Google algoritam apdejtovi

Generalno mislim da je ovo preterivanje, jer se sam internet sadrzaj cini losim, previse jednoga te istog, samo preformulisano drugacije. Takodje se stvaraju slike putem AI koje realno ne postoje. A tek koliko ljudi u svetu radi ovo, ,pravi mnogo automatizovanih sajtova. Mislim da se na taj nacin otezava obicnim posetiocima sajta koji pretrazuju nesto, previse sajtova sa istim informacijama, a vrlo moguce i kreiranje sadrzaja koji realno, odnosno lazno nesto predstavlja. Takodje, otezava se i pretrazivacima, kako se broj sajtova povecava.
S druge strane podrzavam, razumem potrebu da se sto vise zaradi za sto krace vreme, zivot curi, brzo prolazi sve, a sam novac ima pravu vrednost dok je covek mladji.
Licno sam pristalica kreiranja nekoliko sajtova na kojima treba da se radi i da se ulozi trud radi stvaranja nekog imena, brenda.
Ali, ni sam ne bih bio siguran, da bih se odrekao zarade, ukoliko je dobra, ako bih dosao u poziciju da je stvaram putem mase sajtova :slight_smile:

3 Likeova

da imam volje napravio bih 300

9 Likeova

Hoćeš reći: " Kad se može što da ne" Slažem se s tobom! Čak i ja dolazim u iskušenje da kupim neki istekli domen strani za englesko govorno područje i okačim na net neki AI sajt čisto nek se vrti

Još kad bi uspeo da proguram na takav sajt adsens bilo bi ok .

1 Like

Ovo je prica o tom jel moralno spamovati Google ili ne? Ja navijam da Simon napravi 90 uspjesnih auto AI stranica, a istovremeno navijam i za Google da sve to pocisti s prve strane. E posto Google ocito to nije u stanju (pa je zato preplavio prvu stranu sa smecem, TikTokom, Pinterestom, Instagramom i Redditom, i svojim standardnim licnim spamom tipa sponzorisani rezultati), onda ko je uspio progurati svoj spam, nek je vala.

Ima i tu granice, jedan mi skoro prodavao linkove sa Sudden infant death syndrome (SIDS) strane koju je pretvorio u link farmu.

7 Likeova

Iskreno, ja kad vidim ovo kukanje kao sto je bilo ranije kod nekih (sto tvrde kako je reddit smece kao search rezultat) nemam neke empatije.

Medjutim, iako mozda subjektivan, ovo sto ja radim nije smece u stilu “ai spamovanja”. Ja sam odradio ogroman posao dok sam napravio strukture za 2000 clanaka, onda placao prevodjenje za to, sredjivao slike i sl… nekoliko mjeseci posla da to sve valja- a imam sajtova mnogo jer radim vise jezika, al kvaliteta je ista… i iskreno, to sto radim je bolje od vecine ovoga sto iskace prije mene- ukljucujuci i ono sto su ljudi pisali, a i ove nove sto su radili s AI (bukvalno iskacu neki sajtovi sa tekstom koji je napravio gpt 3.5… bas bas sranje, ali eto, nije novi sajt pa prolazi)

Jednostavno, ovo nije niche-a gdje se moze ovako uraditi i da ima smisla. Stavise, mislim da je ovo jedna od stvari gdje AI moze da pravi kvalitetne tekstove (uz naravno ovo sto ja radim da bi to bilo tip-top). Za ovo sto sad radim s AI- ranije sam placao pisce, prevodioce… nesto se rangiralo, bilo nekih $$$, ali i ti sajtovi su pokoseni, tako da…

4 Likeova

Kod mene ovako nekako da ne kacim pojedinacno.

Stari sajtovi bez promjena, jedan se se nakon padova na svakom zivom updateu sa 15k na 100 posjeta povratio na 500 posjeta i raste. Rucni rad 3k clanaka. Novinari kostali sramotno mnogo para.

Od novih sajtova imam jedno 20 AI. 3-4 su pala totalno. Imali su od 50 do 400 posjeta. Jedan sa 2k na 1k. 2-3 imaju skok. Ostatak nepromjenjeno.

Ova dva tri sto imaju skok su kako bih rekao “alati” i automatska poredjenja.
Ono sto je drugacije na njima je da imaju mnogo interakcije i od ovo malo posjete ljudi klikaju, unose, biraju opcije iz drop downa, znaci nisu klasicne content farme.

Imam dosta skoka i na domacim. Imam conspiracy theory da Google nas tjera u torove. Drz se svog jezika i svog weba.

1 Like

onda neko veli treba razvijat brend i autoritet

ne bih rekao da je teorija zavjere. prosto je i logično bilo to da urade jer glupo je da dopuste da im odlazi tona para iz države, a realno je odlazila tona para, i nedopustivo je da im npr ko prije 8 godina oni makedonci na fb što su imali ogromne stranice utiču na izbore, da neko iz bih ili pakistana ili bilo koje treće zemlje ima glas koji se čuje u usa. samo ja mislim da su to odradili trenutno samo za usa, uk, au i ca. ne vjerujem da su odradili za mađarsku, bugarsku i sl.

a ubacivanje u tor je primjetno na yt prilično odavno, da ljudi koji su iz eng govornih područja imaju širi doseg od nekog iz npr italije iako snimaju na engleskom svi.

Je li završio ovaj zadnji update.

Moj direktni konkurent koji je bio mjesecima deindeksiran se upravo vratio na G, koliko vidim nista specijalno nije mjenjao na sajtu…

Jel bio komplet sajt mu deindeksiran ili određeni članci/stranice?

random update ko i 5 zadnjih…

1 Like

komplet
(20 characters)

5 Likeova

Znam da je prije par dana završio update, i bezveze reko idem vidjeti SERP volatility index, kad ono imaš što i vidjeti:

Kao da je update samo “službeno” završio haha.

Turbulentno je… ovako mi izgledaju gotovo svi sajtovi gdje nisam gradio linkove.

A ovako sajtovi gdje sam kontinuirano gradio linkove.

Moj zaključak je da su friški linkovi ključni u preživljavanju svakog apdejta. Naravno uz redovan sadržaj, npr. jedan novi članak tjedno + ažuriranje starih.

2 Likeova

A evo dva AI sajta, stara po par mjeseci (manje od 5), samo AI clanci, nijedan link

imam nekih 40-ak, svi isti, a svi nesto prosli drugacije- nekima nista, neki pali, neki poceli stagnirati a neki ovako skocili za 300%

Ima i ovako da je palo, pa da s vraca

To je taj efekt novog sajta, gdje ako dobro biras keyworde i stalno dodajes novi content, sajt kontinuirano raste ali nakon nekog vremena krene nagli pad i onda ga je nemoguce vratiti bez linkova.

Posalji bas da vidimo za 3-4 mjeseca update ta prva dva grafa.

Vjerojatno ce ovako nekako izgledati:

Imam ovaj istog tipa, samo stariji malo (mozda 7-8 mjeseci)

Mislim da dok nema updejta (da je sve isto) da on ide da raste stalno. Imam bazu 1800 clanaka za objavu, moze svaki dan ide 2-3, i indeksira sve, a gadja dosta keyworda bez konkurencije (nesto za sta se ne bi inace ispalo raditi da se pise rucno, a kad s AI platis 5 centi onda moze lagano)

Da se prestanu objavljivati clanci onda bi bio problem, ovako da ide po 5 dnevno opet ima za preko godinu dana

1 Like

Kod mene baš čudna situacija. Sajt star oko godinu dana, lijepo rastao do zadnjeg update, juče imao prema GSC samo jednu posjetu sa Googla. Reklo bi se ode mast u propast. Sa druge strane Clarity analitika bilježi oko 100 korisnika i 150-200 sesija dnevno. Od toga pola organski, i najveći dio sa Googla. Tipa juče bilo 30 posjeta sa googla prema Clarity, nešto slično pokazuje i Google analitika.

Google uvek testira nove sajtove u različitim pozicijama u rezultatima pretrage. Ovo rade kako bi algoritam video kako korisnici reaguju na njih, a najbitnija metrika koja odlučuje o sudbini novog sajta je stopa zadržavanja korisnika. Ovaj problem se lako rešava ako se u prvih nekoliko meseci koristi mali broj dobro generisanih botova koji će ostajati duže na sajtu i na taj način podići stopu zadržavanja. Naravno u jednom trenutku će se desiti pad, ali ne veliki i sajt će se mnogo lakše vratiti na početne pozicije, pa čak i na bolje nego što je bio na početku. Ja na svakom novom sajtu to radim prvih nekoliko meseci dok sajt ne izađe iz sandboxa.

1 Like