.

kad bi to bilo pitanje za HR, HR bi bila neka zemlja normalna, ovo je pitanje za USA, a jos uvijek osim Slovenije, bivse su u rangu bivsih- nista…za Ameriku HR je nista.

2013 god ide nema ova “drzava” jaja da napravi USA TAX TREATY…

Evo Damire napokon si dosao na svoje:)
Tax Treaty sa USA je na vidiku…

Sto to znaci ?
To znaci da sve tvrtke sa sjedistem u USA koje vrse isplatu bilo kakvih primitaka za rezidente RH prema predlozenom MORAJU isplatu vazati za domicilni ID porezni broj.
To dalje znaci da ce microstock ( i ostali slicni ) servisi koji imaju sjediste u USA biti obvezni prema neđudrzavnom USA-CRO Ugovoru dostavljati podatke IRSu ( a isti ih dalje razmjenjivati sa RH ) o svim izvrsenim isplatama prema rezidentima RH uz porezne obustave prema u Ugvorenom postotku dok ce se moguca “razlika” obracunavati u drzavi rezidenta.
Neoporezivi model isplate ( tipa Payoneer ) vrijediti ce dakle do ratifikacije i stupanje na snagu medjudrzavnog Ugovora.

Kako ce se to dalje “razvijati” vidjet cemo.

1 Like

ima mozda kakvih novosti na ovom podrucju?

jel pao kakav dogovor izmedju hr I amerike?

evo ovdje ( pdf ).. sve pise uz cestitku svima za blagdane kao i za NY

Meni nije jasno cemu sva ova fama o dvostrukom oporezivanju. Daj im racun iz HR firme nek ti plate. Moraju platit tocno onoliko koliko pise, i ti platis porez u HR 25% i amen. A oni nek se jebu s time … neka placaju. Ti nemas nista s njihovim porezom.

Bez zamjere, ali si idiot ako dopustas da ti HR uzme porez na zaradjeni novac i jos das amerima njihov porez. To je neisplativo i tako se neda raditi.

Zašto uopće plačaš porez?

Evo da malo podignemo temu.

Radi se o Envatu. Proširuju se u US (na veliko ‘zadovoljstvo’ svih non-us autora), i na svu prodanu robu kupcima iz US-a, na HR rezidente automatski ide 30% poreza za IRS.

1 Like

A dignes cijene i to ti je to … ionako oni placaju sve bruto i imaju kasnije tax return.

Envato određuje cijene, ne autori.

2 Likeova

baš čitam ovo,

zanimljivo je kako javnost nije uopće upoznata sa stavkama ugovora i što točno on donosi na konkretnim primjerima.

Nakon ovog članka je to otišlo tek u sabor, a onda ide javno.

1 Like

da, jasno

vidjet ćemo koje će biti stavke ugovora kad iziđu u javnost

Jos uvijek nema pomaka, al evo vijest za one koji prate:

1 Like