YouTube - Savjeti iskusnih članova o biznisu na YT i kako početi?

Pozdrav svima… mislim da nam fali jedna aktualna i sveobuhvatna tema oko YT… ovdje ima sigurno puno iskusnih Jutubera… Ja sam već dosta dugo bavim sa YT, ali nisam radio svoja videa na način da sam snimao i slično nego sam uglavnom obrađivao (početnički) video zapise, radio kompilacije i sl… nekada s više nekada s manje uspjeha… u posljednje vrijeme me sve više intrigira da sam krenem snimati video zapise…e sada pitanja koja zanimaju svakog početnika… PS znam da za većinu ovih pitanja mogu naći odgovor na Google-u, ali više ne znam što je istina, što reklama, što laž… pa bi radije iz prve ruke čuo informacije i savjete od iskusnijih članova… evo štome zanima…

  1. Koji mikrofon koristiti… recimo ja bi htio odmah krenuti s nekim kojeg neću nakon par mjeseci morati mijenjati (ako napredujem)… znači nešto kvalitetno, dostupno i da nije da se plaća suhim zlatom… spreman sam platiti kvalitetu, ali ono da nisu neke nestvarne cifre…

  2. Vezano uz prvo - s kojim programom eventualno raditi manipulacije s audio snimkama - znači koji program koristite za obradu zvuka.

  3. Kamera - slično kao i za mikrofon, neka kvalitetna, dostupna i relativno povljna cijenom. Opet kažem da je nekako best buy po mišljenju nekog iskusnog.

  4. Vezano na treće - koji program koristiti za obradu video sadržaja… -moje znanje je početničko, ali planiram se malo posvetiti učenju oko obrade video i audio sadržaja…pa me zanimaju i početnički ali može neki savjet i oko nekog dobrog profi programa… za dosadašnju obradu videa ja sam koristio Filmoru i meni je super služio taj program za sve osnovne radnje

Imam ja još pitanja za iskusne Jutubere - koliko ima treba vremena otprilike da izrad eneki kvalitetan video sadržaj, jesu zadovoljni sa zaradom,jel ima smisla imati orijentaciju na Balkan itd itd… ali za početak ove osnovne informacije… Idemo malo razmijeniti mišljenja, a svaki savjet će zlata vrijediti kako meni, tako vjerujem i ostalim mladim yutuberima

procitaj postove korisnika zorantu, bice ti jasnije mozda kako do zarade sa yt.

1 Like
  1. Online, na ebayu imas prejeftinih mikrofona, vec od 8$, kao sto je
    http://www.ebay.com/itm/111803094921?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
    Ja ti ne mogu reci da je ovo odlican mikforon, nisam ga koristio, ali na netu imas recenzija u kojima mozes vidjeti sta dobijas. I ja u nekoj buducnosti planiram uzeti ovaj mikrofon, ako ti sta znaci.
  2. Audacity.
  3. Tu ti ne mogu nista konkretno reci jer ne znam za sta ti kamera treba. Ako je u pitanju Facecam onda se nemoj tim zamarati, i obicna 720p kamera sa androida ce u dobrim uslovima svjetla posluziti. Ako ti ipak hoces nesto konkretno da snimas onda se posavjetuj sa nekim drugim.
  4. Za pocetnike je najbolji Sony Vegas, to jeste Vegas Pro 14, kako se zove verzija koja je izasla ove godine. Masa tutorijala po internetu, sta vise da kazem…

Ne mogu se nazvati iskusnim jutuberom, jer ni nisam jutuber, ali planiram otvoriti kanal za strano trziste. Orijentacija na Balkan, po meni, nema apsolutno nikakvog smisla (pogotovo u nisi na koju se ja orijentiram - gaming, jer su tu kod nas sve balavci i ljudi koji ne cijene rad i trud).
Sto se tice vremena to daleko zavisi od mnogo stvari, sta snimas, koliko zelis da video traje, koliko i kako editujes (a ako si pocetnik vrijeme za editovanje pomnozi sa 5 jer ce u pocetku biti toliko…).

Najbolji savjet po meni je: Radi kvalitetno, citaj i informisi se.

2 Likeova

Evo da ja napisem neko svoje iskustvo vezano za YT i zaradu na istom.

Prije par mjeseci sam napravio YT kanal za strano trzise i trenutno imam oko 2150 subscribera i trenutno zaradjujem oko 2 eura po danu (+/- 0.5 eura) i dobijam oko 15 novih subscrubera svakog dana. Kanal je DIY tematike i sam snimam sve videe i koristim no copyright music kao podlogu, znaci ne pricam nista vec samo radim i muzika ide pozadi.

Koristim Adobe Premier Pro za editovanje videa a snimam telefonom (LG G5) u FHD rezoluciji i da bih snimio jedan video, zatim editovao i istrazio tagove koje cu koristiti treba mi sigurno izmedju 2-4 sata po videu.
Idealno bi bilo da ubacim izmedju 10-15 mjesecno i mislim ovim tempom da bi za jednu godinu od sad mogao doci do solidne cifre sto se tice zarade.

Nisam partner ni sa jednom mrezom, iskljucivo koristim adsens.

2 Likeova

Sta ti je ovo ako moze pojasnjenje :slight_smile:

Uradi sam :wink: ili do it yourself = napravi sam

1 Like

Kako reklamiras video?

DIY= Do it Yourself :slight_smile:

Imam fb stranicu od kanala sa nekin 300 pratilaca i tu podijelim svaki video nakon sto ga objavim i to je to.

A kako si u pocetku kad na stranici nije bilo ljudi?

Koliki broj pregleda imas na video snimcima?
Imas li neki tool za kw odnosno tagove?

Na pocetku bi postavio video, serovao ga na stranici i objavio i na ovoj stranici i onda bih komentarisao na slicnim videima na YT. Ali kad komentarises nikad nemoj spamati vec pokusas da das relevantan komentar, sta bi npr. popravio, sta je dobro, lose itd… i onda lagano krecu pregledi.
Nemas drugog nacina ako nemas novca da ulozis u reklamu a ja novca za reklame nemam.

Imam ukupno 32 videa na kanalu, neki su malo bolji a neki malo losiji. U posljednje vrijeme trudim se da mi videozapis bude sto kvalitetniji.

Dva najgledanija videa imaju po 80.000 pregleda, zatim 35.000 pregleda, zatim 27.000 pregleda, zatim par videa po 5.000 pregleda pa sve do 303 pregleda koliko mi ima jedan video.

Trenutno, za 24h imam izmedju 3.000-4.000 pregleda.

Ne koristim nikakav alat za tagove a uspio sam rangirati par videozapisa na prvih par mjesta za kljucne rijeci.

Ja imam nekih 250 grupa i odatle mi dodje od 3k do10k pregleda.Ali zadnja dva meseca sam skroz zapostavjo YT. Mora da se aktiviram malo…
Kazi mi u komentarima stavljas link tvog videa ili ne?

Koje tematike ti je YT kanal? Grupe Balkan ili stranci?

Pametan izbor “socijalne” mreze! Ono sto mnogi zaboravljaju da ima zivota i pored Facebooka.

Ameri su ludi za ovim DIY stvarima.

Pametno, zaista pametno. Pravio sam i ja neki DIY video ali mi nije palo na pamet da napisem nesto na Instructubles.

Bas sad gledam ovaj instructubles…

How to make bread from scratch ?!? http://www.instructables.com/id/How-to-Make-Bread-From-Scratch/

Rekoh da su Ameri ludi za ovim…

Fishing je tematika. A grupe su strane uglavnom USA. Jedno vreme sam i prodavao sve to. Misljm na YT i fb profile sa grupama, ali posto nije bilo kupaca ostavio sam ga. Mozda i nastavim sa tim :slight_smile:

Get more YouTube help: https://support.google.com/youtube/
YouTube forum: https://productforums.google.com/forum/#!forum/youtube