Google algoritam apdejtovi

Svi smo fokusirani na backlinkove.
Kakvo je stanje s internim linkanjem? Treba li ga napraviti full optimizirano ili kao da ga je voda donijela?

Interno linkanje i dalje je bitno. Treba ga raditi prirodno i smisleno. Jedan sajt na kojem sam koristio plugin za automatsko interno linkanje mi je sravnan sa zemljom. Možda to nije razlog ali možda je jer je baš bilo loše polinkano.

Što smatraš pod loše polinkano?

Linkanje van konteksta. Linkanje riječi ili dijela rečenice prema članku koji je irelevantan. Npr. pišeš o sadnji cvijeća i linkaš na članak o mobitelima.

Ili pretjerano linkanje. Namjestiš plugin da automatski linka sve gdje se spomenu “mobiteli”, pa ti on generira 1000 linkova prema tom jednom članku za isti ili par istih anchora.

Koji plugin je to bio da znamo i da ga ne koristimo?

Internal Link Juicer za WP. Moze on biti koristan, ali ga treba dobro podesiti.

Hvala.
Prilično loše, slažem se.

Ja koristim Internal Link Juicer. Buduci da se podesava manuelno za odredjene KW, tool je super, samo ga treba smisleno koristiti

empire flipers veli ovako

Google’s Search Engine Dominance Is Under Threat

Google’s dominance over the search engine market may be slipping.

According to GS Statcounter data, Google’s global market share has dropped to 86.99%, the lowest in over a decade. This represents a sharp 4% decline in just one month, the largest drop recorded.

In the US, Google’s market share fell by nearly 10%, down to 77.52%.

Meanwhile, competitors like Microsoft Bing and Yahoo Search are on the rise, with Bing capturing a 13% market share in the US and Yahoo nearly tripling its global share to 3.06%.

Pa i neka je, dabogda im sve propalo.

Nemoj tako, kupila sam dionice :grin:

Nije se Guglu omaklo da rangira TikTok ponekad cak pozicije od prvih 10, presjeceno sa Instagramom i Pinterestom i Redditom i shopovima. Ni kod jedne od tih platformi nema Google svoje oglase, Njima je definitivno jasno da gube na oglasima tako, a uprkos tome su se odlucili za ovakvu promjenu.

Moguce da vrijeme search engins ovakvih kakve su sad prilazi kraju, i tu Gugl ne gubi nego vodi sve u drugom pravcu. Moguce da je sljedece integrisanje oglasa u AI

RS sajt, prateci pozicije od jutros, cini mi se da se nesto vraca na stare staze (ne starije). Stare pozicije su one s kraja prosle godine, pre martovskog updatea, starije pozicije su one od pre septembarskog.

RIP USA traffic :slight_smile:

2 Likeova

Treba mi jos par minuta da se psihicki pripremim, pa da vidim :coffin:

Ok, znaci Gemini prvo, pa ispod ostaci nekadasnjeg weba. Gotovo… Ko ce stvarati novi content da hrani AI? Gdje ce Google smjestiti svoje Ads?

Btw. jeste vidjeli u searach-u reddit gore?

PS. Sad vidim u Search stoji “forum”, ne znam od kad:

1 Like

Ni ja nekako nisam psihicki spreman da ce to tako brzo doci. Ali vidim konstantan pad u posjeti na par engleskih sajtova iako je prosjecna pozicija ista. Onda skontam povecao se broj snippeta i reklama sad jos ovo kad zviznu ko ce skrolovati dole.

Niko… Google u par koraka gasi web. Moze li to tako?! Pojma nemam, ali desava se…
Ostaje onaj dio price da AI treba konstantno novi content, da Googlov bitan izvor zarade su display ads. Ocito da forumi dobijaju na snazi, ali sve su to mrvice…

1 Like

Meni nije jasno da oni oće gurati iznad reklama ovaj generisani kontent? Jesam dobro shvatio? Ne kontam čemu ubijaju sebi zaradu.

Valjda smatraju da nemaju izbora, posto vide da gube korisnike.

Meni poslije zadnjeg apdejta to dodje maltene logican slijed dogadjaja. Ako u top 10 izlistaju 2 instagrama, 4 Pinteresta i 3 TikToka (bukvalno) onda su oni display ads okrenuli ledja.

Ostaje jedino pitanje da li Google treba jos uvijek zaposnene (nas) ili ne. U biti sad je to pitanje kod Googla, sutra u drugim sektorima van weba. Jbg…

A mozda to gledate pogresno. mislim da nema neke vajde od reklame koja ce se prikazat na pretragu “koliko je visok Mont Everest”, a u isto vrijeme, to je veoma jednostavno za prikazat;

S druge strane, ako googlas “plasticni hirurg zagreb”, ili “inox celik cijevi”, tu vec nema mjesta mnogo ai da palamudi, a ovaj search bas dobor dodjem nekom ko prodaje materijal, il ima polikliniku. Ti ljudi ce idalje placati, google im slati posjetu, a nije da ce ove reklame nesto nastradati ili da ce zbog ovoga, od ovakvih reklama google zaradjivati manje

2 Likeova