Dolazi kriza - ja očekujem 2019. godine

Nisam rekao da je Turska problem, sto se tice “ako nesto potpises onda se toga drzis”, pa pitanje je sto su oni potpisali da Turska ne smije kupiti drugo oruzje? Zato sto je Turska u NATOu i S400 nije kompatibilan sa NATOvim standardima?

1 Like

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice znatno porasla jer se, premda i SAD-u zbog pandemije koronavirusa prijeti duboka recesija, smatra sigurnijim utočištem za kapital u ovo nesigurno doba.

pa da… i Rusija decenijama drzi dobar dio rezervi u dolaru :smiley:

1 Like

cca 40 milijuna Amera dobilo otkaze. Pokazalo se točno što sam govorio da je rekordna zaposlenost u SAD-u koja se do nedavno prikazivala debelo nafrizirana (pod zaposlene su se vodili i privremeno zaposleni na par sati dnevno itd.) i da im je gospodarstvo u rasulu.

40 milijuna ljudi dobilo otkaze, usprkos u povijesti još neviđenom upumpavanju dolara u sustav.

Zrnce pijeska realno vrijedi više od dolara. Broj zrnaca pijeska na Zemlji je ograničen, količina dolara nije i nakon stvaranja bilijuna dolara iz ničega u posljednjih par mjeseci više me ne bi čudilo da se nastavi s tom praksom kad god im se prohtje.

Nije bolje niti u EU. Neće me iznenaditi ako dođe i do “love iz helikoptera” kad shvate da je sve otišlo u qurac.

Možda se nekako ublaži situacija sa tim bilijunima koji se stvaraju iz ničega, ali to će biti privremeno i imat još gore posljedice u budućnosti.

@mitok

Problem je druge prirode.

Ne znam na što misliš, ali ja kao jedan od problema vidim što se ljude zatupljuje još od školovanja pa na dalje. Zato većina uopće ne shvaća što se događa i u kakvoj prijevari živimo, kako je nakaradan ovaj monetarni sustav itd.

Malo gledam indekse i vidim da su na samo cca 10% minusa od ATH-a, a Nasdaq i puno manje. 40 milijuna Amerikanaca ostalo bez posla, promet firmi jako pao itd, a indeksi u minusu jedva 10% u odnosu na ionako nenormalno napuhani ATH :smiley: Pa tko tu koga hebe?! To više nema veze sa zdravom pameti.

Da još dodam primjer…

Hrvatska…

Treba xy milijuna kuna za spasit Imunološki…novca nema, treba par milijuna kuna za obnovu dječje bolnice…novca nema, treba par milijuna kuna za novu opremu neke bolnice…novca nema, dođe namjerno kreirana kriza…BAM! Ćiri bu ćiriba, evo 40 milijardi iz vedra neba! :smiley:

SAD…

Treba par milijardi dolara za neko važno svemirsko istraživanje…novca nema, treba par desetaka milijardi za zdravstvo…novca nema, treba koja milijarda za nešto važno…novca nema. A onda, BAM! Ćiribu ćiriba, evo 4 BILIJUNA dolara, za početak :smiley:

To što se događa je takva smijurija da bi i WC papir trebao vrijediti više od tih dolara i eura jer je i WC papir ograničeniji i ima ga manje nego novca. Ali taj neograničeni novac se drži dalje od robova i u tome je caka, uz to što robovi naravno ništa ne kuže.

3 Likeova

Pametnom dosta, razmisljas van kutije.
Kriza je vec pocela, a sto ce biti ishod iste mislim da cemo saznati kroz godinu-dvije.
Mislim da ce biti gadno i da ce malen broj ljudi jako dobro profitirati i to je to.

Sve više si mislim da je namjerno izazvano (u što uopće ne sumnjam) da bi se dobilo opravdanje za štancanje bilijuna koji se stvaraju bez pokrića, postaju dug i kasnije se vraćaju u nečije džepove. Ima još razloga, ali neka…

Evo jedan jako dobar tekst za procitati na tu temu i globalnim previranjima.

1 Like

Jeste li spremni za vatromet u 2022.? Cijene u dućanima će pucati kao kokice i letjeti gore, a dionice će padati kao kruške. Stečajevi će se javljati češće nego novi sojevi korone. Slijedi kolaps!

Ili sam samo možda još jedan “doom teoretičar” :smiley:

2 Likeova

Ne mirise nikako na dobro, sve divlja.

Što se inflacije tiče, bili su Black Friday i Božić. To ju je malo kamufliralo radi popusta koji su sveprisutni već više od mjesec dana. Iza Nove kreće akcija i novi val poskupljenja, a onda će FED morati reagirati, a kad reagira, muzika prestaje, a burze se ruše. Ja možda griješim, ali trenutno ne vidim drugo nego da će u 2022. biti kolaps.

1 Like

Istog sam misljenja, nadam se da grijesimo…

Da ti pravo kažem, ja se nadam da ne griješim :slight_smile: Jest sebično, ali ako prosječnog čovjeka ne ošamari inflacija, ošamarit će ga nešto drugo. Svakako će ga nešto ošamarit, pogotovo ako vjeruje političarima.

Ako bude kako očekujem da će vjerojatno biti, na tome se može zaraditi. Ne mislim na komplicirane akcije nego na jednostavno shortanje marketa.

Savjet onima koji nisu za trejdanje, a žele zaraditi iil barem zaštiti kapital…npr. kupujte rabljene aute sa novijom elektronikom. Još bolje, podići kredit na maksimalni iznos uz obavezno fiksnu kamatnu stopu i dobro plasirati, može isto u rabljene aute sa novijom elektronikom.

Postoji šansa za hiperinflaciju, i to dobra. Ako se uspije to izbjeći, mora doći do povećanja EURIBORA i LIBORA, a to znači i kamatnih stopa. Trenutno su kamate na kredite vrlo niske. Inflacija je veća od kamata, a i ako se obuzda ostati će veća od trenutnih kamata. Ako se uzme kredit sa fiksnom kamatom, ako ga ne pojede hiperinflacija, ipak će se profitirati ako se plasira u bilo što čemu vrijednost raste samo malo više od inflacije. Ako ništa drugo, može vjerojatno čak i kupnja dolara proći. Jest da je dolar smeće od valute, ali tapering i prestanak štampanja uz povećanje kamata bi ga mogao malo podići.

1 Like

Dobro si auta polovna su zadnji period svakako dobro, dobro poskupila…to sad sto kazes je dobra opcija

Ovo s kreditom jest rizik na neki način, ali ako se dobije fiksna kamata ja vjerujem da je dobar deal. Da li onda plasirat u aute ili nešto drugo to je individualno, ali mislim da je isplativo čak i da se samo kupi smrdljive dolare.

Naravno, sve je samo moje mišljenje i možda griješim. Da ne bih ispao kriv ako se netko zezne :wink:

Kako sada stvari deluju, izgleda će se ići na scenario gde će cene onoga što kupujemo svakodnevno ili bar svakomesečno ići stalno gore (nekad brže, nekad sporije) doke će ako uz to krene jače podizanje kamatnih stopa, ljudi početi da likvidiraju akcije i ostalo šta imaju (kasnije i nekretnine) da bi mogli da peglaju svakodnevne troškove i ostale troškove koji će biti sve veći i veći.
Zar to nije idealan scenario da idu ka svom cilju za 2030. da većina ljudi nema ništa? :slight_smile:
Baš će biti zanimljivo videti šta će preživeti i šta će očuvati kupovnu moć. Ja ne znam sa sigurnošću, zato sam uvek za diversifikaciju: zlato, srebro, keš, btc i nekoliko altova, nekretnine, zemlja, biznis (online i offline), zalihe hrane, izvor vode, šuma, solar offgrid, gorivo itd. Eto tako te neke stvari.
Dugo se već prolongira taj krah, tako da više ne znam ni sam kad će tačno biti, jer predugo ga prolongiraju, čekaju za njih odgovorajući trenutak. Možda to bude već na proleće, ali pre liči da će biti na jesen. Videćemo :slight_smile:

1 Like

Ovo moze samo neko ko ima. Prosjecan gradjanin zivi od plate do plate bez nekog bitnog steka, em mozda zemlje ako su sa sela ili na selu.

Valja li prvit diverzifikaciju ulažući u dječje igračke? Što se zlata tiče izdetektovo sam tri zlatna prstena tako da sam miran sa te strane.