Irska mi traži poreske informacije u adsense nalogu(računu)

Ja verujem da će nam najaviti. Blizu je prvi pa ćemo videti …kako će biti.

1 Like

Pošto još uvijek nisam riješio ovaj dio, koji dokument na kraju treba poslati za Tax residency.

Adsense je na firmu u HR, d.o.o., te sam probao poslati VIES VAT number validation ali su me odbili.

da li je to onda OVO ili ipak nešto drugo? Nekako sumnjam da ce google biti sretan s nečim na hrvatskom :slight_smile:

Meni su odbili taj dokument i sve ostale koje sam poslao pa sam odustao.

1 Like

hahaha, pa mora postojati način :smiley:
Kako onda isplačuješ zaradu, jer koliko vidim bez toga se ne može zatražiti isplata?

A evo ne znam stvarno kako riješiti… Isplate mi sjedaju i dalje, a jel mi zarada umanjena za taj porez, nemam pojma gdje to uopće vidjeti…

Očito da još nitko ovdje to nije riješio jer bi se valjda pohvalio… Ili nas je baš malo s hrvatskim firmama u sustavu PDV-a koji rade s AdSenseom.

1 Like

Evo upravo sam predao ponovno, ali sam stavio other document i no expiration date, te sam poslao dokument s VIES VAT-a.

Moguće, meni je ovo sad prvi put da idem adsense na d.o.o., znaš možda da li se gleda koja djelatnost bi trebala biti registrirana, ako to uopće PU gleda. Jedino srodno imam:

51 Trgovina na veliko i posredovanje u trgovini, osim trgovine motornim vozilima i motociklima

1 Like

A slao sam im i taj dokument dva puta pa su ga odbili. Ja imam IT usluge i oglašavanje pod djelatnosti pa sam pokriven, ali čisto sumnjam da se bilo tko iz PU bavi tim. Najbitnije je da se prihod prijavi.

1 Like

pogledaj u adsenseu delu payments—payments info (tab)-Transactions tu bi ti sve trebalo stajati isplate na bankovini kao i nevažeći saobraćaj (umanjenja mesečne zarade) evenutalno neki tax info (ako ga uopšte i uzimaju) bi trebalo tu stajati

Ne piše ništa u vezi tax, samo ovaj “Invalid Traffic - AdSense for Content” od par eura. A valjda bi napisali ako skidaju nešto…

1 Like

Onda mi sva ova frka oko poreskih infromacija za publishere barem ja tako mislim :thinking: bila samo da se google kao kompanija ajd tako da kažem opravda pred poreskim organima države irske…
Kad oni regulišu porez kao kompanija pred državom Irskom.

Koliko se sećam negde na netu…sam video da youtuberima piše koliko im uzimaju USA tax info u tom pregledu transakcija (voleo bi da neko od naših ovih kolega s foruma potvrdi ovo )

Ebo vas tax info :rofl: Uđem ja da vidim šta kod mene piše, kad tamo za Irsku stoji žuta obavijest da unesem podatke. I ajd rekoh da unesem. Kaže uslikajte ličnu, ja uslikam i pošaljem, pa kaže uslikaj s druge strane, i ja uslikam i pošaljem. E nije dovoljno, treba potvrda o prebivalištu, ja uslikam i pošaljem. Kaže treba noviji datum… OK, ja odem i izvadim nov cips, uslikam i pošaljem. E kaže, PODACI SE NE PODUDARAJU, :rofl: A JA GLAVOM I BRADOM. Sad trebam potvrdu o boravištu poreznog obveznika, odem ja u poreznu da se s njima natežem, i dadnu mi da ispunim COR 101 obrazac da bih dobila tu potvrdu. Taman došla kući i gledam u ove papire, da l da ih počupam ili ne hahhahah. Sad mi više nije žuto upozorenje nego crveno :rofl:

2 Likeova

što reče kolega s foruma to su pakistanci i indijci tamo sede i…

2 Likeova

ne znam ja ni kako ovaj obrazac ispunit hahhaha, đaba platila ovjeru kopije i federalnu markicu :rofl: Hoće li šta bit jer je crveno upozorenje, d al će isplatit jadnih 70 eura kad ih saberem?

1 Like

Ima li ko da odgovori. Hoće li škodit ovo crveno monstruozno upozorenje za isplatu?

Jel šta piše kada se klikne na taj trokutić beli desno u upozorenju?

1 Like

Nekom logikom isplate će biti pauzirane dok je to crveno upozorenje.

1 Like

Odi na sve ne i prihvate odmah. Ako kojim slucajem, odnosno kad ovo krenu impletirati za skidanje onda dostavi druge dokumente.

1 Like

Piše, evo ovako redoslijedom. Posljednje što traže je potvrda o prebivalištu poreskog obveznika, to sam danas uzela obrazac iz Porezne pa moram ispunit i odnijet u ponedjeljak, ko zna da l to za freelancere odobravaju

1 Like

Vidiš… ja sam iz Srbije…Ja sam još 11 meseca prošle godine popunio formular. I sve je prošlo glatko.

Ja sam uslikao ličnu kartu s obe strane (spojio u jednu sliku) potom sam screenshot-ovao 1 PDF dokument ( za prvi kvartal 2023) koji mi filenseri koji dobijemo i možemo uzeti online od min. finasija kada uplatimo porez. to sam spojio sve zajedno sa ličnom u kolaž u jednu sliku i to tako uploadovao .

Nakon 4 dana su mi prihvatili takav dokument Ovu glavolbolju nemamo samo mi s Balkana već i na adsesne help forumu sam čitao da su ljudima iz Španije, Grčke i drugih EU zemalja odbijali regularne potvrde o poreskoj rezidentnosti.

Tako da… stvarno neko bi morao da se pozabavi ovim poreskim traženjima od googlea žeće na globalnom nivou - na nivou EU. Jer očigledno da više niko ne zna šta treba predati od dokumenata iako su ljudi voljni to uraditi
(setih se teme sa nekih koji su pisali EU glavonjama u vezi pada RPM zarede kako google u opšte nije transparetan niti odgovara na probleme publishera))

malo sam bio opširan sorry

1 Like

Koji dokument si ti uzeo online? Možemo li mi u Bosni? Meni dadoše obrazac na 4 lista da ispunim, nemam pojma šta će im tolike informacije, da l imam muža, djecu, da l cu putovat, koliko cu bit, kad cu se vratit, gdje sam isla i koliko, imam li dvojno drzavljanstvo, da l imam imovinu i koju, od automobila do odjeće, gdje spavam, hahahaj. I ne brinu me te nebuloze nego dio gdje moram navest koliko sam vec zaradila i to bi se trebalo podudarat sa AMS obrazcima, a ja od Adsense nisam primila možda 5 uplata za 4 godine, njih sam samo dodavala iznosu od Instant articla sa Facebooka na AMS-u. Vidjet cu u poreznoj ako ista znaju. A plus ja nemma ugovor sa adsensom, jer kopija ugovora treba kad se trazi potvrda o prebivalistu poreskog obveznika. Smor živi