Ako je adsense nalog indivudual (ne biznis) nadam se da će ti proći
sa ličnom kartom .Javi ako prođe.
Ja sam poslao podatke od obrta u 12 mjesecu 2023… ono za Irsku… i poslije 7 dana su prihvatili i sve ok.
Sada 2024…i sada šalju ovo :
The tax info that you have provided has expired. Please submit new info. We’ll use the default applicable tax rules for your tax residency country until your info is accepted.
Da li ponovo treba slsti za Irsku? Da li sada novi dokument o rezidentnosti za 2024 za Irsku ili? Jer sada Irsku ne spominju?
Pa kod nas na primer u Srbiji potvrda o poreskoj rezidentnosti se može podići to jest, izdati za prethodnu i sledeću godinu .
Tako da verujem možeš i ti da uradiš tražiš potvrdu o rezidentnost opet (jeste da ti je trošak al jbg) za sledeću godinu tj.ovu godinu 2024
Ali su u decembru trazili za Irsku, ali sada ne pise ds traze za Irsku? Koju sada da im dostavim?
Pa imaš samo za dve zemlje da dostaviš tax info (poreske info) za USA i za Irsku. Pogledaj u adsense nalogu za koju tu zemlju traže.Možda za USA?
Ne znam da li je neko objasnio ranije ne mogu sve odgovore procitati. Radi se o porezu po odbitku (withholding tax) koji se zadrzava na placene usluge. Ukoliko drzava u kojoj ste rezident ima sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa drzavom u kojoj ste ostvarili prihod i koja vam isplacuje u tom slucaju trebate im dostaviti dokument potvrdu o rezidentnosti (tax residency certificate). Ukoliko je porez na dohodak u vasoj i drugoj drzavi isti npr 10% onda Irska nece zadrzati withholding tax, jer vi placate taj porez u drzavi kojoj ste rezident. U slucaju da je veci ili manji porez placa se razlika. Koliko znam Bosna, Srbija imaju sporazum sa Irskom ali kod njih je withholding tax rate 20% tako da provjerite ako trebate platiti razliku ili ne. Inace sve kompanije su duzne da zadrzavaju porez po odbitku kada placaju usluge tako da vecina US kompanija traze W8-Ben od fizickih lica iz inostranstva ili W9 za pravna, neki to i ne postuju ali Google, Amazon i velike kompanije nisam siguran sta je kod njih drugacije ili su ih jednostavno pritisnuli da moraju zadrzavati ovaj porez.
pa ljudi evo…konkretno na ovom forumu su dostavljali googleu (unutar adsesne naloga) pa im je google odbijao kao nevalidan dokument Google stvarno ne možeš da uhvatiš s njihovim pravilima ni za rep ni za glavu
Inače upravu si za sve što si rekao! ![]()
Ja ne radim sa Google tako da ne znam sve detaljno, ali sam imao situaciju npr kupovao sam dosta servera preko svoje Bosanske firme od Njemacke firme Hetzner i trazio sam da mi dostave potvrdu o rezidentnosti, ali kod njih to ide brzo odma ti posalju. I to moras imati kao dokaz uz ostalu dokumentaciju da ne bi morao zadrzati u Bosni porez po odbitku. Isto je ako kupujes software ili bilo koje usluge od ino-lica. A ukoliko tvoja drzava npr BiH nema sporazum sa drzavom u kojoj je lice od kojeg nabavljas usluge, u tom slucaju svakako moras platiti porez po odbitku. Takav je ovdje kod nas zakon…
Ja prije mjesec dana ubacio jmbg il onaj jib, nez ni ja, nisam stavio nikakve dokumente i meni ne trazi nista vise?
Ja isto još uvijek nisam riješio, a trebao bih sada. Imam obrt registriran, je li napravio tko da baci što točno bi trebalo upisati?
Sve zavisi koji ti je adsense nalog (račun) kako se vodi da li je privatni ili biznis. Eno imaš par postova pre tvog @admin ima firmu i poslao im je “Potvrda o rezidentnosti/nerezidentnosti” i njemu su odbili.
Nema tu mnogo popunjavanja nego mnogo veći je problem ubosti šta njima treba od dokumenata.
Ja imam lični nalog poslao sam im samo uslikanu ličnu kartu s obe strane i prošlo je Moja lična karta (obična) ima na sebi adresu stanovanja (takođe. u srbiji imamo i čipovane al kod njih ne pše adresa stanovanja na L.K) tako da ne znam dal bi čipovana mogla proći.
Ja sam tek sad vidio tu opciju u payments, ali buduci da mi sve sjeda normalno nisam ni znao da postoji, pa ne mislim ni do daljnjega dok ne vidim da je obavezna.
Obicno pregledam ove obavezne stvari za ispravke ali ova nije bila u inboxu. ![]()
Jel netko s individual racunom to napravio iz RH, jesu vam sto skinuli od prihoda ili sto se dogodilo?
Evo da javim svima koji imaju firmu u Hrvatskoj i Adsense ih trazi za Irsku.
Ja sam preko e-porezne trazio “potvrdu rezidentosti” medjutim telefonski su me nazvali i objasnili da se to uglavnom trazi za fizicke osobe. Tako da im je sve skupa bilo cudno, jer za poduzece, naravno da postoje dokazi svugdje online da nisi u Irskoj (Adresa, ziro racun, itd).
Zatim mi je sluzbenik iz porezne savjetovao da odem na VIES sustav, izvucem potvrdu da je firma zaista registrirana u HR. To sam napravio, poslao i evo sad mi u Adsensu stoji accepted.
Podsjecam da ovo vrijedi samo za tvrtke u HR.
Veoma korisna informacija za kolege koji imaju adsense a da su iz Hrvatske
Hvala Gorane ![]()
A meni su isti dokument kojeg je @Goran_Duskic poslao, danas odbili.
Dobro je što pošalju email s noreply adrese, pa da se ne mogu žaliti.
Hah…standardno od googlea! Da je baba Vanga živa ni ona ne bi znala šta se tu dodaje ![]()
Ponekad zaista google svojim ne obraćanjima ponekad ponižava ljude i tretira ih kao stvar ![]()
Ne mogu reci da sam sokiran, ali sam razocaran.
Da bar mogu nesto pametnije reci i dati neki savjet.
Ako se sjecas @admin, ti si na ePorezna zatrazio potvrdu rezidentnosti i tebi su je poslali nakon sat vremena. Bez problema. Dok su mene drugi dan nazvali iz porezne i rekli prvo da ne moze, pa onda kasnije da moze al da moram osobno po njega. I sugerirali taj VIES.
Tako da nista nije isto proslo. Ni kod Gugla, ni kod porezne, ni nigdje. Katastrofa.
Znaci nije ni tebi VIES dokument na kraju prosao?
Evo meni nakon sto odbili tax residency danas s osobnom potvrdili, poslao sam osobnu nakacio oba dvije strane u image i poslao i proslo, hr obrt…
Neverovatno kod vas u Hrvatskoj koji imate adsense, nekima prođe sa lićnom kartom (osobnom) nekima ni sa regularnim hr dokumentima porezne.
Ja ne znam i čudim se što google nije okačio bilo gde na netu (bilo gde narod bi to isčeprkao pa podelio /prosledio jedno drugom) lepo pravila i uspustva za tax info za Irsku ,ovako je ispalo jako neprofesionalno s njihove strane!
Pisao sam je negde (čini m ise u ovoj temi) da mnogim grcima špancima i ostalim nekim građanima EU google nije priznavao poreznu rezidentnost kao validan dokaz za porez Irskoj . Tako da igleda nismo mi s Balkana jedini baksuzi.
U čemu je fora niko ne zna …barem za sad.