Tik-tak …
Nista od toga, ako je do sada bilo potrebno 1 mil. ljudi, kako pada potraznja, potreba za radnicima ce pasti na 900 k.
I malo manje novca za odmor i njima ce to biti kriza.

čuj njemačka pred krizom hahahah pa u nas kriza već 30 godina pa nikom ništa hahahah
E Mitoče, Mitoče… Kada si nas upozoravao, mi te nismo slušali
@mitok
Eh, nisam mislio na koronu
Ali i da nije bilo korone siguran sam da bi došlo do ovakvog raspada sistema. Pošto nije bilo u 2019. bilo bi sigurno u ovoj 2020. jer se više nije moglo odgađati. Znam da ima puno njih koji svake godine najavljuju krizu iduće godine pa jednom pogode, ali ja već par godina govorim baš za 2019. i promašaj bi bio od samo par mjeseci i da nije bilo korone jer bi se ionako sve srušilo u ovo vrijeme ili najkasnije do ljeta.
Ono što sad vidim je da na tržištima nema previše logike. Teško je nešto prognozirat za dalje, ali vjerojatno je da će se logika kad tad vratiti. Dolar je trenutno preko 7 kn (da ne gledam sad bodove i košaricu valuta kad je kuna ionako vezana uz euro), a štampaju ga kao toliko da će doći do nestašice tinte. Milijuni su dobili otkaze, prihodi padaju, gospodarstvo koje je i bilo u k je u padu, a upumpava se novac bez ikakvog pokrića i kamate idu prema nuli. U takvoj situaciji, dolar raste
Meni paše jak dolar, ali nemam nikakvog smisla.
Izgleda da dolazi vrijeme stvaranja ne više milijardi eura i dolara bez pokrića nego sada i bilijuna (trillions na engleski). Tako se planira i prebroditi ovu krizu. Funkcionirat će to neko vrijeme, ali kad pukne, puknut će jače i od korone i od depresije nakon 1929. zajedno.
Evo jedan primjer nelogičnosti. Kažu upumpat ćemo 4 bilijuna dolara (4 trillions USD), za početak! Koja je onda vrijednost novca? Stvara se bez ikakvog pokrića, i kad zagusti, u količinama koje su god potrebne. Isto radi i ECB. Počelo se to shvaćati i da nema manipulacija dolar bi odavno krahirao, jer je kao i euro, totalno smeće od valute. Sustav još funkcionira samo zato što taj novac ide samo odabranima i do njega ne može bilo tko, i naravno zato što SAD još uvijek sije strah po svijetu. Kina i Rusija, posebno petro juan, će im kad tad sve poremetit. Mi smo generacija koja će doživit totalni kolaps i neviđenu promjenu. To može doći i jako brzo.
možda iz rezervi? a pokriće tih rezervi su zalihe nafte?
Opet se vraca na ono da ljudi i ne znaju kako nastaje novac i zasto ima vrijednost. Koje su to zalihe nafte? Imaju rezerve… ali te rezerve nemaju nikakve veze sa dolarom- 40 miliona barela koji vrijedi mozda 2-3 milijarde… a na svijetu otprilike 3000 puta vise dolara u opticaju.
Da je nafta pokrice, kad dolar krene padati, sve bi strane drzave jednostavno zamjenile dolare naftom (koju US drzi kao rezervu).
Sto se tice ovog upumpavanja. To je repo. Fedsi ce od banki uzeti obveznice i dati im novac sa sporazumom da ce banke te obveznice kupiti nazad za X mjeseci, uz kamatu. Kad se novac vrati, Fedsi bi ga trebali unistit (da, bukvalno unistiti, tj maknuti iz opcticaja).
Evo primjer koji bi mozda bio jednostavniji za shvatiti.
Zamisli hitno ti treba cash a imas recimo Amazon 100$ gift karticu… i neko nece u tom trenutku da ti kupi tu karticu. Onda dodjem i ponudim ti ovako- dacu ti sad 100$ za tu karticu, jer ti treba cash, al ti ces meni za 3 mjeseca vratiti pare uz procenat (i dobices to karticu nazad). I tako ti sad u trenutku kad si trebao cash- dobio si ga, a tu karticu si “zalozio”. U slucaju da propanes i ne mozes mi vratiti pare za karticu- meni je barem ostala kartica u vrijednosti od 100$.
Nope ![]()
Neki dan je netko (ne znam da li si bio ti ili netko drugi) spominjao i neke hrvatske devizne rezerve. Lako je lupetat kad se uopće ne razumije kako sve funkcionira i što čemu služi. Što se naših rezervi tiče, one su u funkciji već posljednjih mjesec dana i zato je eur otišao sa 7,4 kn na 7,63 kn. Inače bi se pisalo o tečaju eura skoro kao i o koroni.
Ja znam da si ti veliki ljubitelj SAD-a, ali oni su jedan običan davljenik.
sve najbolje što danas koristimo u modernom svijetu poteklo je iz SAD-a … najbolje stvari iz SAD-a nisu nametnute svijetu nego ih je svijet prihvatio … naravno, ima MNOGO loših stvari … ali za cijeli svijet mnogo gore bi bilo da su Kina ili Rusija u poziciji i na mjestu SAD-a …
svaki put kada otvoriš neki sajt, kada pogledaš u svoj android/ios ili kada upališ svoj windows ili macos sjeti se ovoga
možemo li u 21. vijeku zamisliti svijet bez toga?
vjerovatno monetarni sistem nije savršen, vjerovatno je savršeniji monetarni sistem norveške ili švedske … ali moramo uzeti u obzir koliko stanovnika imaju norveška ili švedska a koliko ima SAD
Pa i oni imaju isti sistem kao i Amerikanci samo je druga valuta u pitanju. Gotovo sve zemlje na svijetu imaju sistem kao Amerika, samo sto je dolar najkoristeniji. Sam nacin na koji funkcionise se nezvanicno koristio u bankarskim krugovima vijekovima prije nego sto je USA postojala kao drzava
Zadnja valuta koja je imala pokrice je pokrice “izgubila” jos prije 20 godina. Ovo sto rade federalne rezerve u americi rade i ostale centralne banke… upumpaju pare u komerijalne banke kad postoji opasnost od kraha
Neki preferiraju Huawei ispred Iphonea, neki Samsung. Prvi je iz Kine, drugi iz Južne Koreje ![]()
Ali nebitno, shvaćam što želiš reći. Kad su sve prigrabili i porobili, nije niti čudo da sve dolazi od njih.
Reci to Iračanima, Sirijcima, Libijcima, Venezuelancima itd. Uskoro ćeš moći reći i Hrvatima, barem onima koji će shvatit zašto korona virusa, što je uzrokovao i tko stoji iza toga. Kad prođe ovo sa koronom, samo gledaj kad se potpiše TTIP, pogotovo koja strana će ispregovarat bolje uvjete ![]()
SAD se prave neki svjetski dobrotvor, a za čudo ne smeta im što su u Saudijskoj Arabiji žene tretirane lošije od kućnih ljubimaca. Nisam ja ljubitelj niti Kine i Rusije, ali oni se barem ne petljaju svuda toliko koliko se petlja SAD. Ne možeš reći “zato što ne mogu” jer kada bi htjeli bi mogli, a vojno su vjerojatno i jači od SAD-a, zajedno sigurno.
Valja imati na umu da je amerika zemlja doseljenika. Puno toga na podrucju znanosti i inovativnosti su im donijeli stručnjaci iz europe i svijeta. Jenkiji su vraski dobri u otimanju svih vrsta resursa pa i pameti. 
Dobro rečeno ![]()
znakoviiii
ali se sve vrti na androidu
open source je, ali ga je valjalo napraviti, prezentovati
eto neka rusi nisu resurse na istoku prigrabili
reći ću im da ispaštaju zbog njihovih diktatora koji su na vlast došli vojnim udarima gdje su legitimne predsjednike ubijali i protjerivali iz država … nakon toga su vladali 40+ i kupali se u zlatnim kadama, umivali se iz zlatnih slavina i srali u zlatne wc šolje, nosili pozlaćene kalašnjikove i osvajali vlast na “demokratskim” izborima posle 40+ godina diktature … reći ću im da je to što loše žive posljedica 40+ godina ubijanja u pojam
sranje na bliskom istoku je počelo napadom sadama na iran, napadom sadama na kuvait i onda ulaskom rusa u afganistan … tu nigdje nisu amerikanci vojno bili …
kina se razvija vojno ali i dalje daleko od SAD-a … što se tiče rusije, imaju jedan nosač aviona i njega stalno remontuju … više vremena provede na popravci nego na moru … dok SAD nemaju tih problema … sigurno je da oni zajedno ne mogu prismrditi SAD-u jer da mogu davno bi to uradili
saudijska arabija je alatka kojom se kontroliše ruska ekonomija … to je u interesu SAD-a … to nije dobro, ali bolje ne može … rusi sada više ispaštaju zbog naftnog rata sa saudijcima nego zbog korona virusa
de malo skontaj šta si napisao pa ćeš vidjeti koliko je kontradiktorno
ako je zemlja useljenika - kako su onda oteli?
ako je neko dobrovoljno došao u njihovu zemlju i zatražio državljanstvo - kako je onda otet?
ako neko u svojoj matičnoj zemlji nije mogao postići rezultate a u SADu je postigao - zašto su SAD krive za to?
Sergey Mikhaylovich Brin je suosnivač googlea … njegovi roditelji su bili naučnici u sovjetskom savezu … nisu mogli dobiti bolje pozicije na poslu zato što su jevreji … preselili su se u SAD i postigli su bolje rezultate, da bi kasnije njihov sin osnovao nešto što će postati svjetski gigant … tu je kriva Rusija a ne SAD
tesla je prevaren i to stoji … ali da li bi u svom ličkom selu mogao napraviti to što je napravio u SAD-u?
SAD su stvorile ambijent u kojem čovjek može napredovati na svim poljima … ako neko dođe u tu zemlju i počne doprinositi toj zemlji … ne možeš tu zemlji kriviti da je nešto otela
btw. sve su zemlje nekad bile zemlje doseljenika … svako je nekad u nekom periodu istorije nekoga porobljavao i pljačkao … to što su jenkiji i englezi sada sposobni ne možete njih kriviti zbog toga … nekad su rimljani vladali sredozemljem … SAD je mlada država a čovječanstvu su za 250 godina dali više nego neke države za 1000 godina … nisu SAD krive zbog toga već drugi
a malo pročačkajte pa ćete doći do činjenica da sudar skroz različitih gena u relativno kratkom vremenskom periodu proizvodi ekstremno sposobne i inteligentne ljude … proizvodi i ekstremne budale s druge strane
Jako los bi svet bio da Ameri nisu poceli izigravati serife na svetskom nivou.Pocevsi od atomske bombe na lude japance pa nadalje,Da su tu ulogu mogle uzeti neke druge drzave kina ,rusija,indija,ili neki arapi,naebali ko nikada,
Tako da bolje da nam ne propane Ameriga,jer to ce definitivno zemlju uvesti u Terminator scenarij,samo sto nece biti Terminatora da spasi sto se spasiti moze
Svi grabe i gledaju strateške interese. Nisu ni Rusi cvijeće, ali su barem umjereniji od ovih tvojih ljubimaca.
Bog te mazo, jesi slijep
Točno da su to bili diktatori, ali pogledaj kako su tada živjeli, a kako žive danas. SAD je svoje napravio, i pritom ih je bolio k za ljude koji tamo žive i “zbog kojih su se upetljali” jer su gledali samo svoje strateške interese. Običan šljam i ljigavost.
Usput, kako je krenulo, možda i nama dođe slična diktatura, uz puno lošije uvjete. Već danas ne smiješ reći ništa protiv služebno plasiranih gluposti o koroni jer ćeš odgovarati radi širenja panike ili radi pozivanja na bla bla. Čisto jednoumlje. U mjesec dana u niti jednom našem mainstream mediju nisam vidio niti čuo mišljenje nekog stručnjaka koji se ne slaže sa ovim što nam podvaljuju. Niti jednom! Od te diktature nas neće tvoji ljubimci spašavati jer su je oni i inicirali i odgovara im.
Da je Sadam umjesto Kuwaita napao Hrvatsku ili Bosnu misliš da bi te ljubimci došli spašavat? Bi, jedino ako ti je ispod kuće more nafte koju oni žele, inače…crkni, briga ih.
Jesu, odmah su se stvorili.
Koliko puta su Ameri to napravili u neovisnim državama? Ne trebaš odgovoriti, ja znam. Čak štoviše, Ameri su upravo to napravili i ovima o kojima je ovdje riječ. Direktno ili indirektno, svejedno.
Nije točno. SAD više nije nedodirljiva sila kao što je nekad bio. Što se tiče nosača aviona, Rusiji niti ne trebaju uz ostalo naoružanje koje imaju. Navodno imaju i neke rakete o kojima SAD može samo sanjati. Kažem navodno, jer tako pričaju vojni analitičari, a ja to ne pratim pa ne mogu tvrditi da je tako. Uglavnom, moje mišljenje je da bi SAD lošije prošao da zarati sa Rusijom, bez da se Kina uopće upliće. U svakom slučaju bi to bila katastrofa za cijeli svijet.
Ne da to nije dobro nego je to ljigavost na najjače. Ti podržavaš takve. Imam osjećaj da ti doma na zidu visi US zastava
Tvoj izbor, nemam ništa protiv, ali se ne slažem.
Da, a “slučajno” je to krenulo u isto vrijeme kad i korona kriza. Samo gledaj kad, nakon već propalih pregovora, najedanput nakon korone i skroz “slučajno” EU i SAD potpišu TTIP uskoro, uz uvjete koji idu na ruku SAD-u. Onda će i tebi i svima možda, samo možda, postati jasno zašto se sve ovo sada dešava i da je upravo to što se dešava bio jedini način opstanka trulog SAD-a, a da se ne pokreće svjetski rat. To su tako podle igre da mi se sve to užasno gadi. Svi su ljige. Nema šanse da podržavam niti Amere niti Ruse niti Kineze. Trenutno, Ameri mi se posebno gade, tj. njihova politika. Također, nisam rob da si namećem autoritete.
Na kraju ćemo se složit da se ne slažemo. Ja se isključujem jer mi se neda gubit vrijeme na ovako besmislenu raspravu. ![]()
Kakva amerika, pogledaj sada situaciju sa tom velikom njihovom pomorskom silom… toliko love su ulozili u brodove i pazi sada dosla je ta tehnologija koju su rusi iskoristili jako dobro, a i ostali su isli tim pravcem pravljenjem hiper sonicne anti brodske rakete koju dan danas nitko nema oruzje da se obrani.
Mislim da svi znamo koliko su utrpali love da naprave F35 i nakon sto su ga napravili dosli su do velikih problema gdje su opet morali utrositi lovu da sve to poprave i nakon sto su ga “kao popravili” cijena je otisla u nebo. F35 koji se usporeduje sa Su35 koji je jeftiniji, naravno svaki avion ima prednosti i mane, ali prednost opcenito svega sto amerika prodava nad drugim drzavama u smislu prodaje je glupa jer zemlja ne moze kupiti rusko,kinesko itd oruzje bez da se umijesa amerika i pocne prijetiti sankcijama… Mislim da je zadnji pravi primjer Turska.
@korisnik9758789 meni se čini da ti kad sanjaš o SAD-u ejakuliraš u gaće. 
umjereni su samo zato što nisu u stanju da budu agresivniji … ne zato što ne žele, već zato što ne mogu
s druge strane pogledaj Azerbejdžan i arapske zemlje … svi su dobri sa SAD-om … a žive ko bubreg u loju … nisu amerikanci krivi što je bivši gadafijev general zauzeo rafinerije pa libija ne može da se ujedini
bosnu su velikim dijelom amerikanci spasili, a ništa nisu zauzvrat tražili
rusija loše prolazi i bez rata … a u ratu bi propala ko žeton
nije problem turska nego sporazum … ako nešto potpišeš onda se toga držiš a ne flertuješ okolo
ne, samo ne razmišljam kao što razmišljaju oni što sjede ispred prodavnice i cijede klipaču piva cijeli dan ![]()
Zelis reći da sam ja taj ?