Witholding tax USA/HR - ček od povrata poreza je netko drugi unovčio?!

Pozdrav svima,

Kao i mnogi drugi, zrtva sam 30% tax witholdinga na uplate iz US (koje uredno prijavljujem i sjedaju u HR). Angazirao sam tvrtku iz Novog Sada (Easy Tax) da odradi izradu ITIN-a koji je potreban za povrat poreza, kao i isplatu.

Easy Tax ima 5.0 ocjene na Googlu (166 reviews) i 5/5 ocjene na Facebooku (436 votes). Isto tako, izlistani su na stranici od IRS .org kao jedini iz Srbije koju su ovlasteni za povrat poreza (acceptance agents). Vidite da nitko iz Hrvatske (BiH, itd), tamo nije izlistan, a slovenaca isto nema, jer kako je netko na forumu vec rekao, Slovenija ima potpisan ugovor sa amerikancima.

Isto tako, cinili su se povoljni sa fiksnom cijenom, za razliku od jednog clana foruma koji mi je ponudio pomoc za 30% od iznosa koji bi trebao dobiti kao povrat, sto mi se cinilo previse.

Nakon godinu dana cijele procedure, dobivam obavijest da je netko nepoznat (trece lice) unovcio cek! Da li da zovem policiju, odvjetnike, pomirim se sa gubitkom? U redu, a sto sa narednim godinama? Tko vama radi povrat poreza?

1 Like

Svakako reagiraj! …

Evo mali update. Nazvao sam telefonski u Floridu jos jednog agenta koji je izlistan na irs .org web stranici. Rijec je o talijanu koji naplacuje $350 po povratu poreza (6X skuplji od Easy Taxa).

On kaze da se njemu jednom dogodilo da su njegovom klijentu unovcili cek od strane treceg lica. Tako da ne dogadja se cesto, ali dogadja se. Cijeli proces dobivanja novog ceka je onda trajao dodatnih 6 mjeseci.

Izgleda mi sada nakon telefoniranja (prvo u Philladelphiu, gdje je nesto u stilu sjedista IRS za witholding tax, a zatim u Floridu kod treceg witholding tax agenta) da se ovakve stvari sa cekovima ipak ponekad dogode i da postoji sansa da nakok dugo vremena ipak dodjem u posjed tog ceka i povrata.

Nista… cujemo se za 6 mjeseci. Nego… kad ce ono izglasat ukidanje tog witholding taxa?! :smiley:

Potpisano je nedavno izbjegavanje double tax-a a sad čekamo da se naši sjete to staviti u zakon.
Kad će to postat aktivno ne zna ni AP :wink:

Čekamo, valjda nećemo godinama kao i na to potpisivanje ugovora…

Evo sad vidim da sve piše. I ne zvuči baš najbolje…
Dakle, čekamo sljedeće desetljeće :joy:

“t is expected that the Croatian Parliament will vote on the Treaty in early 2023. In contrast, the timeline in the United States is not known yet and the ratification could potentially be delayed for a few years based on pending and recently approved treaties. For example, the tax treaties with Hungary (signed in 2010) and Poland (signed in 2013) are still pending ratification in the US Senate, most recently due to BEAT reservation concerns mentioned above. Under the United States Constitution, tax treaties require the advice and consent of the US Senate, with a two-thirds majority vote of approval.”

Bio sam pesimistican jer sam znao da amerikanci takogjer trebaju to izglasati, a ne samo mi (kako si napisao u prvom komentaru). Al ovo visegodisnje cekanje nisam ocekivao, al da je moguce, definitivno je.

Sto im znaci ovo “BEAT reservation”? Ako sam dobro razumio madjari su potpisali 2010, poljaci 2013, a jos uvijek nije ratificirano?!! :flushed: :flushed:

EDIT:
Nasao sam: Base Erosion Anti-abuse Tax (BEAT)

Ja sam mislio da će to postat valjano u roku od godine dana. Al ovo je premašilo moja očekivanja :wink:

Po meni, nema smisla čekati jel ako mađari čekaju od 2010. mi čemo čekat do 2040. bar.

Mislim da je mudrije otvoriti firmu negdje u zemlji koja ima već potpisan taj double tax treaty pod uvjetom da se vrti neka lova koja opravdava otvaranje i godišnje održavanje firme.

1 Like

Strasno…

Pa ok, mozda ne bas otvoriti firmu, ali definitivno pronaci neki POUZDANI nacin za ostvarivanje tog povrata poreza!

  1. Ne vjerujem da nitko u Hrvatskoj profesionalno to ne radi i da nije izlistan na irs.org
  2. Da ne kazem da unovcavanje cekova u Hrvatskoj nije vise moguce, tako da ovaj ček sto posalju postom hrvatima, valjda ocekuju da si ga uokviris

U ZG-u postoji agencija koja se bavi povratom poreza zadržanog u SAD-u…

1 Like

Da, da povratporeza.hr ne radi mjesecima - nestali :)!
Ja sam u kontaktu sa concessum.com, oni isto navodno znaju. Razgovarao sam telefonski i imam dojam da su stručni, ali … procjenu povrata su mi izračunali potpuno krivo, a i nisam nikad dobio povratnu informaciju koliko oni žele para za to. Al kako nema drugih čim mi naprave putovnicu idem po povrat. Mada ITIN broj dobijam od ambasade u Zagrebu i sad ne znam što nakon toga - valjda treba ispuniti još neki formular za povratom?

Ne kuzim, pa concessum i povratporeza .hr imaju isti logo.

Ma da? Nisam nikada uspio otvoriti povratporeza.hr, a krenuo sam prije par mjeseci tražiti nekoga.

povratporeza.hr je vjerojatno site od Concessuma namijenjen samo za taj tip usluge od te firme. Zato isti logo pretpostavljam.

I meni se tako cini, a @zorantu pise kako su jedni nestali, a u kontaktu je sa drugima.

A kolika je provizija bila od povratporeza ili tog Concessuma? Nikad mi nisu rekli, stalno kao da skrivaju a jasno sam ih pitao da znam izračunati dal mi se sve to isplati - jer sam morao i putovnicu novu raditi.

Ne znam, ja nisam s njima radio.

Vjerojatno su tu informaciju preskočili s razlogom :wink: