Google algoritam apdejtovi

Napiši slobodno na koji sajt misliš

Onaj o sastavima što si pravio kada je počela ekspanzija Chat GPT-a

Nije taj sajt moj ima već poodavno

U mojoj niši (audio review) situacija je i dalje ista. U top 10 su reddit, niche forumi, amazon, youtube i neke stranice za koje nikad prije nisam čuo.
Te stranice imaju takvo sranje od reviewa da bi valjda neko od 10 godina tko imalo poznaje tematiku napisao puno bolji review.
Ja nekim čudom ponovo imam oko 300 posjeta na dan. Vjerujem da to dolazi sa Binga jer je tamo situacija onakva kakva bi trebala biti - za skoro sve keyworde sam u top 10.

Ovaj mjesec zarada 100 $ od Amazona. Moguće da bi mi se više isplatilo da stavim AdSense - to moram malo razmisliti.

1 Like

Vrh ironije je da najvise klikova sa Gugla generira KW “ime moje stranice” (reklo bi se da imam brand). Znaci ljudi koji su nekad dolazili na stranicu, posto je nema na Googlu, kucaju ime stranice.

Ovakvo stanje kakvo je sad na Guglu zasigurno ne moze ostati bez da Google nesto promijeni, ili da ne ulete novi igraci . Pomenula sam na Chat GPT topiku, Chat GPT se sprema da izbaci svoj search engine. Suska se i oko Elon Muska da ce izbaciti svoj search engine…
Google se na zalost se poprilicno odmakao od onoga sto treba da radi jedna trazilica - da pretrazuje, sto i samo ime veli. Ovo da za neki KW izbace ladno samo 4 skracene stranice, iako ih ima hiljade, je nevjerovatno.

2 Likeova

Ovo se dešava već par godina i sve više se pogoršava. To znači samo jedno da gugl index (mislim komplet vidljivost, ne puko indeksovanje) je prilično nepropustljiv. Sjećam se eto prije nekih 2-3 godine da gugl već tad nije prikazivao više od 50% članaka na određene gift teme (recimo gifts for math teacher) za koje znam da ima recimo bar 100 članaka na baš tu temu, a nekad su svi prikazivani i moglo se vidjeti relevantnih stvari na 7-9-12 strani gugla. Danas već na drugoj strani gugla su uglavnom skroz nerelevantni rezultati i neke nebuloze nevezano za upit.

1 Like

Bukvalno na prvoj, u top 3. Bez pretjerivanja.

Znam da si pominjao da ne izlistava rezultate, u kontekstu price o pretrazivanja s navodnicima. Na mojoj stranici se poslije algoritma desava da bukvalno H1 titl u navodicima ne nalazi, a preko search console veli da je indeksovan.

Odstupanja Bing rezultata i Google nikad nisu bila ovolika.

1 Like

Obesmislili su do besvjesti h1 titl na sajtovima i poništili mu skoro ikakvu vrijednost i od tad kreće problem za sve manje sajtove na eng jeziku (pored toga to znatno utiče na cijelo pretraživanje). Jer gugl više nije konkretan no generalizuje prečesto, povezuje istoriju pretrage, pravi sam zaključe šta bi možda trebalo, i onda pokušava povezivat, što loše ide. Meni to izuzetno smeta kod pretraživanja, ta nekonkretnost.

Pretrage sa navodnicima takođe više ne služi ičemu jer nema u toj pretrazi +90% postojećih svjetskih sajtova. Npr sjetim se da sam neđe čitao neku priču đe neko izio buđavu jabuku zlatni delišes, i sad da se pronađe ta priča teoretska šansa ne postoji jer gugl ne želi da obuhvati sve postojeće u pretragu. Dakle pored nekonkretnosti, guglu fali dubina pretrage koju je nekad imao.

Donekle je to i razumljivo jer više se ne može vjerovatno postići resursima, da brzina pretrage bude instant, a da se sve pretražuje, jer u odnosu na prije recimo deset godina ima milijarde puta više sadržaja. Vjerovatno moraju raditi redukovanje sadržaja koji će se prikazati u pretrazi, a to ne rade dobro.

To što gugl veli da je nešto indeksovano više ne znači da će se pojavljivat i guglu. Kontam da sve ide na dodatne provjere i filtere koji su mašinski i koji nisu dobri. Plus dodatno mora se voditi računa o najjačima i najvećima da oni ne gube golemu količinu vidljivosti. To samo znači da opstanak manjim sajtovima na engleskom jeziku je izuzetno klimav.

2 Likeova

Moje misljenje,na osnovu mojih sajtova,i google pretrage,da google izuzetno vodi racuna o autorskim pravima.Da tacno prepoznaje sta je cije,i ono sto je kopija sakriva,bar se trudi,i da zato pretraga pokazuje rezultate na ovaj nacin.

Za mene je Bing primjer kako treba izgledati tražilica - barem za moju nišu.
Nema masa glupavih reddit threadova, foruma sa dva i pol posta, youtube videa i sličnih sranja nego konkretni rezultati za ono što si upisao.

1 Like

koja je nisa? kojim tempom bing indeksira linkove? od ukupnog broja posjetilaca, koliko njih procentualno dolazi sa binga? kako su monetizovane stranice na koje dolaze posjetioci sa binga? :smiley:

Ja nemam pojma kolika je posjeta sa binga jer se to u novom ga4 nigdje ne može vidjeti.
Niša je audio review a sajt je amazon affiliate.

1 Like

Može.

Generate leads / Traffic acq / Session source/medium

1 Like

Isto kao i kad dodju s Gugla ili padnu s Marsa. Bitno da su tu.

Ali s posjetom s Binga ne vjerijem da se iko proslavio. Mrka kapa

Ajde ti to meni malo pobliže objasni jer kod mene u analytics ne postoji Generate leads. Odnosno, našao sam Traffic Aquisition ali ne postoji session source i medium. Di si to našao?

U onom donjem boxu koji defaultno izgleda ovako:
slika

Klikneš na
slika

i u padajućem izborniku odabereš Session source/medium
slika

1 Like

E hvala, jesu ga zakomplicirali maksimalno.

Drzis li neki omjer informational vs affiliate clanci ili su svi affiliate?

Ima i info članaka cca 20 %.

Ne bojis se Google algo kazne?