Da se malo nadovežem na onu temu koju skriptu odabrati za web shop, ali u drugom kontekstu. Koliko uopće košta web shop kao npr.
http://www.plusminus.hr
ili kucanski.com i sl. Znači web shop, naplata, dogovor s dobavljačima i kurirskom službom i tako te stvari. Ima tko iskustva? Mislim da se čak prije određenog vremena prodavao ovdje na forumu jedan web shop…
Nisam više u kontaktu sa vlasnikom. Vjerojatno ga je prodao jer domena ne radi. Ako si zainteresiran mogu se raspitati. Pozz
[quote=“Zgubijumf”]Nisam više u kontaktu sa vlasnikom. Vjerojatno ga
je prodao jer domena ne radi. Ako si zainteresiran mogu se raspitati. Pozz[/quote]
treba uvest karticno poslovanje <> provizija 3% ? Ispada da se radi
za karticare i veleprodaje tzv. fiktivni besplatni komercjalist
dupli post
[quote=“ninohr”]treba uvest karticno poslovanje <> provizija 3% ? Ispada da se radi
za karticare i veleprodaje tzv. fiktivni besplatni komercjalist :)[/quote]
Tako nešto, barem na početku. S vremenom dobiješ veći rabat kod dobavljača pa pičinješ nešto vrtiti. U kombinaciji sa vlastitim uvozom, može se od toga živiti. Ovako, u samom startu trebaš imati lovu, a većina ih misli da kod takvoga web shopa nema ulaganja…nema kitu
[quote=“Ray”]Da se malo nadovežem na onu temu koju skriptu odabrati za web shop, ali u drugom kontekstu. Koliko uopće košta web shop kao npr.
http://www.plusminus.hr
ili kucanski.com i sl. Znači web shop, naplata, dogovor s dobavljačima i kurirskom službom i tako te stvari. Ima tko iskustva? Mislim da se čak prije određenog vremena prodavao ovdje na forumu jedan web shop…[/quote]
Uz open source rješenje, vlastiti template, ugradnja svega što si naveo, za 10000kn ne možeš ni jeftinije kod famoznih indijaca, ukoliko se priča o ikakvoj kvaliteti.
dok onaj sa 3% iz debelog minusa dodje na 0, onda povrati ulozeno,
onda pocne zaradjivat, onda se pocne pokrivat, onda se pocne
prosirivat, onda pokrije gubitke, onda povrati ulozeno
i nakon sto pocne sitno zaradjivat do tada je mogao brati sigurnu
kamatu na orocenje u banci kojoj je interes da ovdasnje inicjative
vele-malo-web prodaje potuce kako bi dosli stranjski trgovci na
malo i radili sa extramarzama. Na kraju ce i banke postati serveri
a proizvodjaci imati vlastite webshopove ali tada se nece imati
cime platiti niti ce njihova roba biti potrebna
definitivno sam za to da trgovacki lanci prodaju sve i sva a
drzava financira gradjane koji ce kupovati kod njih. Webshopovi
samo sluze da smanjuju ionako male cijene redovnih trgovina.
I love globalizm
[quote=“ninohr”]dok onaj sa 3% iz debelog minusa dodje na 0, onda povrati ulozeno,
onda pocne zaradjivat, onda se pocne pokrivat, onda se pocne
prosirivat, onda pokrije gubitke, onda povrati ulozeno
i nakon sto pocne sitno zaradjivat do tada je mogao brati sigurnu
kamatu na orocenje u banci kojoj je interes da ovdasnje inicjative
vele-malo-web prodaje potuce kako bi dosli stranjski trgovci na
malo i radili sa extramarzama. Na kraju ce i banke postati serveri
a proizvodjaci imati vlastite webshopove ali tada se nece imati
cime platiti niti ce njihova roba biti potrebna
definitivno sam za to da trgovacki lanci prodaju sve i sva a
drzava financira gradjane koji ce kupovati kod njih. Webshopovi
samo sluze da smanjuju ionako male cijene redovnih trgovina.
I love globalizm :)[/quote]
Slažem se, tako i ja mislim
Pa da, tako sam si i mislo da bi moglo biti, ali nisam siguran kako se vrši povezivanje sa dobavljacima od kojih uzimas robu tj. tko to financira i kako se to uopce izvodi te troskovi po toj strani i koliko su dobavljaci uopce informirani po tom pitanju. Vidim da po pitanju elektronike i bijele tehnike to funkcionira pa pretpostavljam da to takvi modeli lagano zazivljavaju
Upravo tako, zato sam i postavio tu temu da vidim ako netko ima “cjelovitog” iskustva po tom pitanju, znaci po pitanju pokretenja i integracije s bankama/dobavljacima/kurirskom sluzbom itd. a ne iskjucivo cijena samog sitea sa shopping skriptom
Bas sam nesto kupovao sa jednog od njih ovih dana pa vidim da ih ima poprilicno, sad koliko tu kruha ima, tj. hoce li se to zadrzati na duze staze, pojma nemam… a s druge strane ako vidim isustva naprednih zemalja po tom pitanju, za pretpostaviti je da kako vrijeme ide ljudi ce se sve vise i vise (?) fokusirati na on line kupnju za neke stvari i kod nas?
Eh to je već dio za koji moraš biti trgovac.
Znam da ima ljudi koji iz kine uvoze pa prodaju preko weba, znam da ima firme koja imaju samo skladišta pa prodaju preko weba. Možda najbolji primjer uzeti grupne stranice i saznati kako one rade.
Najveći problem u lijepoj našoj su distributeri koji dozvoljavaju rušenje tržišnih cijena. Neznam točno kako je u EU, al načuo sam da tako nešto nije moguće. Distributeri bi trebali formirati svoju cijenu ispod koje se nesmije ići. Nažalost, kod nas nije tako jer većina web shopa koji posluju nekoliko godina imaju palicu u rukama i nokautiraju tek nastale. “Dobrodošli” moraju raditi prvih godinu dana sa 3% marže i teško da si mogu pobrisati guzicu s time jer sumnjam da će im ostati za papair. Offline trgovine su još u većem ■■■■■ jer imaju puno veće troškove…
Ukoliko već imaš web shop i neke prihode, želiš se proširiti tada nije loše uloviti još nekoliko većih dobavljača od koji ćeš imati proviziju nakon nekoliko mjeseci, godina, ovisno koliki im promet ostvaruješ. Ako krečeš s njima od početka, trebati će ti lova za pokrivanje sljedećih godinu do dvije.
I ono najgore što se može dogoditi, a već se dogodilo da jedan dobavljač otvara web shop pod drugim imenom i svoju robu preko shopa plasira na tržište. Inače, takve stvari bi zakonom trebale biti zabranjene, al eto kod nas se sve može, ako imaš rođaka sa velikim pimpekom. Po meni nemoj se vezati na takvo što ako nemaš dodatne prihode ili ne nađeš neke manje dobavljaće za kolko tolko traženu robu na tržištu, koji bi ti ponudili veću maržu od 3%.
Mislim da će web shopovi doći na vidjelo kad uđemo u EU jer bi se trebala isformirati neka pravila koja će biti bolja za trgovca, al opet lošija za potrošača. Teško je zadovoljit dvije strane
Btw, jedan web shop koji na nešto izgleda i ima mogućnost povezati se na bazu od dobavljača, teško da češ proći ispod 40k kuna. (legalno). Inače, cijene se kreču 10k Eura ± .
tzv. preporucena maloprodajna cijena ispod koje u redovnoj prodaji
nitko ne smije ici ili mu se uskracuje roba
[quote=“ninohr”]tzv. preporucena maloprodajna cijena ispod koje u redovnoj prodaji
nitko ne smije ici ili mu se uskracuje roba[/quote]
pa ne moze proizvodjac diktirati cijenu ispod koje se ne moze ic, to nije slobodno trziste onda. Prodavac moze dati samo tzv. preporucenu cijenu koja moze biti kupcima smjernica.
Npr. u njem. npr imas brdo oglasa koji se time reklamiraju da imaju manju cijenu od one koju proizvodjac preporucije (tzv. UVP cijena)
[quote=“Zgubijumf”]“Dobrodošli” moraju raditi prvih godinu dana sa 3% marže i teško da si mogu pobrisati guzicu s time jer sumnjam da će im ostati za papair. Offline trgovine su još u većem ■■■■■ jer imaju puno veće troškove…
Btw, jedan web shop koji na nešto izgleda i ima mogućnost povezati se na bazu od dobavljača, teško da češ proći ispod 40k kuna. (legalno). Inače, cijene se kreču 10k Eura ± .[/quote]
Ne kužim zašto sa 3% marže, a neki daju odmah 5% rabat ako si obrtnik ili d.o.o (mislim da kod auto tokića), neznam možda kod drugih nije isto.
[quote=“Zgubijumf”]
Btw, jedan web shop koji na nešto izgleda i ima mogućnost povezati se na bazu od dobavljača, teško da češ proći ispod 40k kuna. (legalno). Inače, cijene se kreču 10k Eura ± .[/quote]
Ovo ovisi o tome što web shop treba, no ako se radi o open sourcu rješenju za te novce možeš dobiti pristojno modificirani web shop. Web shopovi su općenita rješenja i rijetko kada zadovolje sve potreba klijenta.
[quote=“gorrc”]Ne kužim zašto sa 3% marže, a neki daju odmah 5% rabat ako si obrtnik ili d.o.o (mislim da kod auto tokića), neznam možda kod drugih nije isto.
[/quote]
Al problem je što ti konkurencija sa večom maržom dodatno spušta cijenu kako bi bili prvi ( nabava.net)
Računaj da moraš loviti prve tri pozicije, bilo na nabava,net ili google da bi nešto prodao. Mislim na tehniku, neznam kakva je situacija sa auto dijelovima, al vjerujem da je slično. A kad bi distributer rekao da nesmiješ prodati čunga lungu ispod 10kn neovisno koliku maržu imaš, tada bi bilo drukčije…
@ Zgubijumf
Tnx, jako dobro si to objasnio, vjerujem dobrim djelom iz iskustva.
[quote=“Ray”]@ Zgubijumf
Tnx, jako dobro si to objasnio, vjerujem dobrim djelom iz iskustva.[/quote]
Radio sam pola godine na web shopu i napisao što sam prošao.
[quote=“tom971”]pa ne moze proizvodjac diktirati cijenu ispod koje se ne moze ic, to nije slobodno trziste onda. Prodavac moze dati samo tzv. preporucenu cijenu koja moze biti kupcima smjernica.
Npr. u njem. npr imas brdo oglasa koji se time reklamiraju da imaju manju cijenu od one koju proizvodjac preporucije (tzv. UVP cijena)[/quote]
kad bi imao ugovor sa dobavljecem robe koja se trazi, iza koje stoji
nekakav organiziran sustav i podrska, prodaja iste dize mojoj
firmi vrijednost, konkurencija se drzi ( sluzbeno ) iste i slicno ne
vidim razlog zasto bi smanjivao vlastitu marzu ako prodaja ide.
Moguce da se mimo “normalnih” da gerilcu da mimo sluzbenog
kanala dila robu po manjoj cijeni ali i to je dio onog gore sustava
Dok ne dodje bolji, zamjenski ili povoljniji