Kako nastaje novac?

“U klasičnim novčanim sustavima vlade mogu tiskati novi novac ako im zatreba”

Ajd bas da vidim Vladu RS il Grcke da nastanca para… a treba i jednim i drugim :smiley: Il da ameri istampaju 20 bilijardi pa da se oslobode od javnog duga :smiley:

4 Likeova

To bi bio život :smiley: štampaš sebi koliko ti treba, nebi morali ništa ni raditi, *ebeš pos’o :smiley:

upravo to i rade, pa onda kroz kredite te dolare uvaljuju trećim zemljama i izazivaju inflaciju, bukvalna krađa

a rade još nešto, a to je da umjesto dolara daju mjenice, recimo kinezima, jer kinezima treba dolara da bi kupili naftu, a moraju ih uzeti od amera, onda ameri uzmu mjenicu i kažu ova mjenica vrijedi toliko i toliko miliona dolara

misliš da lažem?

bivši direktor federalnih rezervi doslovno kaže: “The United States can pay any debt it has because we can always print money

3 Likeova

"upravo to i rade, "

Ocito da ne rade kad idalje imaju taj dug?
A jos bi smo mogli dodati d npr postoji samo 1,2 bilijarde dolara u kasu, ili oko 10 bilijardi (bankovni racuni i sve zajedno) a USA duzna skoro 20 bilijardi… Zamisli sta bi se sad desilo kad bi istampali novac da pokriju dugove (a ne zbog sirenja ekonomije)… Pa srusili bi svjetsku ekonomiju tim potezom i unazadili nas lijepo (jer dolar ne bi opao na vrijednosti proporcijalno broju novih novcanica nego daleko gore jer je flat valuta, tj nema nikakvo pokrice (opet je to ALI- kad bi stvarno doslo do rusenja dolara, prodali bi oni zlatne rezerve za jako malo dolara samo kako bi naglo povecali potraznju za dolarima).

Sto se same inflacije tice… Pa moras stampati novac kako ti se ekonomija siri. Ako nisi istampao makar 3% novih novcanica, a gdp ti se popeo za 3% tvoji proizvodi na internacionalnom trzistu postaju skuplji strancima (tebi kostaju isto) sto znaci da su manje konkurenti i da je manja ponuda za njima sto onda dovodi do deficita koji je opet sam po sebi veoma los

A na kraju, Federalne rezerve su kao nezavisna centralna banka za Ameriku… al to je ipak tema sama za sebe.

1 Like

Da se i ja ukljucim. pa nece nastancat 100000 miljardi plusa pa se kurcit. Ovako imaju koliko zele, ali sluzbeno imaju dug, jer kad netko kaze ajde brate daj posudi malo para, on kaze pa kako bre zar nevidis da sam u dugu…

2 Likeova

većina tih velikih dugova koje države duguju “nekome” su ustvari kamate, dakle novac koji uopšte nije postojao niti postoji, zamišljena vrijednost - kamata

zbog nevraćanja kamata nijedan gigant sigurno neće propast, u najgorem slučaju će neko taj dug otpisati … jedino u slučaju sitnih riba kamata znači nešto

Pa da je tako jednostavno nastancali bi i pokupovali sve… Samo sto to tako ne funkcionise.

Druga stvar- americki dug je djelomicno dobra stvar za Ameriku… zasto? Zato sto izaziva ogromnu potraznu za dolarima… 20 bilijardi potraznje je jako lijepa stvar za vrijednost dolara

naravno da nije jednostavno, ali da rade - rade

nixon je odvojio dolar od zlata i vezao ga za naftu - to je bila privremena odluka koja je na snazi i dan danas (google: petrodollar)

da bi neka zemlja mogla kupiti naftu - prvo mora kupiti dolare - da bi kupila dolare mora kontaktirati ameriku koja im uvali inflaciju

samo što neke zemlje to osjete neke ne, kina to ne osjeti jer je ogromna … ali recimo turska osjeti, lira se jedva stabilizuje

I tad su počeli ozbiljni problemi koji će uskoro kulminirati. Gaddafi je ubijen isključivo radi petro dolara, a biti će još ratova radi njih, a možda i svjetski rat. Petrodolar je na izdisaju, pa onda naravno i dolar. Ekonomija SAD-a je u rasulu. To je jasno svakome tko zna čitati stvarne podatke. Čak i da se zanemare najnoviji izvještaji o zaposlenosti u SAD-u (koji su dobrano frizirani) i dalje im je ekonomija u totalnom rasulu. Svi će se u to uvjeriti vrlo brzo, ja pretpostavljam iduće godine.
Pojavio se petro yuan, a postepeno će jačati. Putin i Xi se ližu, a I Salmon se sve češće može vidjeti sa XIem. Meni to dovoljno govori. Uz to, već nekoliko godina većina zlata odlazi u Rusiju i Kinu. To su činjenice i meni je jasno kao dan što to znači. Čak su i u bančici imena Podravska banka to shvatili i počeli agresivno reklamirati štednju u dolarima i ponudili i 3x veću kamatu nego za štednju u eurima? Slučajno? Samo za naivne je to slučajnost.

Ja zarađujem u dolarima (a vjerojatno i mnogi na ovom forumu) pa bih vrlo rado da je dolar jak i stabilan, ali to je smeće od valute koje nema svijetlu budućnost. Ne mora se nitko samnom složiti, može samo pričekati malo i gledati što slijedi.

8 Likeova

upravo to, htio je uspostaviti afrički dolar i naftu obračunavati u njemu … ali … :smiley:

1 Like

Nixon je odvojio Dollar od pokrica, u tom slucaju je bilo zlato, ali ne mora ni zlato da bude jedino…

Zasto je odvojio? Pa zato sto nema dovoljno zlata na svijetu da bude pokrice dolaru u ovoj vrijednosti koju sad ima. I nije ga vezao ni za sta… Druga stvar je sto su saudijska arabija i ostali se obavezali da ce prodavat naftu za dolare a zauzvrat ce dobijati americku pomoc na razlicite nacine (ima jedan smiejsan video gdje trump prica st aje sve poslano arapima u zadnjih godinu dana).

Umjesto da Dollar ima direktno pokrice- Amerika ima zlatne rezerve… I kad bi cijena dolara pocela opadat, onda bi se zlato prodavalo po jeftinim cijenama za dolare kako bi doslo do velike potraznje za dolarima koja bi popravila situaciju…

Nijedna zemlja nema pokrice svoje value u zlatu- zadnja je bila cini mi se svicarska 2000 i neke. Jednostavno je NEMOGUCE imati pokrice u zlatu s obzirom na kolicinu novca danas u cirkulaciji i na ogromno sirenje ekonomije.

Da bi kupio dolare moras traziti nekoga ko ima dolare a to moze biti bilo ko jer svaka drzava koja ima nacionalne rezerve ima ih u dolarima. Druga stvar, da li ce se prodavat za dolare ili ne zavisi od drzave koja to gorivo proizvodi… vecinu proizvode drzave koje su se OBAVEZALE da ce prodavat za dolare.

“According to the Bureau of Labor Statistics consumer price index, the dollar experienced an average inflation rate of 1.25% per year.”

‘GDP growth rate
1.6% annual change’

Znaci Amerikanci trenutno ne stampaju ni dovoljno novca da pokriju sirenje sopstvene ekonomije a kamoli nesto drugo.

2 Likeova

I jos da dodam to za 1974…

Evropa je bila unistena poslije WW2… Amerika se potrosila, al opet- onos to su oni potrosili je potroseno u domacu ekonomiju… Evropskim drzava je bio ptoreban novac, a Americka ekonomija koja je u to vrijeme bila najjaca na svijetu je idalje imala svoj dolar koji je imao pokrice u zlatu: 35$ za 1oz zlata (to je cini mi se oko 20-30 grama). S obzirom da je evropskim drzavama bilo nemoguce da obnove svoju ekonomiju na normalan nacin (gomila zlata, pa se istampaju pare pa se sanira steta i nastavi dalje) Amerika je napravila deal sa evropskim zemljama koji je isao ovako:
Amerika ce biti jedina koja ce novac stampati sa pokricem- znaci dollar se moze zamjeniti za zlato, dok ce evropske zemlje svoje valute vezati za dolar. I Amerika nece stampati preko onog gore pravila (35$ za oz)… ali u isto vrijeme, federalne rezerve nisu pustali bilo koga da prati stampanje, sto je izazvalo nepovjerenje a na kraju krajeva- relano, stampali su preko toga a niko nije mogao provjeravat. Doslo je do trenutka kad su vec neke evropske zemlje zatrazile ZLATO umjesto dollara (tj da daju dolar za zlato koji bi trebalo biti njohovo u rezervama) a Nixon je to odbio… Sto je dovelo do strmoglavog pada vrijednosti dolara…
Da bi spasili situaciju- Nixon ukida zlatno pokrice, medjutim, takodje sklapa ugovor sa svim zemljama bitnim za proizvodnju nafte- da ce te zemlje svoju naftu prodavati iskljucivo za dolare, dok ce zauzvrat biti pod americkom zastitom. To je ono sto zovemo petro dolar.

Mala ispravka: Nije da bas nista ne stoji iza americkog dolara… Stoji najjaca vojska na svijetu… i arapi obozavaju (saudijci, katar, emirati etc).

1 Like

Pogrešno. Inflacija dolara i inflacija cijena nije isto. Pa čak i niti ako se te cijene izražavaju u dolarima :wink:

Uz to, “štampanje” samo manjim dijelom stvara novu novčanu masu, a većim dijelom se ona stvara u bankama. Tu je bitno razumijeti tzv. fractional reserves.

Pod “štampanje” se obično pogrešno misli općenito na kreiranje svježeg novca (uključujući i onaj koji stvaraju komercijalne bankle), pa ajde neka sada ostane tako. Amerikanci “štampaju” puno više nego što opravdava rad njihovog gospodarstva. Ciljaju inflaciju od 2%, a to ciljaju otpuštanjem manjeg dijela sredstava jer veći dio završava na burzama i u tome je jedan od većih gospodarskih problema koji trenutno postoje. Na burzama je posljednjih godina inflacija puno veća od 1,25% ili 2%. To je stvorilo balon (koji će puknuti vjerojatno iduće godine), ali i oslabilo vrijednost dolara i gospodarstva jer novac koji je trebao završiti u realnom sektoru zapravo je završio na burzama.

E samo i isključivo zbog toga (i jake diplomacije koja iza sebe ima tu vojsku) se još donekle održava, ali mislim da bi ipak vojska Rusije + Kine bila jača :wink: Ja se stvarno bojim trećeg svjetskog rata.
Što se tiče Saudijske Arabije, mislim da će se oteti kontroli. To će biti definitivan kraj petrodolara, a valjda je jasno što to onda znači i da ćemo i mi ispaštati zbog toga. Uz sve to, petro yuan je zaživio i postajat će sve jači.

1 Like

Trosenje na vojsku:

Da, al pitanje je da li tih 600 milijardi troše kod kuće na razvijanje ili se od toga plaćaju i zaposleni i baze širom svijeta. Ako se troši širom svijeta onda i nije puno više od ostalih sa liste jer ostali troše kod kuće… mada nebitno ode i ova tema u offtopic, treba novu temu otvoriti i za ovo :smiley:

Jedino sto je bitno ovdje jeste onaj indeks potrosacke moci, tj ovaj dolar sto amerika potrosi nema istu vrijednost kao ovaj ruski jer ce u rusiji dobiti radnika za mnogo manju cijenu… Amerika trosi skoro 10 puta vise od Rusije, al kad se to realno sagleda trosi otprilike duplo vise.

petrol Yuan je samo Azijski dolar… sad ce se oni pocet borit oko Irana… jer ovi imaju dosta nafte a uvedene im sankcije… Kina im moze ponudit dobar deal (vezano uz yuan naaravno) dok s druge strane Amerika bas i ne moze (nesto je Obama pokusavao, al je problem sto se ona saudijci naljute i onda je to za amere biranje izmedju sauda i Irana).

Da naravno i to se treba uzeti u obzir, nego ja sam mislio na to gdje te pare odlaze jer nije isto kad recimo Kina ili Rusija te pare potroše na jačanje vojske kod kuće a recimo Amerika daje silne pare za vojsku širom svijeta od čega realno kod kuće nemaju ništa. Tako da to što troše 600 milijardi u odnosnu na Kinu koja troši 200 ne znači ništa. Ma kinezi samo da se predaju, ne moraju ni ratovati pola svijeta ih nebi moglo nahraniti :smiley:

jeste isto jer im je oprema americka, vojnici placeni… Tako da se to vraca nazad u ekonomiju…
Nije to kao u srednjem vijeku da se conditiori “zaposljavaju” pa je to “bacanje” para

Koliko je 70-tih SAD trošio na vojsku u odnosu na Vijetnam?

Dobro pitanje.

A i koji je broj vojnika Kine i broj vojnika SAD-a?

Bolje da nikad ne saznamo da li bi SAD uopće imao ikakve šanse u ratu protiv KIne (čak i bez Rusije).

Za sada, ali ide ka tome da postane jači, a ne bih dao ruku u vatru da kroz koju godinu Saudijci neće ozbiljno razmisliti o yuanu, pogotovo kada nova gospodarska kriza uskoro pogodi SAD i kad će im biti jedna od osnovnih vatrogasnih mjera novo masovno “štampanje” dolara i novo spuštanje kamatnih stopa. Trenutno ih ubrzano dižu jer su valjda svjesni da ih trebaju dići na što višu pozociju prije nove krize da bi uopće imali manevarskog prostora. Ako mene pitaš, to će biti od puno slabije koristi nego prije 10 godina. Onda ode i gopodarstvo EU-a u *urac (pogledaj glavnog trgovinskog partnera EU-a), odnosno ode svijet u novu veliku recesiju, vjerojatno opet jednu od najgorih u povijesti. SNB je jedan od najvećih dioničara U.S. blue chipova, pa niti Švicarska neće biti pošteđena velike krize. I tak, ima tu još puno problema, ali i ovo spomenuto je sasvim dovoljno. Ja nisam neki dooms day teoretičar, nego povezujem dostupne činjenice. Možda fulam vrijeme početka nove velike krize, ali barem ne dajem alibi izjave i konkretno kažem da je očekujem iduće godine.

Pošto smo u temi koja se zapravo oslanja na kriptovalute, mislim da će ovaj scenarij koji je neizbježan lansirati Bitcoin, pa tko ima živaca čekati biti će nagrađen :slight_smile: Možda prvo i on padne kad sve krene nizbrdo, ali onda će poletiti jer će ljudi shvatiti koliko može biti koristan u takvoj situaciji.

Ameri su u vijetnamskom ratu imali 50k zrtava… Sjeveri vijetnam skoro milion (oko 800k).

Da nije bilo Amera ne bi bilo danas Juzne Koreje.