[Tutorijal] Kako prodavati na Amazonu

Clanak je preved uz pomoc Google translate da bih si skratio muke… U svakom slucaju, ovako sam poceo pre tri godine a sada, ruku na srce treba malo vise novca.

Oko 50% svih proizvoda kupljenih online u USA su kupljeni na Amazonu, ostala polovinu čine svi drugi sajtovi zajedno (Ebay, Walmart, Jet itd.). Amazon ima blizu 80 miliona Prime pretplatnika, odnosno skoro svako domaćinstvo u USA plaća pretplatu da bi im isporuka proizvoda kupljenih na Amazonu bila u roku 24-48 sati.

Nadam da ću ovim postom stvoriti besplatan resurs za ljude koji žele pokrenuti prodaju na Amazonu.

Prvo i osnovno sto morate znati je da dropshipping ne dolazi u obzir, već svu robu morate poslati u Amazonovu skladište u USA i onda Amazon vrši isporuku ka kupcu u već pomenutom roku od 24-48 sati. Prodaja i isporuka se vrši po tzv FBA principu. Dakle, nema pakovanja, svakodnevne šetnje do pošte i slično vec se uglavnom svodi na sledece:

Poručite robu iz Kine preko Alibaba.com, oni je direktno pošalju u Amazonovo skladište, sve što prodate Amazon dostavlja kupcima i tek onda uzima svoju proviziju od prodaje (troškove skladištenja, pakovanja i dostave do kupca).

Necu pisati kako da otvorite nalog na Amazonu i slicne osnovne stvari vec cu pokušati na konkretnom primeru objasniti kako teče čitav proces.

Ono što vam je potrebno za ovaj primer je $500 (da, tako je, trebaju pare, i moja lična preporuka je da ne krećete na Amazon bez $1500), ineternet konekcija, validna email adresa i payoneer račun (payoneer ne treba ukoliko imate USA bankovni račun ili u nekoj od odobrenih zemalja - spisak ima na Amazonovom sajtu).

Da počnemo…

  • Troškovi proizvodnje: $ 280
  • Troškovi dostave iz Kine u USA: $ 150
  • Fotografisanje proizvoda: $ 20
  • Barkod: $ 8 na Ebay
  • Amazon mesečna pretplata: $ 40
    Bez velike matematike, možete videti da su ukupni troškovi oko 498 $

PROCES

  1. Istraživanje proizvoda tj šta prodavati

Proizvod mora zadovoljavati sljedeće osnovne kriterije:

  • Postoji potražnja na Amazonu (ne želimo pokušati stvoriti potražnju, samo iskoristiti postojeću potražnju)
  • Proizvoda bez previše konkurencije. Gdje nema puno ponudjača sa stotinama dobrih recenzija u konkurenciji za prvo mesto (1 proizvod sa 1,000+ recenzija? Loše. Samo jedan proizvod prodaje. 5 proizvoda s manje od 100 recenzija? Dobro. 5 prozvoda sa 1.000 komentara? Loše, konkurencija je prevelika. 6 proizvoda sa 10 komentara? Loše, nema potražnje).
  • Nacionalni brend ne vlada na tržištu. (Ne prodavati patike protiv Nike)
  • Lagan i sitan proizvoda e idealan FBA proizvod jer ne uzima u skladišni prostor i troškovi dostave do kupca su relativno jeftini
  1. Alibaba: naručiti proizvod

Možete ići na AliExpress i naručiti nekoliko komada za testiranje tržišta sa minimumom financijskog rizika, ali predlažem, idute direktno u Alibaba.com i naručite 100 komada proizvoda zbog bolje cene. Rok isporuke je 20-30 dana.

Pogledajte sada sve proizvode i pokušati dobiti ideju. Pretrazujte Amazon za svaku stavku koju vidite, bez obzira koliko bezvezan proizvod bio. Recimo, video sam silikonski poklopac za tegle odlučio da probam sa njim s njim. (Savet: ne razmisljajte o stvarima kao što su telefonski punjači (mnogo lažnih proizvoda, možete se suočiti s brojnim refundacijam i nalog ce vam biti suspendovan) i maske za telefon (previše konkurencije, bruto marža i ROI su katastrofa).

Kako ja to radim:
Ukucam “stretch lid” (silikonski poklopac za tegle) u pretragu na Amazonu i vidim ovo https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_c_1_9?url=search-alias%3Daps&field-keywords=stretch+lids&sprefix=stretch+l%2Caps%2C339&crid=2MOA0OEV3SUIQ

Pogledam prvu stranu, koliko recenzija imaju, kakve su im naslovne fotografije i naravno cene.
Vidim set od 6 komada se krece oko 13-15 $. Prodajna cijenu određuju naši konkurenti, pa ćemo postaviti naše cijene na $ 13-15.

Pretrazim “stretch lids” na Alibaba
http://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&SearchText=stretch+lids

Nakon nekoliko poruka sa razlicitim proizvodjacima sam dobio ponudu za silikonske pokloplce solidnog izgleda, FDA i LFBG odobreni, napravljeni od “foodgrade” silikona, ne sadrži BPA, mogu i masinu za sudove i zamrzivač. Cena: $ 2,8 po setu za minimalnu porudžbinu od 100 komada.

Ova razlika u cijeni izgleda sjajno, ali postoje i neki drugi troškovi. Dostava i Amazonove naknade.

Dobavljač može organizirati air cargo + UPS isporuke za $ 150 ($ 1.5 / set za troškove dostave iz Kine). Dakle, to je $ 4.30 po setu. Amazon zatim uzima svoj deo, a za ovaj proizvod Amazonova naknada je $ 4.53. Za Amazon naknade mozete korisiti ovaj kalkulator https://sellercentral.amazon.com/hz/fba/profitabilitycalculator/index?lang=en_US

Kao što možete vidjeti proizvod koji košta $ 2.8 će zapravo koštati skoro $ 9. To je tri puta više nego ste videli na Aibabi. U ovom primjeru pravimo $ 3-5 profit / komadu. Nije loše, ali na kraju ćete vidjeti da bolje prodavani proizvodi imaju čak i niže profitne marže.

Znam, kad prodate svih 100 jedinica to je samo 300 $ profita, ali ne možete očekivati ​​da zaradite više uz tako nisku početnu investiciju.

Narucili ste proizvod, sta sada?

Najvaznija stvar je napraviti profesionalne fotografije posto vecina kupaca nista drugo i ne gleda. Pretrazite kljucne reci za taj proizvod (postoje razni alati) i napisite sto bolji opis proizvoda. U medjuvremnu istrazite PPC (pay per click) reklamiranje na Amazonu.

Lansiranje proizvoda - strategija
Proizvod je stigao u Amazonova skladišta. Nagurajte recenzije o proizvodu kako god znate i umete i što je prije moguće. Ovo bi trebao biti vaš glavni fokus. Pitajte svoje prijatelje, rodjake itd koji zive u USA, nadjite nekog na Fiverr-u . To je protiv Amazon TOS ali verujte mi, bez tih početne prodaje i recenzija vaš proizvod će samo sjediti i skupljtia prašinu u Amazonovom skladištu.

Ako želite da uložite više, ja bih kupiti 4 ili 5 različitih proizvoda, a ne puno inventara jednog proizvoda jer ce te tako povećati šanse za uspjeh.

Ovo je traljavo (nisam imao vremena pisati novi na nasem jeziku) preveden clanak https://selleratheart.com/how-i-started-an-amazon-fba-business-for-about-500/ koji je u priginalu objavljen na mom blogu https://selleratheart.com/

Ukoliko imate pitanja o Amazonu stojim vam na raspolaganju.

4 Likeova

mene zanima sta je s carinom i ostalim nametima kod uvoza, tko to placa i kako i kada ?

dakle mislio sam na carinu i proceduru kod uvoza u USA iz Kine.

Nemas carine do 2700 dolara. Ukoliko vrednost robe malo prelazi tu vrednost onda je DHL, Fedex podele na dve isporuke, koje su pojedinacno manje of 2700 dolara.

Naravno, ako je vrednost robe 10.000 dolara onda ova opcija sa deljenjem ne dolazi u obzir. U tom slucaju ti treba spediter koji sve zavrsi u tvoje one (ima ih mnogo koji rade samo Amazon) ili laksa opcija - dogovori sa dobavljacem DDP paritet, u tom slucaju svi troskovi su ukljuceni u cenu robe i dobavljac zavrsava svu papirologiju oko izvoza i uvoza.

1 Like

malo sam citao clanke na siteu, super su :+1::moneybag::clap:

Tenk ju veri mac :wink:

Pozdrav
Zanimljiva tema, pogotovo sto radim za par klienata poslove vezana za Amazon, eBay… vec nekoliko god, i dugo dugo razmisljam da probam nesto sam uraditi.
Sve mi je jasno o cemu govoris i super je to. Reci mi kako resavas return requeste ?

Ovo što ja radim je FBA (Fulfillment by Amazon), odnosno sva logistika je na strani Amazona i ja nemam ništa sa povratom robe. Ukoliko je kupca vrati, on je vraća u Amazonovo skladište, Amazon mu vrati novac (naravno taj novac uzme sa tvog računa) i robu stavi opet na stanje za dalju prodaju ukoliko roba nije oštećena.

Inače, kad šalješ robu u njihovo skladište radi se primopredaja gde oni utvrđuju da su robu primili u ispravnom stanju. Amazon ti nadoknadjuje sve štetu na robu nastalu u njihovom skladištu ili u dopremi do kupca.

Dobro OK to mi je jasno. Ne znam da li si do sada imao slucaj tipa " Item defective or doesn’t work " ili " Inaccurate website description " … znaci da su paket otvorili, probali to sta su uzeli i skontali da to nije bas tako kako se navodi na amazonu. Znaci li to da ti amazon refundira trosak i za takve stvari ?

Imao sam sličan slučaj (u pitanju je bio samolepljivi podmetač) gde je gospođa vratila proizvod nazad, ostavila dala ocenu sa jednom zvezdicom i komentar da neće da se zalepi za drveni sto. Amazon je naravno refundirao nju a pare uzeo od mene. Sve što sam ja mogao uraditi je da komentarišem njen komentar zbog drugih kupaca tj da objasnim da samolepljivi podmetači rade na principu vakuma i da se mogu zalepiti na glatkoj i čistoj površini a ne na hrapavoj.

Meni frend radi za Amazon, javlja se na telefon i prima reklamacije.
Kaže da oni na svaki poziv vračaju novac, nije im bitno jel oštećen jel kupac u pravu ili krivu, ne provjeravaju prozivode nego odmah vrate novac. Ti ako zatražiš novac dobiješ ga natrag i to je to, čak u nekim slučajevima ne moraš vratiti ni proizvod. Kupiš npr mobitel, zoveš njih, kažeš da ne radi mobitel, imaš i mobitel i novac.

Kaže da to masovno iskorištavaju, ima likova koji stalno to rade, naruče 10 mobitela, dobiju 10 mobitela i 10 povrata novaca i Amazona to nije briga, to sve ide na štetu proizvođača.

Jedino što naprave ako skuže da to često radiš je da ti blokiraju accaunt, ne možeš više kupovati, ali otvoriš novi i opet par puta to napraviš, mada je rekao da mogu blokirati i cijelu obitelj ako jedan to radi.

Sjećam se da je pričao da ima neka caka, ako kažeš da ti mobitel ne radi onda ti vrate novac a ti moraš mobitel vratiti, a ako kažeš da je došao razbijen, npr ekran i to, vrate ti novac a ti mobitel ne moraš vratiti. Likovi koji su u tome znaju te cake.

Imas li cesto reshipments ?
Recimo taj podmetac kosta par $, Amazon posalje predmet kupcu a posle par dana on kaze da nije dobio paket.
Nama se to cesto desava, jer na pakete do 100$ ne stavljamo “signature confirmation”.
Uglavnom, sve je dobro sem losed feedback-a.

Nemam nikada jer ne saljem ja robu. Amazon je dostavlja. Procitaj na netu sta je Amazon FBA-svu logistiku radi Amazon (skladistenje, umotavanje u poklon koliko kupac zahteva, dostavu do kupca itd. ).

Izgleda malo ljudi ovako nesto :slight_smile:
Reci mi moze li ova varijanta. Kontaktiram recimo proizvodjaca necega iz USA, i da on to posalje u Amazonovo skladiste ?

Jesi objavljivao ovakav clanak na forumu “internet zarada”?

Da - potpuno isti i to su koliko znam jedini tutorijali na nasem jeziku.

Naravno da moze. Imas ThomasNet koji je amaericki pandam Alibabi. E, sad problem je sto Ameri nisu Kinezi i traze mnogo vece kolicine kao inicijalne porudzbine.

1 Like

Postovanje,

Fino napisan tekst, ja sam zivim u U.S. i licno radim Amazon FBA. Odma sto cu ti reci da nisi u pravu kada si napisao da se roba salje direktno iz Kine u Amazon Warehouse zasto?

Zato sto mnogo robe moze da dodje osteceo u Amazon, roba bez naljepnice Amazon lejbela, dali je roba / proizvod kvaliteta, nemas pojma jer nema dodira s tom robom, sve to moze da kosta mnogo $ prije pravog PROFITA.

Pozitiva je sto ti nista neradis ako nadjes dobrog covjeka na Alibabi ili firmu pa da ti to sve radi kako treba pa da dodjes do nekog PROFITA, a malo je takvih.

Ja licno radim evo na nekim primjercima iz Kine narucio sam za PRIVATE LABEL pa cu vidjeti kako ide…

Naravno uz sve to istrazivanje koristim ovaj plugin Jungle Scout Pro, i trik na excel sheet 999 provjera proizova od KOMPETICIJE.

Ako se jos sta sjetim budem pisao :slight_smile:

Lp

1 Like

Poznato mi je da vecinom pocetnici imaju taj neki strah od defektnih proizvoda i onda traze da im se roba posalje kuci ili placaju inspektore da provere robu na licu mesta.

Ja cu ti odmah reci da jesam u pravu i sad cu ti objasniti zasto :slight_smile:

  1. Marze su ionako male i tesko mogu trpeti troskove jos jednog dodatni transport
  2. Kupio si 1000 nekih igracaka koje rade na baterije po ceni od $1 po komadu. Kinez ih posalje tebi na kucu. Da li ces ti u svaku od tih 1000 igracaka ubaciti baterije da vidis da li je ispravna? Ako hoces, onda svaka ti se dala. E sad, mozes platiti inspekciju na licu mesta koja kosta oko $300 i misliti da su oni pregledali a ustvari oni rade metodom slucajnih uzoraka. Uzece nasumicno 5 komada od 1000 i ako rade dati zeleno svetlo. Opet imas 995 igracaka za koje pojma nemas da li su ispravne.
  3. Iz mog iskustva - povrat je 1-2% nezavisno o ispravnosti i nikada nisam primetio neki veci procenat.
  4. Veliki broj ljudi ne zivi u zemlji u kojoj prodaje (kao ja na primer) tako da uopste nemaju opciju proveravanja proizvoda a iskren da budem, testirao bih 1000 igracaka sa baterijama samo kad bi mi neko platio.

Sve u svemu, neko moje iskustvo je da prep&pack kompanije sire strah medju pocetnicima i na taj nacin sebi stvaraju posao.

Na kraju jako bitna stvar - svaka ozbiljniji Kinez sa Alibabe ce ti zameniti svu robu pri i najmanjoj zamerci jer im je Alibaba prozor u svet. Oni placaju $10.000 da bi bili prisutni na Alibabi i sve ce uraditi da ih Alibaba ne suspenduje a hoce ako se neki kupac zali na njih.

3 Likeova

Postujem tvoj odgovor svako ima svoj nacin poslovanja. Moj barem je taj gore sto sam napisao: Iz Kine proizvodi do moje kuce pa od kuce do Amazon FBA Warehousa, i da ne narucujem ja to nesto sitno nego stvari koje su vece i koje zahtijevaju provjeru ali ne neke sitne igrackice s baterijama. Opet kazem svako ima svoju strategiju.

ZA POCETNIKE > BEZ RIZIKA NEKA PROFITA!

Cim skupim jos malo vremena budem napisao svoj proces za Amazon pa cu ovdje objaviti. Pozz

1 Like

Kao sto si rekao svako ima svoj nacin poslovanja ali dacu ti jedan savet. Ukoliko narucujes vece i skuplje stvari onda zaista uradi inspekciju na licu mesta pre nego sto uopste posalju posiljku ka tebi. Postedi se glavobolje. Unajmi nekoga, da ode na lice mesta ili ako placas preko Alibaba TA mozes uzeti njihovu inspekciju.