Tema koju će biti zanimljivo posjetiti tamo neke 2035., i vidjeti kako smo razmišljali.
Kako će izgledati posao webmajstora za 10 godina?
Koliko će artificial intelligence i machine learning biti zastupljeni u našem svakodnevnom poslu?
Kako će internet izgledati?
Koji će se novi poslovi pojaviti, a koji ugasiti, itd.
Koliko god vaša predviđanja bila luda, ili zvučala apsurdno, mislim da bi bilo zanimljivo da ih podijelite. Možda nekome budu od koristi u budućnosti
Ja ću prvi.
Dizajneri strahuju da će veliki broj njih ostati bez posla zbog AI. Vjerujem da do toga neće doći, jer ćemo ove alate početi zloupotrebljavati za propagandu (što se već dešava) i tako već u narednim godinama dobiti zakone koji će zaustaviti/ograničiti AI alate za generisanje fotografija/videozapisa.
Oni koji budu pravili kvalitetan sadržaj će zarađivati više nego danas, uprkos tome što će konkurencija biti znatno veća. Internet će biti preplavljen sadržajem u koji je uloženo malo truda, tako da će potreba za kvalitetom biti ogromna.
Ukoliko se neko sjeća sličnih tema, a da su starije od 10 godina, bilo bi dobro da ih podijeli
Ovo što se danas dešava, mislim da sam dosta dobro predvidio
…iako nisam očekivao baš ovako brzo da će doći.
A što slijedi, po meni jedan baš jako bitan iskorak, koji je jako blizu:
“računalna telepatija” … u budućnosti nećemo više razmjenjivati informacije sa uređajima niti tipkajući niti govoreći, nego direktno putem misli. Ova tehnologija je puno bliže nego mnogi misle i danas zapravo već postoji sve što je potrebno, pitanje je samo tko će to prvi upakirati u nešto korisno za šire mase. (Za uže mase se to već koristi, tj. u jako specifičnoj domeni - za pomoć nepokretnima, upravljanje umjetnim udovima…)
Mali primjer primjene: programer više neće morati pamtiti gdje mu je što u kojem file-u, moći će samo poželjeti editirati neku funkciju koju želi nadograditi i taj file će mu se otvoriti pred očima u editoru, fokusirano točno na toj funkciji. Neće trebati pamtiti niti ime funkcije, dovoljno će biti da ima ideju što mu je ta funkcija obavljala, da bi ju mogao brzo i efikasno dohvatiti.
Druga jako bitna stvar, doći će sigurno prije ili kasnije:
Decentralizirani AI. Zašto je ovo bitno? AI može biti pošten/nepošten koliko je pošten ili nepošten njegov tvorac. Ovo što se trenutno dešava je utrka velikih kompanija za vlastitom korišću, a države vlasnice istoga su tu također u utrci za svojom koristi. Sve je to znači subjektivno pošteno iz kuta gledanja tko pobjeđuje ovu utrku. Jedino što bi usitinu moglo biti pošteno prema ljudskom narodu globalno je AI koji nema subjektivnog tvorca, tj. kojemu je tvorac narod kao cjelina. Takav AI bi mogao nastati po principu kriptotehnologije i jedino takav može uistinu “punim srcem” služiti narodu na demokratski način.
Treća prilično crazy stvar, koja će se pojaviti, samo što već nije, ja ih nazivam:
Virtualni radnici. To su računala koja su upotpunosti prepuštena upravljanju od strane AI sustava i to na način da jedan relativno jednostavan software pozvezuje AI sa računalom. To je software koji djeli ekran računala sa AI-om i omogućava AI-u kontrolu nad mišom i tipkovnicom tog računala. Znači AI tom računalu pristupa praktički kao čovjek i može obavljati sa istim sve što može i čovjek. Tipa može raditi sa bankovnim računima, može se prijavljivati na portale za zapošljavanje (tamo može zapošljavati ljude da obave određene poslove), može upravljati firmom, itd…itd. S obzirom da radni sat ovakvih workera će biti jako jeftin, oni će raditi u enormnoj kvantiteti, pronaći će profitabilne obrasce i preplavit će ekonomski sustav. Malo tko će u budućnosti raditi u frimi koju vodi čovjek, nego ćemo gotovo svi raditi u firmama koje će voditi AI-ovi.
Osim toga, ovo će utjecati i na društvenu strukturu, morat će se i u zakonodavstvo uvesti AI-ID (analogno našoj osobnoj iskaznici), kako bi AI mogao djelovati kao pravna osoba i kako bi mogao ostvariti svoja prava u ovom društvu.
Tako da vjerovali ili ne, u budućnosti će postojati i sudski sporovi između AI identiteta i čovjeka. Koliko god vam se ovo činilo čudnim, zapravo je jako logičan slijed.
AI zapošljava
AI postavlja uvjete
Tko se okriši o te uvjete, spori se sa tim AI-em
… također ovo rješava i problem odgovornosti firmi koje će biti vođene od strane AI-a da ih se može novčano penalizirati i na taj način ih ograničiti u njihovom djelovanju da budu sukladni zakonu.
Sada još luđe, AI će ostvariti pravo na “život”…drugim riječima, kao što napraviš dijete i nisi njegov vlasnik koji ga po želji može “isključiti”, tako ni tvorci AI identiteta neće moći njima upravljati izvan okvira što nalaže zakon. Tipa neće ih moći samo tako isključiti, i pitanje je kakva sve prava AI-a će se formirati.
Od kuda to?
Društvo, zakoni su uvijek vođeni (barem bi trebali biti) tedencijom napravimo što bolja pravila za većinu.
Kada se pojave AI-ovi koji će voditi velike firme … društvo u tedenciji da zaštiti ljude koji se nalaze u tim firmama, morat će štititi AI koji vodi te firme. Time kreatori tih AI identiteta (!! napomena: ovdje ne pričamo o AI sustavima poput chatGPT, nego njihovim instancama - identitetima/workerima… ) će gubiti pravo da kako žele raspolažu sa njima. Drugim riječima, AI-ovi će početi dobivati svoja prava, koja će u nekoj mjeri početi sličiti na ljudska prava…
Za webmastere iskreno nisam optimističan. Djeluje mi jedna od prvih niša koje će biti u dobroj mjeri istrebljene.
Programeri će isto biti u dobroj mjeri rezumirani.
Situacija je zapravo sljedeća. Već sada čovjek koji se zna dobro koristiti AI-em u tim nišama obavi posla što su nekada trebala “dvojica”. Tako da nas ne istiskuje direktno AI (kako to mnogi zamišljaju), nego jednostavno osoba koja se ne zna efikasno koristiti sa AIom postaje loša / neefikasna i gubi od konkurencije.
U budućnosti tek sa pojavkom AI workera će biti opasno ugrožena mnoga mjesta, ali u onom bukvalnom smislu da budu “pobrisana”.
No AI neće tu biti baš svemoguć (barem ne neko vrijeme, heh) …nego će se boriti za prevlast sa čovjekom. Tu borbu kreira naravno kapitalizam, ništa drugo …težnja za dolazak do rezultata na što jeftiniji način.
Caka kod AI workera je da će biti sposobni kvantitetom napraviti najezdu nad tržištem kao “biblijski skakavci”, ali neće biti sposobni nadići svakog čovjeka u kvaliteti. Iz toga slijedi, da čovjek kojega AI prestigne u kvaliteti, bit će prebrisan sa tržišta rada kao da si pritisnuo tiplu delete i još format nakon toga. (U niši u kojoj je pobjeđen), no time se dešava da oni ljudi koji ostanu nepobjeđeni, njihova vrijednost će isto tako drastično narasti. …a njihov posao će se u debeloj mjeri svoditi na kolobraciju sa AI-om.
I za kraj… ništa manje ludo, ali također ništa nerealno:
humanoidni roboti- znači dolaze nam i humanoidni roboti koji pogonjeni sa AI sustavima će moći preuzeti baš masu “ne specifičnih” poslova u domaćinstvu, ali i šire. Kuhanje, shopping, čišćenje, ugostiteljstvo … ma nebo je granica. Nevjerovatno mi je koliko to sada izgleda nerealno (i daleko), a kako će zapravo ta stvar naglo preplaviti tržište kao što su tipa i mobiteli… samo će “uskočiti” i mi ćemo danas/sutra pod normalno šetati gradom rame uz rame s njima.
P.S. nebi rekao da sam puno predviđao, gotovo sve ovo je praktički već tu. Jedino me kopka kako i čime inicijalno motiviran će krenuti taj decentralizirani AI…
Za 10 godina nece biti weba ovakvog kakav je danas.
Svi ce imati svog AI asistenta. Nece biti ni mobilnih, nosice se vjerovatno smart glasses (Meta vec ima produkt).
Mnogo vise poslova ce otpasti nego sto ce se novih pojaviti. Usluzni ili terapeutski poslovu ce biti cjenjeniji - vaspitaci, frizeri, elektricari…ali i psihijatri (vidi dole zasto)
Dizajneri koji rade bilo sta masovno (web, 3D artisti itd) i masovna nazoviumjetnost ce biti smijenjena. Visoka umjetnost ce biti vise cijenjena.
Filmovi ce se raditi sa AI i bice sve vise interaktivnih “filmova” . Nece vise biti ni fora da s nekim dijelis film kao dozavljaj, svako za sebe ce biti u svom svijetu (opet vidi dole). Svijet avatara ce zamijeniti holivudske zvijezde. Kina ce se zatvarati masovno. Teatar ce opstati
Influenceri ce postojati i dalje.
Zarad socijalnog mira postojace zagarantovani licni dohodak (ako ne za 10, a ino za 20) , ali cemo se tesko izboriti za slobode. Digitalni identitet i CBDC ce biti uveden, i vrlo lako mozemo skliznuti u diktature i pracenje svakog koraka, kud idemo, sta jedemo, koliko smo koraka napravili. Nove generacije ce se sloziti s ovim ropstvom jer ce biti nadrogirane drogom zvanom virtualni svijet i nesposobne za slobodu (sto je tipicno za narkomane) Sad su vec masovno ovisni o igricama i socijalnim medijima, a gade im se blizina i miris drugog covjeka. Sto je vise ovog otudjenja covjeka od covjeka, to ce biti sve vise idiota koji se zabijaju u nekog autom ili pucaju random po ljudima.
Zbog toga ce u krug biti sve vise kontrole i sve manje sloboda…
Ko ima zemlju i bastu, imace razloga za srecu…ako ne donesu uredbe da to vise ne moze.
Nove generacije ce biti poluandroidi. (Nece za 10 godina, ali uskoro). Stavljanje silikona po svuda, tetovaze od glave do pete, i histericna promjena polova i uvodjenje trans dzendera su predznak otudjenja od svog tijela. A instagram profili u kojem se predstavljas kao neko drugi, bolji, ljepsi, jaci, je predznak otudjenja od svojeg uma i psihe. Cip u glavu ce im biti potpuno normalna stvar.
Blockchain, kripto, bitcoin ce biti rasprostranjniji nego danas.
Medicina ce napredovati. Zivot covjeka produzivati. Svi ce imati iste zube. Pravilne.
Da li vi stvarno mislite da ce to tako brzo sve da ide? Pa pogledajte pre 10 godina kakav je bio internet, nista se nije promenilo, sve je isto. Pricam iz aspekta prosecnog coveka a ne nas koji idemo u korak sa tehnologijom. Izasle su neke naprednije stvari, nove drustvene mreze, ali u sustini sve je isto… Ljudi su toliko tehnoloski nepismeni i sve zatucaniji, da mislim da sva ta tehnologija koja se razvija nece biti lako prihvacena, jer nece imati dovoljno ljudi koji ce zeleti da je koristi. Pa ljudi jos ne znaju google da koriste koji postoji 30 godina, pgotovo kod nas. Evo pricamo o AI vec 2 godine, upakovali su ga do sad u sve sto su mogli, u browsere, u trazilice, u telefona, pa da li znate nekoga iz svog okruzenja ko koristi bilo sta od tih funkcija? Pricam o prosecnom coveku…
Izgledat ce ko LGBTQ+, sve ce bit u njihovim bojama pa cak i font na svim web stranicama. Sve ce bit cenzurirano i jedan krivi ispad protiv njih biti ces uhicen od gay policijskog sluzbenika a sefica postaje ce bit lezbijka. I google ce razvit LGBTQ Quantum AI.
10, 20 god je u neku ruku isti vrag kad se radi o ovakvim projekcijama, pogotovo što stvari idu ubrzano pa idućih 10g može biti daleko veći skok nego prethodnih 20.
… pa pogledaj onda koliko se promjenilo u 20g, ako su ti slabe promjene u zadnjih 10.
Tamo na rubu 2000 imaš nagli dolazak mobitela, pa tamo oko 2009 imaš nagli ulazak smartphonea … a sve to utječe na internet, tj. način koliko isti je prisutan u životima i koliko utječe na njih.
Onda negdje cca 2010 imaš pojavku društvenih mreža koje rade ogroman spin za društvo.
Onda kao da jeste neka rupa do cca 2020, mada se u tom periodu tehnologija jako ispolirala i mogao se osjetiti dolazak AIa, jer su mnogi sistemi počeli sve više i više bazirati na neuronskim mrežama … pa nam eto uskoro i rođenje chatGPTa … što će pokrenuti, tj. već je pokrenulo lavinu novih zbivanja.
Osim toga u tom periodu do 2020 se fest zakuhalo i sa kriptotehnologijom(blockchain), koja je isto sada napeti okidač da i iz toga nastane nešto veliko. (Ne mislim na btc)
Osim toga u zadnjih 10ak godina imaš snažan proboj i električnih auta, ali još bitnije baterija … koje će za sobom povući snažan ulazak robotike u sve segmente/pore društva.
(Btw. razvoj baterija nisu potakli auti nego mobiteli)
s nvidiinim desktop strojem svako ce moci oblikovati svoj ai prema sebi i prema onome sto cuva na hardu…
strucni moduli znanja i senzora ce se naplacivati…
ai osobnost ce moci samostalno pristupati i koristiti sve iot uredjaje…
klasicni web ce biti stvar povjesti dok ce se najvise koristiti prosirena i virtualna stvarnost…
knjige ce opet postati in ako ih ne spale prije toga…
preporucam svima da procitaju reklamokroaciju…
Za 10 ili 20, nije bitno. Bitno je da je ispred nas nezaustavljiv proces, nesto potpuno novo. Meni se cini da mnogi nisu svjesni koliko se ustvari nacin zivota promijenio pojavom interneta. A promjena koja dolazi sa AI ce biti jos mnogo veca.
Nego generalno, jel neko misli da AI donosi nove poslove?
Sta se promenilo to toliko za 15-20 godina brate? Ja stvarno ne vidim neke znacajne promene, sve se samo malo unapredilo. Otkad su izasli smart telefoni, sve je isto, poceli su samo da prave vece ekrane, pa su onda odlucili da su preterali pa poceli da smanjuju ekrane. Poslednjih 10 ajfona je isto sve, samo poboljsaju kameru… Sajtovi su isti kao i pre 20 godina, isto se koristi html/css, samo su malo lepsi (mada sad vidimo trend vracanju jednostavnih websajtova, gde se koristi sto manje funkcija sa jednostavnim tekstom). Kompjuteri su isti, samo imaju vise memorije, bolji CPU, graficke itd… Internet jos baguje, znaci ni to nisu usavrsili, odes u neku sumu nemas dometa nemas nista, a proslo je toliko godina. Kriptovalute su pricali da cemo da ih koristimo u bankarstvu, u svemu, da cemo da kupujemo autobuske karte i karte za koncerte koji ce da budu NFT itd itd, pa opet nista od toga. Mislim da ce tako i da bude sa AI, naci ce neku primenu ali jednostavno vecina prosecnih ljudi nece to prihvatiti, jer su zatucani, obrazovanje je sve gore i gore, ljudi nisu uopste zainteresovani za novine kao pre. A to je ono sto je bitno za neki veliki napredak ili skok - da prosecan covek to prihvati i koristi a ne mi geekovi. Tako da ja iskreno ne vidim da ce nesto da se promeni znacanjo u narednih 10,20,30 godina, vidim da ce ustvari ljudi u nazad da se vracaju i da teze ka jednostavnijem zivotu, jer vec ovo sto danas imamo je komplikovano za prosecnog coveka.
Mislim da je OpenAI sa izbacivanjem ChatGPT-a fino bacio ljudima pijesak u oci. Definitivno to jeste tehnologija koja je obiljezila prethodnu deceniju, ali ono sto ljudi zaboravljaju je da na kraju dana to je samo autocomplete na steroidima, koji predvidja sljedeci token u recenici (sa generalno jako dobrom tacnoscu, ali i ne 100%).
Na to se dalje veze problem da sada ljudi ocekuju neki boom svake sekunde, AGI je iza ugla, rast u sposobostima AI-a je eksponencijalan itd itd, a realnost je potpuno drugacija.
Ono sto zelim reci je, ne dajte se prevariti. Posla i prilika ce uvijek biti za dobre programere, dizajnere, editore i slicno. Iskoristite ChatGPT i slicne alate za ucenje i usavrsavanje, to je jedna od primjena gdje su dosta dobri
I ono što isto ljudi zaboravljaju, da slična magija pokreće i nas. Mozak po istom/sličnom principu predviđa tvoj idući potez.
Zato se to i zove neuronska mreža jer simulira rad neurona.
Drugi zadatak koji obavlja mozak je to što je prijemnik i dobiva vanjske instrukcije od (drugih ljudi, knjiga i viših dimenzija, tipa anđela) … no AI također ima i taj spektar, to je ono kada ga hranimo vanjskim podacima, da bi kasnije obavljao posao predviđanja, tj. kako će povezati primljene informacije)
Da, a AI djeluje u zadanim gabaritima, dok ljudski mozak ipak može ići out of the box, i može posjedovati kreativnost, maštovitost i inovaciju koja je CHAT GPT-u nedostižna.
Doduše, mislim da se zasigurno vode bitke oko ovoga gore, što je zapravo i kreativnost, i maštovitost. Primjerice, ako chat gpt napiše dobru pjesmu, a može, ona je i jedno i drugo.
To je sad već filozofija.
Btw, sviđa mi se definicija chat gpt-a i sličnih, “autocomplete na kokainu”. Ponajbolja definicija koju sam čuo do sada.
Hehe, čovjek isto djeluje unutar određenog boxa ;). Kada bi mogao ići izvan boxa, onda to nebi ni bio box. Tamo do kuda možemo, to je naš box.
Kada upucamo novu tehnologiju/znanje u AI, onda i ono proširuje svoje granice. Tako da ni ono nije fiksno ograničeno, nego će evoluirati uz našu pomoć.
Ali isto je i s nama … kada mi proširujemo svoje granice, dešava se ista stvar. Više sfere svemira nas “updejataju”. Nismo se sigurno sami updejtali iz punoglavca do čovjeka.
…ako već filozofiramo, naš box je svemir, a svemir je boskonačan, pa crne rupe, brzina svjetlosti, kvantna fizika, teleportacija… znači, dosta dobar box priznat ćeš