Ja sam iz BiH i dobio sam obavjestenje.
Ja sam iz Bosne i Hercegovine i dobio sam tu obavijest ali ne znam kad. Nisam je dobio u onom “zvončiću” kad tek uđeš na adsense, nego sam ušao u PAYMENTS pa u INFO i tu mi je ta obavijest.
Onda cemo dobiti svi.
Pa jel iko popunio ili?
Ja ću sačekati koji dan ili sedmicu a oba odgovora iz upitnika će biti NE i apliciraću. Pa šta bude neka bude. Čekam da vidim hoće li još ko tako uraditi i da pročitam još nečije mišljenje o toj odluci.
to se kasnije jos zakomplikuje… znas li da si u obavezi da platis 10% poreza za svaki KM koji platis nekog freelancera koji radi van BiH? Osim u slucaju kad on vec placa porez u jednoj od drzava s kojom BiH ima onaj ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Meni je to eto suludo
eto to je to … ista situacija je i u ovom slucaju
interesantno (ako niste videli u objavama pre ) link koji je dao @milenko1
https://support.google.com/adsense/thread/238470615/collection-of-tax-residency-information?hl=en
kakvo su objašnjenje dali na adsense help-u
Kao da google traži pojedinačno od svakog publishera da mu dostavi info da bi znao kako i koliko da plati državi Irskoj porez za svakog od nas, za svaki adsense nalog.
I spada po tome (koliko sam shvatio ) da irska nema veze s nama već je to googleov zahtev nama(publisjherima) da mu kažemo podatke za porez
da bi on tamo s irskom mogao regulisati porez(e)
Evo da dam najnovije infomacije u vezi ovog tax info za Irsku koje sam dobio
Popunio sam fromular
-
fizičko lice “DA”
-
Izuzeca od poreza
Ispunjavate li kriterije za smanjenu stopu poreza po odbitku na temelju
poreznog sporazuma? ŠTIKLIRAO DA
(jer je Srbija ima sporazum o izbegavanj dvostrukog oporezivanja)
- porezna rezidentnost
u delu gde se dodaje dokumenta pod pod padajućum menijem "Drugi dokumnet " stavio (uplodovao) sam čitko fotografisanu (spojenu) ličnu kartu s obe strane. I naravno sistem je tražio do kad važi dodati dokument pošto moja lična važi do 24.8 iduće godine taj datum sam stavio
kliknuo na pošalji…
SADA OVAKO TO IZGLEDA TRENUTNO
Znači sad za sad je ovo što sam poslao na pregledu. Vervovatno dok ne pregleda neki živ čovek e ne sistem . Nadam
se da će ovo google odobriti ,da neću morati plaćati zahtev za rezidentost ovde u srbiji se plaća oko 18€ i potvrda o prebivališu iz policije 3€ .
Čekam razvoj situacije držite mi fige ![]()
Držimo ti fige a da li zna neko pravi odgovor kakav je epilog ako oba pitanja označimo sa NE?
Ako si dobio porezni info formular, pokušaj sam da popuniš pa sam vidiš. Uvek ga možeš prepraviti To će ti biti jedini pravi odgovor koji ćeš dobiti. A ako si ovo dobio onda nećeš moći izbeći da ne popuniš .
Na kraju krajeva, trenutno se ne zna kome ovo služi ,dal google kompaniji, državi irskoj ili nama publiserima
meni na biznis nalogu koji je na moje ime nije trazilo nista jer sam nekad ranije kad sam popunjavao informacije o placanju uploadovao sliku sa JIB-om firme , dok je na drugom nalogu koji je na burazerovo ime i otvoren na fizicko lice trazilo da popunim obrazac izabrao sam fizicko lice , zatim opciju “ne” pa opet opciju “ne” i sad mi u statusu pise zelenim slovima da je “prihvaceno”
4 dana poslije, ima li ko živ ili su ko naše službe?
Da stoji mu “prihvaćeno” pošto je odabrao opciju “NE” .Znači da će mu se (ili gogoleu ne znam uopšte kome to i kako ide sad trenutno) eventualni porez (Irski) računati ajd tako da kažem full porez.
Ali ako si kao ja ,na primer iz Srbije ima(m) se mogućnost da kažeš (odabereš opciju )
“Izuzeca od poreza”
Ispunjavate li kriterije za smanjenu stopu poreza po odbitku na temelju
poreznog sporazuma?
kada se označi sa “DA” onda to ide na pregled ta tvoja dodana dokumenta koja si podneo njima (googleu)
jeste označen samo deo “prihvaćeno” pod "Porezne informacije (podaci o porezu) " Status: Prihvaćeno
Za sada barem kod mene nema nikavih promena negde kažu čeka se do 7 radnih dana a u emailu od njih se kaže 3-7 dana. Čak ni tu se ne mogu složiti ![]()
Ja bukvalno nisam naleteo na internetu nešto konkretnije i preciznije da su rekli o ovome za ovaj porez Irski. Barem ja lično nigde nisam mogao skotati dal to treba Google kompaniji za potrebe plaćanja poreza Irskoj, dal nama publisherima ili direktno Irskoj.
Ono što sam video da na YT je to da ima dosta ovih iz Singapura (te oblasti koje pokriva adsense,kao što je za EU Irska) da masovno dobijaju ove formulare u adsense nalozima da popune.
AL…dobro…valjda će se saznati za vreme isplate 21 u mesecu ili nekad kasnije ako bude da nam se uzima deo zarade i tu.
I meni je evo doslo isao sam na oba polja ne, pa vidjecemo sta ce biti kada dodje isplata.
Ja sam prebacio ads nalog na firmu, izvadio sam poresku potvrdu (treba da je pokupim sutradan) i planiram da je postavim na adsense nalog, ali ću izabrati DA. S obzirom da postoji dogovor o dvostrukom oporezivanju između Srbije i Irske, nadam se da.mi neće dodatno nešto naplatiti.
Ako se desi da naplaćuju neprihvatljiv iznos, vratiću adsense nalog na fizičko lice, pa ću izabrati NE, ako je to moguće opet.
Izgleda da se moze uredjivati naknadno i ja sam stavio ne pa ako skinu nesto dosta vidjecu za ostalo. Cudno mi je zasto stranci nigdje ne pisu o ovome, buklvano nigdje na mrezama nisam nista nasao.
I BiH ima sporazum sa Irskom. Pa eto ko zeli moze stavit i drugu opciju