Kad Anđeli slože puzzle :)

Ja samo prototipove radim na 3D printeru…za to je savršen uređaj. Čak možeš sa 3D printerom raditi i mini-serije proizvoda i prodavati da testiraš tržište…opet se isplati.
Samo to ima smisla jedino gdje je produkt neki dio koji ne zahtjeva esteski izgled…jer to baš ne dobiješ sa pritnerom.
Što se tiče ostalih karakteristika materijala, printani djelovi su mrak. Em čvrsti, em lagani…znači baš mrak. …a uz to možeš raditi kompleksnu geometriju do mile volje. (Doduše, ima i ta geometrija svoja specifična ograničenja, otom potom.)

E sad, kada bi baš išao na proizvodnju nečega sa 3D printerom, da bi dobio isplativu računicu moraš imati puno printera. Zato jer ti je najskuplji trošak operater koji ih mora non stop nadzirati i povremeno mijenjati print.

Prihod koji ti može praviti jedan printer je 2kn/sat (I to je vrlo pesimistična procjena, može ići samo bolje od toga ako bi imao tržište za proizvod koji praviš. Radio sam već ranije analizu, uz pretpostavku prodaje nekog artikla za vrlo-vrlo sitne pare. Tako da je satnica minimum 2kn/h).

E sad, ako plaćaš operatera da bi ti jedan pritner prihodio 2kn/h …svakako si u minusu.
Ali zato printeri su jeftini…i ako bi složio pogon npr. od 30 printera …onda oni prave satnicu 60kn i računica dobiva svoj smisao.

Zato da bi se proizvodilo baš nešto sa printerima, eventualno bi moralo biti poveće gnjezdo printera.

Bilo bi tu fest zahebancije uhodati se u taj posao, jer printeri vole zaebavat :smiley: …ali kad bi se ušlo u štos, skaliranje mi se čini relativno laganim.

Samo se postavlja pitanje, zašto bi se itko trajno gnjavio sa printerima…ako ima tržište, onda se isplati složiti alate za brizganje plastike.

Samo što su takvi alati jako skupi, i zato sam odmah na početku rekao…printanje je odlično za raditi mini-serije za testiranje tržišta, dok se ne ispostavi da se isplati uložiti u alate za brizganje plastike.

P.S. jedan pošteniji alat za brizganje plastike, košta ko otprilike 30 printera. :smiley:

Bi li se moglo osmisljavat neke zajebane puzle s nekim programom i da li postoji vec tako nesta? Da se neki parametri unose pa da program sam to osmisljava? Nako me interesuje

Moja ideja je bila s brizganjem plastike, iako o tome nemam niti zrno iskustva, nekako mi se čini da kalupi ne bi trebali biti toliko skupi jer puzzle bi trebala biti jednostavni elementi, :man_shrugging:

To bi iole iskusan tokar trebao biti u mogućnosti napraviti, IMO.

Na taj način bi mogao dobiti jedan komad gdje kupac kida dijelove iz “kalupa”.

Nešto kao što su 3d puzzle ili makete kad ih slažeš iz dijelova.

Naravno da bi se moglo… i nije uopće problem napraviti jako zaebane puzzle ako se natjera velik broj kombinacija. No sumnjam da je to zanimljivo za slagat.

Meni osobno su najzanimljivije puzzle kada nema puno kombinacija (čim manje) …a isto tako da se ne nazire rješenje. Onda postane intrigantno skužavat u čemu je fora.

A ovo kada ima milijun kombinatoričkih opcija pa moraš vritti redom da nabasaš na točnu…to nije teško napraviti. Ali da, to bi se definitivno trebalo raditi sa programom.

Btw i za ove sam pisao program da mi provjeri sve kombinatoričke opcije i da pregleda da ne postoji neko neočekivano rješenje. Tako da i ove relativno jednostavne puzzle …skrivaju u sebi do 15-ak tisuća kombinacija. (Doduše, čovjeku neće izgledati da ima toliko kombinacija, jer većina od tih kombinacija su besmisleni pokušajevi…koje program odvrti, čovjek neće imati potrebu testirati svaku od njih.)

I dalje sam stupanj kompleksnosti ostavio takav da postoji čak 760 (skoro) “rješenja”, a u svakome od tih 760 “rješenja” zadnja puzzla se neće uklapati u priču. :smiley:

Znači ko ugly4, samo ovdje igrač ide do zadnje puzzle i ta se nikako ne uklapa u priču. :smiley: :smiley:

1 Like

Puzzla baš i nije jednostavn element…čim ima fine krivulje, to je zadatak isključivo za CNC.
(Naravno, ovisi kakva puzzla …to je širok pojam.)
Osim toga, alat ima svakakvih normativa i prilagodbi za mašine na koje ide…mislim da je to skupo samo po sebi i bez da razmišljaš kakav je oblik kalupa za plastiku…takav sam barem ja utisak stekao.

Tražio sam dosta ponuda za jedan totalno prost kalup …ono od 30 000 kn do 60 000 kuna su bile ponude.
(Jedan mi je davno složio ponudu od 5 000kn, to je bio prvi upit hehe…i tada mi se i to činilo preskupim. Kasnije kada su svi dali ponude preko 30 000kn, zapitam se jel taj prvi uopće dao realnu ponudu ili što je to bilo… sjećam se samo da je bila neka firma iz Srbije.)

Pošto sam već odao ideju … prikazat ću i rezultat. :slight_smile:

Znači ovo su četiri puzzle koje očekujem da će svatko složiti, jer su to najočigledniji pinovi koji idu zajedno i ne mogu se povezati niti sa jednom drugom puzzlom.

Nakon toga igrač može složiti preostale puzzle na 760 načina. Naravno, sve preostale osim jedne. :smiley:

I ne znam koliko će se tko mučiti da otkrije svih 760 načina, jer ni jedan nije baš niti lagan za pronaći, haha.
A rješenje će ugledati tek onaj koji se oslobodi pretpostavki svog uma. Jer ako se sve puzzle slažu na ovaj način, to nikako nije pravilo da se i ove moraju slagati na ovaj način. Tako ove puzzle pokazuju kako nam naše pretpostavke o životu stvaraju mentalna ograničenja koja nas spriječavaju vidjeti ono što tražimo. (Jel, pretpostavka je majka svih zaeba…)

Tako da se konačno riješenje skriva izvan ortogonalne “dimenzije” …

I konačan zaključak vezan uz prve četiri puzzle: Nešto što je jako očigledno, isto tako može biti u potpunosti krivo. , jer baš te četiri su one koje ne idu zajedno. :smiley:

Evo stigle puzle.
Slažem se da pakiranje može biti više premium, ali nije nužno, sasvim je uredno i ovako.

5 Likeova

Pozitivni komentari kupaca su nešto neprocjenjivo, hehe. Jedan danas kaže:

You are a very mean person!!! LOVED THIS PUZZLE. Took about 30 minutes. Loved every second of it.

ili…

I am trying this one now. The quality is superb. The look and feel of the pieces is so nice. Great thickness and texture.
So fiendishly fun. I have the whole tray filled except for a hole in the center, with four pieces that have no apparent place to go.
I love this. My nieces will lose their minds on this puzzle.

:smiley:

…i nekoliko njih je već izrazilo želju:

Please do…and make more puzzles!!!

…it is already on my way, hehe.

3 Likeova

Stigle i moje puzzle…

6 Likeova

Toliko emocija u meni da nemam riječi za opisati. Baš ono kad snovi postanu stvarnost.
Vidjeti svoje puzzle na Chrisovom kanalu mi je baš baš ono vrh. On je inače daleko najveći youtuber u toj niši, a i generalno je velika persona jer inače nebi izgradio tako moćan youtube kanal u tako kratko vrijeme.

Što god… video is hereeeeee :smiley:

10 Likeova

Svaka cast, zavidim ti hehe video danas objavljen, vec ima 25k pregleda… Koliko si prodao komada do sad/tj koliko imas narucenih?

EDIT; Da li si razmisljao o FBA?

U sat vremena čistih 3000kn zaradio. :smiley:

0.1% je za sad omjer prodaja/pogledi. Ako se održi taj sale rate…pa bit će to fina lovica na milju pogleda. A on ide sigurno na milju pogleda…tj.na nakoliko milijona.

2 Likeova

Nisam baš upoznat što je to?

Reko sam ti ja da je nerealno imati preko 1% prodaja na preglede…

FBA- fulfillment by amazon… Da saljes u Americka skladista… Malkoc povecas cijenu da nadonkadis FBA, ali kad prodas stotine i hiljade na amazonu imaces dosta organskih prodaja tamo bez da razmisljas o bilo cemu sem proizvodnji i slanju

1 Like

I od mene cestitke, mora da je lijep osjecaj. Trebao bi se (mozda, nagadjam) dat na kreaciju novih puzli, izmjestit proizvodnju u kinu i krenut sa fba i da imas svoj store na amazonu. Mozes npr dio proizvodnje ostavit odje i da to budu premium verzije i taj dio da ide preko tvog sajta u kombinaciji sa amazonom.

1 Like

Cestitke na uspjehu!

FBA je mac s dvije ostrice zbog plagijatora. Cim si na Amazonu isplagirase te. A puzzle se lako kopiraju

1 Like

Jeste da …al u mojoj racunici je i 0.1% bila odlična opcija ako se desi. Jedino ne znam hoce li i ovo biti rate za sve naknadne poglede.

A za FBA…svakako gledam i Amazon. Ima i tema gdje trazim suradnju sa nekim i vec pregovaram s dvojicom. Mene osobno su njihovi botovi zivcirali godinu dana…da sam na kraju odustao od toga da osobno zavrsim proceduru registracije svoje firme.

Sad u ovoj inicijalnoj fazi mi Amazon nije presudan … kasnije svakako ce trebat jer pored ovih puzzli ja prodajem i 7 drugih, a uglavnom su Amerikanci kupci. Tako da im želim biti bliže. :slight_smile:

Pa vec sam dobio i realizirao inspiraciju za jos jedne puzzle. Gore sam ih vec pokazao. Koliko su dobre, jos ne znam. Meni ne toliko ko prve, ali prvim testerima su bile cool, kazu cak zanimljivije od prvih za slagat.

A za dalje …nije to bas jednostavan proces, ovisi o inspiraciji koju dobiješ ili ne. (Nebitno od kuda ista dolazi)

Raditi generički po šabloni bi bilo glupo i zatrovalo bi kvalitet cijelog shopa.

2 Likeova

Bravo i od mene! Veselim se tvom uspjehu Božo :raising_hand_woman:
P.S. Sviđa mi se početak onog pisma što je čitao :wink:

1 Like

Hehe,
Marta nam je inače zaslužna za eng na pismu :D.

Hvala tebi ovim putem još jednom, ako sve završi kako treba…vjerujem da ću se i konkretnije moći zahvalit. :wink: