Imam ja jedan post u kojem nudim 30% prinosa u roku 3 tjedna, što je odličan prinos, ponuda nije vječna, ali je još otvorena
Što se tiće dionica, pogotovo ulaganja na ZSE (našoj burzi), ne bih preporučio osim ako znaš što radiš.
A pošto si napisao da malo znaš o dionicama onda ne preporučam.
Trebalo bi prije početka ulaganja puno pročitati, a kada se usvoji teorija, to je jedan mali postotak potrebnog znanja, jer za raszumijevanje ZSE treba imati i iskustva.
Benjamin Graham: Inteligentni investiror (skoro pa Biblija)
James Pardoe: Kako to radi Buffett
Braćni par Žager: Financijska izvješča (nisam siguran da li su oboje autori ili samo ona, i naslov je nešto slično, ili možda točno tako)
Neku knjigu o ljudskoj psihi
To su tri jako bitne knjige koje je potrebno pročitati, iako ih ima još puno. Mogu se naći sve 3 na hrvatskom. Prve dvije su prevedene, a zadnja su domaći autori.
Razne vrste analiza, kao npr tehnička analiza su beskorisne na ZSE, barem je to moje mišljenje, jer je ZSE divlja burza koliko god da se drugi neće složiti samnom.
Na “normalnom” tržištu je rast ili pad neke dionice od npr 7%-8% nešto o čemu se priča, kod nas je to svakodnevna i normalna pojava. To je dijelom radi nikakve likvidnosti, dijelom radi “kumica s placa” koje trguju i dobrim djelom radi manipulatora tržištem.
Margin krediti su nešto o čemu vjerojatno niti ne razmišljaš, niti se preporučaju onima koji nisu stvarno iskusni ulagači, ali o njima treba itekako voditi računa jer znatno mogu utjecati na cijene. Zašto? Zato što puno iskusnih igrača namjerno lomi margine da pokrenu lavinu i natovare se po nižoj cijeni.
Fondovi su nekad jako dobri za tržište, ali često naprave i više štete.
Itd, ima tu još puno toga, ali da ne nabrajam…
Ako ipak želiš pokušat, probaj pročitat bar navedene knjige. Na stranicama ZSE (zse.hr) je ranije bila virtualna burza, mislim da je još uvijek. Dobro je pokušat prvo s tim. Cijene su stvarne, ali je novac virtualan. Pa vidjet kako bi išlo.
Jako dobro znat zašto se ulaže u neko društvo. Napravit fundamentalnu analizu i obavezno znat book value. Dobro proučit vlasničku strukturu i pratit ju. Pratit sve novosti vezane uz društvo u koje si uložio. Pratit sve vijesti koje općenito imaju veze sa globalnom i domaćom ekonomijom, itd itd
Diverzifikacija rizika je isto jako bitna, dakle da se uloži u dionice više izdavatelja.
Postoje investitori i daytraderi. Daytraderi mogu bolje zaraditi, ali i više izgubiti. Rizik je puno veći. I za daytrade-anje treba puno iskustva.
Na ZSE prinosi nisu ni približno koliki su bili, i pitanje je kada će se stanje popraviti, o likvidnosti da i ne pričam.
Dalo bi se tu još puno toga reći, eto toliko za sad