Moze to tako na sitno… radim nesto vece na takav nacin je malo suludo
PDV ne mozes da iskazujes niti odbijas za racune koje primis, dok nisi PDV obveznik. 50k je gornja granica, ti mozes a to se zove “dobrovoljno” prijavljivanje da trazis PDV broj iako nisi presao prag od 50k… a kad predjes onda moras.
Proces dobijanja PDV broja je kod nas postao komplikovan nakon sto je bilo 1000 malverzacija i tasna-masna firmi
@Mario063
Naravno, niko ne kaze da nije moguce raditi tako, niti ima pravo kurirska sluzba da ti trazi licnu kartu - iako bi recimo na placanje karticama trebala da trazi kad nekom dostavlja (a i to ne rade), samo je osnovni upit od Simeona bio sa vec postojecim pravnim subjektom
Da mislio sam samo na “skupljanje” pdv-a, ne i odbijanje. Taj prag od 50k se odnosi na 50k prihoda ma odakle oni bili, jel tako? Ne igra nikakvu ulogu sto postoje velika primanja iz inostranstva za koja se ne skuplja pdv
"Svako lice čiji oporezivi promet dobrima ili uslugama i promet dobrima oslobođenim uz
kredit u prethodnoj godini prelazi ili je vjerovatno da će preći prag od 50.000 KM dužno je da se
registrira prema ovom zakonu kao poreski obveznik. "
U tvom slučaju uplata iz inostranstva nije oporeziva i ide sa stopom poreza od 0, i ne bi trebalo to da ulazi u obračun. Ali ako predjes promet od 50.000 KM a nisi PDV obveznik, sigurno postoji mogucnost da te kontaktiraju i provjere - ovo bi trebao da se posavjetujes sa knjigovodjom.
Da li vas mogu kontaktirati negdje privatno putem maila, ili drustvenih mreza, iz Bosne sam i imam nekoliko pitanja vezano za DS u Bosni
Pozdrav, posto vidim da si iz Banjaluke, a da se razumijes oko uvoza i ostalo, mozes li mi ostaviti mail da ti pisem pp. hvalaa
Pozdrav, moze neki kontakt, planiram poceti online prodaju pa da me uputite. Hvala