Inspektorat - Doso poziv

[quote=“franzi”]Ja ne vidim taj damping cijena. Financijski izvještaji su dostupni na internetu i nisam naletio niti na jednu informatičku tvrtku koja posluje s gubitkom.[/quote]Nisam niti ja. Ali sam ih vidio koje si ne mogu priuštiti službeni auto da izađu na servis i funkcioniraju na adrenalinu. Pri tome razbucaju stabilno tržište u smislu da se uspostavljeni kriteriji kvalitete dovedu u pitanje i na strani onih koji su već etablirani na tržištu. A to je ozbijan problem u inžinjerskim disciplinama. U “mali od susjede” disciplinama drljanja tekstova po internetu to nije problem, naravno.

Ali nemoj me krivo shvatiti. Ne kažem ja da programer mora imati plaću veću od 4000 kn, ako ne dobiva ništa na crno i ako njegov softver ne može uštedjeti korisniku više od toga. A čak i ako može, nigdje ne stoji da cilj svakom vlasniku firme mora biti maksimizirati profit.

w00t, ti očekuješ da se ovdje počne gledati dugoročno?

:slight_smile:

Jedna zgoda:
Na selu je starica imala voćku. Nije mogla pokupiti plodove i rekla je ljudima iz sela da mogu doći i uzeti si plodove.
Drugi dan su došli i polomili grane na voćki, sve kako bi se domogli i zadnje voćke.

Hmmm, iako se slažem s onim što si napisao dopusti da dam neke moje komentare na napisano.

Prvo i osnovno te susjedove male( u daljnjem tekstu SM) ne možeš organizirati u firme iz razloga što su njihovi mjesečni prihodi puno premali da bi ikako mogli održavati svoju firmicu na životu. A okupiti njih par u jednu firmu nećeš uspjeti jer su ljudi kod nas još uvijek prepohlepni da bi s nekim htjeli podjeliti dobit.

Istina ali SM ne cilja na svjetsko tržište jer ne zna i nema resurse za to. Resurse u smislu znanja, sposobnosti, portfolia, radne navike itd, itd. da bi bio član udruge CISEx moraš biti legana tvrtka ili obrt sumnjam da u tu udrugu primaju SMove i druge koji rade na crnjaka. Plus toga SMu nije u cilju postati dio jednog takvog kolektiva jer bi se onda vjerojatno morao držati nekakvih pravila, a SM je SM baš zato što ne želi pravila i njemu je OK 500, 1000 kuna mjesečno da zaradi nakon što dođe kući s bauštele(karikiram sad, ali mislim da shvaćaš poantu)

Dali si siguran u to, ja mislim da ti SMovi i nemaju nekakve želje za napredovanjem i izradom i osmišljavanjem kompleksnijih riješenja jer bi onda bili SM samo par mjeseci, a ne par godina. NJih ne zanima to. Pa pogledaj samo ovaj forum dolaze klinci od 13, 14, 15…20 godina instaliraju WP i onda pitaju kako riješiti najbanalnije probleme, a dovoljno bi bilo da pogledaju samo u dokumentaciju WP-a i odmah bi im bilo sve jasno. Čast iznimkama, ali te iznimke potvrđuju samo pravilo.

Ne bi, jer već i prije nego krenu razmišljati o otvaranju obrta ili tvrtke pitaju i raspituju se kako uplatiti što manje poreza i doprinosa i inih davanja državi.

To sam ja odavno pričao pa su ljudi tu na forumu pljuvali po meni. SMa bi se uvijek našlo. Ja mislim da smo i danas na sv. tržištu izuzetno konkurentni. Kako cijenovno, tako i kvalitativno, a i kvantitativno.

Čisto sumnjam, vidiš da svi gledaju kako nabiti 100 stranica nabacati 100 adsense oglasa i od toga živjeti. Kod nas se stvorilo stanje uma da treba što manje raditi i što više zaraditi, a nikako da mladi naraštaji shvate kako od toga nema koristi i ako hoćeš imati nešto u životu da moraš raditi 12-14-16 sati dnevno barem 5 godina kako bi uspio, nakon toga ako budeš imao sreće moći ćeš si priuštiti i radni dan od 10sati, ali nikako ne od 2 sata ili 45 minuta i zarađivati masne pare.

Eto to je bilo meni u glavi kad sam čitao tvoj post.

[quote=“karitas”]Ne, to je porezna policija. Financijska policija je ukinuta. To je bilo cca prije dvije i nešto godine. I ja sam ostao iznenađen nazivom institucije na službenom pozivu. Sjedište im je u Zagrebu na Ravnicama[/quote]Upravo svježe s t-portala:

Vlada ukinula Financijsku policiju

Pa neka netko kaže da naš građanin i mali ili srednji poduzetnik (kakvih je 80 % i zapošljavaju 2/3 svih radnika - ili obratno, ne znam više) može imati ikakvog pojma o tome tko pije, a što plaća.

Inače, Financijska je postojala do prve vlasti SDP-a, pa ju je on ukinuo, pa su je HDZ-njare osnovale opet, pa su je ovi opet ukinuli.

I ako se netko od vas pitao oko tog ulaska u EU i hoće li to ukinuti Hrvatsku: pa malo će je ukinuti, pa će onda opet nastati, pa će je opet ukinuti, … što se čudite? :slight_smile: Nema to veze s asocijacijama.

.

[quote=“w00t”]CreatifCode

1. Poceli bi uplacivati novce u državnu blagajnu, za što nadam se nemoram objašnjavati kako nam to svima koristi.

:)[/quote]

Daj mi molim te objasni kako to meni koristi da netko uplaćuje novce u državnu blagajnu!?

Objasni molim te kako to i tebi koristi kad netko uplati novce u državnu blagajnu?

NHF, ali na takvo se pitanje ne može odgovoriti nego sa: naučit ćeš kada budeš imao predavanja iz osnova ekonomije i malo sazriješ. :slight_smile:

[quote=“karitas”]Daj mi molim te objasni kako to meni koristi da netko uplaćuje novce u državnu blagajnu!?

Objasni molim te kako to i tebi koristi kad netko uplati novce u državnu blagajnu?[/quote]

LOL :smiley:

Misliš na ono da će država jednog dana to vratiti u zajednicu? npr. kad 10 godina vadiš građevinsku dozvolu za kuću, platiš sve prinose uključujući kanalizaciju, pristupni put i sl., pa onda još 20 godina čekaš da naprave taj put… Hvala, al jedan je život.
A kvalitetne medicinske usluge i zasluženu mirovinu bolje ne spominjati…

Ne, ne, nisam to mislio. Što ti spominješ je nešto drugo. Mislio sam baš ono što sam napisao - osnove ekonomije za brucoše i zrelost. I enigma poreza sjedne na svoje mjesto. :wink:

Mirovina, policija, vojska, zdravstvo, vatrogasci, ceste, skolstvo, medunarodni odnosi i ostale k**e Marjanove :smiley:

Za otvaratelja teme savjet…kukaj, placi, losije se obuci, prvi put vjerovatno te nece puno kaznit i kasnije pametnije :slight_smile:

[quote=“w00t”]Mirovina, policija, vojska, zdravstvo, vatrogasci, ceste, skolstvo, medunarodni odnosi i ostale k**e Marjanove :D[/quote]I, zanimljivo, svjetionici. Bez poreza, slobodno tržište ne bi moglo održavati svjetionike. A bez svjetionika ne bi bilo pomorske trgovine. A bez pomorske trgovine… tko zna gdje bi svijet bio, no vjerojatno ne bi bilo jeftine kineske robe.

Ali takve stvari čovjek baš nikako ne može otkriti sam za sebe, već jedino tako da to sazna u školskoj klupi i da mu se možda nešto od toga dovoljno duboko ureže u pamćenje da i zapamti. Zbog čega mnoge nacije smatraju da je obrazovanje bitno javno dobro, pa ga osiguravaju besplatno iz… pogodimo čega. Ah, pravi đavolji krug. :slight_smile:

Naravno, tek kada ga netko uputi u razloge zašto svjetionici ne mogu postojati bez poreza, ima neke šanse pratiti tvrdnje zašto to možda ipak nije tako (na način na koji su te tvrdnje zamišljene, naravno). Inače je osuđen na tipičnu forumsku debatu. Ali za utjehu, barem u njoj će, prije ili kasnije, odnijeti pobjedu i konačno dokazati da poreze ne treba plaćati, jer mu država nije ništa dala - tipično (a što je vrlo ironično) pri tome navodeći iste one argumente koje nije mogao pratiti dokazujući da neznanje nije još nikada nikoga spriječilo da se uvjeri u točno ono što želi.

Pokoji poslic odradit ne bi triba bit problem za stec neke reference, ne kazem sad bas radit kao otvaratelj teme to reklamirat, al kako drugacije krenit nekom mladom, zeljnom rada, zeljnom izazova :slight_smile:
Firme jedva cekaju zaposljavat, drzava daje velike poticaje i olaksice za otvaranje obrta, sve je to u biti zalosno da neko mora radit na nacin da je sritan ako misecno odradi jedan poslic za 1000 kuna.
Isto vridi i za korisnike takvih usluga, mozda bi i platili neku agenciju da imaju novaca, nego nasa je realnost da se krpi kraj sa krajem i da se svi snalaze kako znaju i mogu.

Ovaj gornji citat je isto problem, sta ima gradjanin sa placanjem odrzavanja svjetionika, nek placaju brodari koji se njima i sluze, nauticari, ribari, sve po jadnom narodu.

[quote=“ekstremist”]Pokoji poslic odradit ne bi triba bit problem za stec neke reference, ne kazem sad bas radit kao otvaratelj teme to reklamirat, al kako drugacije krenit nekom mladom, zeljnom rada, zeljnom izazova :slight_smile:
Firme jedva cekaju zaposljavat, drzava daje velike poticaje i olaksice za otvaranje obrta, sve je to u biti zalosno da neko mora radit na nacin da je sritan ako misecno odradi jedan poslic za 1000 kuna.
Isto vridi i za korisnike takvih usluga, mozda bi i platili neku agenciju da imaju novaca, nego nasa je realnost da se krpi kraj sa krajem i da se svi snalaze kako znaju i mogu.

Ovaj gornji citat je isto problem, sta ima gradjanin sa placanjem odrzavanja svjetionika, nek placaju brodari koji se njima i sluze, nauticari, ribari, sve po jadnom narodu.[/quote]

Zanimljiva je stvar da odokativno pola ljudi na ovom forumu zaraduje iznadprosjecne place, a pola zivi ovako kako ti kazes, iako onih pola sto zaraduju iznadprosjecno zapravo traze i zaposljavaju ljude. Vrlo cudno. Mozda ima nesto u mojoj teoriji? A mozda sam u krivu, mozda su u pravu ovih drugih pola, ko ce ga znat xD

Ma nista nije crno bilo, istina je uvik u sridini, ja nit izradjujem stranice za druge, niti kupujem, samo komentiram.

I da se nadovežem to uzrokuje damping cijena.

Nikad me nije ugrožavao susjedov mali, zašto pa obavim posao 10X brže i 10X kvalitenije od njega. I jel njemu ne mogu konkurirati?
A tko je taj famozni susjedov mali, netko tko u susjedstvu diže Joomlu ili netko tko ne radi sa robusnim enterpreise tehnologijama već radi sa open source softwareom, fleksibilnije, manje restriktivnim i otvorenim za third party software.
I na kraju dopušta da onom tko je platio proizvod ima i na njega neka prava!?

[quote=“ekstremist”]Pokoji poslic odradit ne bi triba bit problem za stec neke reference, ne kazem sad bas radit kao otvaratelj teme to reklamirat, al kako drugacije krenit nekom mladom, zeljnom rada, zeljnom izazova :slight_smile:
[/quote]

Budimo realni nitko neće svoj ozbiljan biznis prepustiti nekom da si popuni portfolio. Isto tako dobar dio ljudi će radije platiti puno više ali će steći neki dojam kod “ostalih” ili im jednostavno treba pravna zaštita koju im studio sa pristojnim primanjima može isplatiti u slučaju štetu.
Tako da ljudi koji se odluče na ljude zbog portfolia nebi smatrao ičijom konkurecijom i zapitao bi se kakva je razina znanja ljudi koji ih smatra!?

ps.
U ovom postu sam zaboravio jedan smajlić pa eto:)

Ja sam svoju web developersku karijeru započeo kao susjedov mali - klinac od 12 godina koji je prije 5 mjeseci dobio računalo. To je bilo moje prvo računalo u životu tako da me zanimalo apsolutno sve. Morao sam instalirati sve što mi je došlo pod ruku i poklikati sve što se dalo kliknuti. OS je bio na engleskom, a sve što sam ja znao na engleskom je - OK! Otprilike jednom tjedno dolazio mi je kum koji je tada studirao informatiku popravljati stvari koje sam ja zeznuo. U to vrijeme on je programirao neku aplikaciju za vođenje videoteke kao diplomski rad. Malo mi je pokazao source i ja sam jednostavno ostao oduševljen.

Prvih par mjeseci izvodio sam svakojake gluposti, uglavnom su to bile metode pokušaja i promašaja. Više promašaja nego pokušaja, ali prevladao sam to. :slight_smile:

Aplikaciju koju mi je dao kum da se igram uspio sam pretvoriti u aplikaciju za vođenje računa obrta. Tu sam zaradio prvu lovu od “programiranja”. Bio je to jako smiješan iznos, ali mislim da sam ja tada bio najsretniji čovjek na svijetu. Zaradio sam svoj prvi novac, a vidio sam kako je klijent (susjed) bio sretan jer sam mu olakšao izdavanje računa i uštedio jako puno vremena.

Još uvijek sam bio u onoj fazi gdje moram instalirati sve na što naiđem. To su tada bili bug-ovi cd-i pošto tada nisam znao što je internet. Tako je na red došao frontpage, mislim da je bila verzija 2001. E tu sam nekako slučajno generirao prvu statičku stranicu. Nisam znao što ću s njom jer sam tek naknadno saznao da se to može uploadati na itnernet i da joj mogu pristupiti svi koji imaju pristup internetu.

Igrao sam se tako dosta dugo dok nisam dobio pristup internetu, dial-up, naravno! Nakon što sam došao na internet stvari su se počele puno brže razvijati. Otkrio sam ftp, otkrio sam ovaj forum. Počeo sam žicati sve hosting firme koje sam mogao naći da mi daju neki sponzorski jer mi je tada bilo nezamislivo dati par sto kuna godišnje za to.

Već krajem osnovne škole imao sam osobne web stranice koje su čak ličile na nešto. Krajem osnovne i početkom srednje škole počeo sam raditi neke osnovne web stranice i zarađivati neku lovu. Opet to nije bila neka lova, ali meni je to bilo pravo bogatstvo. Nisam odustajao, gnjavio sam ljude po ovom forumu, na msn-u, icq-u i kako god sam mogao. Svaki dan sam išao spavati pun novih informacija.

Kroz srednju školu razvio sam svoje vještine toliko da sam mogao početi povremeno raditi za jednu firmu koja se bavila izradom web stranica. U principu to se svodilo na to da ja napravim projekt po jednoj cijeni, a kasnije se on proda za 10x više. Nije mi žao, izvukao sam ono najbolje iz toga: iskustvo i znanje, a bio sam jedini u razredu, a vjerujem i šire koji si je mogao sam bez ikakvih problema platiti vozački ispit.

Nakon srednje upisao sam fakultet koji mi je ostavljao puno vremena koje sam mogao posvetiti poslu. Uz to, dobio sam i studentska prava pa sam konačno mogao raditi potpuno legalno. Prije toga nisam niti znao sve o porezima i sl.

Povremeno sam zarađivao više od primjerice jedne profesorice matematike i fizike sa 25+ godina radnog staža, a kada nisam bilo je to u pravilu zato jer sam bio lijen i nije mi trebalo.

Trenutno sam zaposlen full time i imam najbolje namjere pokrenuti vlastiti business. Trenutno me sprečava samo birokracija, ali nadam se da sam na dobrom putu da se i to riješi. Tko zna, možda kroz neko vrijeme budem u mogućnosti zaposliti upravo nekog sa ovog foruma.

Ono što sam htio reći: ne smetaju mi susjedovi mali, ne smatram ih konkurencijom. I ja sam počeo tako. Da nisam, ne znam kako bih došao do ovoga gdje sam sad. Siguran sam da me nikakva škola/faks/tečaj ne bi zainteresirao u tolikoj mjeri. Sigurno bih naučio prije da sam počeo sa 19-20 godina, ali nije mi žao :slight_smile:

Mora vam biti jasno da će većina susjedovih malih ostati susjedov mali, bez obzira što će ostariti. Vjerojatno je mali postotak onih koji će se razviti u nešto spomena vrijedno. Stvar nimalo ne olakšavaju ovi današnji cmsovi, frameworki i ostala samogenerirajuća smeća.

Klijent koji se điberi za par sto kuna i uspoređuje moje usluge sa uslugama 14-godišnjaka i bolje da ne postane moj klijent. Imam iskustva u par slučajeva gdje se upravo takav klijent vratio meni frustriran što mu klinac nije napravio posao, a on je uložio vremena i novca. U pravilu sam im se zahvalio, ili sam digao cijenu do cifre za koju sam bio siguran da će odbiti.

Ja želim klijente koji znaju što plaćaju i što žele dobiti. Takvi znaju za susjedove male, ali znaju i da postoji razlika u kvaliteti i žele to platiti.

[quote=“Junior”]
Mora vam biti jasno da će većina susjedovih malih ostati susjedov mali, bez obzira što će ostariti. Vjerojatno je mali postotak onih koji će se razviti u nešto spomena vrijedno. Stvar nimalo ne olakšavaju ovi današnji cmsovi, frameworki i ostala samogenerirajuća smeća.

Klijent koji se điberi za par sto kuna i uspoređuje moje usluge sa uslugama 14-godišnjaka i bolje da ne postane moj klijent. Imam iskustva u par slučajeva gdje se upravo takav klijent vratio meni frustriran što mu klinac nije napravio posao, a on je uložio vremena i novca. U pravilu sam im se zahvalio, ili sam digao cijenu do cifre za koju sam bio siguran da će odbiti.

Ja želim klijente koji znaju što plaćaju i što žele dobiti. Takvi znaju za susjedove male, ali znaju i da postoji razlika u kvaliteti i žele to platiti.[/quote]

Triba bit realan i rec da izgled stranice ne znaci previse, nije presudan, bitniji je kasniji rad na optimizaciji stranice i dovest je na prvu stranicu googla za glavne keyworde. To je jedino mjerilo uspjesnosti po meni. Tu susjedov mali ne moze pomoc puno, a firme sta oce i izgled i sminku ti nece ni angazirat susjedovog malog :slight_smile:

[attachment=1]wtf-did-i-just-read.jpg[/attachment]

Pa ne razumim te, sta ti nije jasno