Zasto se ne baviti legalnim poslom

Ponekad se pitam jesam li normalan. Evo u cemu je stvar:

Imam sajt sa filmovima jedan od najposecenijih na balkanu i sigurno rizikujem mnogo toga sam svjestan. Fino se zaradilo ali isto kao i oni sto rasturaju drogu, samo jos malo, samo jos malo… Vrijeme prolazi…

Uz taj sajt sam vise iz dosade gradio jedan news sajt koji je dostigao 102k lajkova na face i ima IA, adsense.
Naravno zarada 5% od zarade koju zaradim sa sajtom koji ima filmove i to trebam sjediti mnogo vise za pc, placati tekstove (jer nisu sve kopirani), placati postove na fb. Sve to sa pola sata posla + 95% zaradim sajtom sa filmovima.

Problem je sto svaki drugi dan dobijem obavijest od google-a da je poneki url uklonjen, nemam pojma zasto me jos nisu sasvim banovali kao filmoviziju ali sigurno je to jako blizu.

Zasto ne ulagati u legalan posao? Nemam pojma, zato valjda sto mislim da niko nece citati neke tekstove koje pisem ili koji pisu za moj sajt, zato sto mozda mislim da svi hoce da gledaju filmove a ako ce nesto citati ima poznatih sajtova gdje je to sve bolje nego kod mene. Ja mislim da je pisanje clanaka prevazidjena stvar, nekako mi je lakse postaviti film koji svi cekaju i opa 2-3k online odmah.

Volio bih kad bi neko mogao dokazati da sam glup zasto se ne posvetim sajtu koji je legalan i da ne gubim vrijeme sa filmovima. Hvala svima koji su procitali…

1 Like

Ne znam što bih rekao.

Imam 1 mil pratitelja i dosta poznati brand od websitea. 10 pisaca i mogu reć da 90% članaka uopće ne povrate ni zaradu koliko sam ih platio. I onda kad još platiš poreze, hosting, pisce, marketing, neki programerski zahvat na webu, licence i koješta i ostane ti šipak na kraju :smiley:

Dakle industrija je u teškoj banani i postaje sve neisplativije se bavit istime. Osim eto ako se ne krene u zabranjeno voće, ali to nije my cup of tea.

3 Likeova

Netko jos stvarno misli da ce netko posjecivati tamo nekakve anonimne stranice i citati text nepoznatog autora?

svatko je jednom bio nepoznat, ali i svatko danas može postati poznat :wink:

šalu na stranu ako imaš dovoljno love za marketing naravno da će čitati.

Ali ako imas sajt: najnovijevijestiizsvijetazabave.sdfgz.com te stranicu kao da ju je Davor R. Bergam programirao naravno da nemožeš :smiley:

2 Likeova

Zato sto se vjerojatno bavis krivom tematikom na kojem mislis graditi nesto legalno…

Been there, done that.
Taj news sajt ti ide uzlaznom putanjom, pokreni jos jedan biznis. Napravi Amazon affiliate sajt ili otvori kafic u tvom gradu. Vidi sta je ljudima potrebno. Ukoliko nema autoperionice u tvom gradu, napravi je, veoma su popularne.
Naravno sve zavisi od budzeta koji imas na raspolaganju.

Bio sam u slicnoj situaciji, samo sto sam bio dosta gluplji. Mislio sam da sam najjaci i da mi niko ne moze nista. I onda sam bukvalno u danu sve izgubio.
Kao sto sam rekao bio sam poprilicno glup (mada vise bih rekao neiskusan, imao sam 17-18 godina) i nisam pokrenuo nikakav side project, stavio sam sva jaja u jednu korpu. Nisam cuvao pare, bacao sam na gluposti, nisam ulagao u nista.
I kada je to sve propalo ja sam se vratio nekim sitnim onlajn poslovima gde sam za mnogo vise truda zaradjivao mesecno duplo manje nego sto sam dnevno zaradjivao od tog black hata.

Skupa lekcija, ali ceo zivot ucim iz svojih gresaka.
Znas kako kazu “Budala uci na svojim, a pametan na tudjim greskama.”
Ti vidi sta si. :slight_smile:

Ja poslove delim na brze i spore. Brzi poslovi su blackhat, copyright zajebancije a spori su ozbiljne stvari na kojima se radi na legalnim stvarima.
Imao sam slicnu situaciju kao @NekoIzMase, zavozio sam se sa FB IA i pravio sasvim pristojne pare sa max 1h posla dnevno. Ostale stvari stavio na cekanje i sve kao sutra cu…I onda od jednom BAN! Nista imao nisam kao alternativu. Oslonio sam se na Copy-Paste posao i umalo vratio da radim kod nekoga. Kladionicarskim zargonom u “crveno” sam prodao sajt koji sam razvijao i kupio vreme. Sad sam opet usao u neke C/P price i pravim opet finu lovu za nase uslove, ali sam sada pametniji, uporedno razvijam jos 2 i evo sad krecem treci sajt. Jos par stvari imam u planu koje cu da krenem. Platio sam skolu sa brzim i lakim poslovima, i vise nema zezanja. Mora da se radi vise poslova u isto vreme ukoliko ne zelimo da tresnemo zestoko o zemlju.

Da sam na tvom mestu terao bi taj sajt sa filmovima dok moze ali bi bar jos 2-3 projekta imao sas strane.

Sajt sa vijestima je naporan posao jer treba 15 sati sjediti za kompjuter i onda se moze nesto zaraditi. Treba neki sajt koji moze biti magazin, recepti… ti clanci mogu biti popularni i za 2 godine ali clanak koji je popularan 2 sata kao sto je recimo neki događaj iz zadruge, to je bezveze i gubljenje vremena.

2 Likeova

Odlično objašnjeno.

Moj izbor su nekako uvijek teže niche… treba više ulaganja i posla, ali dugoročno su punoo isplativije i donose bolje prihode.

@ Alen_Klica

Pa lepo, još da se preseliš u Nemačku ili UK pa da tamo imaš takav sajt zarada bi bila još veća.

Takvi članci se i ne objavljuju osim ako ne radiš za Kurir, Blic, Telegraf itd…

Objavljuju, objavljuju… sve je stvar procjene publike i prostora u koji to sve plasiraš.

Nego danas svi traže zaradu nabrzaka, bez mnogo muke. Teško. Mogu preporučiti, neko je to već napisao, specijalizirane stranice, a ne opšte kojih je danas previše, i tu tražiti sebe.

Treba pokušati više puta, naravno novac jeste bitan, a ako vam je on problem, onda morate ići mnogo sporije kako bi ste uspjeli.

U svakom slučaju, najlakše je pisati godinama po forumima ja bih ovo ja bih ono, a NIŠTA ne pokušavati.

Mnogi su godinama radili jedan posao i uvidjeli priliku na sasvim drugoj strani ili branši i uspjeli. I sam sam dio te “zone” i to je po meni bio najbolji način za sagledavanje publike i tržišta.

Opet zaključak - možda se ponekad bavimo pogrešnim poslom :slight_smile:

zašto pod internet zaradom samo mislite na sajtove?

šta je sa kupovinom traffica i affiliate marketingom? cpa?

Misliš na nešto kao “švercere s pijace” :slight_smile:

Slično mom zaključku možda se ponekad bavimo pogrešnim poslom

1 Like

CPA spada u black hat, kupovina traffica (valjda) isto?

kupovina traffica se vjerovatno misli na fb adsens bing i ostale reklame. Što je CPA black hat? Kako uopšte CPA može imat veze sa black hatom? CPA je način funcionisanja zarade, đe na osnovu neke akcije dobijaš pare. Na CPA se nudi gomila govana ako to misliš, ali ima i masa legitimnih CPA programa i na svakom je kako će to promovisat i kako će pokušat zaradit.

Velika vecina CPA je game hacks i slicne gluposti, ako to nije blackhat ja ne znam sta je :smiley:

Game hacks jeste black hat, sve fake stvari koje se preduzimaju da bi se dobilo ono sto hoces je BH. Ali kao sto Anja kaze imas brdo CPA koji su legitimni. Generalno CPA je i affiliate, jer ti navodis nekoga da napravi neku akciju u ovom slucaju da kupi neki proizvod i za to bivas placen. Tako da CPA nije samo BH. Ono i meni prvo sto padne na pamet kad kazes CPA je BH :smiley: Ali u praksi nije tako.

CPA=Cost per action

To je samo određeni tip reklama i ništa više, đe dobijaš pare nakon neke akcije, sad kakvi će se prozvodi reklamirat i promovisat je druga priča. nekad je i na adsensu bilo onih IQ testova i sličnih gluposti ali to je i dalje CPC tip reklame i ništa drugo

Kao sto rekoh, veci deo CPA je blackhat. Ti lazes nekoga da ce dobiti nesto ako odradi taj zadatak.