Moguće je da sam fulao temu, jer uvijek razmišljam u kategorijama prodaje softverskih licenci, što mislim da nije prodaja usluga.
Moje se opažanje odnosi na neki softver koji je napisan, gotov, prodaje se po nekoj cijeni licence. Iako je tu moguća svakovrsna “kreativnost” u oblikovanju ponude, mislim da bi ipak bilo teško argumentirati kako je licenca s istom funkcionalnosti odjednom nekom kupcu postala 50 % jeftinijia baš u trenutku kada je i konkurent istom kupcu nudio svoj proizvod.
To mi se nikako ne čini legitimnom praksom, iako ne znam može li to spadati pod Zakon o trgovini. Ali vjerujem da se prodaja softvera u praksi etablirala kao prodaja nekakvih modula i funkcionalnosti po nekakvim cijenama, dakle da se može utvrditi postojanje određenih “dobrih poslovnih običaja” koji se krše ako konkurent odjednom svoj programski “modul” s nekom funkcionalnošću proda u pola cijene po kojoj inače prodaje.
Još jednom napominjem: ovo se ne odnosi na “akcije” gdje ti daješ rabat od 50 % svakome tko zadovolji neke preduvjete (npr. uzme tvoj softver tijekom trajanja akcije). Ovo je normalno postupanje u trgovini. Moje se odnosi na incidentne, neobjašnjive “rabate” specijalno ponuđene pojedinim kupcima gdje ne može biti drugog utemeljenja nego da je cilj bio “izbaciti” konkurenta čistim “dumpingom” cijena ispod razumno mogućih (što prati zapravo i dovođenje klijenta u zabludu da misli kako je jeftinije prošao, dok će mu zapravo održavanje biti skuplje naplaćeno).
Slažem se da ne znam kako bih ovo preveo na usluge, gdje isti prodavač ne može prodati dvije “iste” usluge, tj. teško su komparativna dva slučaja.
No, moje pitanje onda glasi: je li u uslugama moguć monopol? (Ne monopol u kolokvijalnom smislu, već u tržišnom smislu). Točnije, pošto “usluga” i “usluga” nisu isto (npr. telefon je isto usluga, ali nije baš isto što i izrada web-stranice), preciznije postavljeno pitanje glasi: postoje li usluge u kojima ne postoji monopol? A ako postoje, postoji li djelatnost u kojoj je monopol dopušten?
–
Nešto drugo, tj. više informacija:
Ti si u svom odgovoru spomenuo dva aspekta nelojalne konkurencije - nelojalne konkurencije koja se počini u trgovini (roba), te lažnog reklamiranja. Našao sam nekakav relevantni tekst o tome:
hrcak.srce.hr/file/12479
Postoji i dio koji se bavi temom reklamiranja, a to je ovdje već bila jednom tema (poglavito ocrnjivanje, odn. lažno prikazivanje ponude konkurenta).
[quote=“karitas”]Dobar primjer su recimo hosting kuće koje javno vabe klijente da pređu iz drugih hosting kuća kod njih i pri tome im nude povoljnije cijene.[/quote]Ja sam to i naveo kao primjer prakse koja je dopuštena. Tu se radi o ponudi koja je dostupna svakome tko želi kupiti tu uslugu. No to nije dobar primjer onoga na što sam ja ciljao.