Google algoritam apdejtovi

1 Like

kljucan je intent…cini se da sve manje ljudi gugla neke stvari za koje vec znaju da ce dobit na specijaliziranim portalima…
gledam po sebi… potrazim na guglu tu i tamo neke nepoznate rijeci i mjesta…
prilicno me nervira da su i gugl maps skoro ubili na serpu…
gugl zeli postati web…pocelo je sa wikiboxovima…

Nece iznad reklama. Red reklama pa generisani sadrzaj, pa vjerovatno opet red reklama.

1 Like

Ja ne znam zašto je to tek sada tolika vijest kad već mjesecima to postoji za US. Samo što sada ne treba kliknuti dugme Generate.
Moj promet na Amazon aff sajtu je i tako pao puno prije ovoga tako da se ne zabrinjavam :smiley: .

Meni se sve vise cini da je ovaj posljednji Google Update ustvari jedan veliku BUG!
Citam sad, nekim stranicama su jos u januaru nestale SVE slike iz SERP-a, blogovi koji su vec 10 godina uspjesni, travel, recepti… Ocito je bug u pitanju, nista nisu rijesili.

https://x.com/JohnMu/status/1772694681261846848

Ne tako davno im je AI bio izbagovan, pa su na slikama nacisti bili crnci.
Ocito nemaju stvari pod kontrolom…

Pa kad je tako, zasto bi i ovaj algoritam bio smislen? Jednostavno BUG.

PS. Da dodam, evo vidim John Müller pise da je CIS

U medjuvremenu mi je ovo simbol gubljenja kompasa i bulaznjenja

2 Likeova

Slike postoje u rezultatima ali ovisi o upitu. Jos u devetom mjesecu prosle godine su ukinuli faq rich snippet koji se vise ne prikazuje a takodjer se vise ne prikazuje ni aggregate rating.
Jedino sto je ovaj zadnji march update donio je ogroman boost za ugc content pa su tako svi forumi a ne samo reddit i quora dobili ogromno povecanje posjete.

Jok, ne radi se o tome. Nego su nekima (mnogim) sajtovima izbrrsani za svaki upit sve slike u SERP-u. U tom i jest problem. Vlasnici blogova su masovno pisali po tviteru, jos od januara, ja pregledala sajtove, i dalje se nisu pojavile slike za te sajtove. Znaci nevezano za upit, sve slike nekih sajtova su skinute, cak i ako rangira u top 5. Bez iznimke.

E nisam znao ovo za slike, zanimljivo.

Ovaj novi “web” tab je ekstra. Bez reklama bez snippeta bez klipova bez people also ask. Kako ga napraviti defaultom na pretrazi?

Sad treba samo napraviti ekstenziju ili default pretragu sa parametrom udm=14.

5 Likeova

Ljudi, jel ovo opet neki apdejt? Mrda li se sta kod vas?
:face_with_peeking_eye:

Gledam SERP volatility alate i izgleda da se zaista nešto dešava.

8 postova je podijeljeno u novu temu: Objava na sajtu vise se ne indeksira odmah?

Jedna stranica, domena stara oko 19 godina. Od aprila, znaci šta god objavim, posjeta polako raste.

5 Likeova

@Hellas pa upravo tako. Ali AI je sklonjen za većinu upita sada.

Linkovi nisu bitni…

3 Likeova

Čak sam i ja promijenio mišljenje i na vlastitom iskustvu sam se osvjedočio da su linkovi najbitniji.
Možeš biti ne znam kakav expert u niši i pisati turbo dobar sadržaj ali onda će doći jedan NY times i slične jake stranice sa člancima od parsto riječi i dve slike i ode ti dole. Tako da je EEAT jedno obično sranje i prodaja magle za lakovjerne.

2 Likeova

EEAT je bitan jedino za human reviewere ako ti posjete stranicu, algoritamski je vise-manje irelevantan

Dakle svaki put kad rangiramo stranice bez beklinkova smo u tih 0.3%. Brale…

Doci do 1000 kvalitetnih linkova od unique domains je skoro pa nemoguca misija. Exp domeni znaci, ako jos uvijek rade nakon ove zadnje promjene algoritma

2 Likeova

A ovo su ti došapnuli direktno iz Googlea?