Zašto serveri ne dolaze sa SSD diskovima?

Gledam u MSanovom katalgou konfiguracije servera (IBM, HP, Fujitsu, DELL itd.). Svi dolaze tipično s dva klasična diska, dok se među dodatnom opremom nude SAS diskovi s 10 k ili 15 k okretaja (obično su uz njih napomene o “kompatibilnosti” s pojedinim modelima servera). Međutim, nigdje se ne nalazi SSD disk kao “kompatibilna” opcija.

Pa sam onda, recimo, bacio oko na DELL-ove web stranice i piknuo nekakav rack-server od 6.000 USD. Uz njega se kao opcija nude SSD diskovi, ali su to nekakvi diskovi koji koštaju od 4.000 USD, pa na više, dok su “klasični” SAS-ovi reda veličine 500 USD. Kakvi su to SSD-ovi, kada se SSD-ovi istog kapaciteta normalno koštaju peterostruko manje.

Dakle, kakva bi bila usporedba “običnog” SSD-a i klasičnog SAS diska na 15 k okretaja?

Evo moj server ima 2x3TB SATA diska jer Hetner nije nudio drugu opciju, a koliko vidim ne nudi je ni sad osim na jednom ne-standardnom paketu uz nadoplatu za SAS i SSD diskove.

Od tih 6TB koristim možda 5% :slight_smile: What a waste of space.

Zar ssd diskovi općenito nemaju ograničen iznos pisanja i čitanja s diska?

Bilo je govora o tome da SSD diskovi prema nekom izračunu nakon 8 godina riknu, no server se mijenja i ranije. Dokaza o tome još nema jer SSD diskovi su na potrošačkom tržištu tek nekoliko godina.

Mislim da je stvar u tome što server ne profitira toliko od smještanja OS-a na SSD za razliku od režima rada u kojima rade workstationi. Kod servera je najveći performance hit obično na bazi podataka, a kod hostinga će znatan dio storagea biti upravo namijenjen bazama klijenata. Staviti sve to na SSD bi bilo prilično skupo. Jedino možemo govoriti o tieringu, ali kod sheranog hostinga je nemoguće predvidjeti režim korištenja velikog broja različitih siteova.

SSD diskovi još uvijek nisu dovoljno dobri za servere.
ako se recimo vrti baza kod koje imaš puno pisanja, disk će riknuti nakon cca. 6 mjeseci, dokazano.
intel je najavio nove ssd diskove za koje garantiraju da će raditi 5 godina.

…staviš si neki dobar SAS (recimo ako imaš budget, onda na 15k okretaja) i imaš možda čak i bolje performanse!

SSD vs SAS - Web Hosting Talk

[quote=“jorgovan”]SSD diskovi još uvijek nisu dovoljno dobri za servere.
ako se recimo vrti baza kod koje imaš puno pisanja, disk će riknuti nakon cca. 6 mjeseci, dokazano.
intel je najavio nove ssd diskove za koje garantiraju da će raditi 5 godina.[/quote]

Radim kao storage konzultant tako da ova izjava nije točna. Crknut će consumer SSDovi jednako kao što će crknuti i consumer hard diskovi. Flash storage se koristi već godinama u enterprise storageu.

[quote=“SteelMaiden”]Evo moj server ima 2x3TB SATA diska jer Hetner nije nudio drugu opciju, a koliko vidim ne nudi je ni sad osim na jednom ne-standardnom paketu uz nadoplatu za SAS i SSD diskove.

Od tih 6TB koristim možda 5% :slight_smile: What a waste of space.[/quote]
2,3,4,5…X diskova u serveru se koristi zbog neophodnog RAID polja (min 2 diska), RAID 0 se ne koristi za servere već svi sitali a ima ih dosta…

Pomoću RAIDa je moguće napraviti vrlo velike, brze i sigurne arrayeve zbog čega se i koriste za servere.

[quote=“1ONE”]…staviš si neki dobar SAS (recimo ako imaš budget, onda na 15k okretaja) i imaš možda čak i bolje performanse!

SSD vs SAS - Web Hosting Talk[/quote]
Čista glipost, Intel X25 i stari post, moderni SSD pregazi bilo kakav HDD od 5400rpm do 15000rpm, nebitno jer koriste mehaniku dok je SSD baziran na memorijskim čipovima…HDD se drži još prvenstveno zbog cijene po gigabajtu koja je glavna kočnica SSDa (kao i svake nove tehnologije).

Točno, ikao danas, krajem 2012 postoje konzjumer modeli koji dolaze sa 5g. garancije (Intel i OCZ).

Samo treba uzet u obzir da tržište “profi” opreme (grafičke radne stanice, data serveri i sl.) vole PROVJERENO i dokazano, njima performanse nisu prva stvar nego pouzdanost. Iako mogu srljat i vjerojatno neće pogrješit sa masovnom implementacijom SSDova ključna stvar je riječ vjerojatno…a tamo sve mora bit barem 99% sigurno i dokazano. :zbunj:

[quote=“1ONE”]SSD vs SAS - Web Hosting Talk[/quote]Baš sam to bio čitao… :slight_smile:

Koliko vidim, nešto je i u upravljačkom sklopu, koji je kod potrošačkih SSD-ova optimiziran za čitanje. Makar sada dolaze potrošački SSD-ovi kod kojih su performanse čitanja i pisanja jednako dobre.

Primjećujem da nije uobičajeno SSD diskove stavljati u redudantni RAID, tj. ne anticipira se njihovo iznenadno zakazivanje. Nije li to neobično, s obzirom da će prije ili kasnije sigurno kihnuti – kako se to predviđa? Pošto se SSD-ovi “troše” (tako reći, razvijaju “bad sectore” kao normalan dio svog rada), pretpostavljam da oni zapravo kontinuirano vrše “oporavak” i pomalo gube kapacitet. Tako da možda kod njih niti ne možemo govoriti o zakazivanju samog medija – medij zakazuje kao normalan dio rada diska. Istovremeno, nema mehanike, pa jedino što može u potpunosti onesposobiti disk je zakazivanje “elektronike”, što je iznimno nevjerojatno, tj. prije će disk izgubiti kapacitet, nego što će zakazati iz bilo kojeg razloga…?

Best practice je flash diskove konfigurirati u RAID 5 polje, u prvom redu zbog cijene. MTBF je nešto što će se tek utvrditi.

I krivo je gledanje da je SSD disk zamjena za klasični jer to nije nužno uvijek. Kod sekvencijalnog pisanja ne nude gotovo nikakvu prednost. Treba prvoodrediti režim korištenje i na osnovu toga ima li SSD smisla ili nema (uvijek ima ali za određen postotak i vrstu čitanja/pisanja).

RAID5 je najekonomičniji ali ja bi uvjek išao na RAID1, cijena diska je ionako zanemariva kad se uzme ukupni trošak servera :smiley:

Opet gledate predpotone reviewove, seq write/read je NEBITAN tj. bitan je isključivo kod video montaže kada se kopiraju ogromni fajlovi tipa 1-100GB…kada se to dešava u radu normalnog usera ili servera…nikad.

A ako i uzmemo taj marketniški bitan podatak o seq write/read moderni SSD imaju oko 500MB/s dok najbrži (15k HDD) nemaju niti pola od ovoga, bitan podatak je RAT i IOPS a tu je HDD drvena cigla :sprst:

[quote=“Uber_Gosu”]2,3,4,5…X diskova u serveru se koristi zbog neophodnog RAID polja (min 2 diska), RAID 0 se ne koristi za servere već svi sitali a ima ih dosta…

Pomoću RAIDa je moguće napraviti vrlo velike, brze i sigurne arrayeve zbog čega se i koriste za servere.

[/quote]

Jasno je zašto su dva diska, no još uvijek mi ni nije jasno zašto je bolje imati dva 2x3TB SATA diska u RAID1, a ne recimo 2x240GB SSD ili 2x300GB SAS diska u RAID1. Govorim o pravom Hardware RAIDu s controllererom jer je softverski sranje za performanse.

[list]
[:320h8dc8]SAS su u pravilu SCSI diskovi => kontroler/MBO za te diskove je bitno skuplji od SATA diskova[/:m:320h8dc8]
[:320h8dc8]SSD 200+ GB sa solidnim kontrolerom su skuplji od HDDova, manji su pa instalacija u kučište zahtjeva “bracket” i dodatnu zajebanciju…itd…ali cijena je tu ipak glavni faktor[/:m:320h8dc8][/list:u:320h8dc8]

Cijena tzv. “enterprise” SSD-ova (vidi npr. konfigurator servera na DELL-ovim web-stranicama) je od $4000 na više.

Hehe, u tom slučaju stavi obične SATA, osim ako ti ovi baš nisu neophodni. :stuck_out_tongue:

Osobno sam jako zadovoljan sa SAS-ovima, imam 2.5" Seagetove na 15k i 10k, rade jako dobro i nemam potrebu za nekim dodatnim “kemijama”.

Dakle:
Brinem o doista velikom broju servera (>500) i radnih stanica (>1200). Koristim SSD-ove cca 2 godine i u serverima i u radnim stanicama. Naravno, koristim i SATA2, SATA3 i SAS diskove. To sam naveo radi kompetenecije…

Prije svega, treba znati da su diskovi na serverima vrlo potrošna roba. Bez obzira na proizvođača (probao Seagate, Fujitsu, Samsung, WD, Intel, OCZ…) ili vrstu diska, rekao bih da je prosječni vijek trajanja serverskog diska 1,5 do 2,5 godine. To smatram normalnim, obzirom na opterećenja.

Nadalje, od preko 1000 SSD diskova što ih koristim, samo je jedan otišao, i to izgleda nakon naponskog udara, odnosno vjerujem da je neispravno napajanje bilo krivo. Što se tiče SAS-a, nešto je pouzdaniji od SATA diskova, ali ne previše, ovako odoka možda 10%.
Dakle, SSD šije sve druge diskove, ako govorimo o stabilnosti. Tu moram napomenuti da se SSD u mojim računalima koristi uglavnom za:

  1. pagefile
  2. baze
  3. OS (u radnim stanicama)
    Obzirom da se u pagefile i baze stalno nešto piše, definitivno otpada ona nebuloza o kartakotrajnosti ako se puno piše…

Nadalje, što se tiče brzine, SSD je svijet za sebe. Jednostavno, mehanički disk mu nije ni do gležnja i tu prestaje svaka priča. To su tolike razlike u brzini da je svaka usporedba smiješna. Još važnije, cijelo računalo osjetno lakše diše jer je opće poznata stvar da su diskovi već godinama najveći balast na brzinu računala.

Treća je važna stavka cijena. E, tu su već stvari malo drugačije. SSD je skup. SAS je preskup. SATA je jeftin.

==================================

Suma sumarum, rekao bih da mehanički SAS više nema niti kakvog smisla. Preskup je, osjetno sporiji od SSD-a, a ni po stabilnosti nije bezgrešan.

SSD ili SATA?
Pa rekao bih da to ovisi o namjeni servera ili radne stanice te budžetu.
Meni osobno se kao najbolje rješenje pokazala kombinacija SSD-a i SATA-e, gdje SATA služi kao storage za statične sadržaje, a na SSD se stavljaju dinamički sadržaji. Dobra je fora i korištenje SSD-a kao cache sustava. Također, džaba vam svi SSD-ovi ovog svijeta ako vam software ne dozvoljava korištenje prednosti SSD-a, tad dobijate samo sirovu neiskorištenu brzinu.

==============================

Zašto mnogi proizvođači servera nemaju SSD u ponudi?
Doista ne znam. Stabilnost, brzina i cijena sigurno nisu adekvatni razlozi. Rekao bih da su glavni kočničari prodajni odjeli, marketinški odjeli, softverski odjeli te međukorporacijska politika (ne nužno tim redoslijedom).
Ali, objektivno, danas je SSD vrh, a doista više nije preskup.

Koje SSD-ove koristiš? Ove “normalne” po cijeni 2000-3000 kuna?

Čak i jeftinije.
Ja pripadam staroj admin školi pa nikad ne koristim najnovije tehnologije. Uvijek se koristi najmanje jednu generaciju unazad, a počesto i dvije. To se tako radi radi stabilnosti, drivera, kompatibilnosti, ali i cijene.
Npr. 75% SSD-ova koje koristim su OCZ Vertex 2 i OCZ Vertex 3 diskovi.

Ali, treba ipak postaviti stvari na pravo mjesto: SSD jest revolucija u računarstvu općenito, ali redovni backup i farme diskova glavu čuvaju. :slight_smile:

Još jedno pitanje: SSD na SATA sučelju ili PCI-E sučelju?


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja