pod authority sam mislio na linkove. A i reddit i quora imaju masu linkova.
Padovi kod mene, SR tržište. Google daje prednost Airbnb sajtu koji na Google. rs pretrazi nije bio u prva tri već dole pri dnu dok je Booking odavno mediji prva 3.
Takodje u oblasti smeštaja, apartmana, gura halo oglase, kupujem prodajem. Vidim da je počeo da gura i sajtove tur. agencija.
U ovom updateu, a i prethodnom, vidim da daje prednost sajtovima koji su za smestaje za konkretno mestom.
Sajtovi koji su zadržali pozicije su sajtovi na kojima se nije puno radilo, ali su u narodu poznati, pa ljudi direktno kucaju naziv sajta, tipa “gde na more”.
Vidim da pomalo gura, polako i sigurno, jedan sajt na kojem se intenzivno radi, što mi je korektno.
Nešto mi se čini da gura stranice na kojima se radi tj redovno objavljuje. Barem mi je tako na stranicama koje rastu, a recimo neke su AI sadržaj bez nekih backlinkova.
Ako se radi o nekom alatu, SaaS, i to nije palo nego stagnira ili raste ovisno je li sadržaj objavljivan ili stoji bez nekih novih objava.
Mi smo na ovom sajtu svakodnevno objavljivali. Maltene deindeksiralo nas.
Meni na vecini sajtova (engleski, hrvatski, srpski) nikakav pomak, ni gore ni dolje. Na jednom sajtu, koji je na expired domeni i s pretezno AI clancima, sam takodjer imao ovako jedan nagli pad al se vec iduci dan vratilo nazad:
Authority nisu backlinkovi niti se to može izjednačavati. Authority je u stvari EEAT.
Edit: da ne bi netko krivo shvatio - govorim općenito o authority a ne o domain authority odnosno “jakosti” domene.
Izgleda da Google deineksira očite AI sadržaje, tu su neke smjernice što činiti:
As an immediate response for any sites that have been negatively impacted or given a manual action. These are the best practices you should integrate immediately:
Step 1 - AI Content Cleanup
Delete any content on your site that has been produced using AI
Ensure it returns a 410 content deleted status (not a 404)
Step 2 - Establish EEAT Signals
Make sure you’re giving Google the EEAT signals it wants
It’s amazing how many people ignore these required signals
Step 3 - Integrate Modern Schema
It’s important to give Google what they want - and what they want is the data they need to grow their revenue.
You should be using modern schema including speakable, howto, faq, dataset, service, product, review, organisation/localbusiness, video and many many more.
Step 4 - Update Existing Content (the easy way)
Google loves aged content that has been updated (and written by humans!)
So for all of your remaining human written content, you should add an FAQ section to the end of it.
Why? Because Google loves updated content, it’s quick to do, it allows you to use FAQ schema AND it makes updating content in the future very easy to do.
How? Find relevant questions by searching for your target keyword in Google and looking at the people also ask box.
Choose 3-5 of them and answer them with 40-50 words of content. Don’t forget to add FAQ schema.
Then set a reminder to update 1 question every 6 months. Google loves aged content with a history of updates.
If you integrate those best practices, you will begin to rebuild trust with the algorithm and be in the perfect position to submit a reconsideration request if you have been completely deindexed.
Najveci misterij mi je tko odlucuje o deindexaciji, algoritam ili ‘quality raters’ odnosno ljudi koji posjete sajt i onda od oka odlucuju tko ce zivjeti a tko umrijeti…
Mislim da to sve algoritam rješava.
Ljudi su preskupi.
Meni ovo zvuci kao da je pisala AI
Google je najveca kompanija na planeti, mislim da ce se nekako snaci
Uostalom vec ih zaposljavaju 16 000, prema javno dostupnim podacima
Koliko cujem od nekih SEO jutjubera ovu prvu ruku manualnih kazni odradjuju quality rateri
Po kojem kriteriju odlucuju mi je misterija, jer sam vidio neke deindexirane affiliate sajtove vs one iz iste nise koji nisu deindexirani, nema nekih ociglednih razlika…
Sad eto malo dizu prasinu i rezu par sajtova za primjer (ja da sam na njihovom mjestu, prvo bih precesljala Black Hat forum npr.). Totalno deindeksiranje i nije neka praksa, nije ni neophodno, ima sajtova pun net, indeksiranih, koje niko nikad citao nije. Dovoljno da padnu na poziciju 21 i to je to
Vidim da se na dosta mjesta već spominje blagi oporavak…Mene satralo skroz haha…
Nego imam sreće za yahoo, bing, i duckduckgo koji donesu tih 120-150 posjetitelja dnevno, pa ima barem nešto zarade.
Svi pravite ražanj a zec je u šumi - update je tek počeo i treba sačekati da se završi.
Koliko na tom sajtu redovno objavljuješ novog sadržaja? To je onaj oko auta? Čini mi se da gugl rotira pogotovo ustajalije blogove sajtove i mjenja novim pogotovo ako nema konkurencije, a ima šta da rotira. Kod maslina nema tu mogućnost rotacije jer je zbilja manje obrađena niša i onda na takvim nišama manje i skokova padova bude.
Lijepu posjetu ti donose te druge tražilice.
Ma da, ali sve zajedno haha… iako i mene cudi da imam toliko klikova s njih…
Ma ne objavljujem redovno al sam sve clanke azurirao u zadnja 3 mjeseca, brisao nepotreban trxt, dodavao key takeawayse i slicno…
Moguce da je i to sto sam prestao pisati nezz…
@drmrgood ma znam i ja da je rano, nego dam to stavio jer vidim da se masa dajtova vec pocela vracati
Bas ocajno izgleda
Meni kad se skrsio moj sajt tako, slosilo mi se, trebalo mi vremena da to prevazidjem. Primi moje saucesce.
Gugl ga vec kroz vise updates ne voli, koliko se sjecam. Vjerovatno jer je konkurencija ogromna, to sto kaze Anja.
Mislim da u ovakvim slucajevima treba stisnuti zube i krenuti ka novim projektima. Ovaj izmijeniti nesto ako ti padne na pamet, dodati jos po koji clanak, ostaviti mu sansu za nove promjene algoritma, ali ne visiti vjecno na tome.
Ma da, vec 3-4 updatea ga rusi, sto god napravim doslovno nikakvog efekta. Nego mi ga zao jer je rpm bolji nego na onom s maslinama.
Jucer sam gledao ima neki konkurent koji covjek sve jedan proizvod i alat kupi, slika, pise detaljne recenzije - srusilo ga puno vise nego mene…
Tj. Par sajtova takvih znam da mogu iskreno reci da su bolji od mog, pa i od svih ovih sto se sad rangiraju ali jbg… algoritam ima svoje favorite i gotovo