Bilo ih je još
Cijena manje više uvijek ide “zig-zag”. Za izbacit “šumove” treba gledat dulji timeframe. Ako trejdaš i gledaš samo dulji timeframe, to nije idealno radi više razloga, ali neću ulaziti u to.
Svaki asset ima svoje specifičnosti, a onda dodatno, kod svakog asseta se njegove specifičnosti mijenjaju s vremena na vrijeme. Ako nisi 100% unutra, onda ideš na sreću.
US indeksi već neko vrijeme imaju tendenciju da nakon loših vijesti, iako većinom prvo padno, ubrzo dobro potegnu prema gore. Trenutno je tako i evo sad se opet ponovilo. Koliko će to trajati ne znam, ali sigurno dovoljno kratko da kad neki počnu računati na to kao siguran slijed izgube novac.
U zadnje vrijeme su marketi općenito najosjetljiviji na QE. Ako će lova dolaziti u gospodarstvo, rastu, ako ne, padaju. Trenutno, da je gospodarstvo u totalnom rasulu, ali da Powell veli da će doći koji novi bilijunček, sve bi poletilo gore. Tako je trenutno. To može sutra prestati, a može potrajati.
Nakon loše vijesti i pada se često formira bullish divergencija. To je po TA čisti znak za long. Onda je tu još i psihologija, programirani botovi, uzimanje profita iz shorteva itd. Postoje i support zone, povijesni supporti, ali i veliki znaju ostat na krivoj nozi pa moraju ispravljat situaciju (čitaj: ako je palo dok im nije pasalo, upregnut će milijune da dignu cijenu i isprave propust). Onda je tu redovan stop loss hunting, itd. Sve to je izraženo i lokalno, ali i na duljim periodima. Zato ovo nije igra i treba biti dobro upućen, ili si priznat da kockaš.
Na to se računa pa nije iznenađenje. Ok, 0.5-0.75, ali se sad spominje i 1. Trenutno je market u takvom raspoloženju da bi totalno loši gospodarski rezultati i recesija ga u prvi mah srušila, a onda na prvo izvješće o slabljenju inflacije i novom QE bi mogao poletit gore, bez obzira što je sve u rasulu. To je trenutno, ali trendovi se mijenjaju i vidjet ćemo kako će biti. Ja mislim da nije daleko novo spuštanje kamata, vjerojatno u prvom dijelu iduće godine, ali ipak je malo prerano za preciznu prognozu jer treba vidjeti što nose jesen i zima po pitanju energije.
Evo Yellen spominje price cap na naftu. Ta jedna rečenica može sve promijeniti. Zapravo je već srušila naftu ispod $100. Meni sve to odgovara. Nisam dugoročni investitor u dionice već dugo i volim turbulencije jer su potrebne za trejdanje. Što se tiče dugoročnog investiranja, to je većinom bilo ok i isplativo, ali nema baš nikakve garancije da će biti i dalje. Vjerojatno hoće i vjerojatno će i nakon ove krize doći oporavak, ali uvijek postoji “prvi put”. Može se baciti koja taktička nuklearna, pa zavlada nesigurnost i ode sve u tri pm. Tržište može ostati dugo dolje, pogotovo zato što svi očekuju još koji mjesec pada i onda novi uzlet. To je lako moguće, ali daleko od sigurnog.
Kina je mislim imala rast od samo 0.x%. Znači problemi svuda.
Privremeni oporavci, iliti relief rally su normalni i očekivani, ali to je ispravnije nazvati bull trap 
Mogu promijeniti mišljenje ako se pojave vijesti koje me tjeraju na to, ali do tada, bez obzira na bull trapove, tržišta će još padati.
Samo strpljivo, dočekat ćeš i više