Dolazi kriza - ja očekujem 2019. godine

a ne razumijem sta je problem sa npr. skakavcima … ako su dobro tretirani i dobro ispeceni/przeni, sta fali :smiley:

1 Like

U australijskoj verziji shark tank je bila nekad poodavno kompanija koja se bavila proizvodnjom praha od buba

Klip je iz 2019 ali je epizoda iz 2015te. Već tad je bilo jasno da će doć to i u ove krajeve

A i dok je anđelina džoli bila top bila je priča da često ije crve zbog proteina. To bi moglo bit prije 15+ godina. Ko voli nek ije i ■■■■■.

Pa da prilično je bizarno dovlačiti sa krajnjeg sjevera Njemačke prostitutke ko da ih nema neđe bliže Švajcarskog granici. Biće se neko od glavonja zaljubio

Ne znam odakle odjednom ta fascinacija o tome kako ćemo jesti kukce, kad ih već godinama jedemo u hrani kroz E-120, bojilo koje je na listi dopuštenih aditiva prema zakonu, a valjda znamo od čega se radi.

Ali, valjda treba biti na TV-u da bi bilo aktualno :rofl:

2 Likeova

Odatle da su bas prije neki dan (od 24.01.) u EU odobrene dvije nove forme insekata. Za razliku od tog gore koji sluzi iskljucivo kao farba za zivotne namirnice, ovi sad se odobravaju jer su izvor bjelancevina, sto jest defakto nov pristup i novi razlog da se pojavljuju na tanjiru.
Ali za sad nece biti crva na pijaci za rucak, jer samo odredjene firme imaju pravo proizvodnje. I stoji dole u popisu namirnica jasno napisano, tako da moze se procitati i odluciti hoš il neš.

Ajde što se sad zgražate, ionako za deset godina ćete ionako vodit djecu na neke tamo “monster” hambugere u MCDonalds jer će to bit in. :slight_smile:

Samo mijena stalna jest reče tamo neki pjesnik.

1 Like

Volio bi vidit kak ce u slavoniji jest kukce haha… doduse veganstvo jest in…

skup standard u Svicarskoj, letovi jeftini, mozda su uradili analizu s finacijske strane i vidjeli da su ove iz Hamburga isplativije

Elem, sto je uopste bilo potrebno da se nesto odobri? Jer ne bi trebalo po defaultu da je dozvoljeno, pa ko hoce nek izvoli

1 Like

Isto kako jedu margarin, pastetu i pilecu salamu…

1 Like

Slobodno me ispravite ako griješim, jer nisam to proučavala u neke lude dubine, ali iz onoga što znam i što sam pročitala, to nije neka novina. To su samo dvije nove vrste koje su odobrene, uz već odobrenih četiri od 2021. godine. Onda i dalje ne razumijem odakle toliko zgražanje i tolika ludost koja vlada recimo u hrvatskim medijima i pučanstvu na tu temu. Zašto se sad zgražamo?

Uostalom, u čemu je problem? Nešto će se naći na policama što se može ili ne mora kupiti prema preferencijama, a ako određeni proizvod sadržava tako nešto, biti će naznačeno na proizvodu (trenutno se crta ta regulativa) baš kao što je to bilo do sada za E-120. Ne vidim neku veliku razliku…

1 Like

2021 je bila takorec prekjuce, znaci ipak vijest jest novina. Tradicija gozbe insekata ne postoji na evropskom prostoru. A buduci da mi na vijestima (u Njemackoj, ne znam kako je u Hrvatakoj), i to u onima najbitnijim sazetim od 100 sekundi, koje slusam preko Alekse usput, saopstavaju da stupa na snagu odredba kojom se odobravaju neki insekti, ocito da je to vijest. A zasto su ljudi uzbudjeni, i to je valjda ocito, jer reaguju stomakom , i kad si prestave crve na tanjiru vecini se povraca.

Ja nisam generalno protiv, ali svakako mi je bitno da to bude iskljucivo moj izbor, a ne da mi se umijesi. Stos toga tice, nema brige, jer oznake btw. za sad nece biti E1234 nego ce pisati naziv zivotinje, da svi razumiju.

Nego ko li ima prava da to prodaje? Ocel biti monopola?

Da dodam…:slight_smile:
Postoji ocito medju narodom nekakva slutnja, strah, nepovjerenje, da ce malo po malo insekti biti neka vrsta moranja. A nije ni neosnovano Npr. od drugarice mali je alergican na mlijeko i jaja, nisam ni slutila da on mora da se hrani sa strogo probranim namirnicama. Nikad ne bih pretpostavila gdje je sve umijesano mlijeko, a i jaja. Ja uopste ne mislim da je nemoguce da tako i ovi alternativni izvori proteina postanu normala. Samo ako budu jeftini, bice zacin svakoj corbi.
No do tad ce svima to biti vjerovatno i ok :grin:

Ja ne volim kiseli kupus, bukvalno mi se povraca od njega (povratih jednom kad me mama kao malog naterala da probam), al ne bi se nesto potresao da ga vidim u marketu, ili da je npr do sad bio zabranjen pa odjednom odobren.

Evo sad uskoro putujem u SEA, prva destinacija VIjetnam, pa cim probam sve one kukce, javim impresije ovdje… pa da vidimo dal je bolji res skakavac, ili salama od Matijevica

1 Like

Opa! Sta je SEA? Gdje sve ides, jel cisto da proputujes? Koliko ostajes?

Prženi skakavci su odavno specijalitet u australskim kuhinjama diljem svijeta. Ja osobno ipak preferiram steak od krokodila ili klokana.

Nego čudi me da u ovoj temi još nitko nije komentirao uvođenje digitalnog eura.

originalno sam planirao egipat/jordan/istanbul dok je relativno hladnije tamo (ne podnosim vrucinu), jer idem raditi usput i obilaziti ono sto me zanima (u ovom slucaju jelte piramide, Petru itd), pa onda SEA, medjutim, zato sto sam odluzio jako dugo (originalno planirao na jesen, a evo vec februara), sam zamjenio mjesta destinacijama, pa prvo SEA, a onda ovo ostalo… jer sad ubrzo dolazi taj vremenski period u SEA kad su velike sparine i temperature, pa onda bolje prvo tamo

Znaci trenutno je plan Beograd->Hanoi, i onda probati za nekih 20-30 dana obici Vijetnam od sjevera do juga, pa onda odatle za Kambodzu jedno 7-10 dana, pa preci u Tajland i probati ga nekako obici u krug (prema sjeveru, pa prema jugu, naravno razlicitim ptevima da se vidi sto vise). Pa onda ovo sto sam spominjao Egipat i ostalo,

I to sve fino s laptopom, pa probati sedmicno raditi 20-ak sati u prosjeku (npr kad radim ili kad sam umoran, onda u hotelu, kad ne radim i za vikende onda u onim party hostelima), pa ako bi sve bilo ok, odraido bi nesto posla, a ako ne bude problema trebao put bi me kostao manje od onog sto cu zaraditi za vrijeme puta hehe

Mislio sam odmah povezati i jedno 2 mjeseca u Juznoj Americi, prvenstveno Kolumbija-Peru (machu pichu kao vrhunac tog putovanja), ali sad nesto kontam da mi je bolje se vratit kuci prvo, raditi pola godine malo jace, pa onda otici na jesen

6 Likeova

Svaka ti cast! Zvuci sjajno, stvarno. Nadam se da ces ponesto i izvijestiti.
Ako nije tajna, jesu ti putovanja usko vezana za posao? I ides li sam?

I kakve su pripreme za put, ima li puno posla oko toga? Vakcine, zdravstvena osiguranja i tako to jesi sredio sve?

PS. A sto ne bi otvorio svoj topik u VIP podforumu, pa cisto kad ti se da, da nam napises koju. Bas bi me zanimalo iskreno.

1 Like

A mozda bih i napisao neki dnevnik ali iz ugla digitalnog nomada (prvenstveno da ja imam i da mogu proslijedit familiji kad pocnu ispitivati, a opet mozda i nekome pomogne, znam da ih je par s ovog foruma pricalo na istu temu), posto jel nije obicno putovanje, malo je drugacije (treba interneta, mjesta i tisine da bi se radilo itd).

Znaci put je iskljucivo turisticki… originalno, pred samu koronu (znaci januar 2020.) se bio dogovorio da na jesen te godine idemo obici Indiju na 2 mjeseca, pa bih ja nastavio dalje prema istiku sam… medjutim, eto korone i na kraju nista.

Nisam se vakcinisao (hehe mogu se kladit da sam izmamio Mitoku osmijeh na lice ako ovo cita), al vidio sam da ima opcija za strance u Tajlandu da se prijavis za onu najnoviju (sto ima originalni soj i najnoviji a primis odjednom), pa eto ako tu bude opcija uzecu, nego ovako generalno, nijedna od tih zemalja te neuslovljava vakcinom.

Nedavno su ovi iz Tajlanda objavili da uvode mjere… da ce pustati samo vakcinisane… i naravno panika, medjutim, oni se zajebali, pa su dopunili mjere- ako nisi vakcinisan, MOGUCE je da ce te testirati na ulasku u zemlju i to je to.

Sto se tice zdravstvenog, nisam uzeo jos nista, vidjecu u ponedeljak, tada cu i slati za eVize, posto moram do banke da uzmem onaj bank statemant da pokazem da imam pare + da pasoss skeniram i slikam se opet… Znaci Vijetnam, Kambodza i Tajland dopustaju Bosancima da se prijave online, samo sto eto Tajlandu izgleda sad treba najduze da odobre, ali to mi je i zadnja destinacija tu, tako da ne bi trebalo biti problema (eViza se dobije na email, samo treba istampati bilo gdje).

Idem sam ovaj prvi dio puta, drugi dio mi se mozda prijatelj jedan pridruzi, ali eto, svakako sam planirao dobar dio vremena provesti u hostelima, cisto zbog tog socijalnog aspekta, ai oni imaju cesto te organizovane ture za solo putnike i beckpackere, tako da mi je to ok

Trebam laptop sebi kupiti za posao i namjestiti sve sa ovog kompa da prebacim na cloud da mogu normalno nastavit radit, planiram uzeti jos jedan telefon (imam neki stari koji mi je primarni) s boljom kamerom i tako to, cisto da mogu nesto snimiti, ali u isto vrijeme da mi nije frka ako ga neko ukrade

Iskreno, razmisljao sam mozda i uzeti gopro kameru pa nasnimiti materijala i onda nekad kasnije izeditovati to, dodati naraciju tamo gdje treba, ubaciti nekih stock footage-a, i ovako pravit neke generalne videe… nema na nasem jeziku mnogo toga, pogotovo nema onih kao travel vlogova gdje ljudi idu komunicirat sa lokalcima, gdje se napustaju turisticki hotspotovi i tako to… Zato sam mislio u narednih 1.5 god povremeno uciti Ruski, pa ako bi proslo ovo sve, i ako bi ih vratili u Swift, onda bih volio dok je ljeto kod nas, krenuti transibirskom prugom ka istoku… od St Petera, pa dole do Uzbekistana, i onda tu malo obici te istorijske gradove Bukhara, Samaraknd, Tashkent itd

7 Likeova

Sjajno! Mislila sam na ostale kojekake vakcine, ne na koronu.
Vjerujem da se vloggerima put pretvori u rintanje, al onako opusteno kad stignes, ako nije posao, vjerujem da bi i tebi bilo ok da ovjekovjecis putovanje nekim dnevnikom.

Zar ti nisi ženjen? Al te žena pušta dva mjeseca još na Tajland

Napregnuh se dok skontah šta je SEA

E da, dobro si me opomenula, zaboravih na to posve.

A sigurno da jeste, al opet ko voli, njemu je i to dobro :smiley: Iskreno, planirao sam krenuti raditi youtube malo ozbiljnije, mini dokumentarce o svemu i svacemu, pa izmedju ostalog, recimo: rat u vijetnamu, crveni kmeri… a posto idem na te lokacije, ne bi bilo lose imati neke snimke s lica mjesta (ili npr iz onog muzeja u Phnom Penhu). Ili npr u Rusiji (ili sredisnjoj aziji) obilaziti mjesta gdje su bili gulazi, i probam npr naci nekoga ko je kroz to prosao (posto ima dosta takvih ljudi koji su tad bili djeca pa opet zavrsili tamo po politickoj liniji, nije to toliko davno bilo) ili generalno pricati s lokalcima koji znaju vise o tome, a naravno, neko ko zna samo engleski ne moze to radit, pa cemo vidjet koliko je tesko naucit treci jezik :smiley:

Rekla zena da nije problem nista probati, problem je ako se svidi :slight_smile: Nisam zenjen, al eto, put je isplaniran tako da nije kao oni sto odu dole na jug pa budu u jednom mjestu cijelo vrijeme, nego da se proba obic sto se vise moze dok sam tamo… i nije 2 mjeseca na Tajlandu, nego ce biti podijeljeno izmedju tih drzava, mozda bih i ubacio Laos, al msm da nema dovoljno vremena (posto jelte, moram i radit usput)

1 Like