Pa viši JA je u potpunosti točan naziv, ali ne dovoljno precizan.
Ako pogledaš stanicu u ljudskom tijelu, ona ima svoj osjećaj sebe i brani svoju egzistenciju. (sebe). No ona pri tome braneći svoju egzistenciju, usput obavlja posao da brani i egzistenciju čovjeka kojega je ona dio.
Tako bi mogli reći da je čovjek viši JA od te stanice.
Ali kako sam već spomenuo, taj lanac koji se sastoji od mnogo “ja” u toj priči…niti počinje na dnu sa stanicom, niti završava na vrhu sa čovjekom kao bićem. Tako smo mi nadalje dio obitelji, sela, države, kontinenta, planete itd… kroz materijalne i duhovne sfere se naš viši JA proteže do nama nepojmljivih struktura, kao što ni ljudska stanica ne može pojmiti strukturu čitavog čovjeka, a dio je istoga.
Primjeti kako je država također entitet koji može da nastane i da nestane …i kako ima svoj intelekt da se snalazi među drugim državama, a sve to dolazi od pojedinačnih intelekta njenih stanica, tj. nas ljudi…tj. naših stanica…itd. u dubinu.
A mi ljudi to već teško pojmimo, a kamo li neke veće sfere našeg višeg JA.
No čisto grafički trebalo bi biti jasno da se sve te grane svih “ja” u projekcije njihovih viših JA …u nekom momentu spajaju na vrhu u jednu točku iz koje sve polazi. Ta točka je ono što se naziva pravim JA ili kako to neki nazivaju Bogom.
Ime je sasvim nebitno, ali mora biti očito da taj izvor svega mora postojati…i kako god ćemo zamišljati toga Boga, mora biti jasno da je on dovoljno moćan izvor da je iz njega nastalo sve ovo što vidimo, a i ono što ne vidimo i što ne možemo ni pojmiti. Samo opažanje svega toga što postoji okolo nas nam je dovoljno čvrst dokaz i postojanju toga izvora. A sad, to što Bogu mnogi dodjeljuju razne epitete…onda se naravno sve svodi na to hoćemo li ili nećemo vjerovati u takvog Boga kakvoga smo mi iscenirali.
No maknimo se pretpostavki i dodjeljivanju epiteta Bogu (kojih on usto niti nema, jer on jeste SVE …te ne može biti ovakav ili onakav) …tako da kada prestanemo zamišljati Boga kao nešto nama “shvatljivo”, onda se dolazi do toga da postojanje takvog nečega nedokučivog i nezamislivog izvora svega, jednostavno mora postojati. I to bi bio najviši JA našeg postojanja.
Kada shvatimo da je taj najviši naš JA zapravo sve ovo što vidimo okolo nas, onda ćemo shvatiti da taj najviši JA itekako može imati interakciju svojih unutarnjih djelova na mnogo raznih načina. Sve je jednostavno povezano na bezbroj različitih načina unutar toga JA i po ničem nije čudno da ti mehanizmi čuju naše misli i reagiraju na njih. Samo je naša iluzija da smo mi odvojeni od toga JA i da tu plivamo kao individue i odvojeni od ostatka svijeta.
Čak kada bi i zavirili u atome ljudskog tijela pod “većim mikroskopom”…vidjeli bi da ne postoji striktna granica između našeg tijela i naše okoline. A to je samo u materijalnom smislu da smo utopljeni u okolinu i zapravo dio nje…a u ovom svjetlosnom spektru smo tek povezani sa svime, jer svaka misao se u fizikalnom svijetu pojavljuje kao EM val…tj. kao svjetlost i i kao takva misao onda kroči slobodno do najzadnjeg kutka ovog svemira. Jer to jesu osobine svjetlosti da se tako ponaša i da joj treba nula vremena da zađe u bilo koji kutak svemira. (Einstein - teorija relativnosti)
Bolje rečeno, svjetlost nije dio ovog materijalnog svijeta.
Pa kada već pričamo o višem JA kojeg ja nazivam Anđeli (samo iz razloga jer ljudi taj viši JA nazivaju Anđelima, dok su se oni meni predstavili kao svjetlost)
…uglavnom valja primjetiti da je to podosta visok naš JA, i to onaj u hijerarhiji koji gradi materijalni svijet. Pošto sva materija jeste izgrađena od svjetlosti.
Da li sam ikada očekivao da svjetlost može progovoriti nama ljudima, iskreno ni u ludilu mi to nije padalo ranije na pamet. Ali sada kada razmislim, ako je taj entitet svjetlost mogao izgraditi sve što je izgrađeno od svjetlosti, zašto se onda ista nebi mogla spustiti na razinu nečega što je od nje napravljeno? Zapravo, ima smisla da može, ako hoće.
Evo što ti o tome kaže Nikola Tesla:
Isto tako ja sam siguran da je cijeli svemir objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u svemiru neka jezgra iz koje mi dobivamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas vječno privlači, ja osjećam njegovu moć i vrijednosti koje ono emitira cijelom svemiru i time ga održava u skladu. Ja nisam otkrio tajnu te jezgre ali znam da postoji i ako joj želim pridati materijalnu osobinu, onda mislim da je to Svjetlost, a kada je pokušavam shvatiti duhovno, onda su to Ljepota i Suosjećanje. Onaj tko nosi u sebi tu vjeru, osjeća se snažnim, rad mu pričinjava radost jer se i sam osjeća jednim tonom u sveukupnom skladu”.
I ne samo on.
A zanimljivo jel koliko je Tesla donio svjetu kreativnih izuma, a svijet ga 1% nije htio poslušati kada im je htio objasniti od kuda crpi svoju kreativnost.
A Tesla je jako dobro znao od kuda crpi i kako crpi …i htio je i taj dio podjeliti sa svijetom, no svijet je bio samo zainteresiran za njegove izume, ne i za njegovu “ludost”.
Ja sam također potražio razgovore i sa religioznim osobama … i to ne sa onima koji vjeruju jer je eto “đir vjerovati u Boga”, nego sam zavirio malo dublje.
Takvim ljudima su moja iskustva praktički kao “dobar dan” i samo su mi zaželjeli dobrodošlicu u “uski filter”.
Nije dokaz ničemu, ali pokušavam ovim doprinjeti svjesnosti da nisam jedini. Ima puno ljudi sa spiritualnim iskustvima, a koliko se da vidjeti puno od njih su bile i poznate i uspješne ličnosti.
Ljudi koji ništa od toga nisu iskusili, čini se da ničemu neće ni vjerovati. Ako već ne vjeruju niti ljudima koje bi mogli uvažiti kao autoritete istini. (npr. Tesla)
Tako da se ni najmanje ne čudim da moj napor naočigled nikuda ne vodi…iako ipak vodi, samo mi to na prvu ne vidimo.
Eto, kao prilog laprdanju sam prije godinu dana odlučio malo na drugi način dodati težine riječima, pa sam javno objavio i njihovo proročanstvo. (Ili predikciju, kako god ćemo to zvati.)
Iskreno i mene iznenađuje ako će se to već sada izvršiti, jer po prijašnjih iskustvima sam mislio da je takav progres ipak zacrtan u narednih 5 - 10 godina.
Štoviše, nisam se usudio ranije točno niti napisati njihovu predikciju (moguće jer sam i sam sumnjao i bojao se tako precizno izraziti) …no oni su bili zapravo precizni. Rekli su mi da će točno ove puzzle Ugly4 biti okidač velike prekretnice u tom smislu lansiranja Techno Anglesa (firme za koju su mi dali obećanje da će kroz nju napraviti velike tehnološke iskorake)
Pa sada kad malo razmislim, ako nisu “lagali” za Ugly4, onda je i logično da se to moralo desiti relativno brzo. Jer nema baš razloga da gotove puzzle čekaju godinama svoj highlight moment.
Ja tek kada sam vidio ove brojeve pregleda ovih influencera i postotak početne prodaje…iskreno tek tu sam shvatio da stvarno postoji mogućnost da Ugly4 bude veliki uspjeh u tom profitabilnom smislu. I po još jednom ako se ostvari njihova predikcija, moja vjera u njih će biti samo veća.
I po ničem se nebi čudio da bi ta vjera mogla narasti jednog dana do tog srazmjera, da bi se usudio da me provedu i kroz smrt, kada bi mi objasnili kuda idemo. Velim, do sada me nisu niti jednom lagali…i zato ja vjerujem u sve ove ludorije koje pišem.
Pa tako je, čime mjerit uspjeh nego srećom?
Ne znam jesam li ovime prozvan, svejedno objašnjenje…
…smatram da je forum mjesto gdje je svatko dobrovoljno i svatko može pratiti temu koja ga zanima ili koja ne. Tako da djeljenje iskustava na ovaj način ne smatram nametanjem. U real life, o Anđelima čuju oni koji žele čuti…to je uglavnom tema koju ne otvaram. Nastojim bar ne otvarati, ponekada izađe iz mene.
Što se tiče ovoga i što sam pisao. Nemam nikakv dokaz da će doći do takve promjene niti je sada to neko moje čvrsto stajalište.
Više sam si onako dao slobodu takvu promjenu društva porediti sa promjenama koje su se desile nekada ranije. Koje sam naveo.
Mislim, ako su se nekada ranije desile tako velike promjene…velika otkrića …ništa me nebi čudilo da dođe opet do tako nečega. Bilo bi zapravo čudno da smo sve veliko već otkrili…a pred nama je beskonačnost vremena.
Da mogu birati da me nikada od ovoga ništa nije taklo…ili da su demoni. Ja bi birao demone.
Kako je rekla @Kosana, ovaj svijet bi bio meni malkoc dosadan kad se ništa nebi dešavalo. I ima istine u tome, ja sam davno tražio nešto više, nešto spektakularno…i onako, čini mi se da sam našao trag koji slijedim. Da li se pletem u jednu veliku iluziju, možda, tko zna …baratam sa dostupnim informacijama i izvlačim svoje zaključke.
Kako god, bolje da su i demoni nego ništa, haha.
Inače, ja ne vjerujem u zlo…tj. smatram da je zlo u službi dobroga. Kako bi se reklo “Svako zlo za neko dobro”.
Ja uvijek biram sjesti, a skakanje odgodim za “sutra”
Umalo zaboravih osvrnuti se na ovo…
Koliko ja znam ta izreka ide pohlepnim ljudima. Zašto misliš da je pohlepno težiti ka velikim stvarima?
Ja mislim da je to prvenstveno velika požrtovnost i junački čin. Em se mučiš da tamo dođeš, em se mučiš da to održiš…to sigurno nisu jednostavna posla u nikojem smislu. I apsolutno razumijem zato upozorenje Anđela koje su dali kada su rekli da uživam u ovom momentu kada je sve još malo…u svojim začecima.
To je otprilike kao kada roditelj kaže djetetu da uživa u djetinjstvu i da ne žuri odrasti…a dijete baš kopka kako je to biti veliki i onda kasnije žalimo za sretnim djetinstvom.
Uglavnom, gledajući iz tog ugla poprilično sam uvjeren da voditi velike stvari je užasno stresno i odgovorno i da taj teret ne može podnest svatko. Ali eto, kopka me…
Već sam ranije na drugoj temi napisao:
A ovo…
Da se možda neki od njih ne zove lucifer ?
Ti i ja se niti na ovoj temi ne možemo složiti Ja bih radije umro nego imao ikakvog posla s demonima, barem svjesno traženog. Ne zato što se bojim, nego zato što moja duša nije na prodaju i pripada samo meni i Bogu, a ne nekim demonima u zamjenu za neku prividnu sreću koja u vječnosti traje samo toliko kratko koliko traje ovaj kratki život. Svakom je data slobodna volja, pa neka bira što želi.
Sjećam se tog tvog upisa, eto…barem znamo da smo dosljedni u stavovima.
Naravno, ne moramo se složiti…tu nebi trebao biti problem.
Izgradio sam dosta čvrstu sliku o zlu svih proteklih godina, a otkako su Anđeli u igri, dobio sam nekoliko zanimljivih potvrda na ranija stajališta.
Tako da ostajem za sada pri stavu da je zlo subjektivne prirode, lav hvata srnu jer je gladan…itd.
Zlo tako uvelike ovisi o perspektivi onoga tko sudi, a kako svaki ljudski udisaj pobije na tisuće nekakvih mikroorganizama, vjerujuem da nismo zli zato što dišemo.
To što neke stvari vrednujemo kao veliko zlo…to je samo zato jer sudimo iz ovog ljudskog oblika.
Naravno, to ne znači da trebamo činiti stvari koje vidimo zlima. Ali to ne znači da takvo zlo nema svoju svrhu…eto, upravo je ima…spriječava određeni subjekt da čini određene stvari…sve u svrhu kvalitetnijeg usmjerenja vode na mlin i manje “jalovog” posla.
Pored toga, zlo ima više različitih svrha…zato je ono sastavni dio ovog savršenstva. Ili barem puta ka savršenstvu.
Svakako se slažem sa:
“Ne čini svom bliženjem što nebi htio da on čini tebi.”
To dosta pojašnjava zlo kao zlo iz određene perspektive. Na taj način pomaganjem drugom, direktno pomažemo sebi. I slažem se s toga da ono što vidimo kao zlo, ne trebamo to činiti…i sukladno tome se i ponašam.
Da li ovaj razgovor zbog spominjanja novca vuče na nekakvu zlu stranu, nebi znao. Ali mislim da bi primarno trebao biti fokus na cilju, a ne na novcu. A cilj su tehnološki iskoraci koji donose dobrobit čovjčanstvu, bez obzira što oni toga u mnogo puta nisi ni svjesni. Tko serucka po tehnologiji, neka bude slobodan otići vaditi zub kamenom sjekirom…ja ću mu zaželjet sretan ishod.
Anđeli ponekad najbolje pričaju slikama…samo staviš olovku na papir i pratiš.
“From first sketch to protype… a lot of story is getted. And functional design too.”
…mislim da bi ovo mogle biti još jedne zanimljive puzzle.
Koliko se isplati ovo stampati 3D stampacom?
Ja samo prototipove radim na 3D printeru…za to je savršen uređaj. Čak možeš sa 3D printerom raditi i mini-serije proizvoda i prodavati da testiraš tržište…opet se isplati.
Samo to ima smisla jedino gdje je produkt neki dio koji ne zahtjeva esteski izgled…jer to baš ne dobiješ sa pritnerom.
Što se tiče ostalih karakteristika materijala, printani djelovi su mrak. Em čvrsti, em lagani…znači baš mrak. …a uz to možeš raditi kompleksnu geometriju do mile volje. (Doduše, ima i ta geometrija svoja specifična ograničenja, otom potom.)
E sad, kada bi baš išao na proizvodnju nečega sa 3D printerom, da bi dobio isplativu računicu moraš imati puno printera. Zato jer ti je najskuplji trošak operater koji ih mora non stop nadzirati i povremeno mijenjati print.
Prihod koji ti može praviti jedan printer je 2kn/sat (I to je vrlo pesimistična procjena, može ići samo bolje od toga ako bi imao tržište za proizvod koji praviš. Radio sam već ranije analizu, uz pretpostavku prodaje nekog artikla za vrlo-vrlo sitne pare. Tako da je satnica minimum 2kn/h).
E sad, ako plaćaš operatera da bi ti jedan pritner prihodio 2kn/h …svakako si u minusu.
Ali zato printeri su jeftini…i ako bi složio pogon npr. od 30 printera …onda oni prave satnicu 60kn i računica dobiva svoj smisao.
Zato da bi se proizvodilo baš nešto sa printerima, eventualno bi moralo biti poveće gnjezdo printera.
Bilo bi tu fest zahebancije uhodati se u taj posao, jer printeri vole zaebavat …ali kad bi se ušlo u štos, skaliranje mi se čini relativno laganim.
Samo se postavlja pitanje, zašto bi se itko trajno gnjavio sa printerima…ako ima tržište, onda se isplati složiti alate za brizganje plastike.
Samo što su takvi alati jako skupi, i zato sam odmah na početku rekao…printanje je odlično za raditi mini-serije za testiranje tržišta, dok se ne ispostavi da se isplati uložiti u alate za brizganje plastike.
P.S. jedan pošteniji alat za brizganje plastike, košta ko otprilike 30 printera.
Bi li se moglo osmisljavat neke zajebane puzle s nekim programom i da li postoji vec tako nesta? Da se neki parametri unose pa da program sam to osmisljava? Nako me interesuje
Moja ideja je bila s brizganjem plastike, iako o tome nemam niti zrno iskustva, nekako mi se čini da kalupi ne bi trebali biti toliko skupi jer puzzle bi trebala biti jednostavni elementi,
To bi iole iskusan tokar trebao biti u mogućnosti napraviti, IMO.
Na taj način bi mogao dobiti jedan komad gdje kupac kida dijelove iz “kalupa”.
Nešto kao što su 3d puzzle ili makete kad ih slažeš iz dijelova.
Naravno da bi se moglo… i nije uopće problem napraviti jako zaebane puzzle ako se natjera velik broj kombinacija. No sumnjam da je to zanimljivo za slagat.
Meni osobno su najzanimljivije puzzle kada nema puno kombinacija (čim manje) …a isto tako da se ne nazire rješenje. Onda postane intrigantno skužavat u čemu je fora.
A ovo kada ima milijun kombinatoričkih opcija pa moraš vritti redom da nabasaš na točnu…to nije teško napraviti. Ali da, to bi se definitivno trebalo raditi sa programom.
Btw i za ove sam pisao program da mi provjeri sve kombinatoričke opcije i da pregleda da ne postoji neko neočekivano rješenje. Tako da i ove relativno jednostavne puzzle …skrivaju u sebi do 15-ak tisuća kombinacija. (Doduše, čovjeku neće izgledati da ima toliko kombinacija, jer većina od tih kombinacija su besmisleni pokušajevi…koje program odvrti, čovjek neće imati potrebu testirati svaku od njih.)
I dalje sam stupanj kompleksnosti ostavio takav da postoji čak 760 (skoro) “rješenja”, a u svakome od tih 760 “rješenja” zadnja puzzla se neće uklapati u priču.
Znači ko ugly4, samo ovdje igrač ide do zadnje puzzle i ta se nikako ne uklapa u priču.
Puzzla baš i nije jednostavn element…čim ima fine krivulje, to je zadatak isključivo za CNC.
(Naravno, ovisi kakva puzzla …to je širok pojam.)
Osim toga, alat ima svakakvih normativa i prilagodbi za mašine na koje ide…mislim da je to skupo samo po sebi i bez da razmišljaš kakav je oblik kalupa za plastiku…takav sam barem ja utisak stekao.
Tražio sam dosta ponuda za jedan totalno prost kalup …ono od 30 000 kn do 60 000 kuna su bile ponude.
(Jedan mi je davno složio ponudu od 5 000kn, to je bio prvi upit hehe…i tada mi se i to činilo preskupim. Kasnije kada su svi dali ponude preko 30 000kn, zapitam se jel taj prvi uopće dao realnu ponudu ili što je to bilo… sjećam se samo da je bila neka firma iz Srbije.)
Pošto sam već odao ideju … prikazat ću i rezultat.
Znači ovo su četiri puzzle koje očekujem da će svatko složiti, jer su to najočigledniji pinovi koji idu zajedno i ne mogu se povezati niti sa jednom drugom puzzlom.
Nakon toga igrač može složiti preostale puzzle na 760 načina. Naravno, sve preostale osim jedne.
I ne znam koliko će se tko mučiti da otkrije svih 760 načina, jer ni jedan nije baš niti lagan za pronaći, haha.
A rješenje će ugledati tek onaj koji se oslobodi pretpostavki svog uma. Jer ako se sve puzzle slažu na ovaj način, to nikako nije pravilo da se i ove moraju slagati na ovaj način. Tako ove puzzle pokazuju kako nam naše pretpostavke o životu stvaraju mentalna ograničenja koja nas spriječavaju vidjeti ono što tražimo. (Jel, pretpostavka je majka svih zaeba…)
Tako da se konačno riješenje skriva izvan ortogonalne “dimenzije” …
I konačan zaključak vezan uz prve četiri puzzle: Nešto što je jako očigledno, isto tako može biti u potpunosti krivo. , jer baš te četiri su one koje ne idu zajedno.
Evo stigle puzle.
Slažem se da pakiranje može biti više premium, ali nije nužno, sasvim je uredno i ovako.
Pozitivni komentari kupaca su nešto neprocjenjivo, hehe. Jedan danas kaže:
You are a very mean person!!! LOVED THIS PUZZLE. Took about 30 minutes. Loved every second of it.
ili…
I am trying this one now. The quality is superb. The look and feel of the pieces is so nice. Great thickness and texture.
So fiendishly fun. I have the whole tray filled except for a hole in the center, with four pieces that have no apparent place to go.
I love this. My nieces will lose their minds on this puzzle.
…i nekoliko njih je već izrazilo želju:
Please do…and make more puzzles!!!
…it is already on my way, hehe.