Google algoritam apdejtovi

vjerujem da smo mi webmajstori napredniji korisnici gugla, i vidimo pretragu bolje i jasnije i u suštini znamo pretraživat bolje od većine. a većina ljudi zaista ne zna pretraživati i naći čak ni osnovne informacije. njih bar 90%, a vjerovatno i više uopšte ne vide ove gugl promjene, kao ja kad šampon promjeni sastav i bočicu. ali meni zaista smetaju neke stvari kao korisniku gugla. bukvalno je deindeksovano tona stvari i raznoraznim upitima iako sam siguran da postoje ne mogu se naći. više ne pomažu ni navodnici jer je tona toga van indeksa do određene mjere. npr neki tekst je indeksovan kad se potegne neka rečenica iz teksta i ime bloga/sajta dok kad staviš rečenicu pod navodnike baš iz tog teksta neće gugl da da taj članak. ovo je ogroman problem meni kad tražim neku baš konkretnu informaciju, a ne toliko poznatu. prije je gugl ima masu u indeksu i navodnici su odlično radili. npr nekad kad kucaš pod navodnike svoje ili neko tuđe ime izbaci ti đe god je to zapisano na netu, sad ti daje max 10ak rezultata i toeto. dakle uskraćeno je tona informacija one male sitne za kopanje i istraživanje. razumijem da to ne radi ni 2% naroda na planeti, ali je meni to izuzetno glupo da nemaš opciju tu sa navodnicima.

dalje nervira me uopštavanje upita i nesortiranje, a to se desilo i ogromnim smanjenjem uticaj titla članka/stranice na rangiranje. prije nekada ako je upit mali tipa žute kožne maske za telefon ajfon 7 koje nisu napravljene u kini, gugl je gledao da izbaci stranice koji imaju taj naslov. naravno i to se zloupotrebljavalo, ali je uglavnom vodilo na baš tu temu žute kožne maske za telefon ajfon 7. sad kad se ovaj upit kuca gugl ti daje plastične maske za ajfon 12 iz kine, karikiram ali zaista se često događa da je ponuđeni rezultati preširoki i nimalo konkretni i tu su samo jer su sa autoritativnog sajta.

rekao bih da je doba affiliate sajtova prošlo, bar ovih sitnih đe jedan čoek pravi skoro čist amazon affiliate sajt. to neće ići, pogotovo neće ići onako kako je do skora išlo. informacioni sajtovi mogu ići ali će rotacija i padovi pogotovo neautoritatitvnih sajtova ići još brže i biće još brži padovi no ranije jer je sve više sajtova i sve više se štanca i gugl ko što rekošte ovdje a i ja vidim kod sebe ne dira baš AI sajtove nit smije napravit neki grubi filter koji će rušit sajtove samo zbog AI (nit će ikad moći biti siguran da je sajt komplet AI). jednostavnije je da još više da važnosti beklinkovima i juzer ekspiriensu i socijalnim signalima i onda da kaže ako pomenuto sve je ok i guglu je ok bilo nebilo AI.

nema beklinkove. nije ni logično da traje više od tri godine. vjerovatno je nadošlo dosta ai sajtova na tu temu ili čak i sličnih prevoda ili pisanija običnih, poprilično je nebitno, pogotovo kad nemaš autoritet. čak je donekle i logično da gugl rotira takve sajtove sa drugim koji su se pojavili, dakle ovo što gore rekoh, ubrzaće se padovi i skratiće se rok trajanja i zauzimanja pozicija, davaće se šansa većem broju sajtova jer ih tona čekaju u redu da rangiraju.

i dalje vidim (pričam o engleskom) informacione sajtove čak i ne neke autoritativne za masu nekih upita. sad pitanje je dana kada će veliki krenut pokrivat sve te teme jer su im sada izuzetno jeftine u odnosu na ranije kad su morali imati skupe pisce. što bi sad nekome piscu dali pare za pisanje npr. nekih gluposti o vjerovanjima o gorskom kristalu i oko čega pomaže. siguran sam da će s vremenom veliki početi pucati na sve manje termine jer je sad jeftin,o AI će im napisati o tome, editori oblikovat i uzimaće posjetu. taj članak bi ih nekada koštao te jake sajtove sa jakim piscima lupam 100-150 dolara sad ga mogu dobiti za par dolara.

da dodam za kraj da sve ove promjene minimalno utiču na lokalne gugl pretraživače, pogotovo za manje jezike (nisam upoznat sa francuskim, španskim…)

Sad mi je opomena da je neko pogresno preusmeravanje.Sad imam posete sa ostalih sajtova a nove rucno indeksiram,i neke se mogu stranice indeksirati a neke ne.

Pravo pitanje nas seo webmastera je sad gdje traziti posao s svojim znanjem…

Evo kako izgleda Bing:

Ovako bi trebala izgledati normalna tražilica a ne ovo što danas imamo u Googleu

Drzati i prodavati kurseve ko i svi normalni SEO majstori, a ne rangirati stranice i brinuti oko Gugla, logicno :smiley:

3 Likeova

Gornja tvrdnja je u potpunosti točna i široko primjenjiva.

Nevjerovatno koliko je redirect sajtova na aliex i slicne kad pretrazujem neke slike namjestaja npr…

2 Likeova

Evo tko nije zadovoljan sa Google Core updateom može ispuniti formu i poslati:

Ja pao sa šestog na trideseto ali u pet dana se vratio na sedmo. Jedino AdSense prihod pao na 1/3 od prethodnog. To se nije vratilo.

G mora da otplati kazne sirom svijeta, i da sprijeci buduce. A i da sprijeci odliv americkog novca… :grinning:

Mene zanima zašto je skriveno pitanje ovog “Stevana” :rofl: Ovdje više čovjek ni pomoć ne može zatražit

1 Like

Da stvar bude bolja stiže novi update. Baš se situacija stabilizira i eto ga ponovno. :smile:

2 Likeova

Kako je moguce da sam potpuno novu .rs domenu registrovao 24 Aprila i isti dan nabacao tekst i da se vec rangira i dobija neke posete?

Mislim, nisam imao tu situaciju da za 10 dana Google rangira potpuno nov sajt, bez ikakvog backlinka itd. :sweat_smile:

Jedino sto mi pada na pamet jeste da sam do sad za ovih 7-8 dana potrosio oko 200 eura na Facebook reklame za taj sajt, traffik kampanje. Dakle slao sam ljude na sajt, mozda je to bio signal za Google?

@pablo a za sta te tocno rangira i na kojoj poziciji?

Uhvatio si ga sad kad radi bas aktivno, oko ovih azuriranja, prikuplja mnogo informacija. Moguce je, ako se tvoj sadrzaj prikaze korektnim, kako on proceni, da ce ti sajt kasnije zadrzati pozicije za neke stranice.
Nije mi se desavalo da za 10 dana pozicionira neke stranice, proslo je mesec do dva. Doduse, nisam mozda ni pratio, jer mi nije bilo zaocekivati.
Cini se da je Google sve vise aktivniji u azuriranju pretrage, pa ce se i pozicije, za sajtove koje nemaju izgradjen brend, cesce i menjati.

1 Like

4 Likeova

Jesi otkrila sto je uzrok ovolikom direct trafficu? Ja ga isto imam dosta i ne znam sto je to

Misliš na botove ili?! Ja sam primijetio na jednom relativno novom sajtu, mlađi od godinu dana, da mi Clarity od Microsofta prikazuje hrpu tog botovskog sadržaja. Tipa posjeta od 1 sekunde. I te posjete dolaze direktno.

pa ne znam što su, vjerojatno botovi. Znam da imam dosta više direct traffica nego prije, a to sada vidim i kod kosane

1 Like