Google uklanja oglase iz desnog stupca kod pretraživanja

Nakon što je krajem prošle godine uveo čak 4 oglasne jedinice na vrhu rezultata pretraživanja, Google je odlučio ukloniti oglase iz desnog stupca. Promjena je već dostupna za određene komercijalne pojmove, a u potpunosti bi se trebala dogoditi sutra (22. veljače), te se odnosi na sve jezike i države… AdWords oglašivači prošlog su mjeseca trljali…(Cijeli članak)

da, SEO is dead. Sad ce prvih 10 pozicija biti palceni google oglasi. mozda je vrijeme da promjenimo trazilicu. fGledajuci sa strane korisnika koji pretrazuje stvari.

Kad svi predemo na duckduckgo :smiley:

A Google izdvoji koju milijardu :smile:

Mislim da u prvih 10 nece nikad biti sve placeni oglasi. Radi se samo o uklanjanju onih reklama sto su bile desno.

Vjerojatno nikad neće biti prvih 10 plaćenih, ali i prve 4 pozicije su previše.

1 Like

Ma vec prve dvije ako su placene mozes se hebat

1 Like

Istina.

Još bi dodao da oni ovaj stupac miču samo kako bi pumpali cijene. To su za skupe keyworde uklonili desni stupac, pa sada kada bude manje prostora za sponzoriranu vezu, cijene će doseći vrh.

Da, i ljudi ce vise htjet platiti buduci su sada izlistani na njihovoj trazili kao broj 1, a ne kao reklama u stupcu za koji svi znaju da je reklama.

Adwords cijene ce krenuti debelo gore. Bas me zanima dali tve o povecati i CPC za nas webmastere (cisto sumnjam).

Ovako sad gledajuci dodje i meni da kupim rekklamu i pozicioniram se na prvu poziciju, sigurno je ejftinije za neke pojmove od SEO-a

Prvih 4-5 plačenih rezultata je dovoljno da google uništi tisuče firmi koje posluju zahvaljujuči tim pozicijama :smiley: katastrofa

Baš to. Oni koji ne shvaćaju da je to reklama kliknut će na prvo šta im ponudi Google. I tako sve dok ne dođu do onoga šta im treba. Dakle, iako si prvi rangiran, zapravo si peti. Koliko posjete gubiš, to je nevjerojatno. Eventualno oni koji koriste AdBlock će vidjeti vas kao prvi rezultat. A to opet ništa ne znači ako živite od Adsensa, koji im se neće prikazivati kada dođu na vašu stranicu. Užasno je u šta se to pretvorilo. A ko zna šta nam donosi budućnost.

A budućnost kao i kod svega ti je što manje ovisit o drugima.

Stvaraj svoj community - forum ili tako što
Skupljaj registracije
Povećavaj mailing listu
Povećavaj social fanove fb, twitter, g+ itd.
Brandiraj se, da idu direktno na tvoj web a ne preko googla.

Što manje ovisit o jednom izvoru prihoda i prometa… ali opet radit na toliko puno frontova je također teško.

Mozda netko tko se bavi adwordsom nam moze malo pojasniti ta pozicioniranja. Jer vidim da za neke pojmove reklame su izlistane na kraju google search. Jel to opet ovisi koliko para toliko muzike. Pa onda ako zelim na top poziciju moram platiti vise? Ili mogu naci jeftin keyword koji ce me postaviti na top poziciju.

Ja sam prije dva dana napisao Tut, kako postati AdWords certificirani partner.

Svakako preporučam da svatko tko se bavio bilo kakvim SEO poslom pročita kako funkcionira AdWords i pozicioniranje općenito jer se mogu dobiti neki širi pogledi na SERP i kako on radi.

A za ovo pitanje gore, evo objašnjenja - https://support.google.com/adwords/answer/1722122?hl=en

1 Like

To je šokantna vijest. Iskreno, nisam očekivao takvu drastičnu promjenu u Googleovoj politici. Ipak, dale su se te drastične promjene naslutiti, još od Pande i Pingvina, kada je SEO počeo gubiti na značaju. Ali ovo je baš - konačni udarac za SEO, jer sada kao zasebna disciplina praktički - više ne postoji.

Ovo je prvi potez iz Googlea koji osobno ne lajkam. Do sada sam na Google gledao kao na svoju favorit tvrtku, koja do profita dolazi na indirektne, inovativne i fair play načine. Sada ih mogu trpati u isti koš sa ostalim monopolističkim gigantima, jer ovim potezom uništavaju ogromnu SEO indstriju i sve druge razrađene discipline koje su vezane za SERP.

S ovim potezom, u veliko pitanje dolazi da li je Google tvrtka koja internet čini boljim mjestom.
Očito nije.

Google će sa ovim potezom privremeno napuniti kasu ali također i degradirati vlastiti brand kod svojih fanova a naručito kod marketara i svih ostalih, čija je egzistencija vezana za SERP. Mislim da, dugoročno gledano, to može ostaviti negativne poslijedice za Google u svakom smislu, na kraju i financijskom.

Meni osobno, financijski to odgovara, jer osim osnovne SEO onPage optimizacije za klijente nikada nisam radio, niti naplačivao SEO. Tu i tamo uštipnem nekih 10-20% za vođenje AdWords kampanja za klijente, što će se vjerojatno povečati sa vremenom, zbog ovog poteza iz Googlea.

Ipak, ovaj potez ne lajkam, jer sam i sam korisnik interneta, koji traži najrelevantnije - a ne najbolje plačene rezultate pretraživanja.

Ukratko AdWords i pozicioniranje oglasa se ne razlikuje puno od SEO-a, odnosno do organskog pozicioniranja.

Pozicije oglasa ovise o tri glavna faktora:

1.) Cijene po kliku
2.) Optimiziranosti kampanje
3.) Optimiziranosti i kvaliteti odredišne lokacije

Točka 3. je zapravo SEO.
Ako npr. imaš autoritetan site, AdWords to uzima u obzir, pa će te za taj site (uz dobro naštelanu kampanju) npr. prva pozicija koštati manje nego konkurenta, koji se natječe za istu poziciju oglasa ali ima loše organski pozicioniranu stranicu.

Npr., ti (zbog organsko dobro pozicionirane stranice) za prvu poziciju plačaš 0.20 kn a konkurent (zbog organsko loše pozicionirane stranice) plača 1.15 kn po kliku.

Nista, sad cemo koristiti neki drugi pretrazivac ili cemo koristiti adblock. Vrlo vjerojatno adblock jer google jos uvijek najbolje rangira.

No ovim mislim da ce Google obrisati sve PBN networke, sav black hat, jer vise jednostavno nema smisla. Zasto trositi novce na blackhat, i vrijeme i dovoditi svoju stranicu u probleme kada mozes te novce uloziti u adwords.

Mislim da ce se stvari drasticno promjeniti kroz par mjeseci.

Ne samo da su stavili 4 oglasa na vrh nego ima i 3 na dnu i onda još 1 na vrhu svake iduće stranice.

Probajte za KW putovanja.

Katastrofa

Ovaj cijeli biznis ide u pm lagano. Znaci u najboljem slucaju ako drzite 5 poziciju mozete imati nekih 10 % posjeta od broja mjesecnih pretrazivanja.

Treba promjeniti logiku, treba ciljati na mikroniche i pripadajuće KW.