[Tutorial] Kako nabaviti lake keyworde i ukrasti posjetu konkurentima

Već sam pisao ranije o Aleksi i krađi dobrih i lakih tema od konkurenata, evo ovdje malo da zaokružim pa možda nekome posluži. Neću previše stavljati paragrafe, naslove i ostalo da izgleda lijepo tutorijal no ću onako narodski neorganizovano. Ako mi se bude dalo probaću organizovat da bude pregledno bar malo.

Šta vam je potrebno? Aleksa free trial 7 dana i web adrese što većeg broja vaših konkurenata.

Aleksa nudi sedmodnevni fri trial
7654

ja sam uzeo ovaj free trial advanced na sajtu alexa.com i dobra stvar kod ovoga je što može preko pejpala i ne ide direktno preko kartice. ja sam i dalje seljak i ne volim davat broj kartice svuđe i jedva sam se prije neku godinu oslobodio dizat pare na bankomat. Kad uzmete ovaj fri trial možete odmah ugasit subskripšn da vam po isteku 7 dana ne bi naplatili 149$. sve opcije vam i dalje ostaju uključene u tih sedam dana fri triala iako ste ugasili pretplatu. evo link kako da ugasite pretlatu https://support.alexa.com/hc/en-us/articles/200063419-How-do-I-cancel-my-subscription-

Lijepa opcija je što se svi podaci mogu downloadovati pa se koristit kasnije. Bitno je što više sajtova i podataka tj. keyworda ljudi koji dolaze na njih downloadovati za kasnije korištenje. Poslije možete u google docs gledati statistike


Keywordi su podijeljeni po ovim kategorijama kao u tabeli: popularnost, konkurencija…

Pošto ja pokušavam naći što lakše termine keyworde organizujem od najvećeg prema najmanjem share of voice, to znači da veliki postotak određenog keyworda završi na tom sajtu


sve iznad 10 je baš veliki share of voice i to uglavnom znači da tema nije adekvatno obrađena i nije dobro pokrivena.

desava se međutim da neka tema ima ogroman share of voice to ne može značiti ništa drugo no da je konkurencija nikakva za tu temu. Pored share of voice za mene najbitnija kategorija je popularnost, ako je popularnost 10 ili iznad itekako se isplati obraditit tu temu. Možete u posljednjoj koloni (Percent_of_traffic) vidjeti koliko taj termin ukupno procentualno posjete donosi tom sajtu. Pošto jedan članak nikad ne rangira samo za jedan termin pogledajte i ostale termine ctrl+f i glavne termine kucajte i prikazaće vam u tabeli i što više termina nađete to bolje za vas da napravite članak na tu temu. U ovoj tabeli iznad prvi drugi i šesti termin su vezani za taj jedan članak, mogao bih vjerovatno naći još termina vezani za taj jedan članak sa tog sajta, ali da ne odem previše u detalje.

Kategorije competition, competition paid, traffic score i paid impression uopšte nisu potrebne i bitne bar po meni.

Kada ste našli termine za koji rangira neki sajt i za koji dobija odličan postotak posjete sa tražilica posjetite taj sajt i pregledajte članak i napravite duži i bolji članak. Često se zna desiti da članak uopšte nije pretjerano zajeban za preteći i da je to neka sporedna tema koja se ipak dosta traži, ali nije često obrađena. Čak i da ne ode vaš članak na prvu poziciju, izbićete na visoku poziciju i ukrasti dobar dio posjete zbog nedovoljne konkurencije.

19 Likeova

Svaka čast! Ja sam isto mislio uzeti Alexu na tjedan dana ali me je zbunjivalo ovo za naplatu poslije a iskreno nisam ni istraživao onda dali se može otkazati… Svakako ću ovo iskoristiti i super objašnjeno…

Kako si otvorio ovaj .tsv file koji skines ?

Edit i oftopik

Malo me nekad iznervira kad neko ne čita napisano ili ne izgugla, ali se sjetim kako sam ja ođe prije nekih lupam osam godina baš smarao ljude kako da mi neki tekst postane plavi i vodi ka mom sajtu a da nije url. Anchor je bio tad epohalno otkriće.

2 Likeova

Bas sam prijepar minuta nasao video na youtube, veoma je jednostavno . Inace havla @anja1 :slight_smile:

Zašto ne bi “okačio” taj video i ovde? :smirk:

1 Like

Evo i vdeo, al je pravo jednostavno :smiley:

Takodje za ovo je bolje naci neke “nove” ili ne tako jako sajtove i od njih “ukrasti” posjetu…

1 Like

Dok nešto ne vidiš i ne naučiš, to je misterija i komplikovano do besvesti, a kad ukapiraš onda bude prosto da prostije ne može::blush:. Takav je život da se niko nije naučen rodio - nažalost: :smirk:. Hvala za video :+1:. Hvala i @anja1

1 Like

ne mora biti novi sajt ako je share of voice ogroman 30+, npr ovaj primjer koji sam ja dao je sajt stariji i po alexi u 700k u svijet (čisto orjentacije radi) ali ova tema kao i još solidan broj drugih je obrađena na tom sajtu i na samo još jednom sajtu, ali taj drugi članak je baš loš i kratak i na još dva mjesta se nalazi na sajtovima koji automatski upoređuju proizvode vukući podatke sa amazona. Niđe više ni naznake ove teme nema. A pogledaš samo ova tri spomenuta termina iz tabele donose tom sajtu 1,25 posto posjete vjerovatno to na kraju izađe na 2-3 posto možda i više kada bi se svi termini uključili vezani za taj članak a to je baš lijepa cifra kad se uzme u obzir da je sajt neđe u 700k u svijet (opet ponavljam čisto orjentacije radi je bitna ova cifra)

evo statistika zadnjih 28 dana jedne ovako ukradene lake teme. Zanimljivo je da nijedan termin keywordeverywhere ne pokazuje da ima pretraga, moguće je da je i to (pretpostavljam da je isto i na keyword planeru) zaustavilo neke da obrade ovu temu. Tako da nemojte da vas zaustavi to što neki alat pokazuje da neke pretrage nemaju pretraživanja ukoliko alexa pokazuje da neki sajt dobija posjetu za taj ili te keyworde. Meni je ovaj članak drugi po posjećenosti na cijelom sajtu. Moram napomenuti da su ove teme koje su mnogo mnogo lakše manje bajing od većine best lista i ostalih sličnih tema. Može se ponekad iščeprkat i poneki ne baš pretjerano obrađen termin best … ali dosta teže. Ipak uvijek je ljepše riješavati stvari bez tuče sa drugima no naći dostupnu oblast u koju se može čovjek ugurat bez beklinkova i goleme patnje. Ja se trudim da kombinujem best liste reviewe i ove lake termine koji su u mojoj niši uglavnom vs i difference. Onda linkujem sa lakih termina na teže best liste ako se pomenuti proizvodi nalaze na nekoj od mojih top lista.

Ako ima u vašoj niši ima foruma vezanih za nišu odlično je vidjeti i njihove statistike jer tamo teme uglavnom nisu pretjerano dobro obrađene, nisu optimizovane i prilično je lako za preteći ih.

Prije započinjanja teme obavezno ručno ispitajte konkurenciju. Pogledajte kakav je članak i jel ima još puno članaka koji su na istu temu. Nemojte očekivat da ćete naći lupam Best Treadmills Under $500 ili tako neki termin za koji i babe znaju da je tražen da je vrlo bajing i da je konkurencija jaka.

Da se ja vrnem na odgovor koji krenuh pisat, naravno da su noviji sajtovi lakši za prestići, ali ćete manjih interesantnih i lakih tema naći na novim no na starijim i obimnijim sajtovima. Često mlađi sajtovi proguraju linkovima sa homepagea par tema pa one rangiraju. Tako da ako vam se da i to ispitajte, interno linkovanje i da li zbog toga određena tema rangira. Ja se ipak zadržavam na tome da nađem keyworde koji su što manje obrađeni a donose određenim sajtovima solidnu posjetu.

Još jedna napomena ukoliko za neki termin ogroman share of voice provjerite i ručno jer može bit da prva druga pozicija donosi veliku posjetu iako konkurencije ima.

2 Likeova

Da nam je nesto ovako za youtube da vidimo preko kojih kw kanali dobijaju posjetu :open_mouth: :smiley:

1 Like

Meni je istekao ovaj free od 7 dana, i ja sam iskljucio da nakon tih 7 dana ne platim nista. E sad stize mi poruka vec 2 puta na telefon da mi je pokusano da mi “alexa” skine novce sa paypala, srecom nije uspjelo jer kako kaze nema dovoljno novca… Ali nije mi jasno, da sam slucajno imao novac na paypalu, znaci naplatilo bi mi iako sam ugasio u podesavanjima ? Kako je kod tebe @anja1 bilo ?

Najnormalnije sam ga ugasio kao sto pise na linku, nisu mi nista naplatili. Mozda nisi onaj zadnji korak odradio, a pise tamo kad gasis da je potreban i taj posljednji korak odradit, odgovorit na pitanje cini mi se zasto gasis subskripciju tj. neki fidbek ostavit. Cini mi se da je tako bilo. Kontaktiraj ih u svakom slucaju i reci im problem.

1 Like

Nisi dobro ugasio, nisi zadnji korak ispunio. Ja sam isto koristio 7 dana i ugasio, ima mjesec dana i nisu se pokušali naplatiti.

1 Like

@bugi kako si zadovoljan statistikama sa alexe?

Pa odlična je za vidjeti gdje se linka konkurencija, pogotovo za jedan dio stranice - jednu kategoriju sam našao hrpu mjesta gdje se ja mogu ubaciti i to nisu forum linkovi i komentari, za ostale kategorije se uglavnom mogu na iste forume ugurati. Postoje takve kategorije gdje se i službeni linkovi dijele i šakom i kapom, možda ih je dobro ubaciti samo radi jačanja domene backlinkovima, ako te zanima koja je to kategorija kod mene javi se na pm.

Što se keyworda tiće, super je što možeš upisati jedan web, a on ti ponudi desetke sličnih tako da ne moraš mozgati koji još sajt bi mogao istražiti. Što se tiče samih keyworda, i ne izbacuje baš long tail keyworde koliko vidim, ali meni to ne treba, tebi sigurno više. U svakom slučaju, 7 dana mukte se mora iskoristiti, može se samo profitirati ali da bi plaćao ne bi, dovoljno je jednom godišnje malo pročačkati i sljedećih godinu dana imaš posla na sajtu.

Da, da bas taj zadnji korak nisam odradio do kraja, sada sam uradio videcemo da li je to to :slight_smile: Hvala :slight_smile:

ja nisam pretjerano koristio alexu za provjeravanje linkova. Nešta malo, ali ništa novo ni zanimljivo nisam našao što već ne znam.

Što se tiče long tail keyworda ja sam ih baš dosta našao. Sad nije toliko pitanje ni da li ti je potreban long tail već koliko je koja tema obrađena. Bar kod mene je tako. Npr proizvod vs proizvod nije long tail (valjda) ali ako neki sajt dobija posjete za tu frazu i ako nije obrađena tema na mnogo sajtova onda mi je ta fraza i bolja od long tail zato što mnoge long tail fraze često uzmu oni baš baš jaki članci. Pravo da ti kažem ni ne znam tačnu definiciju šta je long tail. Po mom shvatanju what’s the difference between proizvod vs proizvod je long tail. Mada sam i tih dugačkih fraza našao u solidnom broju.

Upravo tako.

@anja1
Odličan tutorijal prije svega jer je vrlo jednostavan, koristan i - besplatan.

Imam i pitanje. Naime, za globalno tržište mi je praktički jasno, postoji li na Alexa.com mogućnost provjere lokalnog Googlea. Meni treba analiza konkurencije i prijedlog klljučnih riječi od konkurencije za lokalni Google (google.hr).

Radi se o specifičnoj nichi, gdje i bez nekog truda se konkurenciji oduzima organska posjeta, no volio bih izvući što više prijedloga ključnih riječi s kojima bi s kvalitetnim člankom (uz neki backlink na te članke) pobrao vrhnje.

hvala na pohvali. nisam siguran da te u potpunosti razumijem. Informacije koje alexa prikazuje nisu samo sa gugl com već sa svih guglova