Kako povećati zaradu na stranici?

Imam stranicu staru 10 godina, u svojoj niši, najbolja stranica na ovim prostorima, a i najveća tog tipa u jugoistočnoj Europi.

zeljeznice.net

Stranica se sastoji od portala i foruma, no srce same stranice je forum.

zeljeznice.net/forum

Također, postoji i Android aplikacija, vezana za željeznice, besplatna, čiji je izdavač sama stranica.

Prema GA imam cca 1000 posjeta dnevno, no zarada ne da je mizerna, nego je očajna. Imam samo AdSense.

Imate kakav prijedlog kako poboljšati istu?

Znam da se portal ne obnavlja toliko često koliko bi trebao, ali vijesti su tu, nažalost često ne autorske, jer sam sve radim, ali zato je forum jako živ i za tu tematiku, na ovom govornom području, usudim se reći, jako velik.

Imam i Twitter i Facebook i na obje društvene mreže imam solidan broj followera, barem za neke moje pojmove, kako bih rekao, za moju “kastu”.

http://twitter.com/zeljeznicenet

Onako, po nekoj logici stvari - stvari koje mi idu u korist:

  • preko 10 godina na internetu
  • preko pola milijuna autorskih članaka ( u smislu forumskih poruka, jer offtopic ne dozvoljavam, dakle sve se tiče same tematike )
  • prisutnost na društvenim mrežama, konkretno Twitter i Facebook
  • Android aplikacija
  • premium tema za WordPress i skripta za forum
  • praktički bez veće konkurencije u zemljama bivše Jugoslavije ( tržište od preko 20 milijuna ljudi )

Gdje je onda problem? Je li problem u samoj stranici u njezinoj tematici, ili što?

Mislim, apsurdno mi je da Google ( barem dok ne shvati ) praktički nagrađuje stranice koje su napravljene isključivo radi zarade, a stranice gdje ima kvalitetnog sadržaja, iz mog osobnog iskustva, baš i ne doživljava.

Slušam i cijenim svaki savjet i kritiku.

Hvala.

Pa kako ćeš imati zaradu kad imaš samo jedan adsense oglas i to u headeru.
Uzmi tri preporucena oglasa i postavi ih na bolje pozicije gde će biti vidljivi i dostupni svima i imat ćeš zarade

Taj header ukloni. Stavi 300x600 desno i 2x 300x250 ispod članka. Povećat ćeš RPM na 1.2€ sigurno, sada mislim da nemaš ni 0.30€?

Da, na portalu, ali forum dobiva više posjeta, a tamo sam stavio praktički gdje sam sve mogao.

Kako misliš, preporučene oglase? Možeš mi pojasniti malo drugu rečenicu. Hvala ti.

Misliš na portalu? Ali veća mi je posjeta na forumu, ali svakako ću te poslušati. Misliš da ga maknem kompletno? Ne znam jesam te dobro shvatio? Ako ti se da puknit mi printscreen.

RPM? Sramota me i napisati. 0.15 €. -.-

Sutra ti stavim printshoot i dam neke smjernice kako bi ja to…

Evo na primjer da koristis iste oglasne jedinice i da ih imas 3

Ako ti se ne svida raspored, mozes desno staviti 300x600 a ispod clanka 2x 300x250.

Gledao sam i mobile plugin i vidio da ih nemas nikako. Pogledaj analitiku (omjer mobilnih/desktop posjeta) pa ces vidjeti da ti se isplati staviti i u taj plugin. Tako koristi 300x100 u clanku i 300x250 na dnu clanka.

Eto… ako netko drugi ima ideja neka se prikljuci…

Imam sličan slučaj kao i ti. Razlozi loše zarade: forum kao CMS, mentalitet posjetitelja, ne relevantne reklame. Možeš forsirati za zaradiš koji euro više agresivnijim stavljanjem oglasa još no onda ćeš zaspamati sajt. Ako se ne varam sajt je rađen iz ljubavi pa bitno da pokrije troškove.

Kao prvo puno je bolje da je sidebar lijevo. Zasto ? Jer mi citamo s lijeva na desno, i pozeljno je da su reklame rasporedjene u obliku latinicnog slova E. Drugo, u postu koristi 300x250 ili 336x280,nikako ne 468x40 ove male bannere jer su sranje. Prva reklama u postu neka bude gore lijevo i oko nje (desno od nje) tekst posta. Drugu stavis u sredinu posta isto lijevo orjentiranu ili na dno posta orjentiranu u sredinu. A u sidebar stavi 160x600. Zasto ? 300x600 je relativno nov adsense format i ima malo oglasivaca. Kladim se da ce ti se sa mojim savjetima zarada barem poduplat.

1 Like

Ovome definitivno…

Mislio sam mu ja predložiti nešto slično ali mu postovi ne prate neki određeni format pa ne znam kako bi to izgledalo.
Ja koristim 300x100 u lijevo u svojim postovima ali nakon prvog paragrafa

A jel ima smisla imati dvije reklame, istog tipa, jedna ispod druge? Je li se time ne smanjuje šansa za klik, a i sama cijena istoga?
Što se tiče mobilne verzije, mislim da to čak ni ne znam ubaciti, ali malo ću prokopati. Hvala ti na odgovoru.

Nisam te shvatio ovo, kako misliš “forum kao CMS”? I što misliš pod mentalitet posjetitelja i nerelevantne reklame?

Da, stranica je rađena iz ljubavi i sad je isto držim iz ljubavi, naravno, ali znaš kako kažu, od ljubavi se ne živi. :slight_smile: Ako bih ikako mogao zaraditi koji euro više, naravno da bi bio sretan.

Kako je retardirano multikvotanje u ovoj skripti, to je strašno. -.- Skužio sam kako se to radi, tek kad me ista upozorila da bi bilo bolje da multikvotam ( no shit Sherlock - a da pojednostavite sa dodavanjem gumba multiquote? - ovo se odnosi na developere, ne na vlasnike ove stranice ).

Jel bi ti bio problem, da mi napraviš printscreen kao kolega, jer nisam te baš najbolje shvatio. Hvala ti.

Ali ne znam šta u tematici? Volio bih ako ti se da napisati koju oko toga. Imam doslovno dobne skupine od 7-77, ljude svih struka od osnovnoškolaca do doktora znanosti, od radnika, do visokopozicioniranih osoba, samaca do obitelji sa puno djece.
Dakle, ljude kojima željeznica nije jedini interes. E sad, druga stvar je ako Google zbog mog sadržaja daje samo određeni tip oglasa, mada nisam vidio razlike što se tiče oglasa, između mene i npr. forum.hr, kad surfam, često mi se isti prikazuju na obje stranice.

Kako misliš ne prate određeni format? Može isto printscreen?

Puno vam hvala svima na pomoći, stvarno.

Nije problem u dobi, spolu… nego u malom dosegu. Za zaradu na adsensu je potrebna količina, dakle što više posjeta, vani ne mora tako biti jer postoje jako skupo plaćene niše pa nekad i sa 100 posjeta dnevno zarade veliku lovu, ali to kod nas nije slučaj, dakle jedina opcija je velik broj posjeta, što kod vlakova nije slučaj.

Kažeš, imaš najbolji sajt te tematika u hrvatskoj i samo 1000 posjeta dnevno. Ti se ubijaš godinama a neko napravi sajt sa posterima, igricama i sl. i za mj. dana ima više posjeta od tebe, a zarada po posjetu mu je skoro kao tebi jer je kod nas svaki klik skoro pa jednako plačen, što nije fer, al jbg situacija je takva jer kod nas adwords nije cijenjen kao vani pa nema dosta oglašivača za tako uske tematike da bi bile dobro plaćene po kliku.

Dakle pričamo o adsensu.

A mislim, nije da se hvalim, ali eto sve stranice ex-yu te tematike, zajedno, su upola manje nego ja.

E, pa da, to mi nije jasno. Kako takve stranice, kojima je jedini cilj zarada, tako dobro kotiraju na Googleu? Mislim, šta onda Google propovijeda da mu je sadržaj bitan, jer da je, onda bi ja bio bogat čovjek, pošto je moja stranica doslovno enciklopedija.

Pa rekao si da imaš više posjeta od svih skupa, pa onda te Google nagradio, što ne? Samo nagrada za stranice sa vlakovima je 1000posjeta dnevno, a nagrada za stranice sa nekim zabavnim sadržajem je možda 10 000posjeta dnevno.
Pa ne misliš valjda da bi te Google trebao staviti na prvom mjesto za pojam vicevi?

Gledaš to možda iz perspektive laika. Nisu to samo “vlakovi”, to je željeznički promet u cjelini, gradski prijevoz putnika, integralni i multimodalni transport i tako dalje i bliže. Samo kažem, ništa više.

Naravno da me ne bi morao staviti na prvo mjesto za pojam “vicevi”, ja ovdje pišem o zaradi. Čisto sam i zadovoljan kako kotiram na Googleu.

Forum kao takav ne pruža zanimljiva mjesta za reklame, koja se mogu lijepo negdje uklopiti. Mentalitet posjetitelja nije takav da će klikati na reklame, pretpostavljam da su to većinom stariji posjetitelji(iako si rekao da ih ima od 7-77), a i nema reklama o vlakovima koje bi bile 100% relevantne tvojim posjetiteljima. Tu je i HR tržište koje nije bajno kao strana. Imam i sam sličan forum, probaj izmještati pozicije bannera na raznim mjestima, ali ne očekuj zaradu od takvih projekata. Ako već znaš web posao i želiš novce onda napravi sajt koji bi bio profitabilan tj. napravljen zbog zarade.

Po meni je isto problem u hrvatskom tržištu, ali imam dosta posjeta iz Srbije i BiH, te Slovenije. Pa jel se njima ne prikazuju oglasi? A ima i Njemačke, Austrije i sl…
Da se razumijemo, ovaj projekt je pokrenut iz ljubavi i činjenice da mi je to struka, ne radi novaca, kao što već napisah, ali ako se može povećati zarada, zašto ne.
U principu, ajmo reći da znam nešto o webu, ali sam daleko od vas, znam sve što treba znati i vjerojatno bi mogao pokrenuti stranicu nekog drugog tipa, ali nemam vremena niti volje iskreno.