Dolazi kriza - ja očekujem 2019. godine

Svaki put kad vidim da @mitok aktivira ovu temu, prođe me nekakva jeza :smiley: haha

Dolazak krize je neizbježan, ali ne treba paničariti :slight_smile: Ni prva ni zadnja :wink:

Daj odgodi to malo :smiley: haha

A vidim, počeo sam malo detaljnije pratiti situaciju. Kriza je definitivno pred vratima.

Odluka je pala, način obrane i amortizacije udara: ulaganje

Bilo je riječi o Rusima kao kupcima nekretnina.
Prosurfajte malo (za lijenčine link u prilogu :slight_smile: )što je bilo s Crnom Gorom. Došli Rusi, kupovali, Crnogorci gradili, Rusi počeli prodavati.

Vjerojatno je to jedan od razloga što se HR boji uvesti porez na nekretnine.

inače u članku fali razlog prodaje :smile:

Poslovni vise ne pratim jer bombardiraju sa click bait naslovima, a unutra NISTA. “Evo zasto ih se zele rijesiti” i onda ne pise zasto ko u svakom drugom clanku. Kreteni.

Evo da ne bude sve crno…

Moguć je trgovinski dogovor (iako još nije na vidiku), ali po mojem mišljenju trgovinski rat je samo jedan od brojnih razloga za dolazak krize. Ja i dalje vjerujem da kriza dolazi ove godine, čak i uz pretpostavku mogućeg događaja da možda padne trgovinski dogovor (ali velim, nije na vidiku i nikako ne treba računati na to) i da onda cijene dionica naglo snažno skoče.

Crna Gora je specifična priča donekle. To što je dobar deo Rusa prodavao po CG, većim delom je nadoknadjeno ulaganjima Turaka i Emirata. U CG je sada sve više raznih stranih turista, pogotovo u Budvi i Tivtu, cene kvadrata tamo idu u nebesa kao i skoro celom svetu, jer trenutno smo u fazi naduvavanja balona i lažnog prosperiteta.

Uskoro se očekuje da EURIBOR krene u plus, i da pomalo počnu da vraćaju kamate na štednju i zavrnu slavinu za kredite, pa će i to biti jedan od faktora kada krenu da padaju cene nekretnina.

Nisam baš pratio najave, ali mislim da je ovo moguće isključivo kao korak očajnika pred krizu da bi imali barem malo manevarskog prostora kad stigne kriza jer su si majmuni držanjem kamata na nuli i trpanjem novca na pogrešna mjesta jako zagorčali (a time i svima nama).

Pa da, baš pred objavu novog ciklusa krize, nešto slično kao 2008.god, verovatno će opet najviše pogoditi naduvane cene nekretnina.

1 Like

Čitam poslovni na papiru, dok ide ide :slight_smile:

U vrijeme slabih kamata nekretnine su omiljeno sredstvo čuvanja vrijednosti novca. Naravno, pogrešno. Kupovina nekretnine samo da bi stajala je totalni fail. Sasvim druga priča je kupovina nekretnine kao osnovno sredstvo odnosno sredstvo zarade (rentanje).

1 Like

Cijene nekretnina ne da su napunahe, nego prenapuhane. Neke cijene su kao u DE, a propsječna plaća 2.5-3 x manja.

1 Like

Usporedi sa kako se krecu cijene kirije za iste nekretnine… ako u pitanju nije ogromna razlika onda je sve ok iako je cijena same nekretnine ogromna

Cene kirije nisu ništa značajno rasle, jer kiriju treba da plaća onaj ko je u realnosti, a to je gradjanin čija plata nije porasla čak je jede inflacija na sve strane i veće cene namirnica, računa, nameta itd. Kada se odbiju svi realni troškovi, godišnji porez, zatim porez na izdavanje koji će uskoro trebati većina da plaća, povremene popravke i zamene uredjaja/nameštaja, jedva da stanodavcu ostane 1-2% neto ROI što je suludo malo, ako znamo da npr na sajtovima često bude 50-100% ROI i slično. Sve ispod 5% neto ROI je suludo loša investicija. U Americi profi investitori navlače 10-20% neto ROI. Ovde naravno šišaju ovce.

Investitori su u lažnom prosperitetu i onda grabe da ošišaju što više ovaca dok mogu. Kvadrat da ga izgradiš sve komplet te uglavnom košta oko 300 eura, a oni nešto prodaju npr po 2.000 eura i više, bezobrazno masna zarada. Npr video sam jednu novogradnju u Loznici (Srbija) gde investitor prodaje m2 za 410 eura. Kad se njemu isplati, to dovoljno govori koliko ih košta kvadrat.

@imemperor1

Tako je, u hr ako hoces raditi po zakonu tj. kad fizicka osoba daje stan/ove u najam , ovjera ugovora kod javnog biljeznika, poseban ziro racun, placanje poreza itd…

Iznajmljivacima ostane i puno vise u hr od tih 30%.

Sto se tice troska kvadrata stanakod gradnje , ovisi o cijeni zemljista , sad je u zg kvadrat u boljem kvartu 16/1700 eura nadalje, sto je za nase place i nas standard precijenjeno.

1 Like

Znači u Zg 1.700e m2, a u Bg pretpostavljam sličnog kvaliteta lokacija oko 2.000-2.500e/m2. A realno Hrvatska je negde oko duplo bolja od Srbije po standardu ( i po ceni klika :smiley: )

Ovo je niza cijena, a ide do 2500 eura, govorim o stanovima za obican narod , ne o luksuzu.:grin::grin::grin:

Prosjena placa je porasla na 850 eura u hr, medijan je 750 eura, 50% radnika ima placu do tog iznosa.

Minimalac je 400 eura, realno u zagrebu sve ispod 800 eura je prezivljavanje, pricam za jednu osobu, najam garsonjere, mj pokaz za tramvaj itd…

Kamata na stambeni kredit nije ispod 3%, sad cak neke banke spustaju na 2.8%, uglavnom skupi kvadrati i skupi kredit.

Vise se mozda isplati kupiti kucu u manjem gradu ili stan u manjem gradu nego u zagrebu.

Isto tako realno nema opravdanja za tako visoke cijene kvadrata osim pohlepe i zarade kroz noc.

Znam da je kod vas prosjecna placa 300-400 eura, takva placa u hr je bila pocetkom 2000.god.

Zasto su place tako male, zato sto je porez visoki, davanja su visoka i sl., netko ce reci pa drzavi treba lova i sl., jest treba lova, ali previse je administracije + sto se god. ukrade odredjena lova.

Ima tu hrpa problema, misle maknuti kvote za strane radnike, super, i to je u jednu ruku dobro da dodju, probaju i vide kakva smo drzava i da prosire pricu kako se rad u hr ne isplati za stranca.:grin::grin::grin:

2 Likeova

Neznam jeli Google translate krivo preveo ili su pisci krivo razumjeli, ili je mozda namjerno. Ali evo iste brojke samo u drugom smjeru:

Znaci ovdje kazu umjeso dve znamenke gore da ce ici dole pa sad ti znaj i citaj…

Zato kazem da se uporede cijene kirije i cijene nekretnine. Gdje je roi katastrofalan za kupca stana (kada ga kupuje za iznajmljivanje) to je ocit znak balona. U Americi imaju onih unita gdje im je roi po 10% (uz malo veci rizik), kod nas je katastrofalan :smiley: Naravno, mislim da bi kod nas uvijek bio dosta gori roi nego kod njih iz posve drugacijeg mentaliteta. Mislim da kad prosjecan balkanac dobije neke pare prvo napameti mu je da kupi stan i da zivi od naplacivanja kirije, pa je prirodno potraznja za nekretninama veca u odnosu na sve ostalo (u poredjenju na USA).

1 Like