Irska mi traži poreske informacije u adsense nalogu(računu)

Ako i budu išta od poreza nama publisherima naplaćivali (Irci) to se može umanjiti kroz porez (u Srbiji) koji plaćaš ili kao firma ili kao fizičko lice (frilenser). To jest umanjiš za svotu koju si dao Iricima (ako nas budu globili i za to )

I to i mene čudi nigde nikakva obavest, neka zvaničnaod strane googlea. Ili kakvo objašnjenje za koga je to , zašto piše i kome je namenjena ?

Jedino ona objava sa adsense help-a koju je milenko podelio u vidu linka par postova pre ovih, nešto napisano iz koga se ne može ništa sigurno saznati

1 Like

lakse ces googleu dokazati da placas kod sebe nego sto ces svojima dokazati da google placa za tebe irskoj :smiley:

na slikama koje si ti postavio bukvalno pise: “Da bismo ispravno obracunali porez po odbitku molimo da nam posaljete vasu poresku dokumentaciju” … google placa irskoj porez po odbitku na iznos koji tebi posalje … oni irskoj uplate 20% tvoje zarade … toliko od tvoje zarade odbiju za placanje poreza po odbitku …

ovim potezom ostavili su mogucnost da ti dokazes da placas kod sebe porez … ako dokazes da kod sebe placas porez, oni nece na tu zaradu placati 20% poreza po odbitku nego manje … i manje ce ti i uzimati …

ako ne dokazes oni ce svakako placati kao i do sada, toliko ce ti i uzimati od mjesecne zarade

eto samo ukucaj na google ireland withheld tax i sve ce ti biti jasno:

Ireland imposes a 20% withholding tax on non-residents who receive certain interest payments or patent royalties from Ireland. The payer (GOOGLE) of any such amounts is liable for withholding and remitting this tax on behalf of the non-resident recipient (ti).

bem mu misa pa nije kvantna fizika

1 Like

A zakomplikovali su, znaci ovo kako ti pises oni su vec nama i uzimali tih 20% a da mi to nigdje i ne vidimo?

Ili su tih 20% placali za nas na nasu zaradu? Nista ja to ne kontam, mene samo zanima hoce li nam nakon ovog sta dodatno skidati :joy:

Uvek je bilo to znam, Google je oduvek plaćao je porez na nas publishere. A mi dobijali čistu lovu (naravno nekad je moglo i da se porez na dobitak ne plati u u našim državicama al sada više ne) .

:rofl: e baš me iskreno nasmeja na ovo

1 Like

Samo da vas obvestim da sam dobio pre par sati da je google adsense prihvatio podatke o porezu za irsku Status:Prihvaćeno :grinning:

To jest prihvatili deo koji sam štiklirao sa “DA”
*Ispunjavate li kriterije za smanjenu stopu poreza po odbitku na temelju poreznog sporazuma?"
porezna rezidentnost
Gde sam dodao pod “drugi dokumenti” uslikanu ličnu kartu kao dokument. Nadam se da će svima uspeti ovako ko meni samo lična i to je to !
Ako kojim slučajem ne prođe bilo bi dobro uz L .K dodati i neki porezni vaš dokument uslikan zajedno sa L.K

2 Likeova

javi koliko su ti isplatili

1 Like

Javljam… ako bude stavki (tax ) pod plaćanjima sad 21. Ako ne, onda to definitivno google sređiva. I onda sve ostaje ko što je i pre bilo.

1 Like

Google sve što plaća publisherima je oslobođeno poreza u Irskoj,ukoliko su publisheri van Irske. Za iznos koji dobijate potrebno je platiti porez u matičnoj zemlji. Zato je potrebno dokazati da plaćate ovaj porez na ovaj način.
Google ne plaća porez Irskoj na iznos koji isplati publisherima. Verovatno, u budućnosti, kada i ako Irska to bude zahtevala od Googlea, on će morati dostaviti ove podatke. A sada Irska preska uprava smatra da svako od publishera plaća u svojoj zemlji porez, videvši da se vrše međunarodne transakcije.
U momentu, ako bude tražila, i ako Google pošalje podatke za nekog Publishera da nije dokazao da plaća porez van Irske, Google će tada morati da odbije deo zarade i plati porez u Irskoj.
Ispravno je uraditi ovako kako je to uradio @Goci

To piše i u TOS što se smatra ugovorom između Google i Publishera

1 Like

@Goci ako sam te razumeo, ti si išao na NE, pa onda DA?
S obzirom da Srbija ima ugovor o dvostrukom oporezivanju sa Irskom, ti si odmah trebao da kliknes na DA.
Klikanjem prvo na NE ti si Googlu rekao da tvoja zemlja nema taj ugovor.

NE :smile:! pogrešno si razumeo evo baci pogled kako sam uradio

Upravu si dobro si napisao! Potpuno sam zaboravio "uslove korištenja adsense " gde je navedeno to što piše pod poreze i državu

djavo je u detaljima :smiley: u zagradi pise (ako je to primjenjivo) :smiley:

irska nije to placala ali izgleda da je u julu na snagu stupio irski Finance Act 2022 … po toj direktivi google mora da placa porez po odbitku za nerezidente

Why am I being asked to complete this form?
We need your tax information because you are paid through Google entities located in Ireland, Singapore, or the US. Where Google is required to withhold taxes (if any) on our payments to you, submitting your tax information will allow the correct applicable withholding rate to be applied and ensure timely payments are made.

What happens if I don’t complete this form?
If local law requires taxes to be withheld, your payout may be subject to a higher withholding tax deduction.

amerikanci su u martu 2021. zatrazili od googlea da pocne placati 24% za nerezidente, izgleda da irska isto to trazi od jula ove godine … samo nije 24% nego 20%

irska do sada od googlea nije to trazila, google do sada nije placao withholding tax ali izgleda da sada to traze od njih …

1 Like

Zanimljiv info si dao… :thinking: Samo je pitanje taj famozni deo od 20 % il već koliko će biti, Dal ćemo mi publisheri plaćati iz svog “džepa” ili će ići iz google-ovog?

Za YT je poznato…svaki klik koji se napravi u USA to jest, od amerikanca , amerika naplaćuje svoj porez (od 30%) za nerezidente (kojima se isplaćuje novac/zarada od USA klika), A ko živi u državama koje imaju ugovor o dvostrukom izbegfavanju plaćanja poreza oni, publisheri plaćaju manje.

Da li je neko iz Hrvatske ili neke druge države dobio ovo ili su svi iz BiH i SRB? Mislim ovdje na forumu.

@d1namic je prvi prijavio ovaj problem u jednoj drugoj temi, koliko sam shvatio on je iz Hrvatske.

Da, ja sam iz Hrvatske dobio ovo pred mj dana cca, na kraju ni nisam ispunio.

1 Like

d1namic, jesi li dobio isplatu ?