Koja je kartica i banka najbolja za PayPal BiH?

koliko skuplji? na 100$ koliko?

ja kada withdrawam USD sa paypala na sparkasse visa karticu na 100$ dobijem 174 KM to je kupovni za devize dok je srednji kurs 176 KM … a sad sam vidio da mi je podešena paypal konverzije, upravo sam prebacio na ovu drugu opciju pa ću vidjeti sledeći put kad budem povlačio

koliko vidim na raiffeisen je slabiji kurs, kupovni 171,7 KM

kolika je razlika evo recimo na 100$ lakše se računa?

Ja sam u Intesi i uvijek sam bolje prošao kada sam išao preko njih, bilo da je riječ o kupovini ili prodaji. Ne znam otkud ti 174KM, ne da mi se ulaziti u PayPal, ali sam često znao uporediti njihovu konverziju sa Intesinom valutom dolara na taj dan i uvijek je bilo isplatnije preko Intese.

Jedna informacija.
trebala je da mi Istekne VISA kartica kod Sparkasse, pa sam otišao da im kažem da nova kartica isto bude VISA. Međutim, teta u banci mi kaže da više ne daju VISA kartice već samo Master i da će vrlo brzo skoro sve banke u BiH preći na MASTER kartice jer ne mogu da kontrolišu PP.
Koliko je to tačno (a verujem da jeste) ubrzo očekujte ovakve probleme i tražite alternativu :grin:.

šta ovo znači? ko ne može da kontroliše paypal … šta?

Pa banke.
Nemaju uvid oko transakcija kod PP, a sa Masterom ćeš samo moći plaćati, a ne možeš primati uplate - to i sam znaš. Tako da će imati uvid oko plaćanja, a oko uplata nije ih briga, snalazi se kako ko može.
Zar nije već nastupilo to vreme? :upside_down_face:
Znači samo je pitanje vremena da sve banke to uvedu.

Sve žive, i friško umrle. :smile: :o:

Pa koja je razlika između VISA elektron i VISA classic? Ja ne vjerujem da će se banke tako lako odreći ovih što primaju s paypal-a. Oni su im prihodovni. Uzmu po svakoj transakciji 1% i još muljaju na tečaju. Nabere se tu para. Bar je tako u RF banci.

to ko ti je rekao da nemaju uvid taj te slagao, svaka banka vidi svaku transakciju u okviru te banke sa bilo kojom karticom, u opisu transakcije piše paypal … meni su na osnovu tih transakcija koje su vidjeli tražili da donesem ištampane izvode sa paypala gdje piše koje firme mi šalju pare na paypal … dakle vidjeli su transakcije a koristim visa electron karticu

ja tu priču da će prestati sa visa karticama slušam dvije godine, koliko znam samo je unicredit prestao izdavati, govorilo se da će raiffeisen prestati a evo raiffeisen izdaje visa classic debitne kartice … dakle džabe zbunjuju ljude … isto tako mi govorili da se ne može primati na mastercard kartice pare, pa sam onda čuo da može ali u bih ne može a sada vidim da samo u nekim zemljama može, većina ne može na mastercard primati novac

isto me tako iznervirala na šalteru sparkasse banke, fino tražio visa electron ona mi izdala mastercard isto tako priču prosipala, na kraju zvao info centar rekli su da imaju u ponudi visa electron i morala je izdati dodatnu visa electron karticu kada sam to izričito opet tražio

koliko sam skonto, nikakva, obje su debitne u RF

Za unicredit znam da izdaju VISA kreditne kartice jer je moja stara ima. Ali izdaju ih samo za one što su regularno zaposleni.

1 Like

eo info

Bez%20naslova

1 Like

Nemoj bukvalno da shvaćaš to da nemaj uvid. Znase sve šta i kako, nego zašto da se muče i sl. kad je ovako lakše (a nisu samo banke u pitanju :upside_down_face: malo šire sagledaj).
Ali eto od toliko banaka spalo se na RF i Nova Banka, a mislim i Intesa daje VISA karticu. O tome i pišem, da je pitanje vremena i za ove 3 banke koliko će izdurati?

šta da se muče ne kontam? kako im je lakše imati uvid u transakcije mastercard a teško imati uvid u visa transakcije?

svaka sumnjiva transakcija iznad 30k KM se prijavljuje SIPA-i … a i manje transakcije … ima zakon o sprečavanju pranja novca itd. … šta šira? šta je drugačije sa visom u odnosu na mastercard?

PP je u pitanju, sve se oko njega vrti.

evo u jednoj sam grupi, pa su se ljudi počeli raspitivati u vezi VISA kartica … evo šta pišu

MasterCard debitnu karticu je moguće koristiti za online/internet plaćanja, ali ne i za primanje sredstava sa PayPal korisničkog računa, jer MasterCard nema potpisan ugovor za ovu svrhu sa PayPal-om, a za teritorij Bosne i Hercegovine, za prijem novca sa PayPal računa potrebno je da imate karticu brenda VISA!

Čeka se odgovor od Addiko registrovan u Banjaluci, Sparkasse, Procredit … Komercijalnu nismo ni kontaktirali ko to još koristi :smiley:

Od 18 banaka u BiH

8 banaka sigurno ne planira prestati sa izdavanjem VISA kartica
4 banke sigurno ne izdaju VISA kartice
od 3 banke se čeka odgovor
3 banke imaju posebne ili nejasne uslove :smiley:

Sigurne banke su:

Raiffeisen BANK d.d. Sarajevo
Intesa Sanpaolo Banka d.d. Sarajevo
Nova banka a.d. Banja Luka
UniCredit Bank a.d. Banja Luka
Sberbank a.d. Banja Luka
NLB Banka d.d. Sarajevo
NLB Banka a.d. Banja Luka
MF Banka a.d. Banja Luka

Obratite pažnju na grad gdje je banka registrovana, neke su registrovane u oba entiteta lol i imaju različite politike za VISA kartice … kontam da nikome nije problem da trkne u prvu opštinu drugog entiteta da izvadi karticu :smiley:

:: BANKE KOJE IZDAJU VISA KARTICE I NE PLANIRAJU PRESTATI SA IZDAVANJEM VISA KARTICA ::

Raiffeisen BANK d.d. Sarajevo - izdaju VISA Classic debitnu karticu, može se povezati sa paypalom i mogu se primati pare na tu karticu, ne planiraju prestati sa izdavanjem VISA kartica

Intesa Sanpaolo Banka d.d. Sarajevo - banka izdaje izdaje dvije VISA kartice, Inspire i običnu debitnu, klijenti najčešće koriste Inspire na paypalu i primaju novac na tu karticu sa paypala, banka ne planira prestati da izdavanjem VISA kartica

Nova banka a.d. Banja Luka - VISA kartice se od 01.01.2020. zamjenjuju beskontaktnim karticama i u dugoročnom povlačenju polako prestaje izdavanje VISA Electron kartice, banka neće prestati sa izdavanjem VISA kartica, u kontinuiranom procesu reizdavanja, kartice će biti zamijenjene novim, beskontaktnim karticama

UniCredit Bank a.d. Banja Luka - banka izdaje neke tri VISA kartice, izgleda da su sve tri kreditne, sve se mogu povezati sa paypalom, potvrđeno nam je da se na VISA kartice može primati novac sa paypala a na Mastercard kartice ne može, u banci su nam rekli da nemaju informacije da bi moglo doći do prestanka izdavanja VISA kartica

Sberbank a.d. Banja Luka - banka ne planira ukinuti VISA kartice, u pitanju je izmjena naziva, više se ne zove Visa Electron kartica nego Visa Classic Debit kartica

NLB Banka d.d. Sarajevo - banka izdaje VISA kartice, mogu se povezati sa paypalom samo je potrebno naglasiti da će se koristiti preko Interneta, poučeni iskustvom znamo da se na VISA kartice može primati novac sa paypala, banka ne planira prestati sa izdavanjem VISA kartica

NLB Banka a.d. Banja Luka - izdaju razne VISA kartice, između ostalog i VISA Classic debitnu karticu, ne planiraju prestati sa izdavanjem VISA kartica

MF Banka a.d. Banja Luka - banka trenutno izdaje VISA platne kartice, u slučaju promjene brenda za kartične proizvode banka će informisati putem sajta

:: BANKE KOJE IZDAJU VISA KARTICE ALI UZ POSEBNE USLOVE I BANKE ZA KOJE NISMO USPJELI UTVRDITI ::

UniCredit Bank d.d. Mostar - banka izdaje VISA kreditne kartice, mogu se povezati sa paypalom i može se primati novac sa paypala na njih ali je uslov da se donese ugovor o radu i da se plata prima na tu banku (dakle misli se na zaposlenje u firmi, ne ugovor sa paypala nego od poslodavca u BiH, to je vjerovatno neki biznis paket)

Sberbank BH d.d. Sarajevo - politika je da ukoliko ne primate uplate preko Paypal-a, VISA kartica se automatski reizdaje kao MasterCard, a u koliko primate uplate preko Paypal-a VISA kartica će Vam se reizdati regularno

Bosna Bank International d.d. Sarajevo - banka izdaje VISA Classic kreditnu karticu, VISA Gift i VISA prepaid karticu … na upit u info centru o VISA kartici koja se može koristiti na paypalu dobijamo odgovor da se može koristiti VISA Prepaid kartica koja je unaprijed izrađena i nije vezana za račun, na upit da li se na tu karticu može primati novac sa paypala gospođa je odgovorila da se novac može uplatiti na bankomatu ili šalteru banke a na ponovljeni upit gospođa odgovara da se u slučaju online kupovine i povrata novca uslijed pogreške pare mogu vratiti na karticu … poprilično smo sigurno da gospođa nije razumjela šta smo je pitali i da se pokušala izvući … na dodatni upit da li se još neka kartica može povezati na paypal dobijamo odgovor da se može povezati VISA Prepaid …

:: BANKE KOJE NE IZDAJU VISA KARTICE ILI PRESTAJU SA IZDAVANJEM VISA KARTICA ::

Addiko Bank d.d. Sarajevo - prestaju da izdavanjem VISA kreditnih i debitnih kartica, navedene informacije na sajtu Banke o VISA karticama su za postojeće korisnike, uplate sa PayPal-a nisu moguće na kartice Addiko Banke

ZiraatBank BH d.d. Sarajevo - trenutno izdaje kartice brenda Mastercard

ASA Banka d.d. Sarajevo - trenutno izdaje kartice brenda Mastercard

Pavlović International Bank a.d. Bijeljina - trenutno izdaje kartice brenda Mastercard

1 Like

Koja ti je to grupa ako nije tajna?
A veruj sve je drugačije kad odeš u banku :grin: u odnosu na ovo gore napisano. U NLB su mi rekli trebaju ti potvrde posebno za uplatu na PP i savetovali me potraži drugu banku koja nije komplikovana za rad sa PP :wink:. U Intesi nešto slično, ali isto upućuju na drugu banku.
Jedino u Novoj što su bili ljubazni. Ovo se odnosi za SA Kanton što sam napisao.

kakvu uplatu na paypal? ja tvoja posljednja tri posta uopšte ne razumijem … kartica se potvrđuje na paypalu tako što je ubaciš, skinu 2$, uzmeš izvod te transakcije, prepišeš 4 broja, potvrdiš karticu i oni ti vrate 2$ … nakon toga svako plaćanje karticom preko paypala se vuče ne sa balancea nego direktno sa računa … kakvu potvrdu oni spominju?

druga je stvar što žene na šalteru to ne znaju objasniti, mene je u sparkasse uvjeravala da se pare mogu povući sa paypala na mastercard karticu a ja sam znao da ne može što su i potvrdili u centrali sprkasse u sarajevo … tako kada počnu srati samo im reci zovite centralu

ne mogu da povjerujem da su te u jednoj banci uputili na drugu lol pa svakoj banci je u cilju da pridobije klijente, ako su to tako nešto rekli reci im dajte mi to napismeno da idem u centralu

ili ja u kantonu toliki javašluk pa se svi prave ludi, ne znam

kad se neka zarada uplati na PP, i ja ne mogu da te skontam da ne shvataš o čemu je reč, a valjda ti je jasno, ako sam išao na produženje kartice da mi je jasno oko potvde kartice :grin: . A oni traže potvdu odakle novac, ko je uplatio i zašto. Ja sam samo napisao šta su mi rekli. Možda sam jbg. takve sreće. :upside_down_face:
Najsmešnije je bilo u Union Banci, bio sam prolazio pored nje i pitam imate li VISA kartice? kažu, da imamo, Rekoh super, hoću da je koristim za PP, e onda teta kaže ne može za PP :joy:.

znači za svako povlačenje novca sa paypala na karticu oni traže da doneseš potvrdu odakle je i zašto novac došao na paypal? to ti u NLB rekli?

neke banke traže da se popuni i potpiše papir u kojem navedeš odakle pare stižu, koliko često i zbog čega … ali to se potpiše jednom godišnje, mene su zvali proljetos … dakle ne za svako povlačenje već jednom i ćao … ne vjerujem da za svako povlačenje traže potvrdu

Velika razlika.

VISA classic je kreditna kartica i ona se obračunava 20. u mjesecu. Na nju se može povući novac sa PayPala ali ti nije dostupan na tekućem računu. Do love stižeš podizanjem sa bankomata na što se obračunava provizija za podizanje love sa Visa classic kartice. Ako je kartica zadužena na datum obračuna, a ima na njoj prispjelih sredstava to će se obračunati i smanjit će se zaduženje. Ukoliko je ostalo viška, tek sljedećeg mjeseca će se refundirati na račun

VISA debitna je kartica koja je povezana sa tekućim, nije kreditna, i najbolje služi za primanje uplata i plaćanje na internetu.

1 Like

ti si objasnio razliku između kreditne i debitne kartice

a to da je VISA classic kreditna kartica nije tačno, kao što možeš vidjeti u postovima gore jasno je da je Raiffeisenova VISA classic debitna kartica … to zavisi od banke do banke

i sberbank ad banja luka je samo promijenila ime Visa Electron u Visa Classic debitna kartica

dakle imamo već dvije banke u kojima je visa classic debitna, u nekima je možda kreditna ali nije pravilo da visa classic mora biti kreditna kartica

u raiffeisen banci je visa classic debitna a imaju i visa i visa gold kreditne
u mf banci je visa electron debitna a visa classic revoling kreditna
u nlb banci banja luka je visa classic debitna
u nlb banci sarajevo je visa classic kreditna a visa electron debitna
u sberbank banja luka imaju visa classic debitnu i visa classic kreditnu
u unicredit banja luka imaju 4 visa kartice sve su kreditne ali nijedna nije classic
u novoj banci je visa classic kreditna a visa electron debitna
u intesi je visa inspire debitna kartica

dakle, jedino je bitno da li je kartica kreditna ili debitna, bez obzira kako se zove, to prvo treba pitati prilikom vađenja kartice … kartica treba da bude VISA debitna jer su debitne najbolje za internet … a sad kako se zove manje više

2 Likeova