Traži se čuvanje ovaca

Ima li tko da bi čuvao 20 dana ovce?

Biraj si sam plaću, šalji ponudu u inbox ili na [email protected]. Znači skoro pa ozbiljan sam. :slight_smile:

Lokacija Široka Kula (10km od Gospića).
Termin 01.08 - 20.08
Sat vremena voznje od Karlobaga, imat ces vremena za jednodnevne izlete na more.
U suštini treba ih čuvati 2.5 sata ujutro isto toliko navečer. Ostatak dana si slobodan.
Smještaj osiguran.

Oglas predan iz zajebancije, ali ako se nekom dopada…mozemo popričati. :slight_smile:

Štoviše, ako netko hoće okrenut novi list u životu…može dobit na raspolaganje farmu koja samo od poticaja dobije 200 000kn godišnje. Moj brat, bivši vlasnik iste je imao nesretan slučaj…i upitno je koliko dugo neće biti poslovno sposoban… :confused:

Ako bi netko imao primisli u ovom smjeru, tek onda bi gruntali što i kako. Ovako će se ista vjerovatno rasprodat…a to nije ni približno iznos koliko ista pridonosi kroz poticaje i djelatnost…

Čudni su putevi Gospodnji. :slight_smile:

P.S. isprika za ovu temu na ovakvom forumu, hehe. Samo malo dijelim muku svoju…ali tko zna, možda netko nekoga zna kome bi ovo bilo zanimljivo…

10 Likeova

Evo malo konkretnije napisan oglas:

Pozdrav,

traži se pastir za čuvanje ovaca.
Period: 01.08 - 31.08
Lokacija: Široka Kula (10km od Gospića)
Radno vrijeme čuvanja: 06.30 - 09.30 i 18.00 - 21.00
Između ste slobodni, blizina mora je sat vremena vožnje (Karlobag) …ljudi odvade redovito idu na jednodnevne izlete na more.
Nedjelje su također slobodne.

Smještaj osiguran (soba).
Soba je stvarno OK, nalazi se u kući starijeg čovjeka koji jedini živi tu i koji je vlasnik farme.

Opis posla:
Tko nikada nije čuvao ovce, nije teško. :slight_smile: Ovce same šeću poljem, a vi lagano šećete za njima.
Površina kojom smiju šetati je otprilike 2 x 2km i ako ovce baš dođu do ruba te površine, potrebno ih je samo usmjeriti u drugom smjeru i one opet lagano šeću i pasu…
Nema tu vrtova ili nekakvih drugih površina (kvarova) u koje bi ovce baš htjele ići, a da se vi morate konstatno s njima boriti da ne odu tamo.
Više manje lagano šećete za njima i tu i tamo ih blokirate u određenom smjeru kako bi one zauzele novi pravac kretanja.
Broj ovaca je 100, ali da brojka ne prevari…to stvarno nije veliko stado. Slika: https://photos.app.goo.gl/irgHq1g7G1VxTW767

Plaća 5000kn - 10000kn

Zašto je naveden toliki raspon plaće? Pa zato jer se pastir ustvari jako teško nađe, tako da će cijena u konačnici ovisiti o broju prijava i biti negdje unutar toga raspona. Možda bude i 10k :wink:

Molim javiti se na [email protected]

Ima li kakvih pasa tu? :smiley:

Ustedi lovu, radi svoj posao na pcu dok ganjas ovce dronom :slight_smile:

1 Like

Sad ce jos bozou napravit program da dron sam ganja ovce i pokazuje im gdje ce ic… Unistice poso hiljadama pasa ovcara

2 Likeova

Pa cijelo vrijeme mi se to mota po glavi. :slight_smile:

Sheban sam…osim sto sam usred necega u zg sto mi sad stoji … osim toga curi propada godišnji, hoće me ubit što sam prihvatio pomoći…itd.

Da nema toga, lezao bi u polju i uzivao…

Dobra ideja svakako, i po nekim mojim procjenama ne bi trebalo biti nesto ultra-tesko za napravit :slight_smile:

Ne znam koliko je bitno za temu…nekako mi je posto sam ovo gore iznio. U svakom slučaju i moje emocije i emocije moje cure bi bile drugačije da moj buraz nije komad budaletine i da ne radi sranja svako malo. Ali on po drugi puta zavrsi u zatvoru u ovoj godini… ludjak.

Nije baš nesretni slučaj kako sam u uvodu napisao.

A ima dosta tricky djelova…nije bas simple.

Jednostavnije mi se čine ogrlice koje bi pomoću el. impulsa na određena grla postizala željenu koordinaciju kretanja stada…

…onda eventualno uz to drone koji bi po potrebi doletio sa bazne stanice.

Imati samo drona je gotovo nemoguce zbog baterije… ili bi morale biti neke kerefeke sa zemaljskom stanicom za drona koja bi se kretala po zemlji skupa s ovcama…i služila kao solarni punjač drona. A mogla bi biti i sa dovoljno velikom vlastitom baterijom…

No sve to nije bas simple. Software za drona za upravljanje ovcama bi bio tek manji dio priče.

I da, možda najjednostavnija i najsimpatičnija opcija. Drone je prilagođen za nosit u ruci i bacit ga ko kamen. Pastir ga otprilike baca ko “bumerang” preko onih ovaca koje želi malo poplašit. Drone kada u svom kamen letu dosegne visinu 2m od tla…tu se kontrolirano zaustavlja. Dron ne zna za ovce…njegovo zaustavljanje uz zvuk propelera je već dovoljno da se ta grupa ovaca poplaši. To je ekvivalent kao da je pastir tu grupu ovaca malo šibom kvrcno. Pastir znači ima šibu kojom moze dohvatit podalje ovce. Ili one koje su nasuprot njega, kada zeli okrenut smjer ovcama da krenu prema njemu, a da ih ne mora optrčavat.

Uz to pastir ima mali daljinski kod sebe…samo gumb koji kad stisne da se drone vrati k njemu. Tu bi moglo biti i par gumbova koji su za različite teme kako će mu se drone vratiti.

Inače, da nebi bilo nismo znali…

…ja jesam s njima sa dronom, haha.

3 Likeova

Zasto kompliciranije, kada moze jednostavnije.

Stavi stupove oko zemlje na razmaku 50m, na svaki stup stavi 4k kameru sa senzorom, isprogramiraj kada se nesto pomakne da kamera to prati i da upozori drona na to sto se mice, dron pocne letiti prema tom cudu sto se mice od stupa tj kraja zemlje prema sredini nekih 200m. Cekaj, sto ako puse vjetar i dron pocne kositi travu? Zaboravi na ovu ideju…

Već takvo nešto postoji :smiley:

Zanimljivo ili cudno sto drzava daje poticaje za poljoprivrednike/stocare. U svakom slucaju pozitivno i nadam se da ce i nastaviti.

Ne znam bas…jer daju nosense poticaje. To su i sami svjesni oni koji ih koriste.
Skoro pa potiču “ne proizvodnju” …i još ka tome sa pravilnikom idu kontra onoga kako bi se trebalo prema tlu ophoditi… tipa ista njiva ne smije biti košanica i oranica…a za tlo je najzdravije da se to radi po ciklusima… tragikomedija ukratko.

1 Like

Nove pustolovine Tom Sawyera …oh kako je divno čuvat ovčice.

7 Likeova

I stvarno se nitko nije javio? A da probate na Oglasima? Juce sam trazila na HR oglasima objavu, neki dan je ugledam, momak iz Gane trazio bilo kakav posao u HR i vecina ih se sprdala s njim, i nema objave…vjerovatno je izbrisao. :frowning:

Pa stavljeno je na dost mjesta, još je svježe objavljeno…bumo vidli.
Ali čuo sam od lokalaca da je gotovo nemoguće naći, sem nekog propalice koji nije sposoban ni za ovo.
Na neki način ipak je odgovornost čuvat ovce i ne vole vlasnici to povjerit svakome. A to bi htjeli raditi samo oni koji jbg, baš ništa drugo ne znaju… lokalni pijanice i tako. :confused:

A ono, nije strašan job…većinu vremena ležim i čilam, samo mi fali plaža :smiley:

Ma da mi mama nije bolesna ja bih objerucke prihvatila, za zivce opustat dusu dalo, i bolje pricat s ovcicama nego s mnogim ljudima…iskreno. Nego posto su u HR malo :rofl: picajzle po pitanju posla objavite u Bosni, npr Travnik…blizu je Vlasic i ima dosta pastira