Dolazi kriza - ja očekujem 2019. godine

Meni se neda opet čitat ismijavanja pa ću glavninu svojih očekivanja ovaj put zadržati za sebe :slight_smile: , ali mogu reći da kao ozbiljnu prijetnju vidim probleme sa strujom. Na to se nadovezuje puno toga, ali eto reći ću samo to. Nije još definitivno, ali je već sada vrlo ozbiljna prijetnja.

Niko tebe ne ismijava, pogotovo nakon tvojih stručnih analiza koje su se pokazale koliko toliko tačnim. Bilo bi super kada bi ponovo napisao jedan duži post - Kakva su tvoja predviđanja za narednu godinu?

1 Like

Taj dio mi je najgori. PA koga oni prave budalama, odjednom nemamo dovoljno struje? Meni to ne ide u glavu… Saad su još kod nas nabili cijena za struju preko zime, kao do 2500kw u zimskom periodu jedna cijena, a poslje puno puno skuplja. Pa ja ću to potrošiti do kraja 1. mjeseca najkasnije, i onda još puna dva mjeseca plaćati struju pod zlato…

A bitno da forsiraju elektrifikaciju vozila…

Ja čekam krah preskupih cijena nekretnina da si mogu nešto možda i priuštiti, ovako i sa ovom plaćom nemoguće. A realno, i nemam baš malu plaću u usporedbi s nekim realnim prosječnim plaćama (ugrubo 1000-1100 eura). Možda me i potrefi sreća malo pa iza nove godine dobijem novo (bolje) rješenje pa onda to naraste za još 100 injak eurića. Ali sve u svemu, kreditno sam sposoban za ca. 100-120 tisuća eura kredita, a takve nekretnine nema u krugu od 25-30km oko Dubrovnika.

Što se tiče hrane i ostaloga, mislim da će se rast cijena nakon prvotnog rasta zbog uvođenja eura ipak smiriti…

To i ja kažem. HR proizvodi 80% struje a tek 20-tak % se uvozi. Tako da mi nije jasno kako je to poskupilo? Ali eto - Ukrajina je izgovor za sve, očito.

ovo ni meni nije jasno

@mitok de malo ovo pojasni

Ima struje ali treba silne kredite vraćati a i alavi političari navikli trošiti a narod plaća sve pa što da ne kad može tako. Ja bi još digao cijenu struje, malo je ovo što su povećali.

dok neko strucan ne objasni, pokusat cu ja

elektricnom energijom se trguje na berzi, kao i svakom drugom robom … s tim da se el. energija ne moze skladistiti … dakle ako se malo trosi mora se smanjiti i proizvodnja … i obrnuto … sve el. mreze u evropi su povezane, sto znaci da ne postoji njemacka struja, engleska struja ili rumunska struja … ako neki mrezni operater u rumuniji napravi havariju na mrezi pad napona se osjeti u cijeloj evropi a to je nedavno bio slucaj …

dakle sve elektrane u evropi energiju “pumpaju u jedan sistem spojenih posuda”

sad je samo stvar kako drzave to placaju i da li su drzave odlucile da svoje mrezne operatere ubace na berzu … za evropu su glavne dvije berze u parizu i lajpcigu (Home | EPEX SPOT, European Energy Exchange AG (EEX)) … naravno mnogo je u evropi berzi ali ove dvije diktiraju cijenu

ako je drzava svoje elektrodistributivno preduzece stavila na evropsku berzu onda struju prodaje i kupuje po trenutnoj berzanskoj cijeni … ako mrezni operater drzave nije na berzi onda se primjenjuju drugacija pravila … u bih el. distributivna preduzeca nisu na eu berzama i zato placamo jeftinu struju (ne po eu berzanskim cijenama) ali je pitanje do kada (cak i ova nova poskupljenja nisu blizu berzanskih cijena) …

ako projektil padne pored elektrane zaporozje, skoci cijena el. energije u cijeloj evropi u tom trenutku … kome taj dan ili sutradan treba vise struje platice je skuplje

to je sto se tice berze, tu ne racunam firme koje se bave preprodajom el. energije

sve je ovo mnogo komplikovanije, tu je mrezarina, zakup dalekovoda u igri i svasta nesto … ovo nije moje znanje vec pokusavam simplificirati objasnjenje ljudi koji rade u tom sektoru, vjerovatno nisam dobro objasnio al vjerujem da je priblizno …

mozda ovdje ima detaljnije

https://www.smard.de/page/en/wiki-article/5884/5840

https://www.smard.de/page/en/wiki-article/6076/5976

1 Like

zasto je struja preskupa, iako je burzovna roba, postoji formula po kojoj se u eu izracunava cijena struje. Navodno, u toj formuli za izracuna se uvrstuje trenutni nasjkuplji energent od kojeg se dobija struja. Posto je plin nenormalno poskupio taj energent je trenutno plin pa je automatski i struja nenormalno poskupila.

Potpuno neopravdano i cista birokratska odluka.

Kao da se sva elektricna energija proizvodi od plina.

U EU kao nesto razmatraju promijeniti taj nacin izracuna, ali za sada samo blebecu, ocigledno postoje snazni interesi kojima to odgovara.

1 Like

Lijepo objasnjeno, znam da i drzave sufinancirju upotrebu el. Energije za kucanstva, zato firme i obrti i placju skuplje, ali ne razumijem generalnu politiku europe u smanjenju nuklearnih elektrana, a prijeko su nam potrebne, pa cak i najcisce.

Nadam se da ce ova situcijaa potaknuti eu da pokrenu nesto, iako mislim da ce ovakva "zelena"politika dovesti cijelu eu u propast.

1 Like

francuska vecinu el. energije proizvodi u nuklearnim elektranama, to nije problem kada je sistem uredjen … ono oko cega se svi slazu je da se ne treba oslanjati na jedan izvor el. energije, kakav god da je … treba ih biti vise i svi trebaju biti obnovljivi

to je sad jednacina sa vise nepoznatih … solarni paneli se posle 8-10 godina trebaju zamijeniti, nema uvijek sunca a mislim da je to i nezgodno skladistiti … manjim potrosacima mogu pomoci ali vecim mislim da ne … negdje su korisni negdje ne, skuplja pita nego tepsija … slicno je i za vjetroelektrane s tim da se one u vise situacija mogu koristiti …

zanimljiv je novi izvor energije o kome svi pricaju, mislim da su holandjani i izraelci najbolje prepoznali - hidrogen/vodonik/vodik … to bi mogla biti prava revolucija

Struju treba proizvesti.

…u kojima sada polovica reaktora nije u funkciji :wink:

Čini mi se da je, slučajno ili namjerno, previše “održavanja” u tijeku, a i previše istovremenih isključenja radi raznih razloga. Bilo da se radi o nuklearkama, hidroelektranama…

Price cap na naftu i plin se čini fin, ali ne vjerujem da su oni koji su to odlučili glupi da ne znaju vrlo realne posljedice.

Nisam još na čisto s tim da bi 2023. moglo biti baš ozbiljnih problema sa strujom, ali vidim to kao ozbiljnu prijetnju. Tu ne mislim samo na poskupljenje.

Reuters maloprije objavio:

"ZAGREB (Croatia), December 20 (SeeNews) - Croatia’s average net monthly wage totalled 7,745 kuna ($1,089/1,026 euro) in October, down 4.2% year-on-year in real terms, the country’s statistical office said on Tuesday.

In September, the average net monthly salary was 5.0% lower on the year in real terms.

On a monthly comparison basis, the average net monthly wage in October rose 0.3% in real terms, following a 2.2% decline in September, the Croatian Bureau of Statistics said in a statement.

The average gross monthly salary amounted to 10,521 kuna in October, down by a real 3.2% year-on-year and higher by 0.6% on the month.

Croatia’s average net monthly wage totalled 7,129 kuna last year, up by a real 2.7% year-on-year.

(1 euro = 7.549 kuna)"

Ovo je još dobro, jer je inflacija kod nas navodno oko 13%, a realno je puno veća.

1 Like

Zasada treba pricekati jer trenutni pad je i rezultat izlaska mnogih iz trzista jer zatvaraju pozicije kako bi unovcili zaradu i dobili bonuse na kraju godine.

Ovaj potez na trzistu je dosta poznat pa treba pricekati sljedecu godinu i prve kvartale

ljudi alergicni na nuklernu energiju uprkos tome sto je najstabilnija, relativno najjeftinija, jako fleksibilna… i ono sto je najbitnije- najsigurnija. Milioni godisnje umru prije vremena zbog koristenja uglja… Ovo je otprilike kao ono kad se struja pocela pojavljivat pa se ljudi plasili

NE je sama po sebi odlicna, i ako biras jedan izvor, ona je ubjedljivo najbolja zbog svega nabrojanog gore… jedino sto je mozda bolje jeste hidro, al rijetko ima ima mogucnost da odatle dobije ogromnu kolicinu energije

1 Like

Pa stvarno me sram :smiley:

Ali nije smiješno. Nabij mi gorivo na 30 kn za litru, izmisli još 3 korone, poskupi struju, ali nemoj da ti padne napamet redukcija struje. Hebe mi se za recesije i inflacije, ali nestašica struje… Nije dobro.

U Austriji je supruga prije mjesec dana u firmi imala dvosatno predavanje kako postupati u slučaju “Blackouta”. To je bilo online, ja sam bio pored i slušao, i rekao sam joj da postavi pitanje da li znaju kada će doći do toga.

Odgovorili su da ne znaju tačno ali da će se sigurno desiti i da oni (kao firma) ne bi radili svoj posao u tolikom obimu u zadnje vrijeme, da država (koja ih je i zadužila firme da ovo predavanje bude obavezno kao i predavanje o “Zaštiti na radu”) ne očekuje veće ispade u skorije vrijeme.

U slučaju “Blackouta” apsolutno ništa neće raditi, sve konekcije će biti prekinute i jedino će državna radio frekvencija da funkcioniše. Očekuju velik broj pljački i nasilja u tom periodu, a nije isključeno i da se punktovi vojske pošalju na ulice.

Tako da, zasigurno Evropu čeka “mrak”. Koliko će dugo trajati i koliko će se često dešavati, to vjerujem da niko ne zna.

Evo ko zna njemački, dva SS-a sa predavanja :smiley:

1 Like

Negdje sam pročitao da Austrija proizvodi 70% struje za svoje potrebe, ne uvozi svu struju pa da je 100% zavisna od drugih. To što se pripremaju znači da su dobro organizovani i to je to. Ne prepuštaju ništa slučaju kao kod nas.

3 Likeova

covjek jednostavno objasnio koliko ce struja poskupjeti

4 Likeova

Za drzavu koja je najveci izvoznik struje u Europi ovakva upozorenja, mos mislit… Ovo s radio prijemnicima je redovito upozorenje sto ide svake godine, isto tako kao sto imaju na desetke tisuca sklonista preventivno, jer znaju tko su im susjedi.
Toliko je alarmantno da ja koji tamo zivim dobivam informacije sa hrv medija.
Evo bas sam se potrudio pronaci vise o tome, i jedino sto se provlaci kroz sve informacije je da navodno postoji rizik od nestanka.
Je**ni index kao i obicno masovno siri panicne vijesti, koji nemaju veze s vezom, ocito su skuzili da im to dize prihode. Od potresa, covida, ukrajine na dalje…
Jako su se pogorsali zadnjih 2g, sto ih manje budete dozivljavali ozbiljno bit ce vam lakse u zivotu :smiley:

Nego kaj kazete na ovo…

2 Likeova

Bez veze traze slicnosti gdje ih nema…

2 Likeova