Ulazak u programiranje (kako i otkud početi) 🖥

Da definitivno je naisplativije naučiti programiranje iako je i tu velika konkurencija

  1. Nauciti programirati je nauciti abecedu, citati i pisati
  2. Samo vecina te konkurencije nije kvalitetna

Ima li neko neki predlog odakle poceti uciti programski jezik (ako je ikako moguce da imaju tutorijali na srpskom jeziku) i koji bi njabolji bio za pocetak za potpunog neznalca sto se tice programiranja a da kasije lako moze nauciti i ostale programske jezike ili se svaki dosta razlikuje pa svaki treba uciti pojedinacano…

Inače ti se manje-više ni ne isplati. Tj. potrošićeš 3x više vremena za 2x manje znanja.
Bez engleskog na umu ti se ne isplati ulaziti u IT. Najozbiljnije ti govorim.
Ako imaš idejud a trošiš 2 sata dnevno na programiranje, troši sat na to i sat na engleski.
Makar ti ja ne mogu ponuditi ništa van engleskog (Lažem, gledam neke kurseve na tajlandskom, arapskom i francuskom od kojih ne znam ni riječ).
Probaj naći neki kurs na edx.org.
Ova knjiga ti može puno toga dokučiti. E sada nemam pojma za prevode jer se ni ne snalazim najbolje ako nije na engleskom.

Ova knjiga je za nekoga ko nema veze o programiranju ?

Pitam jer je nisam direktno citao, vec gledao video klipove koje je Uncle Bob snimio.

Ako je u njoj isto ono sto je i u videu, onda totalnog pocetnika ne trebaju zanimati te stvari.
Dobro serem malo, trebaju one oko imenovanja stvari :grinning:

Koliko si se sprenan zrtvovati, koliko sati dnevno? Sinataksu i jezik naucis za 2-3 mj, ali kao sto sam gore napisao, naucio si abecedu, citat i pisati, a daleki put je do pjesnika. Da li imas talenta, da li sposoban razmisljati itd…

Koji jezik, cime se zelis baviti i sl.?

Hoces raditi u enterprise domeni( financije i sl.), java ili c#, hoces biti freelancer i raditi remote, php ili js + nodejs + neki framework.

Kakve to sve veze ima ? Nemoj mi samo reci da si ti znao u pocetku sta tacno hoces, znao razliku izmedju C# i Pythona i sta ti vec znam ostalo.

U startu treba naucit programirat, a koji ce to jezil biti je manje vise nevazno.

Vidim da još nisi upotrijebio Google ni YouTube, ima vremena. :smile:
Kad oni dođu na red, otvorit’ ćeš i ove webove;


Gornji naslov koristi i za oba searcha. :slight_smile:


Ove češ razumjeti lakše, no naravno, engleski jezik je pod must. :+1: :o:
1 Like

Pa ne može odmoći.
Ni ako se pročita par puta.
A definitivno je tu da uputi na koncept (programiranja).
Nek’ početnik uhvati svaku desetu, bolje nego da je ni ne otvori.
Samo predlažem ono što bi’ i sam uzeo. :slight_smile:

1 Like

Engleski jezik je pod must, to i ovaj clanak sto si ti okacio kaze

Engleski jezik

Jednostavno, kao što je latinski univerzalni jezik medicine, engleski je univerzalni jezik tehnologije, i ne biste se usudili da budete lekar a da ne znate latinski.

Ako želite da naučite programiranje bez znanja engleskog jezika, želim vam mnogo sreće, trebaće vam .

Ukoliko vam engleski nije jača strana, ne brinite. Postoji veliki broj aplikacija i kurseva pomoću kojih možete da ga naučite. Takođe, samim izlaganjem velikoj količini sadržaja na engleskom unapredićete svoje znanje tog jezika.

Ali, kako ovo nije stranica “engleski za početnike”, preporučiću vam jedan sjajan sajt koji vam može pomoći.

Resursi navedeni u tom clanku su takodjer pogodi na kom jeziku ?

To mene sad pitaš ponavljajući ono što sam i ja rekao? :thinking:
Volio bih samo znati jesi li bio tako promućuran i prije nego si postao programer? :smile: :o:

Sorry, malo sam krivo protumacio ovo.

:pray:

Znaš zašto nisam znao? Zato jer nisam imao koga pitati kad sam počinjao.
Što vrijedi nekoge da nauči programirati, ako nema talenta?

Isto kao kad kažeš svatko može naučiti matematiku ili pjevanje. Može , ali ako nema talenta znat će matematiku recimo za prolaz, ako nema sluha i talenta za muziku, može naučiti, ali će biti loš pjevač , svirač i sl.

Treba razlučiti razliku od onih koji nauče, ali nemaju pojma i oni koji znaju, ali isto tako to je samo jedan dio posla, tako da tu ima još x stvari u igri.

2 Likeova

Ja sam išao bez engleskog :smiley: …i danas vjerujem da je to na kraju bio veliki plus za mene. Kao slijepac koji ne vidi pa mu se izoštre neka druga osjetila.

Npr. nisam mogao pročitati literaturu kako da koristim JSON…a kako sam znao što mi u praksi treba, napravio sam svoj alat za serijalizaciju podataka. I nije to trivijalan alatić…a takve problematike u samom startu su me više naučile od štošta drugog.

Eng. naravno dobro dođe… ali ništa nije toliko presudno koliko nužnost da se razvije ljubav prema programiranju. Tko to ne pronađe, ne može daleko stići.

2 Likeova

Pokrio sam to ovim ovde:

@CarloColucci
Evo dobio si i drugu školu mišljenja pa je sad odluka na tebi.

To onda znači da sam potrošio 6x više vremena od svih koje sam upoznao. :slight_smile: Možda.

P.S. nije sve u opsegu znanja. Pravo programiranje za mene ne uvjetuje nikakav opseg znanja…jer dovoljno je ratumjeti tri-četiri naredbe s kojim možeš čitav svemir izkonstruirat.
Naravno, opseg znanja je koristan…al to je sve štreberaj. Pravo programiranje je pure logic i kreativnost i ne ovisi ni od opsega znanja…a onda ni od eng jezika. Naravno, tu ne pričam o efikasnosti…za veću efikasnost treba opseg znanja. Ali onaj koji nema taj opseg a ima logiku, može prestići i po efikasnosti onoga sa opsegom kada kreira svoje alate i stvori vlastiti opseg znanja. Dok onaj drugi nikad ne može prestići prvoga…ako ima opseg, a nema logiku. Mada je on u utrci startao sa pozamašnom prednošću jer je relativno lako upio tuđe opsege u sebe, ipak je limitiran time što taj opseg ne može lako širiti.
E sad, pošto se opseg znanja prilikom kreiranja širi eksponencijalno (kao i svaki razvoj što leži na eksponentu) …graf nam jasno pokazuje da utrku dobiva onaj koji zna uživati taj eksponent.
Naravno, najveću prednost ima onaj koji uzima dobru startnu poziciju upijanjem tuđeg opsega a zna ga dalje širiti po eksponentu. No ako imamo osjećaj što nam daje eksponencijalna krivulja, onda se iz toga vidi da na duže staze ta početna prednost upijanja tuđeg opsega i nema neku pre značajnu ulogu. Barem su minorne razlike jel osoba poznaje tehnologiju iz 2015te ili 2019te, kad se to jako lako nadoknadi i prestigne u vlastitom aranžmanu.

Što sam točno rekao? Da probam slikovito dočarat.
Imamo osobu A i osobu B. Osoba A voli čitati i proučavati i lako kopira tuđa znanja…ali ne zna stvoriti svoje. (Ili jednostavno ne ide za time) Osoba A redovito koristi najmoderniju tehnologiju.

S druge strane osoba B ništa ne proučava, ali ima izvrstan kliker…i sve uspjeva sama shvatit. Ona kuži kako će vadit rudu iz zemlje i oblikovat ju u željezo…pa radi i svoje prvo primitivno računalo.
Za to vrijeme osoba A ga ismijava s nevjericom kako osoba B gubi dragocjeno vrijeme na proizvodnju primitivnog računala, dok ona radi s najnovijim tehnologijama. Naizgled, osoba A je u “velikoj” prednosti.

No osoba B mic po mic pravi sve naprednija računala i ništa ju ne spriječava da stigne osobu A. U momentu stizanja, osoba B se nalazi na grafu strelovitog napretka i bit će jedna od onih osoba koja će nešto globalno inovirati i promjeniti…dok osoba A je poprilično tamo gdje je bila i na početku priče.

1 Like

Najbitnija stvar je upoznati najefikasniju metodologiju.
Prvenstveno učenja. A potom definisanja problema.

U tom slučaju sa JSON-om nisi uopšte definis’o problem. Učenje da ni ne spominjem.
Onol’ko vremena kol’ko ti je trebalo da napraviš svoje rješenje (koje, sudeći po ostalim temama na forumu, vjerovatno odudara od većine ispravnih metodologija i koncepata) neko drugi bi naučio i JSON i XML i YAML. U tom slucčaju bi ti se višestruko isplatilo da prvo naučiš engleski jezik.
Samo je pitanje metodologije i definisanja problema.

Nego da se vratim na ono što sam govorio: mislim da ne bi’ mog’o raditi sa ekipom koja ne koristi engleski striktno (sve nazive varijabli metoda i klasa/objekata) a kamoli ko ne daje sve od sebe da ne izbjegne (se ne trudi da slijepo prati) industrijske standarde. Tj. firma koja ne drži do Joel testa me ne bi mogla zadržati.

2 Likeova

Malo sam dopunio post. Velika je razlika između znati naučiti JSON i znati napraviti isti.
Ja eto smatram da je moj dar što sam upravo u svojim najranijim koracima bio primoran da si sve sam napravim.

A sada sam dosegao i znanje engleskog, tako da uživam sposobnost da svašta mogu napraviti…a i da mogu tuđe preuzeti…pa onda unaprijeđenje i razvoj kreću iz te točke.

Ali jako bitno je već samo to razumijevanje problematike zašto je netko nešto pravio…što se puno bolje razumije kada smo osobno bili suočeni sa potrebom da proizvedemo isto. Onda se ti proizvodi puno dublje mogu razumjeti, shvatiti…

Kako god, neću reći da je nepoznavanje eng sigurno olakotna pogodnost…ali ja se ne žalim zbog takve prošlosti. Štoviše, jako ju cijenim.

P.S. ja sam imao i svoj vueJS, kad sam vidio taj alat da postoji…kao da mi je netko misli ukrao i napravio puno savršeniju verziju mog koncepta. Doduše još im neke sitnice fale :stuck_out_tongue:

Isto tako sam uvjeren da će normJS izbit na scenu samnom ili bez mene. :stuck_out_tongue:

1 Like

Užas. Bolje da nisi. Iz četvrtog puta sam ga tek uspio pročitati.
Ja bi’ (ozbiljno) tvoje postove dav’o mladim ljudima za kaznu da čitaju.
Odjavljujem se sa teme dok traje bla bla truć momenat.

3 Likeova

Barem si se potrudio…ionako sam ti priredio slikovit zadnji opis kako bi mogao razumjet.

Čudan je post ali istinit…eksponent će uvijek prestići linearan uspon, bez obzira na početnu prednost linearnog uspona.

A eng nije taj koji garantira eksponencijalni napredak.

Ti si taj koji demotivira ljude koji su bez engleskog, a ne ja…i bez obzira na tvoj dobar engleski, ti si me uvjeravao kako se muha može zaletiti u zgradu i srušiti je. Džabe što sam ti ja govorio da je to nemoguće, ti si inzistirao da probam i da će uspjeti. Vidiš, to nije od engleskog…postoji nešto što se zove logika. Tko ju ima, puno bolje će napredovati u programiranju nego da ima samo engleski. Engleski uz to svakako dobro dođe, ali nije presudan.