Wordpress vs Joomla - koje izabrati

Bok,

kao u naslovu teme, neznam koji odabrati ?

evo čitao sam i googlu malo

link : http://www.goodwebpractices.com/other/wordpress-vs-joomla-vs-drupal.html

još nisam odlučio… što je bolje odabrati, da je stabilnije itd…

Hvala !

Wordpress.

ok. tnx

koliko vidim kod Wordpressa isto u ponudi ima dosta plugonova, ona
nebih trebalo biti problema.

:zbogom:

wordpress definitivno

Ne bih Joomlu toliko potcjenjivao. Malo, malo naletim na đumla stranice koja služi svrsi, a iza nje stoje jaka imena. Baš se ovaj vikend u SAD održao Jordan Brand Classic -
http://www.jordanbrandclassic.com/
.
Također, za đumlu postoji dosta gotovih komponenti koje zadovoljavaju sve potrebe za određene projekte.
Koristim i Joomlu i WP, oba su OK.

Joomla!

znači ako odaberem ili jedno ili drugo nisam fulao ? :spimp:

Inace ovo je vjecni rat izmedu onih koji vole Joomlu i onih koji vole WordPress. Iz marketinškog stajališta (prvenstveno SEO) ni u kojem slucaju ne želim vidjet sajt na Joomli i kad ga vidim ne smatram ga ozbiljnim.

I moj glas za wordpress iako s njim nisam nikad radio. Ako ako radiš stanicu u pola sata za tetu maricu vjerovatno je svejedno što ćeš odabrat.
Ja odlučujem za Joomlu kad nešto radim, al jbg najčešće požalim na pola projekta, al evo nekih prednosti u mom slučaju… koristim uvijek iste komponente, koje provjereno rade npr menu, galerije slike i slično. Da bi pronašao ono što meni odgovara (a besplatno je) trebalo je isprobat 5-10 komada različitih modula. Druga mi je prednost što za Joomlu znam radit komponente i kako sustav radi pa kad neko tlači s rokovima (a uvijek je tako) ide mi brže nego što bi išlo za wordpress u kojem nisam to nikad radio.
Nedostaci Joomle… hm, ima ih puno.
Kad bilo što radiš poželjno da primaš neki newsletter o novopronađenim sigurnosnim problemima (koji kod Joomle ima puno više nego kod ostalih cms-a), za svaku komponentu koja nije orginal treba prosurfat netom ako ima kakvih većih propusta, jer često se desi da module, pluginove ili komponente radio neko ko o tome baš i ne zna previše pa fušario.
Drugo ima dosta bugova koji možda nemaju veze sa sigurnošću, ali zbilja smetaju u radu, imao recimo problem da jedna komponenta nije nikako htjela proradit, a na drugoj domeni na istom serveru i verziji joomle radila ok, 5-6 puta trebalo sejvat i onda proradilo i više s tim nisam imao problema. Standardni TinyMCE editor je jednostavno grozan i to prvo što idem mijenjat, kod save htmla, kod nekih stvari ne uspije saveat, a zaboravi i javit grešku. Ako nešto programiraš i malo više zagrebeš dolaziš do nekih “novih” bugova. Meni na komponenti koju radio pucao session i trebalo mi 15 dana da skužim gdje problem, nigdje ništa o toj situaciji nije pisalo.
I treća loša stvar je ovo što već počeo pisat, Joomla community. Kad malo ozbiljnije zapneš u programiranju, google ne zna i nemaš koga pitat.

Sorry, ako sve ovo otišlo malo u OT, jednostavno htio s nekim podijelit “muku po joomli” :slight_smile:
Slijedeći site i ja prelazim na wordpress.

zašto ? molim objašnjenje.

te dali Wordpress nudi dosta pluginsa ili ne ?

Znam da je to vječiti rat kao tipa : bmw ili mercedes , intel ili amd hehe :cuga2:

[quote=“chief_wolfinjo”]zašto ? molim objašnjenje.

te dali Wordpress nudi dosta pluginsa ili ne ?

Znam da je to vječiti rat kao tipa : bmw ili mercedes , intel ili amd hehe :cuga2:[/quote]

Ovo je više rat tipa Zastava vs Mercedes.

Ako moraš koristit Plugine a ne ozbiljno raditi onda ti je svejedno. Ni WordPressovi ni Joomlini plugini u vecini slucajve nisu dobro napravljeni. Ako radiš kvalitetan posao za klijenta koji živi od svoje stranice i trebaš CMS, kao core ces koristiti WordPress a ne Joomlu (ako su samo ovo dvoje izbor).

Imam iskustvo sa “Joomlom” od 2002 godine dok je još bila Mambo. U načelu što preporučiti ovisi o potrebama, a to pitanje naravno još nitko nije postavio već svi bacate savjete bez tog elementarnog pitanja. Ja sam izbjegavao Wordpress do verzije 3 kada su konačno uveli normalan menu manager, sada ga sve više koristim.

[quote=“w00t”]Ovo je više rat tipa Zastava vs Mercedes.

Ako moraš koristit Plugine a ne ozbiljno raditi onda ti je svejedno. Ni WordPressovi ni Joomlini plugini u vecini slucajve nisu dobro napravljeni. Ako radiš kvalitetan posao za klijenta koji živi od svoje stranice i trebaš CMS, kao core ces koristiti WordPress a ne Joomlu (ako su samo ovo dvoje izbor).[/quote]

a koji još postoji ? tj. dali ti koje nisam naveo dali su dobri ?

tnx

[quote=“chief_wolfinjo”]a koji još postoji ? tj. dali ti koje nisam naveo dali su dobri ?

tnx[/quote]

Kao što je kolega gore spomenio, optimalni izbor ovisi o potrebi. Postoji puno CMS-ova, među ovako poznatima nalazi se i Drupal.

[quote=“chief_wolfinjo”]Bok,

kao u naslovu teme, neznam koji odabrati ?

evo čitao sam i googlu malo

link : http://www.goodwebpractices.com/other/wordpress-vs-joomla-vs-drupal.html

još nisam odlučio… što je bolje odabrati, da je stabilnije itd…

Hvala ![/quote]

Ako ces hostati na godaddy, zaboravi na wordpress, jednostavno je presporo, cak i sa cache pluginom.

znači neke hosting kompanije ne rade s wordpressom kako spada ?

Nema to veze sa wordpress-om, neke kompanije imaju jednostavno loš hosting pa rijetko koji cms radi kako spada.

Uglavnom nemoras se time opterecivati pri izboru, jer ako ti nece wordpress negdje raditi kako treba, siguran sam da nece ni joomla ili nesto trece.

[quote="’<[cyber"]>]Nema to veze sa wordpress-om, neke kompanije imaju jednostavno loš hosting pa rijetko koji cms radi kako spada.

Uglavnom nemoras se time opterecivati pri izboru, jer ako ti nece wordpress negdje raditi kako treba, siguran sam da nece ni joomla ili nesto trece.[/quote]

onda trebam imati u vidu da pri odabirau hostinga odaberem koji radi dobro s cms-om…

Za svaki CMS ćeš naći koji su zahtjevi u dokumentaciji pa provjeri sa hostingom. Uglavnom sve hosting tvrtke podržavaju popularnije CMS-ove po defaultu.

Joomla definitivno, samo je potrebno savladati kako radi i to je to.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja