Mislim da je nakon ove rečenice besmisleno nastaviti raspravu…
Steta. Izgleda kao da cinjenice nije briga za tvoje misljenje 
Slažem se, najbolje da je finaliziramo, da ne uđemo na skliski teren. ![]()
Predlažem povratak u topic iz titlea, a i iz glavnog topica Foruma. ![]()
Hvala kolege.
![]()
evo još ovaj post i neću više majke mi
ma da, najbolje je 30 godina poslije reći ma nije to ništa bilo, ko kaže da je tako bilo … hahaha svi živi tada su znali da su amerikanci htjeli da se iskrcaju a nisu smjeli od partizana
glupo barataš ciframa, ali baš glupo … svaka zemlja se zadužuje do određene granice … tj. kada razvije razne grane privrede koje će vraćati taj dug … eto ti primjer turske, uzimali su MMF kredite, razvili razne grane privrede, sada su vratili sav dug i još upumpali 2 milijarde svog novca u MMF da se vrti … školski primjer obnove države … nije problem posuditi pare, to svaka država radi posle rata, kada je sve razrušeno … i od tih kredita je bilo neke koristi, ti kažeš “kada bi se u teoriji nastavilo zaduživati” a niko nije rekao da su stalno planirali da se zadužuju lol
za to nije kriv tito, u svakoj državi imaš dvije struje, ratove su vodile druge struje, to je valjda jasno lol
ja samo znam su ljudi iz cijele države išli na radne akcije i ljetovanja širom države … dakle slovenci su ženili makedonke, makedonci slovenke, miješalo se kako je ko stigao … kada ćeš ti upoznati slovenku ili makedonku? hoćeš karinu moju
itekako ima, danas vodeći ljudi u velikim firmama imaju kvalitetnog iskustva jer su obrazovani i vodili su firme u doba jugoslavije
./quit
Akcija pod nazivom: Take the money while you can 
Sve ovo je bilo unaprijed poznato da će se dogoditi
Dogoditi će se još puno toga, uključujući i vjerojatni privremeni oporavak prije jebačkog pada.
https://finance.yahoo.com/news/price-gold-fundamental-weekly-forecast-180400255.html
Iz teksta…“Gold is often called the “go-to” market during times of geopolitical risk, but over the last several years, this has not been the case with most investors preferring higher liquidity hedges like Treasury, Yen and Swiss Franc. There are times when the U.S. Dollar has also been used as a safe-haven asset.”
I u nadolazećoj krizi će dobar dio investitora “pobjeći” u zlato i cijena će osjetno porasti, ali neka se nitko ne iznenadi ako poraste manje od očekivanog, a jedan drugi asset koji je relativno nov poraste iznad svih očekivanja 
Koji asset?
Bitcoin, naravno…
i onda manje od 2 mjeseca kasnije…
Jel je još uvik očekuješ u 2019. ili se ipak odgodila neko vrime?
Zbunjoza teška vlada tržištima i onaj tko ne prati svaki dan (npr. ja) teško može upratiti sve.
Ja znam da je trenutna ekonomska situacija u Dakmaciji jakoooo dobra. Da bi bila idila trebalo bi nam još 10-20 000 radnika (ogroman broj, znam…) i usrana država bi nas trebala prestat reketarit (u zadnje vrijeme samo dižu namete, sve moguće).
I btw, vamo kod nas je građevina u ekstremno jakom uzletu… i ja stvarno ne vidim šta se treba i može dogoditi da to sve odjednom stane.
Prijatelj koji se bavi građevinom više i ne gleda mailove s upitima, jer je bukiran 2-2,5 godine unaprijed… a ima sad već oko 50 radnika.
Ma es. Znam, no salim se ja malo, znaju i slucajni forumski prolaznici na sta si mislio.
Još uvijek očekujem krizu u 2019. Nisam prorok i mogu promašit naravno, ali ne vidim da se išta promijenilo i sve ide u tom smjeru.
Fed je ipak bio pametniji od ECBa i dizao je kamate kada je bio u mogućnosti pa će imati prostora za kakvu takvu reakciju kad zagusti. Baš me zanima što će napraviti Idiot Draghi i njegova ECB.
Samo neka grade i požure sa gradnjom i prodajom jer će vrlo brzo postat problem prodati, barem po cijeni kojoj se danas nadaju ![]()
Hehe, ne sramim se da svi znaju da sam za Bitcoin ![]()
To se “sve” prodaje Rusima, Turcima, Židovima i toj ekipi…
Ja vidim scenarij u kojoj će Hrvatska biti veliki profiter u nadolazećoj krizi… objasnit ću sutra ![]()
Znam, ali niti Rusi, Turci i ostali nisu glupi i kad ponuda postane prevelika i kriza udari pa cijene nekretnina prestanu rasti i počnu kliziti prema dolje onda niti oni više neće plaćati premium. Neće cijene nekretnina preko noći pasti, ali mislim da su ovo sad neki peakovi za ovaj period.
To sto cijena nekretina naglo raste nije dobra stvar
Sreca pa je u pitanju turizam, tj takva mjesta, pa se uglavnom kupuje za pare koje se mogu potrosit. Da se ista stvar desi negdje u kontinentalnoj hrvatskoj onda bi bio problem… naduva se balon, pukne, i dobijes gomilu mladih ljudi koji su recimo placali stambeni kredit 5 godina, a su opet duzni vise nego sto sam stan/kuca vrijede 
recimo dignu kredit na 100k €, kupe nešto, balon pukne naglo opadne cijena nekretnina to što su kupili vrijedi 60k € a oni banci moraju vratiti 100k plus kamate … eto vam recesije, prije 10 godina ogroman broj ljudi je tako najebao, kao što reče momak iznad, nagli porast cijena nekretnina nikako ne može biti dobar, nagli porast cijena nekretnina hvale samo špekulanti i mešetari
btw. pustite sad ekonomsku krizu, poplave već krenule u krajini i tešnju, tesliću, gračanici, sava raste, drina blago raste … bosna će opet najebat
Može biti dobar samo onima koji prodaju stanove u to vrijeme ![]()
Kod nas kada su Rusi došli cijene stanova otišle u nebesa, pojedini plaćali (tj firma Rusima plaćala zavisno od radnog mjesta) za stan do 700-800 eura mjesečno što recimo niko u normalnim okolnostima nebi mogao dobiti za iznajmljivanje kod nas…
Eto da ne pročita ovdje nebi ni znao šta se dešava kad ne pratim ništa…
Reatil bearish - light motiv večeri na CNBC, uz sad već standardnu temu Trade war. Zašto su investori u retail postali bearish? Pretpostavljam zato što su konačno progledali i vidjeli da dolazi sranje zbog kojeg će Amerikanci morati smanjivati potrošnju pa će nahebati retail.
Popodnevni oporavak Bitcoina se točno poklapa sa početkom trgovanja na US burzi. Indeksi još malo zaronili, pao i dolar, a istovremeno se Bitcoin podigao sa $7500-$7600 na koliko se bio spustio. Slatka potvrda da nisam jedini koji vjeruje u pretakanje kapitala iz dionica u Bitcoin kad krene prava kriza 
Burze uvijek prve reagiraju, to je opće poznato. Mislim da će još biti oporavka, ali za mene će to biti dead cat bounce. Ni pod razno ne bih sada ulagao u dionice.