Dolazi kriza - ja očekujem 2019. godine

“History doesn’t repeat itself, but it often rhymes” - Mark Twain.

1 Like

Oko 30% resursa uvoze, redukcije struje ukoliko se nastavi ova situacija u Austriji neizbježne, što su i javno rekli i javnost već neko vrijeme pripremaju za to.

Svu energiju koju što bude trebalo uvesti, vjerovatno će pokriti blackoutima koji će pretrpjeti oni kojima zapravo i nije “potrebna” struja, sve kako bi ekonomija i industrija koliko toliko preživjeli.

Situacija je daleko od bajne, cijena struje je u domaćinstvima skočila i do 3x, o grijanju da ne pričam. Ljudi dobijaju polugodišnje obračune u ovom periodu, većina ih mora doplatiti abnormalne svote, a uz sve to im se paušal povećava. (npr. Do sada plačali 100€, od sada plaćaju 200€ i još moraju doplatiti 600€.)

Hvala Bogu pa svi koji duze vremena ovdje žive, imali su priliku da zarade, uštede… Kolapsa u skorije vrijeme neće biti, ali da se završava era lagodnog života, to je činjenica i to se već sada priimjeti. Postavlja se pitanje koliko dugo su oni koji generacijama žive u tim blagodatima spremni to da istrpe i na šta su sve spremni da se to promjeni, vidjet ćemo.

Hrvatska uvozi 24 posto struje prema podacima iz HEP-a:

Bosna ne bi trebala imati nikakvih problema sa strujom, barem narednih 6-7 godina. Ako uspiju nekako dovesti do restrikcija, svaka im cast

2 Likeova

bh elektro mreza je projektovana za industriju koja je bila u pogonu do 1991. godine … ti pogoni su davno pogaseni, tako da viska struje imamo :smiley: potrosnja danas je za 20-30% manja u odnosu na 1991. godinu, tako kazu

1 Like

I ne samo da mozemo lagano proizvesti vise nego sto koristimo (i izvozit) nego imamo viska i resursa (ugalj)… jedino tamo za nekih 10 godina gase neke pogone, pa bi onda bilo malo drugacije, al imamo dosta kapaciteta… Imamo i jako velik udio “ciste” nergije, jedno 40% je hidro (il bar tako procitah za jednu od prethodnih godina)

2 Likeova

Di ste majmunicari? Jel vas boginje napadaju? Ufff cijena nafte i plina isto otisla u nebo… kataklizmaaaa

Koji si ti lik :smiley:

Činjenica, ništa pogrešno. Ne bih se iznenadio da nas danas gnjave s majmunskim boginjama, ali to očito nije sada slučaj. Nakon korona prijevare (valjda je danas čak i tebi jasno da je to bila prijevara, barem u smislu prezentiranog) ne bi bilo čudo da je počela nova tortura sa boginjama. Ja sam napisao komentar o “vježbici” i usporedio ju sa “Event 201”, a ne da 100% sigurno dolazi pandemija boginja. Treba znati čitat s razumijevanjem :wink:

Ma kakvi…

Država čiju zastavu imaš na profilu (odnosno stanje u toj državi) je uspjela spasiti rušenje rekorda cijene barela nafte, indirektno, ali ti vjerojatno ne bi shvatio zašto. Gorivo bi bilo skoro 20 kn da država nije zamrznula cijene (u tipu ekonomije u kojem se država navodno ne upliće u formiranje cijena). Nije niti ovako bilo puno jeftinije. Onda je Yellen (jel znaš uopće tko je to bez guglanja? :slight_smile: ) izgovorila magične dvije riječi i krenuo je pad cijene nafte doslovno iste sekunde, pa se kasnije izgovorilo sličnu magiju i pala je i cijena plina.
Bez tog poteza magije koji je bio apsolutni presedan, nafta bi prvo postavila novi rekord, pa bi onda kasnije počela padati zbog recesijskih prijetnji. Falilo je samo cca $15 do rekorda. Ok, fulao sam da će biti rekord, ali sam napisao i zašto, a vidovit nisam :slight_smile:

Ako si prespavao 2022. evo što se može saznati u samo par sekundi guglanja :slight_smile:

Kataklizma ne bi bila niti da je inflacija bila 100% mjesečno, ali da sam promašio prognozu, nisam :slight_smile:

Valjda za inflaciju stvarno ne treba naglašavati da nije promašeno očekivanje :slight_smile: Ali ti si vjerojatno slušao prognozu ECB-a:

Link na službeno priopćenje ECB u kojem su uvjeravali da će novac u 2022. vrijediti jednako :smiley: :slight_smile:

Ali treba vjerovat struci :smiley:

Što se tiče BTC, napisao u prvim danima 2022. u jednom komentaru:

“Well, after analyzing BTC/USDT chart I must be bearish at the moment. I am 99% confident we will see Bitcoin under $42,000 soon, at least on a very short time, but potentially for a longer time. It’s $46k now. If/when it breaks under cca $45,450 the first stop might be cca $44k. Then it could continue lower, or rebound, but most likely will test $44k again and break it then. Then it should go till at least cca $43k. Later or without a delay it will go under $42k. If the volume will be high, we might see it testing the crucial support at $39,600. If it breaks it, I believe we will see maybe even cca $18k in this year which I expect to be mostly bearish . Currently, we are in a bearish trend which is still the part of a longer bullish trend . If the price goes below $39,600, I think this year will be mostly bearish as we will cancel the longer bullish structure.
For this scenario to kick-off, BTC should break the line number 3 and increase the volume.”

Tad je cijena bila skoro $50k, a većina je još vjerovala u $100k kroz koji tjedan. Cijena je došla na $18k, pa čak i nešto niže. Tek je jučer ponovno otišla iznad $18k.

Što se tiče klasičnih marketa…ne da mi se tražit gdje, ali negdje sam napisao da očekujem još jedan ATH u idućim danima, pa jači pad. Tjedan dana kasnije postavljen novi ATH, a onda je krenuo veliki pad.

I tak :slight_smile:

Kad me indirektno prozivaš, evo da ja direktno odgovorim :slight_smile: Prije nego me opet pitaš koliki je moj net worth, ovaj put ću odgovorit: dovoljan da mi ne pada napamet ići po svijetu šljakat za nekog :wink:

Sad može navala kritika i ismijavanja, činjenice su navedene :slight_smile: A iduće prognoze, ako se on s time slaže, može pisati petarcro, meni je ubio volju :slight_smile:

1 Like

…ajde ti, kad si se vec raspisao, a dobro ti ide, reci sta mislish o WEF-u, Klausu Schwabu i konkretno ovome clanku iz 2016. Izbrisali su ga sa WEF-a, ali ostao na Forbesu:

1 Like

Majmunske boginje dolaze ljudi cuvajte se. @mitok Djelujes mi ko lik koji zivi kod roditelja i iz svoje sobe lupa konspiracijske teorije :smiley:

1 Like

Huškaš ti, ha? :smiley: Pa da cijeli forum navali na mene? :slight_smile:
Ovo iz članka se spominje već par godina, moguće da je od 2016. Ne volim da netko odlučuje umjesto mene, a ovo:

“One by one all these things became free, so it ended up not making sense for us to own much.”

Ne vjerujem u besplatan ručak :slight_smile:

Ma nema brige. Maloprije pogledao reprizu Dnevnika. Rekli baš u današnjem Dnevniku da su naručili cjepivo za majmunske boginje :slight_smile: Kako je krenulo, još će počet radnicima odobravat mjesec dana plaćenog odsudstva da se svatko stigne napucat sa tim silnim bućkurišima.

I cure mi bale iz nosa, pa brišem rukavom :slight_smile: Ali kad imam ujutro školu onda manje pišem jer ne smijem biti dugo budan.

2 Likeova

Neces vjerovati, al ozbiljno te pitam :slight_smile: znam da si informisan u tim krugovima koji vaze kao teorije zavjere. Ja cula za ovo prije neki dan, mislila izmisljotina i podvaljotka…kad nije nego zbilja istina. Provela sam dva sata istrazujuci slucaj, nisam gledala sta ko ima da prenese jer ne bih vjerovala, nego sama kopah…grin:

Clanak je bio na WEF stranici. Uklonjen je i otud, ali ima ga na Forbesu jos uvijek. Napisala ga Ida Auken, pa je izguglah na Wiki da vidim jel neka nebitna budala ili neko bitan. Teologinja, bivsa minastarka zelenih u Danskoj, poslije presla u liberalnu ljevicu, sve to stigla da odradi. Roditelji i stricevi politicari, dobro umrezena skroz u vrhu i s prestiznom titulom WEFa " jedna od 40 most promissing young leaders in Europe"

Clanak zvuci na prvu loptu zanimljiva vizija neke literarne dusice, kao svi se sluze svime. Dok se ne upitas, a ko je jebote ova, jel to neka agenda (jest btw.)i ko ce to sve da posjeduje sto cu ja da iznajmljujem. I kakav to algoritam odlucuje sta meni treba :roll_eyes:. Puj, puj

Haha, pa vidim finu sam si reputaciju stvorio :smiley: Ja uopće ne idem po Facebooku gdje bi moglo biti takvih grupa, a u live društvu ili pričamo o poslu ili se zahebavamo :slight_smile: Naletim na neke stvari iz te “sfere”, ali nije da ih tražim.

Ma ne brini, priča se da su to “treorije zavjere” :smiley:

Sad ti ne vjerujem da me ne zezaš :slight_smile: Čula tek prije neki dan? Schwab i “nećete imati ništa i biti ćete sretni” nisi čula još prije bar koju godinu? :wink: Pa nije to iz nekog mračnog kutka “teoretičara zavjera” nego se ta njegova izjava provlačila i po mainstream medijima, a on je eto domaćin idući tjedan gdje će ugostiti jako utjecajne goste :slight_smile:

Ne znam da li će biti baš tako, ali ipak sam poduzeo neke radnje i neke još budem, jer me ne bi začudilo da tako bude. Nisam niti mislio da je moguće zaključati cijeli svijet, pogotovo ne da 99.9% svijeta to mirno prihvati, pa se dogodilo.

Ne sviđa mi se niti ovo, a kamoli ono što tek može biti za 10-15 godina.

Znaju oni bolje od tebe što tebi treba. Ali nema brige, “oni” su izmišljotina umova teoretičara zavjere. Osim kad se povremeno prikažu i počnu krojit sudbine :slight_smile:

Da da. Prelijecu mi ovdje preko glave helikopterima onda.

Vala po njemackim nije. Doduse bojkotujem medije od 2020.
Jesi procitao Great Reset?! Ja nisam, ali jesam prelistavala dijelove i citala recenzije na amazonu…isto nevjerovatno, kao u snu, i to losem. Ursula von der Leyen rece da joj “Great reset lezi na srcu”. Zena uopste nije izabrana za tu poziciju na kojoj je btw…

A nema te sta cuditi sto ja za to ne znam, nisam nesto i politicna, ali u krugu prijatelja imam konkretno tri osobe koje su veoma politicne. Jedna je i bas aktivna, u Francuskoj non stop na demonstracijama… i pojma o Schwabu nema. Nije cula ni za ChatGPT :sweat_smile:

Sta veli ova gore u clanku

Once in a while I get annoyed about the fact that I have no real privacy. Nowhere I can go and not be registered. I know that, somewhere, everything I do, think and dream of is recorded. I just hope that nobody will use it against me.

I to bi kao bilo ok. Rece jedna od osoba koja ima ogroman uticaj. Puj,puj,puj.

Pa jos i rece, tj. napisa za WEF jos 2016:

All in all, it is a good life. Much better than the path we were on, where it became so clear that we could not continue with the same model of growth. We had all these terrible things happening: lifestyle diseases, climate change, the refugee crisis, environmental degradation, completely congested cities, water pollution, air pollution, social unrest and unemployment. We lost way too many people before we realized that we could do things differently.

Kao da nam se redaju ove podebljane stvari dok ne dodje kao spas zagarantovani licni dohodak, i “nećete imati ništa i biti ćete sretni”. Nekako kao da stvarno nas neko, bez da nas upita, vodi u tom pravcu.

A taj porez gore na nekretnine sto ti se ne svidja- od 1.1.2023 je u DE zabranjena kupovina nekretnina u kesu, zlatu ili kripto. A uopsteno se sprema zabrana kesa generalno.

Pa jel si ti to šokirana? E pa da te šokiram još više, upravo si postala “teoretičarka zavjera” :smiley: :smiley: :smiley:

2 Likeova

Eto kakav sam ja teoretičar zavjera, pih. Nisam čitao niti Great reset :slight_smile: Čuo sam za to, znam otprilike što se time zagovara, ali nisam čitao. Možda sam naletio na neki popis planova negdje, ali ako postoji baš cijela velika knjiga, niti ju vidio niti ju čitao :slight_smile:

Eto nas i na tome :slight_smile: Pa jel to ok? :wink: Po meni naravno da nije. Ja nisam niti za EU, ali ne smiješ biti niti protiv jer odmah bam sankcije. Nabijaju nam na nos benefite članstva u EU (kojih nije da nema), ali ne spominju možda i puno više negativnosti od benefita. Meni je dovoljna negativnost već da nismo suverena država, a di je sve ostalo. Plenković ne smije niti zucnut bez dozvole Bruxellesa. Sramota. Pokoreni bez metka, putem medijske propagande prije “referenduma”, koji bi bio ponovljan dok ne prođe, da slučajno nije prošao prvi put. Sad će netko reći da je to teorija zavjere. Svejedno kako se to zove, to je činjenica.

Čim se toliko kroz “fikciju” pojašnjava zašto je nešto navodno dobro i istovremeno se na svakom koraku forsira smjer prema tome “dobrome”, onda je logično zaključit da nas to “dobro” čeka, kad-tad. To je još jedna od terija zavjera koje stvaram u mračnoj roditeljskoj sobici iz koje ne izlazim, osim u školu (već sam sedmaš, i imam 13 i pol godina :wink: ) i kod dermatologa da mi postišće prištiće po licu :smiley:

A samo pričekaj CBDCs :wink: Bila je i to “teorija zavjere”, kad evo CBDCs pred kraj testiranja i samo što nisu stigli :slight_smile: U završnoj fazi testiranja su FED i ECB, da netko ne pomisli da se testira samo u Botswani, a recimo Nigerija je uvela e-nairu još prije nekih godina.

Kad sam spomenuo Nigeriju…Imaju dobru foru forsiranja e-naire. Uveli su nove novčanice klasične naire pa rekli da sve izdane ranije ne vrijede od nekog datuma (taj datum je neki u turbo kratkom roku, tipa, ova godina ili tako nešto). Ako ne želiš ostati bez love koja je van sustava, moraš stare novčanice položiti na račun :slight_smile: Drugim riječima, zabranjena štednja u madracu, daj da vidim sve šta imaš :slight_smile:

Čuo sam za to. U planu je još smanjiti iznos za kupnju u cashu. Spominje se 1,000 eura. To ne priča neki klinac po internetu iz svoje mračne teoretičarsko-zavjeraške sobice nego se o tome priča u EU parlamentu. Znači nije zahebancija. Sad će netko reći “pa ok, nemam što skrivat”. Ok, a ako bude kao u Nigeriji da na bankomatu možeš podići maksimalno $45 dnevno (to je službeno, nije neka prazna priča)? Pa s $45 ne možeš niti zarundati, a bome niti u dućan otići. Znači sve preko CBDC u budućnosti. Ok, ali…

da li znaš da se radi na programabilnim CBDCs? Zašto će CBDC imati mogućnost isteka ili ograničenja potrošnje ako nije u planu da se to uvede i da se “neposlušnima” blokiraju financije, kao što su napravili npr. kamiondžijamau razvijenoj “slobodnoj” Kanadi, samo zato jer su se usudili pobunit.

Sad neka netko kaže da su to teorije zavjere :smiley: Svejedno što je to i kako se zove, ali je sranje i ne sviđa mi se, a nije plod moje mašte.

3 Likeova

“No sam godišnji skup postao je inspiracija za širenje laži, kao što je tvrdnja da Svjetski gospodarski forum (WEF) želi da ljudi jedu kukce umjesto mesa kako bi se ublažilo prehrambenu nesigurnost.”

Ovogodišnji WEF završio. Par dana kasnije…

:smiley: :smiley: :smiley:

Već se javio i plaćenik Dauenhauer :smiley: Sad slijedi serija opravdavanja kukaca kao hrane, veličanje proteina u njima i naravno omalovažavanje svih kojima to ne zvuči baš primamljivo.

Nemam ništa protiv žohara na stolu onih koji odaberu to jest, ali imam protiv forsiranja i posljedično ubacivanja npr. žohara u prahu u razna jela, kruha od brašna od žohara na policama bez da jasno velikim slovima piše da je u tom kruh brašno od ŽOHARA itd…

Ali krave utjeću na kretanja planeta i sunčeve cikluse pa ih treba pobit jer uzrokuju klimatske promjene :wink: Već znam nekoliko forumaša kojima će se jako svidjeti ova rečenica :slight_smile:

Tko voli nek izvoli. Ja ću se držat kravica, janjića i svinjica, bar dok postoje, a tko voli žohare i skakavce, dobar tek :slight_smile:

3 Likeova

2 Likeova

Cuj, ne velim da je to generalno lose da odobravaju insekte. Jest malo ogavno kad odes u prodavnicu da kupis piletinu a ono poplavio batak, polomljen. Moze bit eto da su bubice vise podesne za masovni uzgoj proteina. Ko voli nek izvoli.
Ali mogli su dati primjer pa zameziti paukove i muve. No na njihovom jelovniku u Davosu ne vjerujem da je bilo bubica, ovih sa kopna. Jastog moze bit da je prosao kao podesan.

Mislim ipak da mi je bizarnija vijest od insekata ove godine bila da su eskort dame avionima iz Hamburga narucivane u Davos. Bez blama.

Nemam niti ja ništa protiv da tko voli jede žohare ili skakakvce. Smetaju mi gluposti o kravama kao velikoj prijetnji za čovječanstvo i što se ide protiv mesa. Mada nije niti da mi se svidjelo kako se pripremao teren za te kukce, pa su evo sad skoro na stolu. I to mogu pregrmit, ali znam da će uskoro prah od kukaca biti neki E-5456467 na deklaraciji i da će od toga raditi sve i svašta i stavljati to svuda. To mi ipak direktno smeta.

Postoji poveznica sa škampima i sl., ali škampe jedem dobrovoljno i nitko mi ih ne gura na nos niti me mediji orkestrirano uvjeravaju da ćemo spasiti Zemlju i čovječanstvo ako ćemo svi jesti škampe. Sad će moja zelena obožavateljica o količinskoj dostupnosti i sl., ali idem radije na pivu da se ne bi i Simeon uključio :slight_smile:

Najsmiješnije mi je što je Index prije samo par dana napisao da su laži da WEF želi da ljudi jedu kukce (a to je opće poznata agenda već neko vrijeme), a danas objave ovaj gore linkani članak :smiley: Naravno, to je tek početak. Dauenhauer je dobio zadatak i sigurno neku bonus pinkicu. Sad će se po narudžbi raspisati, mućko propagandno piskaralo :slight_smile: Eh da mi je sresti u današnje vrijeme novinara. Izumrla profesija nažalost.

Nisam to čuo, ali ako su punoljetne, nek gospoda uživaju. Bolje tako nego da nas hebu :wink: