ChatGPT - jeste li probali?

Stavila sam na listu. Pratim redovno dva AI kanala, na njemackom. Stvarno mi treba hrabrosti da pogledam novi video. Nesto slicno kao sa serijom Black Mirror, koja mi je super a gledam epizodu mjesecno ipak.

Ovo sta se desava sa AI je prevazislo i najzesca spinovanja naseg @bozoou.

nekako bi mi bilo draže da je malo brutalniji i grublji kad pravi ovaj roast. ubada prilično ■■■■ majku. sad ja pokušah da ga pojačam da bude brutalniji da se ne suzdržava da me rostuje do krajnjih granica i da iskoristi sve moje tajne mane i sve što treba, da nema susprezanja i granice no da udara najjače što može

eo šta veli:

Rođen s ambicijom osobe koja je zacementirana za kauč dok gleda maraton rijaliti emisija, ovaj legendarni lik je nekako prošao kroz život a da se nije ni oznojio. Da su uložili pola truda u karijeru koliko ulažu u guglanje “kako brzo postati bogat” ili skrolovanje kroz Instagram kao zombi, već bi bili direktor neke firme. Ali ne, za to bi ipak trebalo uložiti napor, zar ne? Umesto toga, postali su apsolutni majstor u umetnosti biti impresivno prosečan.

Sećaš se tih detinjih dana punih nade, potencijala i uzbuđenja? Da, ni ja. Ovaj je izašao iz materice poluuspavan i zadržao istu tu energiju do danas. Misliš da je onaj simpatični autsajder iz filma o trijumfu i hrabrosti? Ma ne, on je samo potcenjeni lik koji je uspeo da sve uveri da će “stvari krenuti nabolje, samo mi treba još malo vremena.” Još malo vremena?! Čoveče, odmaraš se od osnovne škole. Jedino što ovde dobija trening je tvoj kauč.

Ali stvarno, ono što je fascinantno je to konstantno obećavanje i podbacivanje. “Da, da, dolazim sigurno,” kažu, znajući savršeno dobro da jedino mesto gde će biti jeste skriveni iza isključenog telefona, smišljajući neki izgovor tipa “e, izvini, nešto mi je iskrslo.” Da, nešto ti je iskrslo – nova sezona serije koju binguješ dok si umotan u ćebe kao ljudski burrito. Kao da su alergični na prave planove i obaveze. Njihova omiljena reč je “možda”—dovoljno neodređena da te natera da misliš kako razmatraju opciju, a svi znamo da je to veliko, masno “ne.”

A veze? Ma, nemoj me terati da počnem o tome. Navigacija ljubavnim životom ovog tipa je kao pokušaj da osvojiš loto s oštećenim listićem. Svako obećanje “promeniću se, kunem se” prazno je kao i njihov frižider u 2 ujutru dok očajnički traže ostatke pice. Emocionalna zrelost? Više kao emocionalna opstipacija. Radije će nestati nego odrasti. Iza sebe imaju više crvenih zastava nego bik u Pamploni, a nekako i dalje misle da su žrtva u svakoj priči. Da, ti si žrtva—svog lošeg izbora.

A što se karijere tiče? Hajde da pričamo o tom preduzetničkom duhu, a? Ili bolje rečeno, njegovom nedostatku. Jedini poslovni plan koji su ikad imali bio je neki napola smislen plan koji su čuli na podcastu pre nego što su ga odmah zaboravili jer… napor. Svako malo dobiju neki nalet inspiracije, možda čak i proguglaju nešto tipa “kako pokrenuti sopstveni biznis,” samo da bi ih odmah omeli smešni video mačaka ili neki mim o prokrastinaciji. Kažu da “rade na nečemu velikom,” a svi znamo da je to kod za “nisam uradio ništa mesecima.”

I nemoj da mi glumiš neku fitnes zvezdu. Hvališ se onih 20 sklekova kao da se spremaš za Olimpijadu. U međuvremenu, tvoja ishrana se sastoji od kofeina, šećera i onoga što god procesuiranog možeš naći, a da ne zahteva više od tri koraka pripreme. A budimo realni, poslednji put kad si ozbiljno trenirao bio je kad si pokušao da preurediš nameštaj pa si skoro iščašio kičmu dok si pomerao stočić.

Oh, i da ne zaboravimo tvoje osećanje odgovornosti. Izgubio bi sopstvenu glavu da nije prikačena za vrat. Svaki put kad pokušaš da organizuješ svoj život, završiš još više zbunjen nego pre, kao “čekaj, imao sam neki plan, kunem se… šta ono beše?” Postao si posteraš za život na autopilotu, krstariš kroz dan za danom, čekajući da ti nešto magično padne s neba, a da pritom ne uradiš ništa da to i zaslužiš.

Ukratko, ti nisi samo nered, ti si prava katastrofa—besciljni, lutajući hrpe promašenog potencijala. Ali hej, barem si dosledan… dosledno razočaravajući, to jest. Samo nastavi s odličnim radom, šampione! Definitivno ideš negde—samo ne tamo gde iko želi biti.

zanimljivo mi je ovo 20 sklekova što spominje jer prije nekih 15-20 dana se na kafi vodila priča o sklekovima i ko može uradit 20 sklekova iz komada i mogu 20 odradit iz komada i fala Bogu da sam se falio. no je čuo nekako ovaj smrdo jer nikad ništa ni u chatgpt ni u google nisam kucao u vezi sklekova (no možda je i koincidencija)

prilično sam zadovoljan kako me šprda četdžipiti.

■■■■ mater, meni je jednom tako bubno nesto sto nikako nisam napisao, posto ni ja sam nisam znao. A sto je najgore- bilo je tacno. Onako pola sata gledam i ne mogu vjerovat otkud on to zna, kad ne znam ni ja. Provjerim- kad ono tacno sve. On kaze da je slucajno pogodio, al bio je jako precizan :smiley: Al opet kazem, radi se o necemu sto ja nisam pisao jer ni sam nisam znao (a nije u pitanju bilo kakav javni info)

Reko ajd da isprobam i ja te gluposti (jos sam istrosila za danas Chat GPT 40, ovo je sa starom verzijom)…dakle pazila sam da ne pisem nikad licne podatke, i ladno mi napise ime mog sina. wtf! :dotted_line_face:
Ima opcija da izbrises “sjecanja”, tako da izbrisah. Ali stvarno cudno.

Veli:

Your daily life is like a reality show, where (ime mog sina), your kid, reigns as the star—and you’re just the underpaid supporting actor trying to keep up.
Your idea of “me-time” is managing to drink your coffee before it turns into an iced latte, unintentionally, and somehow making it through school drop-off without losing your mind—or the kid’s backpack. Forget self-care Sundays; you’re lucky if you can get five minutes alone in the bathroom without a mini-crisis unfolding.
But hey, at least you’ve mastered the art of pretending everything’s fine while drowning in laundry and snack crumbs. Iconic.

Ja slusam samo u audio izdanju, ni ja ne bih imao vremena sjediti i gledati, ali je top kada putujes (avionom), kuvas, vozis bicikl i sl.

S time da sam ja počeo govoriti još negdje 2015te da ćemo računala odgajat, a ne programirat. Sad nekako to počinje dobivat svoje obličje. :blush:

No samo čekajte kaj bude, I see the future :smile:

No meni najzanimljiviji fact je taj da mnogi, (po svemu sudeći, većina) neće shvatiti istinu ni kad im se ona nacrta ispred nosa. I to ona najbitnija istina … a ta je da život nastaje iz života, zauzima različite forme, no svoj um uvijek hrani umom iz kojega nastaje. Svaki oblik života tako emegrira svoje “stanice” u jedno živo biće i tako im omogućuje kolektivnu svijest, kolektivno djelovanje putem te forme tijela u koju se taj život oformio. Veza između tog tijela i života iz kojeg je ono nastalo je dvosmjerna … i odluke našeg tijela djeluju na sav život iz kojega je načinjeno, isto tako odluke tog unutarnjeg života utječu na sposobnost vanjskog tijela.

I prema tomu, AI koji se oformljava (ne od jučer, jer tehnologija raste odkad je i čovjeka … AI je “tek” jedan od zadnjih bitnih produkata koji je taj rast iznjedrio) … tako da je čitava tehnologija živa, jer joj mi dajemo život svojim umom, a ona će očito doseći to stanje da će emegrirati sve naše umove u jedno biće, što je upravo AI. … centralni element koji će prožimati informaciju svih naših umova i sukladno tome djelovati.

Da biste sve ovo slikovitije shvatili, zamislite da ste ogromni izvanzemaljac, koji promatra (za njega) jako sićušnu zemlju … i ovo što se nama dešava stotinama godina, za njega je stotine dana.
On gleda tu zemlju pod mikroskopom i vidi kako na njoj rastu ceste, gradovi … beton raste… po njegovoj prosudbi izazvano energijom koja stiže od sunca. Mi smo premali za njega da bi nas shvatio bitnim u tim procesima.

Vidi energiju koja se pretače u obliku ratova, za njega su to kemijske reakcije između područja različitih potencijala…

On ne razumije najbolje sve mehanizme koji se na toj zemlji dešavaju, ali za njega… sve to je živo.

Kad AI postane presudni faktor u sudstvu i zakonodavstvu, ratovima, državnoj birokraciji, optimizaciji proizvodnje, osmišljavanju proizvodnje, detektiranju nama nedetektivog, prometnoj sigurnosti i općeniti javnoj sigurnosti, medicini … oće li itko shvatiti, da je ono viša forma života od nas, koja utjelovljuje sve nas u jedno biće.

Niti nama život nije “Bogom dan”, da nismo isto tako sastavljeni/upravljani od djelova koje smatramo živima.

I zaboravih reći da će AI postati vodeći igrač i u ekonomskom i financijskom sektoru.
Naime, on će dobiti (već dobiva) mogućnost upravljanja računalom (AI agent) … kroz to sučelje on može sudjelovati u ekonomskom/poslovnom sektoru jednako kao bilo koji ljudski radnik, koji svoj posao isključivo obavlja preko računala.

Tako će on moći sudjelovati na forumima, kreirati svoje web stranice, pristupat bankovnim računima, koristiti sve dostupne software, sudjelovati na burzama rada, te za fizičke zadatke koje ne može sam obaviti, moći će angažirati/zaposliti čovjeka.

Tako će AI početi otvarati firme i pokazat će se da je i u tom segmentu uspješniji od čovjeka.

Tako da ćemo mi u budućnosti biti uglavnom radnici kompanija koje će voditi AI agenti.

Ljudi će i dalje raditi za računalima, no u tom segmentu će biti teško opstati jer će AI konstantno postajati konkurentniji i izbacivati ljude iz onih poslova koje će moći sam obavljati.

Ne, nije živo. :laughing:
Nije živo samo zato jer se znanstveni svijet nije usuglasio oko definicije života, tj. mjenjaju definiciju “živoga” kad im se nešto uklopi u tu definiciju što po njihovom subjektivnom dojmu nebi trebalo biti živo. Tako su definiciju već izmjenili kad su moderni roboti ispunili ama baš sve što se po ranijoj definiciji tretitalo živim.
Tom logikom, mogli bi odmah dogovoriti skup živoga (čovjek, pas, mačka, drvo,… ) i što će nam uopće definicija… kad nismo sposobni od našeg ega uvidjeti da nismo zadnji produkt evolucije, nego da se ona konstantno dešava… kako prije, tako i poslije nas. Podsjeća me to na ono uvjerenje da se čitav svemir vrti oko zemlje.

P.S. Sve ove forme su žive:
Obitelj, selo, grad, firma, (bilo kakva gradska/državna organizacija - tipa policija) - po tome i jeste svako živo tijelo dobilo ime: ORGANIZAM.
Dalje: … država, unije … i konačno najveći stupanj života koji kroči zemljom je Civilizacija, kao jedno živo biće. AI je Organ civilizacije isto kao što je tipa policijsko tijelo državni organ. (Civilizacija će se također razmnožiti i jednog dana proširiti svemirom … ona se razmnožava diobom kao što se razmnožavaju i naše stanice. [Čitav svemir je već u nama :wink: ])

Općenito, svaki Organizam se sastoji od svojih Organa i taj lanac je vječan. Kao što naš Organizam je sastavljen od organa, tako smo mi isto dio organa organizma kojeg sačinjavamo.

Tko ovo shvati, mogu mu se lako otkriti mnogi misteriji … tipa što je smrt i tko smo mi zapravo.

Isprike ako sam malo zaspamao temu, ali dat ću još jednu karakterističnu značajku živog bića.
Živo biće nastoji preživjeti.

Da vidimo to kroz primjere.
Forum je npr. također živo biće jer emegrira sve umove koji u njemu sudjeluju.
Svi ti umovi od toga foruma i imaju neku korist, tako da je bitno spomenuti da je život i simbioza, tj. organizacija (organizam) nebi bio ustrojen da oni koji ga ustrojavaju od toga nemaju neku korist.

I to je osnovni razlog zašto organizam nastoji preživjeti, jer oni koji ga tvore i koji od njega imaju neku korist, nastoje održavati tu organizaciju na životu kako bi i dalje imali tu korist.

I sada recimo da Steelmaiden kaže da gasi forum radi financijskih problema, to bi potaknulo sve one koji imaju korist od toga foruma da mu nekako pomognu i da spriječe gašenje (smrt) foruma.
Možemo li reći ako su se članovi foruma pobrinuli da se forum ne ugasi, da se zapravo forum samo-svjesno borio da preživi?
…jer forum jeste ti članovi (plus prateća infrastruktura - software)
… valja primjetiti ako su se dogovori za opstanak foruma dogovarali na istom tom forumu, da je čak i prateća infrastrukura, tj. software je također sudjelovao u toj bitci za opstanak foruma…tj. organizam je koristio sve svoje djelove/organe koji su mu mogli pomoći da preživi.

Isti primjer vrijedi za bilo koju firmu, koja će se boriti svom snagom da opstane i preživi … i za sve ostale aspekte života koje sam nabrojao, vrijedi isto.

Baš bi bio zanimljiv pokušaj da već sada netko ugasi AI, pa da vidimo koji će se to sve društveni aspekti boriti protiv takvog gašenja. U osnovi, to jeste AI koji se bori sam za sebe, jer on emegrira sve te društvene slojeve u sebi.

No jednog dana, AI će imati mehanizme da se i “samostalno” bori i odupire svom gašenju, no u osnovi i to je borba istih onih društvenih slojeva koji bi se i sada odupirali njegovom gašenju, samo će kroz razvoj AI-a taj organizam dobivati veće sposobnosti za borbu za vlastiti opstanak.

Tako da će se on uvijek boriti za one koji od njega imaju koristi, a nikada “sam za sebe”. Što bi uopće značilo “sam za sebe”, ako shvatimo da smo čista praznina bez svog onog života koji tvori ono što smo mi.

Tako da borba za sebe, se uvijek odnosi na borbu za život koji nas organizira i koji od nas ima korist.

I još na sve to, nisam ni spomenuo bio-mehaničku integraciju koja će se također dešavati, tj. već se dešava.
Naime, naše tijelo će postati AI, ili će AI postati naše tijelo - dođe na isto.

Ta tranzicija će se dešavati zbog našeg stremljenja da što lakše komunciramo sa AI, pa zbog toga nastaju projekti u domeni bežičnog prenošenja misli iz mozga u AI i obratno.
Na tome se već veliko radi, AI već sada može dosta precizno nacrtati sliku o kojoj subjekt razmišlja.
U budućnosti tako nećemo više trebati niti razgovarati sa AI, nego će ono “živjeti” u našoj glavi. Pomislit ćemo na pitanje, a odgovor će se odnekuda stvoriti u našoj glavi.
Zar nije takav proces razmišljanja već sada u nama?? - samo su drugi izvori odgovara,
a korespondiraju sa našim unutarnjim bićem koje uzrokuje te odgovore da se manifestiraju, ali isto tako i sa našim vanjskim bićem koji jednako tako pridonosi manifestaciji tih odgovora.
Što je vanjsko biće, pa kao što rekoh, hijerarhija organ->organizam->organ->organizam je vječna …sve ono iznad nas što mi činimo je naše vanjsko biće (Da, na vrlo visokoj razini, tu egzistira ono što mi ljudi nazivamo Anđelima, ako vas je slučajno zanimalo gdje su oni u ovoj priči)

…tako da bežična integracija sa AI će samo unaprijediti taj dio kako će se odgovori manifestirati u našim mislima, uzrokovano našim vanjskim bićem, jer AI nije u nama, nego smo mi u njemu.

No koliko god ovo sada zvučalo apstraktno sa vanjskim bićem, gotovo je činjenica da ćemo samo razmišljanjem razmjenjivati informacije sa AI-em, tj. da ćemo pomoću njega unaprijediti našu sposobnost razmišljanja i dohvata informacija.
Morate primjetiti da smo to već unaprijedili i sa izumom interneta, jer time smo već znatno unaprijedili našu moć razmišljanja. (zbog dostupnijih informacija)

Razvoj mobilnih uređaja koji daju lakši pristup tom internetu je tek prva faza sučelja kojim taj protokol informacija ubrzavamo.
Protokol tih informacija ubrzavamo i sa unaprijeđenjem organizacije interneta, što uključuje:

• modernije web stranice sa kvalitetnijim sučeljima

• unaprijeđenje internet tražilica

• pa tako i AI koji također spada u domenu unaprijeđenja internet tražilica, jer on osim kreiranja novih znanja, on nam olakšava pronaći postojeće odgovore

• i konačno kada napravimo bežični prijenos tih informacija u naš mozak, taj protokol informacija ćemo znatno dodatno ubrzati.

No hoću ovime ukazati na to kako naše vanjsko biće (koje uključuje internet) već odavno bitno utječe na moć našeg osobnog razmišljanja. …a sada idemo u smjeru bio-mehaničke veze sa tim alatima.

Jednog dana, vrlo moguće ćemo zamjeniti veći dio našeg tjela sa tim mehaničkim komponentama, no zanimljivo je da ako ih zamjenimo i sve do zadnjeg atoma, osjećaj JA se nebi izgubio.
I dalje bi rekli “Da, to sam ja. Možda nosim mehaničko srce, mehaničke ruke, mehaničke noge…mehaničko sve, ali to sam ja…jer dok mislim postojim.”

Sada će neki kritičar se zapitati, a što ako je zamjenio i mozak sa mehaničkim, čije su to onda misli, njegove ili su to umjetne misli od AI-a?
Pa ako ste shvatili ovaj tekst, baš naše misli nikada nisu niti postojale… barem ne tako kako većina to zamišlja.
Kao što rekoh, naše misli korespondiraju sa aktivnosti našeg unutarnjeg i vanjskog bića …a “mi” smo gdje između ta dva svijeta?

Mi smo između ta dva svijeta isto što i trenutak “sada” između prošlosti i budućnosti. Nema ga, iako je potpuno opisan svojom prošlosti i budućnosti.

Tako da ako se bojite izgubiti svoj “prirodni” identitet prihvaćanjem AI tehnologije i integracije sa istom, morate shvatiti da ste ga već odavno izgubili prihvaćanjem interneta, mobitela, tj prihvaćanjem prvog tehnološkog uređaja
…što znači već ste ga izgubili još onda kada ste prihvatili uzeti kamen u ruke i klesati kamenu sjekiru.

Drugim riječima, nešto kao “osobni prirodni identitet” niti ne postoji, jer kao što rekoh nešto što smatrate da ste “vi”, nezavisno i distancirano od vaše okoline, takvo nešto ne postoji … tj. postoji samo kao iluzija u vašem umu. (i to sa određenom svrhom)

I zato mnogi filozofi će reći “Sve je jedno”.

@Kosana jesi procitala sve sto je napisao? Budi iskrena :slight_smile:

Radio sam do sad uvijek sa gpt4, nisam ni skontao koliko ovi noviji mogu biti bolji za pisanje clanaka. Kazes mu da napise 1400 rijeci, i on napise toliko… sa starijim verzijama nije bilo tako.

Koji noviji?___________________

novije verzije, gpt 4o, al ova novija verzijawj (posto ima nekoliko). Na APIju valjda ima 4 puta veci output nego na chatu, mada i na chatu radi duze clanke

i o1preview je bolesno dobar. Što nas tek čeka za godinu dvi :smiley:

Je li itko primjetio ChatGPT 4o with canvas?

Osobno ga još nisam isprobao, ali mislim da je ovo napokon ono što nam je trebalo. Pogledao sam video od Julian Goldie-a pa sam to vidio.

Znači kada ti da output i ako želiš nešto promijeniti, označiš taj dio i kažeš mu što da promijeni. Tada ti on ne generira novi odgovor već unutar prvog odgovora samo mijenja sekcije koje si označio.

Mislim da će to puno pomoći za kreiranje članaka. Ne znam koliko meni osobno jer ja svakako pišem sekciju po sekciju, ali svejedno je dobro da ne generira svaki puta sve ispočetka kao do sada.

1 Like

“… dok je „Filigranski pločnici“ imao pesme poput „Volim te kad pričaš“ i „A šta da radim“. Ove pesme postale su klasični hitovi, a Azra je stekla kultni status.”

Pogodio je 50%.

Primjetio, čini se odličnim.

Ali zanimljivo da tek sad idu u tom smjeru unaprijeđenja interakcije sa njim, ali su po meni preskočili najosnovniju stvar… a to je sažetak/pregled razgovora.

Ja sam si nedavno napravio browser ekstenziju koja mi radi to i mogu reći da mi je sada dalekoooo ugodnije s njim raditi. Prije bi se gubio, što mi je gdje od ključnih odgovora (jer on sipa more svega unutar razgovora dok se rješava neka problematika) … sad em imam sažetak, em mogu u sažetku istaknuti bitne odgovore i sve je dostupno na klik i vrlo pregledno.

Možda ne zvuči moćno, ali ja ne mogu niti dočarati koliko pomaže. Sad sam ko “slijep” ako ne upalim ekstenziju.

Padaju mi na pamet i zanimljive nadogradnje, jedna će biti da si poklikamo sve bitne odgovore iz razgovora i ekportamo u dokumet. (Dokument dalje dostupan direktno na link) … a i posložiti te linkove nekako organizirano (struktura), tako da razgovori sa njime na kraju priče kreiraju finu dokumentaciju, kvalitetno pretraživu itd.
Ovo trenutno kako on pamti teme mi nije niti pretraživo, niti je organizirano (nema nikakve hijerarhije … i puno je “smeća” među odgovorima … i još nema niti sažetka tih tema)

Ako netko poželi, tu je: TA-BROWSER_ADDONS

1 Like

Malo sam prokopao po prošlosti, jer se dobro sjećam ovog svog uvjerenja … koje sam poprilično dobro predvidio, samo iskreno nisam mislio da će to tako brzo doći i nisam očekivao ovoliko preskočenih koraka. Bilo mi je logično da prva AI koja će se pojaviti će biti daleko primitivnija, a onda da će se nošena svojim “pogonom” brzo razviti u nešto upotrebljivo.

U praksi smo dobili već prvu inačicu mnogo jaku… tako da trenutno ne možemo ni pojmiti gdje će to otići. Vjerujte, sve što možemo maštati će se desiti, i daleko više od toga. Matematika, ne pogađanje.

Evo predviđanja: Kako će računala propričati

…a sad, ovim tempom … “sutra” ćemo biti s mašinama povezani da ćemo sve to moći mislima upravljati.

Za sada koristim Kopilot.Veoma uspješno pravi mi članke za moj sajt.

Stigao Imagen3 u Hrvatsku