WP problem sa brzinom sajta

Pozdrav svima, da li mi neko moze pomoci da rijesim problem sa brzinom sajta, ovaj googlov alat za proveru brzine sajta kaze da je sajt dosta spor…


što se mene tiče postoje dvije opcije

ubaci wp super cache

ili

poveži cloudflare

1 Like

Koja je bolja opcija ? Prednosni mane ?

wp super cache trebaš znati podesiti, postoje neka osnovna podešavanja ali čak i ona nekad znaju praviti problem (zavisi od podešavanja servera, pogotovo ako si sam sastavljao server)

cloudflare povežeš i sajt ti automatski ulazi u njihov cdn, dakle oni imaju servere širom svijeta i svakom posjetiocu se servira tvoja verzija sajta ali sa njemu najbližeg servera (automatski veća brzina učitavanja) … plus što možeš sa strane cloudflarea podesiti minify i ostale džidže-midže koje bi inače odradio sa cache pluginom kako bi ubrzao sajt … koristim cloudflare već tri godine i njihov free paket mi je sasvim dovoljan, a imao sam strašne ddos napade sa ecatel/novogara isp-a :smiley:

najbolje bi bilo da se konsultuješ sa hosting provajderom, ako su iole ozbiljni znat će šta se može na njihovom serveru dobro odraditi sa wordpress sajtom

Prvo naći čovjeka koji zna sve podesiti pa onda cache sređivati. Ovako sam da to radi - teško!

Hvala mnogo na savjetima, sajt mi prilicno dobro radi na pc-u par tako kaze ovaj googlov alat za mejerenje brzine, samo mi je porblem na telefonu mnogo sporije ucitava sajt…

ne bih da otvaram novu temu, kako ubrzati sajt?

  • Dedicated ili hosting
  • WP ili neki drugi CMS
  • Količina članaka

Ima tu predpitanja dosta…

i nisi sve objavio, moraš objaviti screenshotove onih detaljnijih objašnjenja dole, ispod toga šta piše

kroz web.dev provuci sajt

Primjetio sam da dosta embed youtube videa usporava brzinu sajta pogotovo za mobile na google speed testu kako to rijesavate ako ima neki jednostavan nacin… Stavljo sam razne plugine i oni dodaju kao sliku preko videa i kada se klikne na nju ocita video, al to ne radi na AMP od stranice. Koristim wp super cache i autoptimize. Postovi koji nemaju u sebi youtube video na google speed testu su dobri, a sa yt videom ocjena do 30 na mobile. Tu se pojavljuje za yt Remove unused JavaScript /en_US/base.js (www.youtube.com) 492.8 KiB 346.8 KiB

Autoptimize
Imagify
WP Super Cache
WP-Sweep

ovi pluginovi + cloudflare smanjilo mi sa 13-15 sec na ovo

gt

moraš samo paziti šta radiš sa Sweep jer ti može izbrisati neobjavljene postove. Ako zapneš slobodno se javi u pm.

1 Like

kada je u pitanju youtube embed, tu ne možeš ništa … keširati embed ne možeš nikako … jedino se uzdaj u to da google voli kada je embedovano nešto sa youtubea pa će te možda nagraditi prilikom rangiranja

Možeš uraditi lazy load na iframe, pa onda prikazati video, a pored toga dodati Video Schema-u kako bi Gogole prpoznao da je u tekstu embedovan video.

Schemu vrlo lako dodaš, samo je iskopitaš kao HTML direktno u postu. Znači, dodaš HTML block u Gutenbergu i u njega ubacis kod koji dobiješ na linku ispod.

Ja pretežno izbacim “interactionCount”, jer manualno ubacujem šemu, pa je suludo da ti podaci budu outdated.

WP Rocket nudi opciju da se kao što kažeš doda slika preko video, tj. da WP Rocket automatski povuče thumb od videa i taj thumb koristi kao preview, i tek kada klikneš na thumb da učita video.

Pored toga, WP Rocket ima i drugu opciju koja je po meni bolja, a to je lazy load videa.

Šta ćeš dobiti ako ovako uradiš:

  1. Sajt će se brže učitavati, brzina će biti kao da nisi embedovao video.
  2. Posjetiocima neće biti problem da puste video, jer je iz perspektive posjetioca sve isto kao kada ne bi bilo lazy load-a.
  3. Google će prepoznati embed zbog šeme, tako da će video vrlo vjerovatno da rangira.

Baš juče čitam ovo tumačenje od strane Google za video na sajtu:

3 Likeova

Tako je stavi svaki dodatak koji ima Cache u nazivu i onda si tip top, sajt ti je ispod 1 sekunde :slight_smile:
Ma otvori se i prije nego klikneš.

Ubaci WP Rocket plugin, podesi ga i veruj mi da ce ovi problemi nestati.

Kako na kojem sajtu, meni se recimo WP Rocket nije pokazao kao najbolja kombinacija na mojim sajtovima, to sve ovisi o puno stvari.

Bas cudno , slusala sam od mnogih vrhunskih strucnjaka da je WP Rocket ubedljivo najbolja opcija, a i ja ga imam na svim svojim sajtovima i radi perfektno. Recimo, mnogi hosting provajederi nude litespeed kao opciju, a ja sam puno bolje rezultate ostvarivala sa WP Rocket nego sa Litespeedom.

Evo bas na ovom videu Chris Palmer prica o WP Rocket pluginu

WP Rocket plugin se placa ili ima neka free verzija?