Trošak suda - tužba po službenoj dužnosti

Pozdrav,

ako se netko slučajno kuži ili ima iskustva.

Imam situaciju da je službena osoba podigla tužbu da sam prijetio njenoj egzistenciji i ugledu.
(Ock, jesam …mada sam prijetnju izrekao na način “Poduzet ću sve što je u mojim pravnim mogućnostima da naštetim vašem ugledu i okaljam vaše ime.” Time sam, kao što sam i rekao, planirao koristiti samo zakonite metode da iznesem javno svoje loše iskustvo sa dotičnom osobom i da joj na taj način naštetim. Što sam, štoviše, smatrao i svojom građanskom dužnošću da ukažem na nečiji (ne)rad s kojim nikako nisam bio zadovoljan.)

No… jedva da sam to izrekao, lisice su pale na moje ruke i priveden sam kao najveći kriminalac.

Uglavnom, vidim da pravosuđe nema baš sluha za mene i uopće mi se neda kačiti. Optužnica traži 8 mj uvjetno zatvora.

Zanima me ako prihvatim taj uvjetni zatvor bez uzimanja odvjetnika … što me to kači naknadno u životu?
Također, pretpostavljam da ako me se okrivi, da se svi sudski troškovi prebijaju preko mene. Koliki bi to mogao biti iznos? (Kako se radi o službenoj osobi, nije privatna tužba …nego je podignuta po službenoj dužnosti.)

Hvala na bilo kakvim odgovorima.

Ako te proglase krivim imaš mrlju u dosjeu odnosno evidentiran kazneni postupak.

Odvjetnika ćeš dobiti po službenoj dužnosti, premda je bolje angažirati plaćenika. Odvjetnici znaju pravne cake i bolje je imati odvjetnika uz sebe nego ne imati.

Pitaj i na forumu https://legalis.hr/

Pa ako ne planiraš raditi u nekakvim državnim firmama, ništa posebno. Dok traje postupak ne možeš dobiti onu famoznu “potvrdu o nekažnjavanju”, koja zapravo nije to već potvrda da se protiv tebe trenutno ne vodi nikakav kazneni postupak.

Ti si onda vjerojatno dobio prijavu za KD Prijetnju… A i sa odvjetnikom po službenoj dužnosti će ti vjerojatno barem malo smanjiti uvjetnu ukoliko pokažeš nekakvu empatiju i sažaljenje radi počinjenog…

E sad, tvoj nastup je bio totalno kriv jer postoje načini na koje se žali za nečiji nerad, ali nikako ne s prijetnjom, pogotovo koja je povezana sa osobnim životom te osobe haha… Jebiga, tu si se zeznuo malo

Za točne sudske troškove stvarno ne znam… Kakogod, razgovaraj s nekim odvjetnikom, mi tu možemo svašta reći, a ništa ne mora biti istina…

Pa neces dobit 8 mjeseci ako se nagodis?

Od mog brata sin bio rekao drugaru “Ako ne dodjes veceras da igramo roblox, ubicu te” i zbog toga su ga tuzili.

Nadam se da tu recenicu nisi uputio nekom politicaru. Ako imas zenu/devojku nadam se da ti to nece pokvariti odnos sa njom.

Ako dobiješ uvjetnu osudu znači da u roku provjeravanja ne smiješ počiniti novo kazneno djelo jer ti se inače uvjetna osuda može opozvati i mozes ici u zatvor na tih 8 mjeseci. Najveći rok provjeravanja je 5 godina od pravomocnosti presude, ali iz iskustva ti ces dobiti 2 ili 3 godine rok provjeravanja. U presudi ce to glasiti “kazna zatvora nece se izvrsiti ukoliko okrivljenik ne pocini novo kazneno djelo u roku od 3 godine od dana pravomocnosti presude.”
E sad što to znači za tebe:

a) biti ces osuđivana osoba dakle neces moci izvaditi potvrdu o nekaznjavanju ako ce ti trebati za posao ili neku drugu svrhu
b) ako pocinis kazneno djelo U ROKU PROVJERAVANJA moze ti se opozvati uvjetna osuda i u tom slucaju ides u zatvor na 8 mjeseci
c) ako pocinis kazneno djelo NAKON ROKA PROVJERAVANJA sud ce ti gledati raniju osudivanost kao otegotnu okolnost i dobit ces automatski strozu kaznu

Rehabilitacija (dakle brisanje iz kaznene evidencije i smatrat ces se da nikad nisi pocinio kazneno djelo) za uvjetnu osudu nastupa nakon 3 godine od isteka roka provjeravanja (dakle moja pretpostavka je 6 godina ako dobijes 3 godine rok provjeravanja)

Troškove sud dosuđuje u paušalnom iznosu ovisno o složenosti predmeta i duljini trajanja postupka. Iz iskustva dobit ces 500 kuna paušalnih troškova postupka.

Vezano za navode ostalih:

a) neces dobiti odvjetnika po sluzbenoj duznosti jer se odvjetnik po sluzbenoj dodjeljuje samo kad je obrana obvezna, a to je npr. dok je okrivljenik u istraznom zatvoru, pritvoru ili na izdrzavanju kazne zatvora iz drugog predmeta, ako je neubrojiv, za kaznena djela gdje je propisana kazna zatvora preko 10 godina i tako dalje da ne nabrajam sve situacije

b) ako si zaista izrekao prijetnju i za to postoje cvrsti dokazi ne vjerujem da postoji odvjetnik koji ti moze pomoci da te se oslobodi krivnje, no medutim moze te savjetovati ako imas neka pravna pitanja i moze ti pomoci pripremiti obranu (s time postoji mogucnost da dobijes ili manju uvjetovanu kaznu zatvora ili kraci rok provjeravanja ali naravno onda ces ga morati i platiti)

c) ako je izdan kazneni nalog (sto cesto bude kod ovih kaznenih djela) to znaci da ce presuda biti pravomocna bez odrzavanja rasprave ako ti ne podneses prigovor odnosno to znaci da se ti slazes s presudom i ona je pravomocna u trenutku isteka roka u kojem mozes podnjeti prigovor. Ako podneses prigovor taj kazneni nalog se stavlja izvan snage (prestaje vrijediti da laicki tako kazem) i ide se u raspavu gdje se onda dokazuje tvoja prijetnja dakle zovu svjedoci i izvode drugi dokazi. Samim time postupak duze traje i moze zavrsiti povoljnije ali i nepovoljnije za tebe.

d) moj savjet za ubuduce, ako ti nesto od ovoga nije jasno ili opcenito imas jos neka pravna pitanja radije plati savjetovanje kod odvjetnika i dobit ces odgovore na sva pitanja nego da postavljas pitanja na forumu gdje ce ti laici davati krive odgovore. Svako pravno pitanje je vazno i vidio sam masu ljudi koji su se opekli jer nisu pravovremeno trazili pravni savjet sto zbog skrtosti sto zbog lakomislenosti. Odvjetnici jesu skupi ali iz iskustva govorim uvijek su jeftiniji od kasnijeg ishoda koji najcesce bude dok se laici sami pokusavaju baviti pravom.

15 Likeova

Dobrodosao na forum. Dobar ulet.

4 Likeova

Bez advokata ne bi trebao ni krociti u sudnicu, nikako po sluzbenoh duznosti s obzirom da su svi uvezani sa sudijama i tuziocima.
Napravio si glupost, na sudu ces izjaviti da se kajes, da si bio potresen i pod uticajem emocija, i da nisi znao sta pricas.
Tebi ce samim time sto je podignuta optuznica u Kaznenoj stojati da si pocinio KD.
Uglavnom advokat je must have.

Slažem se da je u ovom slučaju odvjetnik must have.

1 Like

Tri godine su bas dug period, pojma nemas sta moze u zivotu da ti se desi u roku od tri godine. Plati pravnu pomoc. Ako nemas pare, a ti nabavi. )sta bi s onim Japancem sto ti je prijetio za puzzle btw.?)

@FunnCo :+1:.
Evo sad imamo i pravnika ovdje :sunglasses:

2 Likeova

Kad vec dajes pravne savjete za dz, ako bi bio voljan reci misljenje-makar ne bi siguran, da li je slanje poruke sadrzaja " Poduzet ću sve što je u mojim pravnim mogućnostima da naštetim vašem ugledu i okaljam vaše ime." nesto za sto bi neko 100% bio optuzen, iako je pomenuto da ce se uraditi sve sto je legalno (mada svakako bi logicnije bilo reci da je Bozo “trebao” napisat da ce podijelit sa svima kako se odvila ta transakcija izmedju njih ili sta vec)

Pozdrav prema ovom kako sam procitao u pitanju je krivicno djelo prijetnja jer ti si izrazio ozbiljnu namjeru da ce nesto uciniti…nesto mi djeluje da je sve brzo odradjeno da nisi prijetio nekom politicaru jer je policija odmah reagovala? Moj ti je savjet da uzmes advokata i da on to sredi jer prema onom sto sam procitao ponavljam se nema elemenata za ovo krivicno djelo vec da se ide na prekrsaj i u slucaju da budes uslovno osudjen sto mislim da neces to ti ne moze smetat za dalje napredovanje ako zeslis da radis u drzavnoj sluzbi. Vezano za troskove ako sklopis sporazum sa tuzilastvom ti snosis troskove postupka. Dosta su sturi podaci da bi mogao nesto vise da napisem bez cjelokupnih spisa predmeta.

Tesko mi je napamet govoriti ako nemam uvid u cijeli spis, ne znam ni koje kazneno djelo mu se stavlja na teret da li prijetnja, napad na sluzbenu osobu ili neko drugo, ne vidim optuznicu da vidim na kojim dokazima se temelji i tako dalje da sad ne duzim. Zato govorim ako ja kao pravnik mogu samo neke zakonske okvire tu rastumaciti onda znate koliko mogu laici na forumu pomoci, zato postoje odvjetnici koji ce ako im platite za sat savjetovanja proci sa vama sva vasa pitanja a ako ih angazirate u nekom predmetu skrbit ce za to da poduzmete sve u vasoj moci da se za vas donese najpovoljnija odluka (nekad ce u tome uspjeti nekad nece- tu opet ima vise faktora, od toga tko je kakav odvjetnik do toga kolko se u nekom predmetu da nesto izvuci ili ne da). Vise od toga Vam nazalost ne mogu reci, a i kad bih imao vise informacija nisam niti ovlasten nekog zastupati a i otvorili bi pandorinu kutiju sa jos stotinjak razlicitih pitanja…

1 Like

Da ne otvaram novu temu, sorry za offtopic. @FunnCo adje molim te ako imaš volje kratko odgovori na ovo u nastavku.

Buka u zgradi radi građevinskih radova (adaptacija) od ranog jutra, ali u skladu sa kućnim redom koji je klasika, od 7am se smije :frowning:

Nisam pravnik pa možda griješim, ali po mom shvaćanju Zakon o zaštiti od buke čl. 6. (čl. 5. kaže da se provodi danonoćno) i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima članak 110. i čl. 167. daju temelj za privatnu tužbu. Da li sam u pravu, i ako da, da li je realno očekivati da ću dobiti spor ako dokažem da mi je zbog buke narušeno fizičko i psihičko zdravlje i da trpim financijsku štetu?
Nije moj ćef, nego neke stvari moram raditi do kasno jer mi je takav posao i nakon toga je normalno da se želim i trebam naspavati, a ne da me redovno netko budi u rano jutro divljačkim rasturanjem zidova.

Nisam cigan da tužim susjeda jer adaptira, ali stalno netko adaptira i buči i ja godinama tražim da odgode buku samo par sati da ne počne baš u 7-8 ujutro. Neki se ispričaju i poslušaju, neki ignoriraju, a meni je pun k.

Da ne bude samo offtopic…

@FunnCo je dao najbolji odgovor, ali meni ovo što si napisao djeluje kao kamilica i pitanje je da li bi uopće dobio uvjetnu. Ako uđeš u spor, svaki prigovor, a pogotovo rasprava produljuje i poskupljuje spor, a platit će onaj tko izgubi ako se drugačije ne usuglasite.

al vrlo vjerovatno nije napisano tako… i vrlo vjerovatno postoji siri kontekst gdje se indirektno prijetilo… i jos gore, sve preko emaila pa da svi dokazi ostanu.

Moguće, ali ja sam shvatio da je to bilo uživo, možda na nekom šaleru ili u nekom uredu, pa se službena osoba uvrijedila.

Izgleda da imamo pravnika pa će on sigurno bolje odgovoriti, ali kad već komentiram, mislim da ne može baš sve proći pod prijetnju koja dovodi do osuđujuće presude, a ovo napisano u uvodu mi djeluje kao oborivo. Ali ne znam detalje.

Puno detalja ovdje fali. Kao prvo ne znam kako si uspio biti uhapsen za ovo. Ko je ta osoba, neko sluzbeno lice, neko ko je u politici ili neka javna licnost. Na koji nacin si iznio ovu uvredu doticnoj licnosti verbalno ili pismeno. Verbalno je sve rekla kazala ali pismeno je skroz druga stvar. Kako je u opste doslo do toga da je kazneno djelo a ne gradjanska parnica. Jesi li tu osobu povrijedio na njenom sluzbenom mjestu ili je to bilo na “ulici”? Po gore navedenom prije je to morala biti tuzba za klevetu.
Kao mlad sam kazneno optuzen. Nista strasno nista sto covjeka moze da uspori u zivotu. Ali onda godinu dana si pod stresom. Tek kad sve projde skonras koja glupost. Ja sam zbog stida izbjegao advokata i napravio glupost. Dovoljna je bila samo recenica jedna na sudu da budem oslobodjen totalno. " u trenutku inspekciske kontrole nije obavljana djelatnost niti je bilo ocito da se vrsi radnja… Sa ovim bi se sve zavrsilo ali mlad i neiskusan.

Ako je verbalno bez svedoka onda imas i sansu da se sporis jer je sve i na jednoj i na drugoj strani.
Meni je najgore bilo cekanje jer onda nisam mogao dobiti potvrdu da se “ne vodi krivicni postupak” za bilo kakav posao. Uvjetno sam dobio 3 godine i 2000e kazne koje sam dogovorio u rate.

1 Like

A jbga, po meni, to su mane življenja u zgradi na koje se ili moraš priviknuti, ili tražiti drugo mjesto za život… Ali to što si rekao, bilo bi u redu da se dogovori sa predstavnikom stanara da se ne kreće prije 9…

Teško da ćeš dokazati da ti je narušeno fizičko i psihičko zdravlje jer gospođa koja je imala ozbiljnu medicinsku dokumentaciju niti uz vještačenje nije to uspjela dokazati na način koji je bio prihvaćen na sudu.

BTW, ne pišem ovo iz rukava, www.zmz.hr

Pošalje odbijenicu za Tuzlu sa 100€ i dobije falš sa pečatom ovjeren da nije osuđivan. Ni prvi ni posljednji :joy:

I onako skoro nigdje ne provjeravaju.

Koliko znam raje vani radi sa potvrdom o nekaznjavanju po HR i DE…