Web trgovina koliko vremena je potrebno za pokretanje

Napravio sam web trgovinu sa fokusom na cijeli balkan. Roba je iz kine i veoma jeftina itd…

Kada reklamiram na Facebook bude dosta upita lajkova ali prodaje jako lose, 4-5 za ovaj mjesec. Da kazem da jedne objave platim oko 20$ na fb, mozda je to malo mozda bi trebao vise 50$?

Treba li mozda da prodje jedan period da sajt zazivi?

Ako sam prvi mjesec prodao 4-5 stvari jeli to dobro ili lose?

Jel stvari imas na stanju il saljes direktno iz Kine? Koji je nacin placanja?

Saljem direktno iz Kine, moze da se placa preko paypal-a
Po meni je veliki problem sto balkanci hoce da placaju pri preuzimanju robe a to u ovom slucaju nije moguce. Nije im problem da cekaju i 30 dana ali da plate postaru he he sto nije moguce.

Mene najvise zanima ako sam pogodio koje proizvode da prodajem, jeli 4-5 prodaja prvi mjesec dobro ili to treba ugasiti?

1 Like

Najveci problem je bas to kod naseg naroda “novac postaru” inace na dr nacin ne vjeruju haha. Ali po mom misljenju probaj jos par mjeseci jer znas i sam da nista ne ide preko noci. A po meni 4 5 proizvoda nije malo u prvi mjesec dana, ne mozes pokrenuti nijedan posao i da ocekujes u mjesec dana neki velik novac. Koliko samo ljudi nije u prvi par mj prodalo nijedan proizvod pa kasnije zaradili pare i pare. Nadam se da ces uspjeti. Sretno

@Kornic Meni je najvaznije da cujem razna misljenja, hvala

Mislim da od toga nema kruva… ovi nasi sto imaju paypal- imaju paypal upravo zbog kupovine online preko ebaya i aliexpresa… Ovdje jedino na pouzece radi

1 Like

A u cemu je problem da nemozes ponuditi opciju placanje kod preuzimanja? Predpostavljam da memas obrtu/firmu… bome danas trebas imati muda raditi takve stvari na crnjaka pogotovo sto inspekcije drasticno cesljaju shopove. Znam jer sam i ja zavrsio na razgovoru i da nisam prikazao racune opalili bi me ko zvecku…

Od cega racune si prikazao?

Rekli su mi da moram od zadnjih 5 dana donjeti racune od prodanih artikla. Inace nisam bas azuran po tome pitanju al sam tada imao srecu.

U teoriji takav sajt bi mogao da radi solidno ali je potrebno mnogo para uložiti u marketing, aplikacije itd itd da bi došao do neke zarade svaki mjesec.

Na takvom sajtu nebi mogao imati puno veće cijene nego na aliexpressu kao što je slučaj sa dropshippingom (za amerikance) jer bi bio najmjenjen domaćoj raji koja i kupuje na aliju ili ebay zato što je jeftinije. Znači mogao bi dići cijenu za neku mizeriju 1-2 $ maksimalno po proizvodu (i to je možda puno na jeftinijim proizvodima)

Na fb reklami tu nebi naravno ništa zaradio jer je zarada po proizvodu mizerna, jedino raditi marketing kako bi ljudi nakon nekoga vremena sami otvarali tvoj sajt i kupovali.

Znači u teoriji može da radi dobro uz mnogo para uloženog.

EDIT: Prednost takvog sajta bi bila što je na našem jeziku i što je podrška na našem jeziku. Plaćanje preko Paypal-a i karticama (preko domaćih banaka). Učiti ljude (članci, video itd) kako da kupuju preko tvog sajta da steknu povjerenje (kod nas se stariji ljudi boje ubaciti karticu u bankomat hahah)

Znači moglo bi da funkcioniše ali je to puno puno posla i mnogo para za uložiti.

2 Likeova

najveći je problem u tome što uopše promovišeš za naše tržište

uhvati se evropljana, tajlanda, SADa

1 Like

Ovako ja to vidim:

@1116 evo sada sam pricao sa podrskom na shopify i kazu da mogu da imam opciju za placanje preko kartice

To jednostavno nije moguce za sve zemlje, Hrvatska, Bosna, Srbija… cak i da imam firmu, to bi bile provizije i onda bi bio u minusu

@zgubijumf ja imam sve racune, na shopify (potvrda od podrske) mozes prodavati kao privatna osoba, ako vec to krene na veliko onda bi valjda trebo nesto otvoriti ali za nekoliko proizvoda mjesecno to nije potrebno.

Upravo to i ja mislim. Nasima kad spomenes kineza on se najezi a kamoli da nekom kinezu upisuje brojeve kartice, ipak kad ima podrsku na nasem jeziku, sve opis proizvoda i sve na sajtu je na nasem jeziku njemu bude lakse he he , na tu opciju najvise racunam.
Za sada su cijene slicne kao na aliexpress tako da do cijene nije problem.

Koliko sam istrazivao na nasem jeziku nema puno takvih sajtova, cak ni jedan ozbiljan, a recimo svi hoce da prodaju za SAD i mozes mislit kakva je tamo konkurencija? Prije ces na loto dobiti nego nesto tamo prodat

Jos jednom hvala svima na iznesenom misljenju, svaka kritika je dobra i hvala na tome.

pa bas i nema takvih sajtova zato sto nas narod nije navikao na kartice i na kupovinu preko interneta … jos uvijek to kod nas nije rasprostranjeno kao na zapadu … gdje ima konkurencije tu ima i profita, ne idu dzabe svi tamo

1 Like

Jedino da tako nesto funkcionise jeste ogroman branding, a to je bas mnogo para ulozenih, i mislim da se u to ne isplati ulagat.

ONo sto kod nas ide ekstra jeste slanje preko pouzeca… vidis sta se prodaje. Kupis na crno 10 komada i prodas, vidis dal ima zarade… tako testiras neke proizvode kasnije to pocnes radit legalno kad se nakupi kapitala i proizvoda

Pouzecem je nemoguce, lakse cu postati ministar nego to srediti.

Sto se tice stranog podrucja, evo jedan dozivljaj: Postavio sajt i jedno 50 artikala, sve fino sredio. Postavio artikal na face i boostao ga sa 50$ i ako mi vjerujete dobio 8 lajkova i to je to, u pitanju je USA

Za USA preko Fb treba napraviti uvertiru. Bustanje od 50$ ne znači da će ti napraviti prodaju. Istestiraš koliko su ti “kinezi” interesantni amerima, a onda dob, pol, region i ostalo, koristi retargeting. Tada ćeš valjda imati približno koliko je to isplatljivo za prodaju amerima.

Nigdje nisi spomenuo ono najvažnije:

• koliko si uložio, koliko ti se vratilo?

Od FB nemoj očekivati da će se to nešto značajno povećavati s vremenom. Ako ne ide - ne ide.
Tu treba pogoditi proizvod koji reklamirati. Naći granicu prozitivnog povrata na uloženo.
Vjeruj mi, broj lajkova na takvoj stranici neće nista značajno promijeniti… a da ne pričam o tom kako je skupljanje lajkova maksimalno neisplativa stvar.

Isprobaj adwords za neke proizvode… isprobavaj dok ne “pogodiš” proizvod.

Što se tiče ulaganja u SEO, to na takvoj stranici, po mom mišljenju, nije isplativo.

Long story short:
Ako si uložio 50$, zaradio 20$ - loše je
Ako si uložio 50$, zaradio 100$ - super je

S vrenenom se neće značajno promijeniti.

Ulozio sam za theme 59$, platio shopify 29$, logo 29$, za reklame platio oko 85$ i mislim da sam oko nule.

Moje misljenje da treba graditi reputaciju vremenom i onda imati svoju publiku koja kad nesto hoce da kupi dodje na moj sajt da vidi imali to.

@s.perkovic vidim da se bavis time, iskreno mi reci ovo: Da gasim sajt ili da nastavim.

Vjerovatno grijesim, ali uopste ne znam isplatili se ikako ulagati u facebook reklame, bar po meni cini se instagram bolji jer su ljudi vise na njemu, sta ti mislis?

Zanima me koliko si uložio u marketing.
Te troškove koje si popisao, to zaboravi… to je početni ulog.
Ako možeš u marketing uložiti 50 kn i zaraditi 60 kn… onda probaj polako pomicati granicu pa npr uložiti 100 za 120,… 5000 kn, za 6000 kn.

Nisam siguran.
Sve se svodi na to da treba “ubosti” proizvod koji se reklamira.
Jedan poznanik zaradio je u par dana 10ak k € na ručnicima za brisanje ruku… jednostavno je pogodio s proizvodom, ROI je bio pozotivan (što je više ulagao, to je više dobijao).

Btw,
Jesi siguran da će ti veća količina prodaje donijeti pozitivan feedback?
Ipak su to jeftini kineski proizvodi…