Uvoz iz kine i prodaja online (fb-bez sajta; placanje pouzecem)

Planiram pokrenuti neki uvoz ovih zajebancija za domace trziste. Sve legalno preko firme znaci nista na crno (a radio sam prije na crno i islo je ekstra). Ove godine ne mogu legalno uvozit i prodavat bez da postanem “veliki preduzetnik” zbog kojeg bi placao dosta veci porez pa ne bi nikako taj problem, tako da cekam sledecu godinu a do tada se planiram vise informisati i istraziti sta bi sve mogao uvoziti (naravno prvo cu probati s onim sto sam radio prije a islo je ekstra).

Nego pitanje je- ima li iko iz Bosne da uvozi nesto i pre prodaje online, a da je preduzetnik, znaci ne radi preko DOO. Kako funkcionisu stvari onda prilikom uvoza?

Placanje je pouzecem… kako se onda prave racuni (racuna li se postarina ako istu placa kupac)? Imam osobu koja mi radi knjige za ovo sto radim trenutno, ali nije radila nista ovako s nekim ko je uvozio i prodavao, pa se rekla raspitati, ali eto, vjerovatno i ovdje ima neko da uvozi nesto pa rekoh- bilo bi lijepo cuti kako stvari idu iz prve ruke.

Ako se ide preko brze poste, mogu li se pravit ikakvi dilovi s njima ako se mjesecno salje neki “manji” broj posiljki, recimo 300-injak?

1 Like
  1. Odakle si ?
  2. U BiH sam lično radio sa Euroexpressom inače je 11,00 KM ja sam dobio po 8,30 KM s obzirom da sam svaki dan imao preko 25 pošiljki.

Brod;
Jeste poceli sa 11km (znaci nesto sto moze u kovertu stati, i kako ide oko pakovanja) pa smanjili nakon sto je bilo dosta posiljki ili je to vise bilo “ej ajd ja cu slati dosta jel moze pvooljnije od pocetka?”

Prijatelj radi sa njima duze vrijeme i imao je 8 KM po ugovoru. Nazvao je šeficu u obližnjem euroexpressu i rekao da ću imati pošiljki 25+ svaki dan i dali mi na ugovor 8,30KM međutim oni ti otvore account npr SIMEON PROM valjda zbog inspekcije i kad je gužva sa inspekcijom zovu te da ne šalješ taj dan :smiley:

A sta je Brodjana odje. Ima nas po glavi stanovnika najvise na forumu 100%

2 Likeova

Kuda plovi Brod ?
@simeon to si mislio samo za BiH?
Ja bih imao brdo posla dostava ali za ex-yu i tu me j*be distava, naplata pouzećem…
Imal ko neku šemu za dostave preko grane (isplatilo bi se) !???

@Mario063 Odakle si? Mozda mozes da dogovoris sa radnju sa nekim iz susednih zemalja da ti rade slanje za odredjeni procenat?

BiH
Kako misliš sa radnjama koje bi “proizvodile” ili dilera preko grane koji bi dalje slao ?
Prva opcija teška , ito vrlo teška, roba personalizirana većinom…

Pa mislio sam npr ja imam firmu u RS, to radis marketing i prodaju, kod mene u magacinu stoji roba. Na kraju dana, posaljes mi gde i sta treba da se salje, ja saljem i naplacujem. Zadrzavam procenat ostatak tebi salje.
Ako vec kazes da se dosta prodaje, zasto bi se onda ogranicavao. Jer npr iako ne bi zaradio onoliko koliko zaradis u BiH, opet je bolje i to nego da ne zaradis nista.

Nigde nisam pomenuo proizvodile, nesto si permutovao :smiley:

U grmu leži zeko :slight_smile:
Kako da ti prebacim proizvode ?
A radi se većinom o personaliziranim stvarima …

Pa lepo, taj sa kim saradjujes uveze te proizvode.

Ovaj deo ne razumem :slight_smile: Sta su to peronalizovani proizvodi?

Npr. Predmet na kojo se radi dotisak imena i prezimena

Aha, e onda je jako zahebano :slight_smile: Jedino da onda nadjes neke firme koje imaju tehnickih mogucnosti da odradjuju to pa da im placas naknadu za tu uslugu uz ugovor da ce oni da preuzmu slanje i naplatu.

Pogledam nekad, potrefi se 10 ljudi na forumu, trojica budu iz broda hahah et sta grad od 10k uradi

Samo za bih u pocetku… kontam preko granice ■■■■■■■■ i komplikovano, pogotovo sto je u planu placanje pouzecem, znaci morao bi nesto otvorit onda u Srbiji pa odatle slati… al polako, prvo Bosna. Malo trziste al bi se moglo isplatit

Pokusacu da ti dam neke informacije - oko legalnog puta, naravno uvijek ima nekih varijacija (BL ovde).

Kao preduzetnik mozes uvoziti robu
http://www.preduzetnickiportalsrpske.net/poslovanje/najces-pitanja-odgovori/?lang=bs

Samostalni preduzetnici mogu obavljati spoljnotrgovinsko poslovanje, ako su kod registracionog organa registrovani za ovaj vid prometa i kasnije upisani u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza kod Uprave za indirektno oporezivanje.

Proces uvoza je identičan i za preduzetnika i za DOO, deklaracije, izjave, porijeklo robe itd itd, ovde je veoma bitno da imaš dobrog špeditera (po mogućnosti da knjigovodstvo ima i svoju špediciju)

Što se tiče kurirskih službi u RS (BiH) možeš da radiš preko Euroexpress, A2B, X Press, Poste Srpske, Inter Europa i još nekoliko servisa. Većina njih dozvoljava naplatu pouzećem ali ako imaš neki veći broj pošiljki tražiće ti da imaš neki oblik SP ili d.o.o. Razlog je jer je u suprotnom to siva ekonomija.

Sa uvozom robe ulaziš u još jednu stvar a to je robno knjigovodstvo, npr. ako radiš web dizajn kao SP dovoljno je finansijsko knjigovodstvo, ako uvezeš robu ideš u robno. Račun moraš izdati isto kao i bilo koji račun - s tim da moraš voditi ulaze i izlaze robe itd

S obzirom na dosta posla, moraš u početku ići sa višom cijenom pa kad vide da imaš neki stabilan posao, pregovaraš ako neće Euroexpres za 8 KM, hoće a2b i slično.

Što se tiče Srbije, to ti je kao što si napisao novi film, znači morao bi otvoriti u Srbiji i sve riješiti. Kad je u pitanju EU - to se radi preko fulfilment centara, ti šalješ tamo oni šalju kupcu i kupe pare i vrate ti naplaćeno - provizija.

1 Like

Imam S.P, i ev sad sam podnjeo zahtjev za spoljnotrgovinsko (ne zbog ovoga, nego zato sto mi tako napali ovi iz opstine da mora zato sto imam prilive iz inostranstva)…

Poste srpske djeluju najjeftinije, izadje koverta 5km, al sporo do zla boga :smiley: ne znam kakve su im druge opcije.

Kad su u pitanju racuni, a ja saljem za placanje pouzecem, ja bih pouzecem naplatio i postarinu… kako bi taj racun izgledao, na sta bi isao pdv, kako bi se ta postarina tu odbijala

zar ti nije jednostavnije (ako se radi o nekim proizvodima tipa tekstil) naći neku firmu koja se bavi sličnim poslom da ti importuje te proizvode tebi ih proda za KEŠ, ti to šalješ i naplaćivaš pouzećem KEŠ, dakle nema poreza firmi i sl…
ili si nešto kreno za ozbilje, msn tipa uvoz 10.000 poklon setova…

Ma nema veze s tekstilom…

Nego sta mislis na kes, na crno sve? :smiley: Znas kako amerikanci kazu, samo s bogom i poreznom nema zajebancije, ne trebaju mi sad problemi u zivotu kad posao na netu ide bogovski

A kako može doći do problema ako si kupio i prodao za keš ? :slight_smile:
Bitno da nedaš nikom svoju osobnu i sigur si :wink:
Jel planiraš na veliko uvoziti ili avio ?

Brza pošta preko Pošte Srpske radi isto kao i standardne brze pošte, samo što je jeftinija.

1 Like