Novi KloxoMR može zbuniti početnike sa izborom php-a, i samog pokretača servera poput nginx, apache, lite, proxy. Php52. php53,53u, 54 je izbor, ovisno o centOS sustavu, točnije 5 ili 6. 32 ili 64 bitni sustav opet nosi svoje prednosti i mane kada se tiče kloxomr panela. 32 je stabilnija i manje bugovita za razliku od 64-orke, s kojom ćeš imati problema ako budeš radio update. Trenutačno isprobavam KloxMR i prebacivanje sa jedne na drugu opciju, automatika i nije previše glatka. Naime ima opcija za fixweb, fixphp, fixwebmail etc… koje pomognu u određenim slučajevima, priznajem da kloxoMR ima budućnost ali isto tako previše je bugovita bez obzira na “final release”. IP Maping ne radi ako imate samo jednu adresu, dok opcijom Default domain, gubite pravo na link webmail. Webmail, roundube radi perfektno, ali ostatak webmail opcija u 90% slučejava ne možete poslati email.
Neki šljaka, nekima ne…zašto, ne znam! Nemam vremena da ispravljam bugove zbog loše instalacije panela i to mi je najmrskije.
Jedino priznajem da je NightMaster u pravu što se tiče originalnoga Kloxo panela. ■■■■■■ bugovit kada radiš update, a podrška je potpuno propala. Autor panela se probudio i počeo raditi na novom updejtu, ali koliko vidim, taj rad traje predugo i smatram da će ga uskoro zanemariti ako mu se ne pridruži dobrovoljci…
Iako nisam neki veliki poznavaoc linuxa i samog sustava, zbunjuju me konfiguracijske datoteke za optimizaciju servera u kloxomr, tako da s vremena na vrijeme ni sam ne znam jesam li sa 100% sigurnošću optimizirao pravu datoteku.
Ukoliko za početak želiš izbjeći nginx, proxy postavke i krenuti jednostavnim putem, preporučam ti Zpanel a ako želiš nešto naprednije, poput ngnix sa google_pagespped modulom, mariaDB databazom bez webmaila i bez panela onda koristi skriptu poput Centmin Mod-a.
Webmin, ISPconfig, netkome jednostavan, netkome kompliciran. Sve je stvar navike…