Pozdrav.
Da uskrsnem malo temu.
Ne dolazim iz Ebaya i Amazona i dropshipinga, nego iz drugih oblika trgovina, web trgovina tipa Etsy i sl. i vlastitih web shopova, ali imam dosta pitanja za vas iskusnije koji se duže vremena bavite Ebay-em. Iz HR. sam. Imam individual account na ebay.com i svoj manji obrt koji sam dosada koristio za buying većinom uredskih sitnica, ali me odnedavno interesira i selling.
Vidim da imam limit od (350 listingsa i 20k$/mj vrijednosti robe) što mi je u redu za početnika, tako da ne bih ni otvarao shop u početku dok ganjam i ne nabijem više listingsa i robe pa bi se poslije prebacio na business tijekom godine; ako krene. Imam tamo njihov broj u USA za kontakt. Krenuo bih ovom metodom pa skalirao u drop s obzirom da doslovno nemam niti poznajem ikoga u US dok ne nabijem neki pozitivni feedbak od ljudi; što sell što buy, acc. je star 6mj, 100% positive rating, ali je bio većinom neaktivan osim par kupljenih sitnica iz UK i DE.
Nadam se da će mi netko pomoći kvalitetno odgovorit na neka od pitanja koja imam:
**1.**Imam oko 100 listinga postavljenih (većinom moj tech gadget, nešto robe, toys i antique stuff i sl.koji ne rabim i koji bih prodao, manji predmeti od par 100 grama, 0.5 i max do 1kg težine). Kako određujete shipping cost za international, slao bih većinom za US I EU (ostale sam manje više isključio) (prema drugim i sličnim listingsima drugih prodavatelja u Eu) pa odokativno ? Ili ? Ja sam ih lupao po veličini i težini predmeta od 0 ili 5$ pa do 30$ slično po drugima.
**2.**Kojega domaćeg curriera odabrati za dostavu tih manjih predmeta? I koji bi mi bio najeftiniji? Hrvatsku poštu, Dpd, DHL, Overseas ? Dajem primjer da prodam npr. običnu keramičku šalicu od 200g zapakiram u kutiju ili kompjuterski RAM i hoću sad poslati u USA ili npr. u Koln, Amsterdam, London ili sl.
**3.**Gdje i kako dobivam traficking broj? Od Ebay-a kada se nešto proda, curriera, dostavljača ?
**4.**Koji su mi tu još ulazni troškovi, pretpostvljam da bi bilo ok kupiti onaj manji printer za lijepiti etikete za adrese, par kartonskih kutija, stiropora, bubbla wrapa, selotejpa i slično i traka sa teemu-a i alija?
**5.**Vidim već nakon tjedan dana od postavljanja ima viewa na listingsima i par WATCHES ? Što me iznenadilo? Mislio sam da je site dead van blagdana :). Da li da tim watched odmah šaljem automatski i ponude i offere?
**6.**Na koliko % držite Ebayev add rate? Ja sam sve stavio u početku na 3%, da li je to ok?
**7.**Vidim da tu većinom ljudi dropaju iteme sa Amazona, ja sam u početku mislio krenuti sa par svojih dok ne nabijem rating, pa sa par njih sa CJDROPSHIPPING-a iz niša koje su mi poznate pa skalirati nadalje. Je li to ok ideja? Na što valja pripaziti? Da me ne banaju.
**8.**Koristite li društvene mreže za marketing ili samo ostavite listingse hladno gore da se skupljaju?
Jer koliko sam skužio, the more listings the better. Faster the sale will come, race to the bottom i slično.
**9.**Koliko vremena gubite na opise i slike itd i koliko su zaista bitni? Meni ovo sada zadaje najveći dio posla.
**10.**Koristite li aukcije(auction) za prodaju. Predpostavljam da su one ako nešto želim brzo prodati? U početku sam sve stavio na buy now i offer pa sam ih mislio kasnije isprobati. Ali ja kao kupac ih često gledam pa se pitam da li je pametno i s njima krenuti na mjesec-dva pod uvjetom da se ništa ne proda.