Affiliate vs oglasi - koji je način monetizacije bolji i profitabilniji?

Originalna objava: Affiliate vs oglasi - koji je način monetizacije bolji i profitabilniji?

Razvijate web projekt i stigli ste do faze monetizacije projekta? Razmišljate je li bolje na web stranicu postaviti affiliate linkove ili standardne oglasne jedinice? Koja je razlika između affiliate i oglasa – te što se više isplati postaviti na web stranicu? Razvoj web projekta mnogim se web majstorima svodi na ostvarivanje zarade putem web stranice.…

1 Like

Koji način monetizacije web stranica preferirate?

  • Affiliate (linkovi i banneri)
  • Oglasi (banneri i pop-up)

0 glasača

Dobar tekst :+1:Mislim da su oba načina monetizacije stranice (web sajta) veoma “isplativa” .To jest da se drže oba načina i oglasi i afffilate linkovi.
Adsense oglasi su dosta dobro novčano isplativi za veće sajtove ( s više posetilaca) i to uglavnom za englesko,nemačko i ostala strana govorna područja. Za Balkan kako kome se potrefi uglavnom slaba isplativost to jest, monetizacija

Za affiliate linkove nisam imamo iskustva mada misllim i tu ako se “ubode” par dobrih stvari što narod traži može doneti dobru zaradu tj moonetizaciju sajta (opet stranci)

1 Like

Obje vrste su odlicne, ali imajte na umu da ce vasa stranica vridit vise kad je budete prodavali ako ima vise zarade preko oglasa negoli preko affiliate programa

6 Likeova

Slažem se sa ovim. Pogotovo ako se ne koriste Adsense oglasi, već neke mreže poput Ezoic Mediavine…

Mediavine ili AdThrive def. najbolji izbor za oglase.

A kod Affiliate programa valja se uvijek raspitati ima li u vašoj niši proizvoda i proizvođača koji nude vlastiti affiliate program jer su obično provizije dosta veće od onoga što daje/nudi Amazon.

Također valja isprobati i druge platforme kao Impact Radius, ShareaSale ili čak Rakuten affiliate

3 Likeova

slazem se sa svim iznesenim, samo bih dodao da za sajtove koji su mini ili micro-niche klasicni oglasi su besmisleni (jako mali broj posetilaca), dok ako se utrosi vreme na trazenje i testiranje affiliate deals zarada moze biti iznenadjujuce dobra (znas tacno sta posetioci zele)

1 Like

Jel možeš ukratko pojasniti zašto je tome tako, tj zašto više vrijedi s oglasima nego s affiliate?

Generalno sajtovi s oglasima imaju veci autoritet i sam Google gleda na njih drugacije nego affiliate sajtove. U ocima Googla, affiliate sajt odvlaci korisnike sa samog sajta sto rezultira tome da je manja zarada od oglasa vlasniku stranice, sto u isto vrime znaci i samom Googlu.

Sto se tice vridnosti stranica, ne znam konkretno zasto, ali mislim da ima veze s ovime sto sam gori reka. Generalno stranice koje primarno zaraduju od oglasa imaju manje sanse da popiju ban ili da im Google update nasteti, dok affiliate stranice vrlo cesce osjete Google updateove. Isto tako, ovo sam jos reka iz iskustva i analize trzista jer svakodnevno pratim: kako se krecu cijene, koliko se cesto prodaju, koliko brzo se prodaju i kakva je analitika publike na affiliate i display ads stranicama

4 Likeova

Ispod crte, kad se uzme u obzir zarada po broju posjeta, mislim da se affiliate ipak vise isplati, ali je riziko svakako puno veci…

Ako sajt zivi od oglasa, puno manja vjerovatnoca je da ce od sutra da ostane bez primanja.
Amazon moze da izbrise provizije, i to bez ikakvog roka. Do sad nije, ali je spustao s 8.5% na 3%, sa par dana najave.

S druge sa jedno 1000 posjeta dnevno za buying kw od affilate zaradis takav novac kakav sa oglasima ne mozes ni u ludilu. Ko ima obe vrste sajta, moze da potvrdi.

1 Like

Odgovor na ovo pitanje ne može biti općenit jer, kao što je to objašnjeno u članku, odabir monetizacije trebao bi ovisiti o vrsti sajta na kojem se ona planira. Na nekom klasičnom news portalu ili blogu s puno posjeta, svakako bi se fokusirao na oglase, dok bi na nekom manjem nišnom portalu gledao kako ga monetizirati putem affiliate programa.

Opet, najbolje je kombinirati i jedno i drugo, gdje je to moguće. Zadnjih godina u porastu je još jedan vrlo popularan način monetizacije prodajom sponzoriranih članaka.

Ovo je najsličnija tema onome što mi treba, pa nisam otvarao novu.

Trenutno sam isključio Ezoic sa svojih sajtova jer u zadnje vrijeme non-stop imaju problema sa Origin Error. Uglavnom, došao sam do ideje da stavim na sajt Ad Inserter plugin, i da nađem 10-15 nekih dobrih affiliate programa za svaki sajt, i koristim njihove bannere u pozicijama za oglase koje ću postaviti (ti banneri bi se onda rotirali širom sajta).

E sad, ima onaj dio što je @Mentolinho spominjao da bi to moglo biti opasno radi previše affiliate linkova. Ali baš bih probao to par dana da vidim je li ima vajde.

E sad, da pitam što mislite o takvom načinu, i ima li bolja preporuka od Ad Insertera (mislio sam uzet pro verziju), ili da idem s njime.

Hvala puno svima.

Od ad insertera nema bojeg plugina moje je mišljenje.

Što se tiče free verzije i pro ,koliko sam skontao mala je razlika u par detalja-opcija Ako ti baš trebaju sticky baneri (free verzija nema) u footeru to ti može napraviti ChatGPT-a
Što se tiče affiliate programa (ja ih nikad nisam koristio) a znam da ih ima mali milion tako da sam tu teški laik.

Jedino bih ti predložio od ovog svega da probaš ad manager oglase (to ti je prosto rečeno poboljšana verzija adsense oglasa) Možda vredi da pokušas s time? Na netu imaš dosta “priča o ad manageru” pa sam vidi

Evo ovde imaš moj tutorijal mada nije moj već post o tome kako se postavljaju

1 Like

Zaobišao bih adsense trenutno (i njemu povezane stvari) radi ograničenih načina isplate. Možda kroz mjesec dva tek. Ali hvala puno na preporuci :slight_smile:

1 Like

Čitam temu, pa sam se zainteresovan za affilate program, interesuje me ima li za domaće tržište nekih dobih i poznatih affiliate programa. Imam sajt sa domaćom publikom oko 30.000 posjeta mjesečno, sa Adsensa mi to dođe oko 40-50 eura, razmišljam da li može bolje.

Baci pogled na Affiliate katalog | VIVnetworks.com
Ovisno o tematici sajta možda možeš naći nešto za sebe.

Ukoliko si u putovanjima/turizmu onda imaš i Omio/Bookaway/Bookingcom/BusBud/FlixBus,…

1 Like

Hvala na info :slight_smile: (20 karaktera)

Uspio sam se snaći sa ad inserterom, plugin je zakon. Sad tek vidimd a sam možda ezoic oglase tako trebao postaviti jer je puno bolje.

No, koristio sam free verziju jer mi je to dovoljno za ovaj eksperiment što radim. Ukratko:

  • Ubacio sam razne bannere sa Click Banka, Share-a-salea, i Amazona (amazon prime, outlet…)
  • Napravio sam 15 pozicija u kojima će se vrtiti ukupno 11 oglasa (svi su banneri affiliate linkovi)

Vidjet ćemo hoće li biti kakvih prodaja i hoću li moći zaraditi više nego sa Ezoicom.

Ono čega me je strah je to što Google drukčije gleda obične oglase i affiliate linkove, ali vidjet ćemo. Ako ovo bude funkcionirali i ako me google ne zeza, ovo mi se čini kao top način monetizacije ukoliko želiš izbjeći tipične oglase. Sutra ću to staviti i na drugu stranicu.

Na te dvije stranice imam dnevno ukupno preko 1K pageviewsa, pa mislim da bi se već za ca. 7 dana trebali vidjeti nekakvi rezultati ako ih bude uopće.

Ono što mi se sad sviđa je svakako ekstremno brzo učitavanje stranice.

Ako bude što zanimljivo, otvorit ću novu temu sa rezultatima.

5 Likeova

Sa srećom kolega :grinning: Samo gledaj da ne preteraš da imaš više affiliate linkova naspram googleovih oglasa. Adsense po nekim tvrdnjama to jest, pričama nije baš ljubitelj postavljanja mnogo oglasa ili affiliate linkova drugih mreža

Ma nemam uopce adsense, maknuo sam sve oglase i sve bannere sam postavljao sam. Jedino ako mislis opcenito na google da ne vole puno affiliate linkva, nofollow sam skoro sve pa cemo vidjeti

Aplicirao sam za mnoge affiliate programe na share a sale, pa cekam hoce li potvrditi, i pokušat cu stavljati bannere na sto slicnije firme mojoj nichi

1 Like