Irska mi traži poreske informacije u adsense nalogu(računu)

Kod mene se nesto komplikuje po pitanju unosenja informacija, nisam siguran kako cu.
Nesto vise od 3 godine imam preduzetnicku radnju ciji sam broj racuna, po otvaranju, stavio na Ads za prijem uplate i promenio ime za stavku “naziv na bankovnom racunu”, tj stavio naziv preduzetnicke radnje ciji naziv i sadrziji moje ime i prezime i plus jos par reci, ali mi je nalog na Ads ostao kao “fizicko lice”.
Ne znam koliko ce biti problem, ako izaberem “Korporaciju” (kako stoji tamo :D) i posaljem potvrdu o poreskom prebivalistu koja se tice te preduzetnicke radnje, a s druge strane je nalog na Ads za fizicko lice :slight_smile:
Dalje, dilema mi je, planiram pauzu (zamrzavanje na par meseci, a da za primljeni novac u narednom periodu oporezujem kao freelancer, pa bi buduce uplate bile vrsene na racun fizickog lica, da li slati podatke preduzetnicke radnje ili podatke za fizicko lice? Ne znam da li kasnije moze da se menja to.

@steelmaiden možda ti ovo pomogne nađoh na gooogle adsense help

1 Like

Mislim da se samo može poslati novi (da se ne mogu menjati) ako su napravili isto kao kod prijava za USA porez.

Ako sam dobro shvatio, ako ovdje odaberemo oba NO, onda Irskoj plaćamo 30% poreza na ukupnu zaradu od adsensa?

Are you eligible for a reduced withholding rate through a tax treaty?

Yes
x No

Are you eligible for other exemptions or lower tax rates?

Yes
x No

Kada kliknem na oboje NO, vodi me na SUBMIT i to je to.

Ispravite ako griješim.

Tako nekako,pretpostavljam. A moguce da je ovo PDV,u Irskoj je 23%.Posto nismo svi ovo dobili, @Goci da nisi presao prag PDV-a u Irskoj…

Ako je ovo tačno, plaćaću porez Irskoj.

1 Like

Nema bas logike da ce se to naplacivati a tipa traffic iz drugih zemalja, ovo je najlogicnije da ce biti ko sa onim usa…od tamo odbiju i to je to. A sad ko ce ga znati…

1 Like

A dal mi može neko reći koliki je to prag za taj " PDV" ? Kolika suma? Ako uopšte to postoji takvo nešto. Pa ne zarađujem 5000 eura mesečno il 3000 eura

Eno @pablo je dobio isto .Izgleda ljudi polako dobijaju ovu obavest.

I meni se čini tako da će biti . Irska će nam uzimati porez, a države u kojima živimo će nam umanjivati taj plaćeni porez irskoj ako imaju ugovor izbegavanja dvostrukog oporezivanje. Oni koji nemaju plaćaće full porez irskoj.

Je l’ 30% zarade full porez Irskoj? Zna li neko?

vec placas, u procenat koji adsense odbija od tvoje zarade uracunat je i porez koji adsense placa irskoj … i ako oznacis sve No, nista se nece promijeniti …

a ako dokazes da u svojoj drzavi placas porez i ako tvoja drzava ima ugovor sa irskom, adsense ce ti to priznati i manje ce odbijati od tvoje zarade …

manji procenat ce ti odbijati, vise ces zaradjivati … ovako na prvu, mozda grijesim

mislim da nisu mogli jasnije napisati:

Vaša porezna stopa izračunat će se na temelju podataka koje ovdje navedete. Ako se pozivate na status izuzeća od obveze plaćanja poreza, na vas se može primijeniti niže stopa poreza. Podaci koje navedete primijenit će se na sve Googleove usluge za koje su potrebni porezni podaci.

2 Likeova

U, to bi bilo pun pogodak. Ja ću 99% označiti sve sa NE, pa nek odbiju koliko god hoće. Nisam u poziciji da biram.

@musliamar Jedini optimista, mi ostali pesimisti.:wink:Hm, bilo bi super!

jedino sto moze biti da irska povecava stopu poreza :smiley: pa ce adsense veci procenat uzimati od publishera, onda ce manje zaradjivati ko oznaci Ne … nemam pojma … bilo bi dobro da neko strucan objasni

https://support.google.com/adsense/thread/238470615/collection-of-tax-residency-information?hl=en

Nekako mi ponajviše i ima logike ovo što @musliamar kaže. Pratio sam inače njegove odgovore na ovom forumu i sve što mogu reći je da poprilično dobro, možda i najbolje rezonuje neke probleme i nedoumice.

1 Like

To je porez za firme, znaci ne placa se na zaradu od reklama, jer oni to otpisuju kao trosak… oni placaju % samo na taj dio sto ostaje njima, sto je profit. Znaci kad G dobije 100$ u irskoj, a vama posalje 66$, oni porez placaju na 34$ sto im je ostalo (al ne placaju ni na to jer otpisuju gomilu)

1 Like

@simeon ako mi u BiH (i ostalim državama) npr. obje stavke označimo sa NO, znači, u tom slučaju, na 100 eura naše zarade od adsensa, Irska nam skida 34 a mi dobijamo 66?

zanimljiv link si postavio :thinking: Po i iz linka se vidi da kao to treba googleu da bi ON mogao slati i znati koliko porez prema irskoj koji nalog (račun) adsense da plati

istina, nisam objasnio dobro … onda ce google placati manje poreza po odbitku jer ce mu poreska stopa biti niza

primjer sa jednog hrvatskog sajta, preslikan na vas slucaj:

Primatelj naknade koji ima sjedište u Hong Kongu (balkanski AdSense publisher u nasem slucaju )ispostavio je račun za naknadu za licencu za korištenje audio-vizualnog sadržaja isplatitelju naknade u Hrvatskoj (Google AdSense). Naknada je fakturirana u iznosu od USD 1.000. Isplatitelj naknade (Google AdSense) plaća USD 850 na račun primatelja naknade (balkanski AdSense publisher), a kunsku protuvrijednost USD 150 na uplatni račun poreza na dobit po odbitku.

Ukoliko je ugovoreno da sve troškove poreza snosi isplatitelj naknade (Google AdSense), isplatitelj na račun primatelja naknade (balkanski AdSense publisher) plaća USD 1.000, a kunsku protuvrijednost od USD 176,47 plaća na uplatni račun poreza na dobit po odbitku.

jesam dobro? … ako vi dokazete AdSenseu da placate ovdje porez onda ce AdSense irskoj manje placati poreza po odbitku jer ce mu stopa poreza po odbitku biti umanjena za stopu koju AdSense publisher placa u svojoj zemlji … ako postoji ugovor izmedju drzava o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

i onda ce adsense manje uzimati od publishera jer ce manje poreza po odbitku placati irskoj … grijesim li?

edit:

obrati paznju na prve dvije slike koje je @Goci objavio u prvom postu:

To avoid any delays on your payout and to make sure that the right amount of tax is withheld

Adding your tax info will help to determine the correct withholding amount applied to you.

withholding tax je porez po odbitku koji google placa irskoj za tu konkretnu isplatu

Svasta mi pada na pamet, @Goci i @pablo obojica ste iz Srbije.Koliko sam shvatio,niko drugi nije dobio sem vas dvojice. Mozda i zemlja ima veze. Mada u zadnjih mjesec dana neko je na forumu pomenuo ovaj problem,i cini mi se da je bio iz Hrvatske.